Topí jen při vyšších otáčkách
-
mark.long - FK
Topí jen při vyšších otáčkách
Zdravím,
potřeboval bych poradit, jedná se o 1.3 MPI 50kW a problém je, že auto topí jen při vyšších otáčkách, tedy od 2500ot. už je relativně teplý vzduch, od cca 3500ot. už to topí jako střelené. Nezáleži na tom, zda je to za jízdy nebo při stání. Každopádně na volnoběh to netopí vůbec a já jelikož řadím do 2500ot., tak moc teplo v autě teda nemám. Vím, že se zde už podobné řešilo, ale můj případ se liší v tom, že motor se zahřeje docela za chvilku a to na 90C a tak se to drží pořád, pokud teda nestojím déle jak 5minut, tak to pak jde i ke 100C a sepne ventilátor, což mi možná taky nepříjde normální, že v dnešním počasí, kdy večer je třeba 7C, že ta teplota jde takhle nahoru, ale možná to normální je - nevím. Dočetl jsem se taky, že může být problém s tím, že je to zavzdušněné a je třeba odvzdušnit přes čidlo teploty motoru, ale to já nevím kde to najdu a jak to odvzdušnit. Zatím jsem zkoušel odvzdušnit, že jsem nechal auto na volnoběh s povoleným víčkem expanzky, ale nepomohlo. Co myslíte může to být také i termostatem? Ještě bych podotknul, že údajně byla měněna vodní pumpa, takže bych raději prvně zkusil co půjde, než kupovat např. termostat a pak zjistit, že to nepomohlo. Díky moc!
potřeboval bych poradit, jedná se o 1.3 MPI 50kW a problém je, že auto topí jen při vyšších otáčkách, tedy od 2500ot. už je relativně teplý vzduch, od cca 3500ot. už to topí jako střelené. Nezáleži na tom, zda je to za jízdy nebo při stání. Každopádně na volnoběh to netopí vůbec a já jelikož řadím do 2500ot., tak moc teplo v autě teda nemám. Vím, že se zde už podobné řešilo, ale můj případ se liší v tom, že motor se zahřeje docela za chvilku a to na 90C a tak se to drží pořád, pokud teda nestojím déle jak 5minut, tak to pak jde i ke 100C a sepne ventilátor, což mi možná taky nepříjde normální, že v dnešním počasí, kdy večer je třeba 7C, že ta teplota jde takhle nahoru, ale možná to normální je - nevím. Dočetl jsem se taky, že může být problém s tím, že je to zavzdušněné a je třeba odvzdušnit přes čidlo teploty motoru, ale to já nevím kde to najdu a jak to odvzdušnit. Zatím jsem zkoušel odvzdušnit, že jsem nechal auto na volnoběh s povoleným víčkem expanzky, ale nepomohlo. Co myslíte může to být také i termostatem? Ještě bych podotknul, že údajně byla měněna vodní pumpa, takže bych raději prvně zkusil co půjde, než kupovat např. termostat a pak zjistit, že to nepomohlo. Díky moc!
Re: Topí jen při vyšších otáčkách
A na jakym stupni mas topeni pusteni - na 4? Pak jestli Te nebeha topeni na 1, 2, 3 regulaci tak mas zaoxidovany podradny odpor. Zkusil bych ho vyndat a vycistit Kontaktolem.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To co popisuješ dělá topení jen v málo případech.
1. Termostatem to nebude, tam problém není pokud se ti auto ohřeje za jízda na těch 90C.
2. Mohla by být špatná vodní pumpa, že se voda málo točí. V tvém případě to asi taky nebude, když jí máš novou.
3. Auto špatně topí, když je netěsný tlakový chladící okruh. Zkontroluj po zastavení povolením zátky expanzky, jestli je v systému přetlak. Hadice by měly být relativně tvrdé, po povolení víčka expanzky uteče celkem dost tlaku a hadice změknou.
4. A za poslední se mohlo stát, že máš zanešenej motor, ta tvoje nová vodní pumpa dělá takovej tlak vody, že ti to utrhalo v motoru bordel a ten ti zanesl radiátor, který má aktuálně nízký průtok vody. Mělo by to být poznat pouhým pohledem do expanzky, pokud auto delší dobu stojí, je kapalina v expanzce relativně čistá, po nastartování a protočení motoru se kapalina silně zakalí ro rezava až hněda.
