Brzdný učinek felda vs. fabie

Dedla
Kontaktovat uživatele:

Re: Brzdný učinek felda vs. fabie

Příspěvek od Dedla »

kejzi1 píše: Rád si nechám poradit. ;) Jsem an to celkem zvědavej jak moc to udělá
Možná budeš příjemě překvapenej nad touto kombinací. Hlavně ti to bude i šetřit ty poddimenzovaný předky.
Ze začátku to bude asi takový nezvyk + jinej krok na pedálu. (Tohle jsem jezdil i v dobách Favorita)
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
luke.bean - FK

Příspěvek od luke.bean - FK »

Dedla píše: Ale to snad ne... to snad ani nejde. To tam nebyly přední brzdy?
no,taky jsem to viděl jen u tohodle auta :D asi vepředu byla stlačená tma,říkám že jsem ještě byl tuner a takový věci jako destičky mě vůbec netrápili... taky díky tomu jsem se naučil to co teď umím s předohrábkem :D :D

p.s. jaká myslíš že byla první úprav na KITovi? zadní kotouče a omezovač naplno otevřít,ale bál jsem se trochu aby to nepřebržďovalo,tak jsem dal dopředu už lepší desky a dozadu stlačenou tmu :D
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Tak sem si včera pohrál s tím zátěžovým regulátorem. Nedal jsem ten šroubek dolů o 2mm,ale co tošlo až na doraz. Konečně to brzdí tak jak sem si vždycky přál,předek už se mi skoro neponořuje a vůbec je to prostě bomba. Reakce ,že prdel bude přebržděná je neopodstatněná! Zkoušeli jsem to na prachu ,vodě i mokrý trávě a nepovedlo se mi zablokovat trvale zadní kola. Jen na tý mokrý trávě se to jakoby (podle slov kolegy co to pozoroval) zadní kolo 2-3x za sebou zaseklo ale jen na malou chvilinku. Ale já to nějakým vybočením zádě nezpozoroval. Takže Dedlo a Tondo díky za radu. ;)
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Monstrak - FK

Příspěvek od Monstrak - FK »

Vozidla s ABS nemají rozdělovací ventily a zátěžový regulátor brzd. Speciálně přizpůsobený software EBV v řídicí jednotce přejímá regulaci brzdné síly na zadní
nápravě.
Tak a jak mám teda v tomdle případě přidat zadním brzdám?
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Monstrak píše:Vozidla s ABS nemají rozdělovací ventily a zátěžový regulátor brzd. Speciálně přizpůsobený software EBV v řídicí jednotce přejímá regulaci brzdné síly na zadní
nápravě.
Tak a jak mám teda v tomdle případě přidat zadním brzdám?
Někdo tady psal,že stačí udělat vypínač na napájení jednotky ABS.Měl by to být přívod do 10A pojistky za nádobkou z aktivním uhlí.Kontrolka by měla normálně zhášet bez zapsání chyby v paměti.Taky mě strašně láká si to udělat.Nemá to teda někdo?Možná je to něčí know-how,ale podělit by se mohl,páč tady jde někdy i vo hubu(když to nezabrzdíš). :) :)
Monstrak - FK

No jo ale potřeboval bych aby se vyplo EBV a ABS zůstalo zaplý. Leda dát dozadu kotouče.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

JoS píše: Někdo tady psal,že stačí udělat vypínač na napájení jednotky ABS.Měl by to být přívod do 10A pojistky za nádobkou z aktivním uhlí.Kontrolka by měla normálně zhášet bez zapsání chyby v paměti.Taky mě strašně láká si to udělat.Nemá to teda někdo?Možná je to něčí know-how,ale podělit by se mohl,páč tady jde někdy i vo hubu(když to nezabrzdíš). :) :)
Kdyby to nefungovalo,tak bych to nepsal.
Aby to bylo "elegantní" řešení,tak jsem ten kabel přívodu k pojistce v mot.prost. vytáhnul už někde z pojistkovky.
Nemám rád SZ...
smazany clen - FK

No podle me nebo aspon me se brzdi ve felde normalne jasne ze se to neda srovnavat s novyma autama ale me prijde vse v pohode .
smazany clen - FK

Dedla píše: Kdyby to nefungovalo,tak bych to nepsal.
Aby to bylo "elegantní" řešení,tak jsem ten kabel přívodu k pojistce v mot.prost. vytáhnul už někde z pojistkovky.
Takže máš v palubovce nějáký hezký tlačítko? :)
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

JoS:
Jasně,přidanej ještě jeden vypínač s podsvíceným zeleným symbolem výstažného trojuhelníku.
Kontrolku ve štítu budíků osazená žárovkou 24V,aby to tolik mesvítilo do xichtu - s vypnutým ABS.

