Prosím o radu, kde hledat závadu:
Baterka OK, točí motorem OK, ale nic, motor ani neškytne, stejně jako kdybych startoval klíčem bez čipu.
Když vsunu klíček, nesvítí mi všechny 3 kontrolky, jako obvykle, ale jen jedna (nebo snad žádná?) nesvítí dobíjení a mazání, snad jen ta jedna hlavní s číslem (I) - teď přesně nevím. Taky nejde foukání topení ani stěrače, ba dokonce neslyším při poloze klíčku 2 (to je ta před startováním) ani palivové čerpadlo asi 3 vteřiny, což jsem dřív slyšel.
Kontroloval jsem všechny pojistky, ale připadne mi, že jsou OK.
Před poruchou mi maličko (po tmě to bylo vidět) prosvítalo dobíjení baterky, když jsem dal blinkr, tak to dobíjení při něm v jeho rytmu přiblikávalo silněji. Měl jsem z toho dojem, že je špatné zemění, ale to je názor laika, neznám zapojení.
Taky mi to auto jednou škubalo, jako kdyby se někde rozpojoval kontakt. Jednou přestalo jet, ale pak se to zase spravilo.
Celkově to na mě působí, že je někde něco rozpojené, nějaký kontakt, snad ten zemnící pól špatný, ale netuším kde a co.
Zkoušel jsem všechny dráty různě tahat, konektory v motoru, zemnění od baterky atd., ale nic.
PS: Auto má Metalarm, nejdou nějaké kontakty přes něj?
Točí, ale nestartuje, nejdou blinkry, stěrače, čerpadlo...
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Točí, ale nestartuje, nejdou blinkry, stěrače, čerpadlo.
už jsi psal v elektroinstalaci , tam jsem odpověděl , takže je to tady zbytečnej plevel
podle toho, co popisuješ, tak by mohlo bejt někde přerušený spínaný plus... ano, alarm by za to mohl nýst odpovědnost, konkrétně nějaké relé pro přídavnej imobilizér (to jak je zapojenej, si ale musíš zjistit sám, na dálku to určit nejde)
-
merlinii
- Kontaktovat uživatele:
Takže může být vypojený něco u klíčku/spínané skříňky nebo co přesně?
U zapalování jsou celkem 4 dráty? Je možné, že to je jeden jeden z nich a pak nejde ani palivové čerpadlo (to je přes relé ve spínačce?)
Není někde nějaké přehledné schéma?
U zapalování jsou celkem 4 dráty? Je možné, že to je jeden jeden z nich a pak nejde ani palivové čerpadlo (to je přes relé ve spínačce?)
Není někde nějaké přehledné schéma?
schémata jsou v DP, na internetu, v knížkách... hledej, na felicie je najdeš za pár vteřin.
Nemyslim si, že problém bude v podobě vypadlýho drátu ze spínačky. To je víc pravděpodobnější, že se rozbila spínací skřiňka. Osobně bych se ale přikláněl k tomu, že za tvůj problém může nějakej přídavnej imobilizér. Nejdřív začni tim, že se podíváš, jak je zapojenej ten alarm a na jakej obvod je připojeno imobilizační relé. Nevim, jak to zapojovali ve škodovce ale ani to neni moc důležitý, protože feldy už nejsou nejmladší a mohl se v tom kdokoliv hrabat (já třeba nezapojuju ty obvody, který píšou v návodu k alarmu)
Nemyslim si, že problém bude v podobě vypadlýho drátu ze spínačky. To je víc pravděpodobnější, že se rozbila spínací skřiňka. Osobně bych se ale přikláněl k tomu, že za tvůj problém může nějakej přídavnej imobilizér. Nejdřív začni tim, že se podíváš, jak je zapojenej ten alarm a na jakej obvod je připojeno imobilizační relé. Nevim, jak to zapojovali ve škodovce ale ani to neni moc důležitý, protože feldy už nejsou nejmladší a mohl se v tom kdokoliv hrabat (já třeba nezapojuju ty obvody, který píšou v návodu k alarmu)
-
merlinii
- Kontaktovat uživatele:
A kdybych chtěl zkontrolovat ty dráty od spínačky (klíčku zapalování), jak se k tomu dostanu? Jsou tam nějaké šrouby na ten plast, co to kryje?
S tím alarmem je docela problém, chtěl jsem ho původně zcela odpojit, tím, že bych pospojoval dráty k němu vedoucí mimo něj, ale nemám na něj schema. Je to Metalarm, dělá to sice jedna firma v Praze a ani za svět nechtěli prozradit zapojení. Takže je to docela problém. Ale alarm mohu zcela vypnout (klíčkem) a pak by to snad mělo (???) být OK, ale chová se se to zcela stejně. Jinak ten alarm vypadá dost kvalitně a "draze", takže to v něm snad není... Ale nevím, mohu se mýlit.
U auta ale byly měněné všechny zámky, takže spíš tipuju, že ty dráty od zapalování nemusely být přidělané OK.
Schemata na Feldu sice jsou, ale v různém stavu... Kdyby tu byl nějaký elektrikář – ten popis závady je docela hodně popisný, nejde část obvodů - opakuji, čerpadlo, stěrače, topení, kontrolky mazání, dobíjení... Přestože elektřině docela rozumím, pochopit a zorientovat se v tom, dělá mi to problém.
Taky mě napadlo, jestli není přerušené něco v pojistkové skříňce, protože ty pojistky musejí být napájené z jedné strany, že by část obvodu (několik pojistek vedle sebe) prostě "nejela"...
Budu moc rád, když to nebude v tom alarmu, protože v něm se nikdo nevyzná....
S tím alarmem je docela problém, chtěl jsem ho původně zcela odpojit, tím, že bych pospojoval dráty k němu vedoucí mimo něj, ale nemám na něj schema. Je to Metalarm, dělá to sice jedna firma v Praze a ani za svět nechtěli prozradit zapojení. Takže je to docela problém. Ale alarm mohu zcela vypnout (klíčkem) a pak by to snad mělo (???) být OK, ale chová se se to zcela stejně. Jinak ten alarm vypadá dost kvalitně a "draze", takže to v něm snad není... Ale nevím, mohu se mýlit.
U auta ale byly měněné všechny zámky, takže spíš tipuju, že ty dráty od zapalování nemusely být přidělané OK.
Schemata na Feldu sice jsou, ale v různém stavu... Kdyby tu byl nějaký elektrikář – ten popis závady je docela hodně popisný, nejde část obvodů - opakuji, čerpadlo, stěrače, topení, kontrolky mazání, dobíjení... Přestože elektřině docela rozumím, pochopit a zorientovat se v tom, dělá mi to problém.
Taky mě napadlo, jestli není přerušené něco v pojistkové skříňce, protože ty pojistky musejí být napájené z jedné strany, že by část obvodu (několik pojistek vedle sebe) prostě "nejela"...
Budu moc rád, když to nebude v tom alarmu, protože v něm se nikdo nevyzná....
-
merlinii
- Kontaktovat uživatele:
Takže auto jede. Nebylo to v běžné elektronice Felicie, závada se našla banální: První pin konektoru do Metaalarmu M870 měl špatný kontakt a celé místo bylo zčernalé (asi přechodový odpor) až přestal pin v konektoru zcela fungovat. Takže to, co nefungovalo, jelo přes alarm a ten to prostě nespojil...