1. Termostatem to nebude, tam problém není pokud se ti auto ohřeje za jízda na těch 90C.
2. Mohla by být špatná vodní pumpa, že se voda málo točí. V tvém případě to asi taky nebude, když jí máš novou.
3. Auto špatně topí, když je netěsný tlakový chladící okruh. Zkontroluj po zastavení povolením zátky expanzky, jestli je v systému přetlak. Hadice by měly být relativně tvrdé, po povolení víčka expanzky uteče celkem dost tlaku a hadice změknou.
4. A za poslední se mohlo stát, že máš zanešenej motor, ta tvoje nová vodní pumpa dělá takovej tlak vody, že ti to utrhalo v motoru bordel a ten ti zanesl radiátor, který má aktuálně nízký průtok vody. Mělo by to být poznat pouhým pohledem do expanzky, pokud auto delší dobu stojí, je kapalina v expanzce relativně čistá, po nastartování a protočení motoru se kapalina silně zakalí ro rezava až hněda.
a za páté (a klidně se vsadím, že to bude tím) to může způsobovat prasklá přpážka uvnitř vložky topení. Je to klasická feliciácká bolest, prošlo si tím už spoustu majitelů feld. Já také. Ta přepážka je vyrobená z divnýho plastu, kterej se po cca 10 letech začne rozsejpat a pak praskne úplně... a díky tomu na malý otáčky neproudí voda celou vložkou topení a vzduch se tak neohřeje. Ve vyšších otáčkách to už topí normálně.
Přeju hodně štěstí při shánění origo vložky, už jí totiž nevyráběj a skoro nikde jí nemají. Ta čínská prej topí o dost míň.
Přeju hodně štěstí při shánění origo vložky, už jí totiž nevyráběj a skoro nikde jí nemají. Ta čínská prej topí o dost míň.
Jojo, jak rikas. Prepazka to bude. Cinskou vlozku mam od doby, co jsem mel ten samy problem. Topi min, ale neni to kriticke. Mozna se to i lip reguluje nez s originalem, ten umel udelat z auta saunu. Ani s cinskou ale nikdy v aute zima nebyla. A kdyz je fakt kosa, tak i tim cinskym topenim seberu z motoru tolik tepla, ze vubec nejde voda do chladice a motor se proste na 30km neohreje..
-
mark.long - FK
for Bootwin: regulace topeni mi jede dalo by se rict na 1ku a tak to funguje stejne ikdyz dam 2ku nebo 3ku, na 4ku uz to fouka hodne, ze to te 4rce odpovida...takze k tomu odporu...jak vypada? a kde ho najdu? neni to nahodou ta zastrcka pod kapotou vlevo u baterie? a do neho zapojeny placaty konektor se cca 4ma draty?
for 103457: Co se tyce vodni pumpy, tak nevim to jiste jestli je nova, feldu mam zatim 2 tydny a chlapek od nehoz jsem to kupoval rikal, ze pry ji menil, takze dejme tomu ze tam je teda fakt nova...jinak dneska kdyz jsem dojel domu, tak jsem vypnul motor, zkusil ty 2 hadice co vedou od expanzky a rukou sli zmacknout, necitil jsem nejakou tvrdost, spis sla citet tvrdost toho materialu a obe hadice docela horke, pomalu jsem teda povolil vicko expanzky, parkrat to zasycelo, zkusil jsem zase tvrdost hadic a porad se mi to zdalo stejne (zkusim to jeste zitra a poradne se na tu tvrdost zamerit, ale predpokladam, ze po povoleni vicka by mel byt asi hodne znatelny rozdil, ne?)...no takze jak rikas ze muze byt netesny tlakovy chladici okruh, tak odpovida to tomu? a co teda se da s tim delat a co to znamena? abych popravde rekl, tak ve veci chlazeni jsem laik...jinak kdyz jsem pak tu expanzku otevrel, tak docela se mi ta kapalina zdala takova nahnedla, pritom by asi mela mit porad puvodni ruzovou barvu, nebo ne? taky by me zajimalo jestli by to stacilo proplachnout a jak na to. Diky