PS: Je zajímavý,že to ABS u takové Octavie tolik neotravuje jako je tomu u Feldy. Asi je to tam nastavený s nějakou jinou "prodlevou" ...

All:
Tohle téma: "Brzdný učinek felda vs. fabie" se zase nějak vymklo a změnilo v něco jiného.... :)
Nemám rád SZ...
smazany clen - FK

Tak jsem se tady zacetl do diskuze a skoncilo to tak ze po docteni jsem sel na dvur a posunul jsem ten omezovac a hned jsem to projel. zadek brzdi lepe a je to znat na celkovem brzdnem ucinku, ale stale to neni pro me ono,.. me by se libily ty ostre brzdy, ktere mela treba nase jedna sulzebni felda 1.6 s ABSkem.. fakt nevim cim to je ale nektere feldy maji hodne citlivy pedal a u jinych se na to musi slapat intenzivneji. ted jak jsem to testoval tak je znat ze to pekne vadne a pri intenzivnejsim brzdeni, pri patem testu se brzdna draha uz pekne prodlouzila. kazdopadne jeste vymenim predni desky, predchozi majitel je upekl, jeste by se to mohlo zlepsit, ale kdyby nekdo prisel na to jak na felde udelat ty ostre brzdy tak by to bylo super... s tim souvisi dotaz nezkousel nekdo nekdy laborovat se zpetnym ventilem pres ktery jde podtlak do posilovace ? nekde se psalo ze uz nemusi byt ok a muze propoustet a tim se ten nastup brz taky snizuje.
BH.
smazany clen - FK

a to ze ten zadek neni moc zatezovan brzdnou silou je myslim pekne videt na stavu brzdovych paken, kdyz je po letech vyndate jsou jako nove.. neopotrebovavaji se tolik coz si myslim ze ukazuje i na to, ze klidne muzeme ten zadek jak se rika lehce "pritahnout "..

ja jsem s nastaveni nesel uplne na doraz, pockam az si to trochu otestuju vcetne mokre vozovky a pak kdyz tek jeste posunu.
Fojc

Příspěvek od Fojc »

gerrik píše:Může někdo jiný porovnat brzdný učinek feldy oproti fábce? Když přesednu z fábky, a brzdím ve feldě, tak mi přijde že to auto absolutně nebrzdí. Ve fábce stačí škrtnout o pedál, a už málem jsem na skle. Na feldě musím šlapat jako blázen, abych to vůbec ubrzdil. Tak nevím, jestli je to normal, anebo mám v háji posilovač? :( Ale faktem je že kvůli tomu se mi jízda ve felině přestává líbit, páč je to o hubu :o
Řekl bych že největší problém asi bude v délce dráhy brzdovýho pedálu nevim teda jak je to u ostatních feli neměl jsem zatím tu čest se projet v nějaké jiné než té naší ale jde o to že když člověk šlápne na brzdu tak se dlouho nic moc neděje teprv až po silnným sešlápnutí to začne pořádně brzdit myslel jsem že by to mohlo být starou brzdovkou nebo destičkama ale po výměně se nic nezměnilo.. na fabce je ta dráha pedálu snad poloviční takže se může zdát že líp brzdí ale podle mě ne, akorát se na to musí v tej feli prostě pořádně šlápnout no.. potom to ale brzdí dobře takže s tím servem asi něco budeš mít nevim nejsem odborník
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

ctu a ctu a myslim ze felda brzdi dobre, vs. fabie to neni az tak citelnej rozdil, jo a ty co maji abs nemaji regulator, je to rizeni elektronicky, takze si myslim ze s brzdama jsou na tom lip...
vanhelsing

Příspěvek od vanhelsing »