for Vasek: Da se ta prepazka na tom topeni poznat nejak snadno nebo? A jak je to casove narocne? Zatim bych se mozna zabyval tim, ze to muze byt netesnym chladicim okruhem, jelikoz se mi to shoduje s vyse uvedenym, tedy s body 3 a 4
Diky moc vsem za odpovedi
for 103457: Co se tyce vodni pumpy, tak nevim to jiste jestli je nova, feldu mam zatim 2 tydny a chlapek od nehoz jsem to kupoval rikal, ze pry ji menil, takze dejme tomu ze tam je teda fakt nova...jinak dneska kdyz jsem dojel domu, tak jsem vypnul motor, zkusil ty 2 hadice co vedou od expanzky a rukou sli zmacknout, necitil jsem nejakou tvrdost, spis sla citet tvrdost toho materialu a obe hadice docela horke, pomalu jsem teda povolil vicko expanzky, parkrat to zasycelo, zkusil jsem zase tvrdost hadic a porad se mi to zdalo stejne (zkusim to jeste zitra a poradne se na tu tvrdost zamerit, ale predpokladam, ze po povoleni vicka by mel byt asi hodne znatelny rozdil, ne?)...no takze jak rikas ze muze byt netesny tlakovy chladici okruh, tak odpovida to tomu? a co teda se da s tim delat a co to znamena? abych popravde rekl, tak ve veci chlazeni jsem laik...jinak kdyz jsem pak tu expanzku otevrel, tak docela se mi ta kapalina zdala takova nahnedla, pritom by asi mela mit porad puvodni ruzovou barvu, nebo ne? taky by me zajimalo jestli by to stacilo proplachnout a jak na to. Diky
for Vasek: Da se ta prepazka na tom topeni poznat nejak snadno nebo? A jak je to casove narocne? Zatim bych se mozna zabyval tim, ze to muze byt netesnym chladicim okruhem, jelikoz se mi to shoduje s vyse uvedenym, tedy s body 3 a 4
Diky moc vsem za odpovedi
Presne jak rikal, staci to Jen vytahnout a zkontrolovat konektory. Mel jsem taky s tim problem a po procisteni Kontaktolem to zase maka jak ma.
jde to poměrně snadno, žádný záludnosti nečekej... Akorát musíš vyndat baterku, pak by to mělo jít. Na 1.3ce se to dělá nejlíp. Pokud víš jak na to, tak je to záležitost na několik minut, poprvé se s tim budeš dělat asi dýl.
Je na Tobě, jakou cestou se vydáš, ale podle mě bude nejsnadnější to vložku prostě vyměnit. Stejně bys podle mě u toho skončil... Pokud se Ti nezdá kapalina, tak ji vymeň, rozhodně tim škodu neuděláš. Doporučuju použít růžovou (G12). Do feld se dávala ještě modrá a zelená, ale ty mají horší antikorozní vlastnosti a navíc je podle mě hloupost mít v autě něco jinýho, než má 90% aut. Tuhle v případě nouze seženeš si myslim všude.
Asi rok jsem polemyzoval nad stejnym problémem. Bál jsem se, jestli to neni špatná pumpa či jestli nemam nějakou netěsnost a někteří dokonce strašili s těsněním pod hlavou. Minulou zimu jsem se ale naštval (už mě otravovalo, jak auto topilo podle otáček) a tu vložku prostě vyměnil. Od tý doby topim hodně už od volnoběhu.
EDIT: takhle vypadá ta prasklá přpážka v topení:

Je na Tobě, jakou cestou se vydáš, ale podle mě bude nejsnadnější to vložku prostě vyměnit. Stejně bys podle mě u toho skončil... Pokud se Ti nezdá kapalina, tak ji vymeň, rozhodně tim škodu neuděláš. Doporučuju použít růžovou (G12). Do feld se dávala ještě modrá a zelená, ale ty mají horší antikorozní vlastnosti a navíc je podle mě hloupost mít v autě něco jinýho, než má 90% aut. Tuhle v případě nouze seženeš si myslim všude.
Asi rok jsem polemyzoval nad stejnym problémem. Bál jsem se, jestli to neni špatná pumpa či jestli nemam nějakou netěsnost a někteří dokonce strašili s těsněním pod hlavou. Minulou zimu jsem se ale naštval (už mě otravovalo, jak auto topilo podle otáček) a tu vložku prostě vyměnil. Od tý doby topim hodně už od volnoběhu.
EDIT: takhle vypadá ta prasklá přpážka v topení:

Pomerne snadno to jde na favoritu. Tam sundas baterku, povolis sroub a mas topeni venku. Ve felde nic moc, neb je drzak baterky o kus vys a nevyhnes se. Ja jsem povoloval topeni od mezisteny, jaksi debilne jsem to cely prizvedaval a mozna by bylo jednodussi cely topeni vyndat...
jinak pokud mas mekke hadice. Ohreje se ti motor na 90 stupnu podle budiku? Pokud ne, nic tvrde nebude.
jinak pokud mas mekke hadice. Ohreje se ti motor na 90 stupnu podle budiku? Pokud ne, nic tvrde nebude.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ale to přece není pravda, že chladící okruh se tlakuje až od 90°C výš.
S rostoucí teplotou nabývá kapalina na objemu a jelikož se jedná o uzavřený přetlakový okruh, tak v něm logicky stoupá tlak.
Povol si víčko expanzky a zkus si zatopit na volnoběžné otáčky při 60°C. Topit to nebude. A jakmile zašroubuješ víčko, tak to za chvilku začne topit i jen při těch 60°C.
S rostoucí teplotou nabývá kapalina na objemu a jelikož se jedná o uzavřený přetlakový okruh, tak v něm logicky stoupá tlak.
Povol si víčko expanzky a zkus si zatopit na volnoběžné otáčky při 60°C. Topit to nebude. A jakmile zašroubuješ víčko, tak to za chvilku začne topit i jen při těch 60°C.
-
mark.long - FK
Zdravim, tak bych se tedy rad vyjadril k tomu, co jsem na felde zatim vyzkousel...
Co se tyce rychlosti spinacu topeni 1-4, tak porad mi to jede stejne a to i po vycisteni tech kontaktu na podradnem odporu i samotnem vycisteni toho konektoru. Jelikoz jsem doma nenasel zadny kontaktol nebo WD ci podobne, tak jsem si musel vystacit s brusnym papirem a sroubovackem a vysledek je teda porad stejny. Kontroloval jsem i pojistky a vsechny jsou OK, takze nevim co s tim...Neni jeste nejaka pojistka na tom ventilatoru samotnem a nebo jen v pojistkove skrini?
Dale co se tyce toho topeni, tak dneska jsem delal proplach okruhu a daval jsem novou G12ku v pomeru 1:1 s destilkou. Proplach jsem provadel tak, ze jsem pres vypustny sroub na spodni hadici vypustil starou kapalinu, povolil jsem vicko expanzky aby toho vyteklo co nejvice a pak nasledovala zahradni hadice s vodou a proplachoval jsem naprimo. Pak jsem po tomto mensim proplachu dal zpet vypustny sroub, nalil jsem vodu se sodou a nastartoval cca na 20min, pak jsem zhasnul motor a vypustil. Toto s tou vodou se sodou jsem opakoval 3x a pak jsem nalil novou kapalinu a veslo se mi tam toho 5l. No popravde moc to teda nepomohlo, jsem porad tam kde jsem a auto topi jen pri vyssich otackach. Dobre to akorat topilo, ale ne taky uplne tak jak by melo kdyz jsem tam mel tu vodu se sodou, ale to asi proto, ze tam byla voda a ne G12ka, takze to asi vidim ze se podivam jeste na tu vlozku a uvidime k cemu dospeju. Jeste bych se chtel zeptat, jestli muze byt naznak te zlomene vlozky to, ze mi v kabine strasne malo foukaji postranni pruduchy. Nejvice mi fouka na okno a v tom stredu. Na nohy a ty postranni levy a pravy nefoukaji skoro vubec.
Jo a jeste bych mel jeden dotaz je to sice trosku mimo toto tema, ale kdyz mam v nadrzi malo benzinu, tedy tesne pred rezervou, tak mi auto i do mensich zatacek skube a vynechava...Je mi jasne, ze se v nadrzi benzin preliva a vzhledem k tomu, ze uz je ho tam malo, tak to proto to dela, ale proc? Ma na toto vliv palivovy filtr nebo cerpadlo?