Nazdar no mám felicii 1,3MPI s ABS a brzdy brzdí myslí si na feldu dostatečně. Pravda nástup je oproti novým autům pomalejší, ale jinak brzdí jako drak. Jinač ve fabce jsou dost ostré to znám, ale zase ve 120 mi připadá že brzdím jen očima. :D
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Po prostudování dalších témat na tomto foru zkusím nejdřív si pohrát s přitažením lanek u ruční brzdy, tím se pakny přiblíží bubnu, a pedál má kratší chod. Prý to výrazně pomohlo. Mám totiž strach povolovat brzdové trubičky při odvzdušnování, na 99,9% prdnou.
gerrik - FK

gerrik píše:Po prostudování dalších témat na tomto foru zkusím nejdřív si pohrát s přitažením lanek u ruční brzdy, tím se pakny přiblíží bubnu, a pedál má kratší chod. Prý to výrazně pomohlo. Mám totiž strach povolovat brzdové trubičky při odvzdušnování, na 99,9% prdnou.
No tak jsem to utahl, ručka jde na max. 2-3 zuby, ale přesto znatelný učinek nenastal, při brždění auto jde čumákem dolů a brždění skoro stejný :(
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Musíš ještě víc... já to mám tak že to jde stěží ne první zub a na druhej zub už to chce sílu docela.... Ale samozřejmě to musí být tak apy se pakny nikde nedotýkali bubnu... a brzdí to super...teda jak sem to udělal tak super, ale ted jak sem si na to zvyknul, tak už mi přijde že to brzdí zase málo:(
gerrik - FK

Tonda-B píše:Pokud máš Felicii bez ABS, je to dobrá zpráva.

Pak jde ještě o to, jestli nemá zátěžový omezovač brzdného účinku zadní nápravy.
To by bylo jednodušší: Povolíš pod autem u zadní nápravy 13-kou klíčem matku na šroubu (ten si podržíš druhou 13-kou) ve výřezu páky omezovače a tenhle šroub posuneš o 2 mm dolů a dotáhneš.
A je hotovo.

Pokud máš uvedené válečky na brzdovém válci, budeš potřebovat brzdovou kapalinu a někoho, kdo ti pomůže s odvzdušněním.

Vyšroubuješ převlečné matky brzdových trubiček k zadním kolům z obou válečků omezovačů, vyšroubuješ oba válečky z hlavního brzdového válce a zahodíš, přišroubuješ brzdové trubičky zadních kol přímo do hlavního brzdového válce, odvzdušníš brzdy.

Čas si odhadni sám.
Tak válečky na hlavním válci nemám, jen nemá někdo fotku který šroub mám posunout a ty dva mm dolů?
smazany clen - FK

Zvedni si auto a podívej se na zátěžový regulátor zadní nápravy.

Jeho těleso je přišroubované ke karoserii a má pohyblivou páku s oválným výřezem pro šroub s matkou.

Ten šroub je provlečený skrz pružinu, která za tu páku tahá.

Povolíš na šroubu matku a posuneš ho v tom výřezu páky dolů.

Zase dotáhneš.

Hotovo.
gerrik - FK

Ještě dotazek - jak poznám že je v háji posilovač brzd?
luke.bean - FK

nebudeš moct ušlápnou pedál.. asi jako když vypneš motor,párkrát šlápneš na brzdu tak to pak jde tvrdě..
gerrik - FK

Hmm, tak posilovač mám ok. Prostě při brždění jako bych šlápl do h....a, pedál jde hrozně moc dolů, a brždění nic moc. Zkusím ještě posunout ten šroub u toho regulátoru
luke.bean - FK

tak jestli je to jak do hov*a,tak bych řekl že někde bude vzduch.. zkusil bych odvzdušnit pořádně
gerrik - FK

Teoreticky by to mohlo být, měnil jsem předky komplet, ale brzdovky bylo v nádobce dost. Odzvdušňuji velice nerad, ty odvzdušňováky budou zase zarezlý :twisted:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Trochu nechápu, že někomu zareznou odbzdušňováky. To to roky nepovolujete?
gerrik - FK