Diky moc vsem za odpovedi i tem co mi zde odepsali
Co se tyce rychlosti spinacu topeni 1-4, tak porad mi to jede stejne a to i po vycisteni tech kontaktu na podradnem odporu i samotnem vycisteni toho konektoru. Jelikoz jsem doma nenasel zadny kontaktol nebo WD ci podobne, tak jsem si musel vystacit s brusnym papirem a sroubovackem a vysledek je teda porad stejny. Kontroloval jsem i pojistky a vsechny jsou OK, takze nevim co s tim...Neni jeste nejaka pojistka na tom ventilatoru samotnem a nebo jen v pojistkove skrini?
Dale co se tyce toho topeni, tak dneska jsem delal proplach okruhu a daval jsem novou G12ku v pomeru 1:1 s destilkou. Proplach jsem provadel tak, ze jsem pres vypustny sroub na spodni hadici vypustil starou kapalinu, povolil jsem vicko expanzky aby toho vyteklo co nejvice a pak nasledovala zahradni hadice s vodou a proplachoval jsem naprimo. Pak jsem po tomto mensim proplachu dal zpet vypustny sroub, nalil jsem vodu se sodou a nastartoval cca na 20min, pak jsem zhasnul motor a vypustil. Toto s tou vodou se sodou jsem opakoval 3x a pak jsem nalil novou kapalinu a veslo se mi tam toho 5l. No popravde moc to teda nepomohlo, jsem porad tam kde jsem a auto topi jen pri vyssich otackach. Dobre to akorat topilo, ale ne taky uplne tak jak by melo kdyz jsem tam mel tu vodu se sodou, ale to asi proto, ze tam byla voda a ne G12ka, takze to asi vidim ze se podivam jeste na tu vlozku a uvidime k cemu dospeju. Jeste bych se chtel zeptat, jestli muze byt naznak te zlomene vlozky to, ze mi v kabine strasne malo foukaji postranni pruduchy. Nejvice mi fouka na okno a v tom stredu. Na nohy a ty postranni levy a pravy nefoukaji skoro vubec.
Jo a jeste bych mel jeden dotaz je to sice trosku mimo toto tema, ale kdyz mam v nadrzi malo benzinu, tedy tesne pred rezervou, tak mi auto i do mensich zatacek skube a vynechava...Je mi jasne, ze se v nadrzi benzin preliva a vzhledem k tomu, ze uz je ho tam malo, tak to proto to dela, ale proc? Ma na toto vliv palivovy filtr nebo cerpadlo?
Diky moc vsem za odpovedi i tem co mi zde odepsali
Tak to pak vypada, ze podradnej odpor muze byt v haji, kdyz Te to nejde na 1, 2, 3 stupen a az na 4 , to vali primo pak, ale taky to pak kolisa, chvilku to topi jak blazen a pak je to zase vlazny az studeny. Mel si na tom odporu nejaky nanos oxidace? Jestli jo, tak si ten kontaktol kazdopadne sezen a konektor prostrikni. Protoze smirkem vezmes akorat hrot kontaktu, ale to co mas uvnitr v konektoru neodstranis.
k ventilátoru- v naprosté většině případů bývá problém v tom předřadném odporu, či ve vedení k němu. Tim konektorem tečou poměrně velký proudy a nedá se říct, že by byl úplně v suchu. Proto dost trpí na korozi. Koroze vede ke zvýšenému přechodovému odporu a ten zas vede ke zvýšenému vzniku tepla. A výsledek pak bývá ten, že konektor/ vedení buď téměř vůbec nevede proud, nebo se to vypálí a nevede to vůbec žádnej proud. Pokud tomu úplně nerozumíš a ty předřadný odpory se ti zdaj ok, tak si sežeň jiný a ty vyzkoušej. Je to poměrně choulostivá součástka, ale opravit se dá. Dále pouhé prostříkání toho konektoru obvykle nestačí, protože korozí bývá napaden fakt hodně. Musíš tomu pomoct hlavně mechanicky. Ne vždy se to ale dá vyčistit, někdy je potřeba ten konektor prostě vyměnit. Věř mi, dělal jsem to na dvou feldách ze tří, o který se staram.
Co se týče tý vložky, tak jak jsem už psal, neteoretizuj (zabírá to zbytečně čas) a prostě tu vložku vyměň. Podle toho co píšeš, tak ta přepážka bude prostě rozpadlá. S tim nic nevymyslíš. A topení fakt vyndavat nemusíš. Stačí vyndat baterku. Jestli chceš prostor, tak sundej ještě sání (tři šrouby).
Holt topení u feld se moc nepovedlo a po těch letech provozu má holt své mouchy...
Co se týče tý vložky, tak jak jsem už psal, neteoretizuj (zabírá to zbytečně čas) a prostě tu vložku vyměň. Podle toho co píšeš, tak ta přepážka bude prostě rozpadlá. S tim nic nevymyslíš. A topení fakt vyndavat nemusíš. Stačí vyndat baterku. Jestli chceš prostor, tak sundej ještě sání (tři šrouby).
Holt topení u feld se moc nepovedlo a po těch letech provozu má holt své mouchy...
Vasek: Tobě šla fakticky vložka topení vytáhnout bez povolení celého topení?
Mě ne. maximálně kousek povysunout, pak narazí na podstavec pod baterkou.
Dík za fotku prasklé přepážky, já myslel, že je tam napříč, a ona podélně.
Mě ne. maximálně kousek povysunout, pak narazí na podstavec pod baterkou.
Dík za fotku prasklé přepážky, já myslel, že je tam napříč, a ona podélně.
jj, trochu jsem zabral a byla venku 
103457 :mas pravdu, ze okruh se tlakuje jinak nez roztaznosti kapaliny. Ale na druhou stranu, pokud nejni neco spatne, tak hadice ztvrdnou az po notne chvili... (teda aspon v mym aute...)
Vasek: kolik jsi ohnul zeber? Taky jsem premyslel, ze proste pouziju silu, u te stare vlozky je to jedno, ale kur*it si hnedka novou vlozku? Do novyho chladice pri montazi taky nekopes...
Vasek: kolik jsi ohnul zeber? Taky jsem premyslel, ze proste pouziju silu, u te stare vlozky je to jedno, ale kur*it si hnedka novou vlozku? Do novyho chladice pri montazi taky nekopes...
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Hadice tvrdnou úměrně s rostoucí teplotou potažmo tlakem. Já jsem nenapsal, že hadice mají být tvrdé stále. Napsal jsem, že po zastavení vozidla po jízdě mají být hadice tvrdé, povolením zátky expanzky má z chladícího okruhu unikat tlak a hadice změknou.
Takže lidi pořádně čtěte, nechytejte se blbostí a zbytečně to tu nezasírejte, jelikož pak se v tom budoucí hledači odpovědí ztrácí pročítáním hromady keců.
Děkuji mod.
Takže lidi pořádně čtěte, nechytejte se blbostí a zbytečně to tu nezasírejte, jelikož pak se v tom budoucí hledači odpovědí ztrácí pročítáním hromady keců.
Děkuji mod.
-
mark.long - FK
Zdravim,
tak dneska vymenena vlozka topeni. Postup nasledujici - baterka ven, odpustit vodu, hadice od radiatoru ven, torx od radiatoru ven, matky od topeni spojene se stenou kabiny taky ven a at uz jsme pacili jak jen to slo tak radiator jak uz jste zde psali se seknul o nastavec od baterky, tudiz to slo jen povytahnout ani ne do 1 ctvrtiny a sli jsme tedy na to postupne, nejprve tahla jsme na topeni oddelali (taky nepomohlo, tak jsme sundali pristrojovku a nejspise v tom blokovali kabely) a potom uz jsme si s tim krasne pohnuli do boku a radiator byl venku. Samoszrejme byl na nem povrchovy bordel (hmyz atd) ale pres zebra proti svetlu neslo vubec videt oproti radiatoru novemu
Takze jsem si rikal ze zavada, proc auto topi jen pri vyssich otackach je vic nez jasna. Dali jsme tam novy radiator, dali vsechno zpatky co jsme vytahli a rikali jsme si ze, ze nez zacnem auto napoustet vodou, tak ze pro jistotu aby to nebylo zavzdusnene to topeni, ze nalijeme vodu nejprve tam a to pres hadicku s trychtyrem. Pak jsme zapojili hadice, dali baterku, auto dopustili vodou a nechali nastartovane. Ze zacatku to netopilo vubec, byl uplne studeny vzduch jako venku i pri 80C, musel jsem tedy slapnout trochu po plynu a pak se to roztopilo. Topilo to ze zacatku samoze malo, ale pak vic. Celkove to proste topi vic, ale i po projizdce se mi zda, ze porad tam neni neco v poradku a to protoze pri otackach zase topi vic a pri volnobehu fouka takovy teply vzduch, pritom by mel foukat vzduch horky. Taky jsem si vsimnul, ze auto pri volnobehu mi zatim vubec neprekrocilo nejakych cca 88C. Pritom nastartovane jsem mel tak 20min, ne-li vic a to mi pred vymenou vlozky na volnobeh behem 20min sepnul i 3x ventilator, ted se te teplote nechce vubec nahoru. Zkousel jsem jestli se tedy otevrel termostat a hadice do chladice byla horka, takze termostat otvira. Napadla me jedna vec, jestli jsme neudelali spatne to, ze jsme novy radiator zacali napoustet vodou az na posledni chvili, tedy az byl namontovany a tedy jsme ho v leze nemohli napustit cely a nebo jestli to nebude delat jeste termostat, ze se treba neotevre uplne. Dale jsem take zkousel sundat cidlo teploty a zacala hned tect voda, takze tam to zavdusnene taky nebude. A ted babo rad. Radiator jsem kupoval tenhle
http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... c4PIXOBLy8 ma s tim nekdo zkusenosti?