Tak neřikám že nepůjdou povolit, třeba jo, třeba ne, pak bych je nerad urval. A běžně ty odvzdušnováky nepovoluji, jednou za dva tři roky je výměna brzdovky, to jsem nechával na servisákovi.
smazany clen - FK

hele .. kdyz mame posunuty ty omezovace na zadni brzdy..... uvazoval nekdo nad tim, az nalozite auto pojedete ve 4 lidech na dovolenou tak co ten zadek udela ? nebude to stale pribrzdovat ?
luke.bean - FK

nebude to přibržďovat.. omezovač tlaku je pouze omezovač a nedokáže vytvořit sám o sobě tlak kterej by poslal do zadních brzd.. je to jakoby kohoutek kerej tlak od brzdovýho válce přivře nebo oteře.
smazany clen - FK

to zni logicky :) dik.
Monstrak - FK

Pořád nechápu jak funguje ta regulace zadku když mám ABS. Někde je tam teda nějaký čidlo nebo něco takovýho? Na netu jsem našel:

Elektronické rozdělování brzdné síly EBV z německého (Elektronische Bremsverteilssys­tem) provádí úpravu brzdného tlaku mezi přední a zadní nápravou. EBV pracuje s podstatně větší přesností než mechanické rozdělování brzdné síly. Systém EBV zohledňuje zatížení vozidla a podle něj samočinně rozděluje optimální brzdný účinek mezi brzdy na přední a zadní nápravě. EBV řídí maximální možný účinek brzd na zadní nápravě tak, aby nedošlo k „přebrždění“ zadní nápravy.
Díky optimálnímu brzdnému výkonu zadních kol dochází k menšímu zatížení brzd předních kol. Méně se zahřívají, a tím se zmenšuje nebezpečí zeslabení účinku brzd v důsledku jejich ohřevu. Vozidlo vybavené systémem EBV má proto kratší brzdnou dráhu.

Můžete mi to prosím někdo vysvětlit?
mikka

Příspěvek od mikka »

Auta, co mají ABS, nemají vzadu zátěžový regulátor.
Primární rozdělení brzdné síly na přední a na zadní kola je dáno rozdílným průměrem prasátek vzadu a pístků vepředu. O zbytek se má starat ABS, která sníží tlak přebrzděnému kolu.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

presne tak u ABSkove feldy brzdi zadek naplno, stejne jako kdyz vyhodite ty omezovace na valci u auta bez abs (a bez regulatoru) s tim ze pokud se zadek blokne tak ABS ho zase pusti. krom toho ABSkova felda ma jiny posilovac a a valec (VW) a asi brzdi o neco lepe celkove.
zvysit brzdnou silu vzadu by u ABS auta dale slo vetsimi valecky - uvazuju o tom...
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Centauria - FK

Příspěvek od Centauria - FK »

To sem chtěl slyšel, konečně aspoň menší chvála na seriové řešení. Všici tad yna to nadávaj až to vypadá jako by to vůbec nebrzdílo :-D
Vici píše:presne tak u ABSkove feldy brzdi zadek naplno, stejne jako kdyz vyhodite ty omezovace na valci u auta bez abs (a bez regulatoru) s tim ze pokud se zadek blokne tak ABS ho zase pusti. krom toho ABSkova felda ma jiny posilovac a a valec (VW) a asi brzdi o neco lepe celkove.
zvysit brzdnou silu vzadu by u ABS auta dale slo vetsimi valecky - uvazuju o tom...
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

gerrik píše:Může někdo jiný porovnat brzdný učinek feldy oproti fábce? Když přesednu z fábky, a brzdím ve feldě, tak mi přijde že to auto absolutně nebrzdí. Ve fábce stačí škrtnout o pedál, a už málem jsem na skle. Na feldě musím šlapat jako blázen, abych to vůbec ubrzdil. Tak nevím, jestli je to normal, anebo mám v háji posilovač? :( Ale faktem je že kvůli tomu se mi jízda ve felině přestává líbit, páč je to o hubu :o
Já to cítím opačně.
Děda, který má Fabku se nedávno projel v mé Feldě a říkal, no brzdí ti to hodně dobře, uplně jedovatě :)
smazany clen - FK

můžu porovnat brzdy Seat Ibiza 1.6,Renault Megane 1.6 a Felicia brzdí nejlépe a to má Megan chlazené kotouče...jinak mám ABS...pokud chce někdo dát do zadu vétší válečky,tak kombi je má větší :D
Odpovědět