Diky za rady
tak dneska vymenena vlozka topeni. Postup nasledujici - baterka ven, odpustit vodu, hadice od radiatoru ven, torx od radiatoru ven, matky od topeni spojene se stenou kabiny taky ven a at uz jsme pacili jak jen to slo tak radiator jak uz jste zde psali se seknul o nastavec od baterky, tudiz to slo jen povytahnout ani ne do 1 ctvrtiny a sli jsme tedy na to postupne, nejprve tahla jsme na topeni oddelali (taky nepomohlo, tak jsme sundali pristrojovku a nejspise v tom blokovali kabely) a potom uz jsme si s tim krasne pohnuli do boku a radiator byl venku. Samoszrejme byl na nem povrchovy bordel (hmyz atd) ale pres zebra proti svetlu neslo vubec videt oproti radiatoru novemu
http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... c4PIXOBLy8 ma s tim nekdo zkusenosti?
Diky za rady
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Termostat a chladič s topením nemá nic společného, topení je na malém okruhu, chladič na velkém.
Když koukneš do expanzky teče tou malou hadičkou od termostatu kapalina? Mohlo by to vypadat na tu vodní pumpu, když máš nové topení a stejně to topí málo, tak se do topení prostě dostává málo vody. A teď proč? Buď je na vině čerpadlo-vodná pumpa nebo jsou hadice zanesené a mají malý průtok.
Když koukneš do expanzky teče tou malou hadičkou od termostatu kapalina? Mohlo by to vypadat na tu vodní pumpu, když máš nové topení a stejně to topí málo, tak se do topení prostě dostává málo vody. A teď proč? Buď je na vině čerpadlo-vodná pumpa nebo jsou hadice zanesené a mají malý průtok.
-
mark.long - FK
OK,
no do expanzky jsem se primo nedival, protoze nepotrebuju riskovat, ze mi voda zase chrstne do xichtu, jak se mi to stalo, kdyz jsem se chtel podivat jestli to neni zavdusnene pres cidlo teploty
co jsem akorat behem dneska jeste zaznamenal od meho posledniho prispevku, tak to, ze pri volnobehu a ztlumenem topeni se zacne motor zahrivat i lehce nad 90C a taky jsem zaznamenal, ze pri jizde kdyz je topeni pustene naplno, tak to jakoby hybe s rucickou teplomeru, proste z nejakych tech necelych 90ti to srazi na nejakych 80 mozna i min, ale jestli dlouhodobe to nevim, vzdycky jsem za jizdy vypnul to topeni a teplota se zase srovnala...taky jsem pri volnobehu se dival na expanzku, na budiku jsem mel cca 95C a expanzka bublala, ale nemam ji tak pruhlednou abych videl, jestli tam tece zpet pres tu hadicku od termostatu...vodni pumpou bych to asi nevidel, jelikoz chlapek od nehoz jsem to kupoval, tak ji menil a jde to i podle hliniku poznat, ze je to proste nove, ale samoszrejme ze je nove neznamena ze musi byt funkcni. No jestli mate nejake dobre rady, jak tu pumpu poznat ze je v haji, tak to uvitam...A co se tyce tech hadic, tak asi bych to videl tak, ze vypustit vodu a hadici jednu po druhe sundat a proplachnout, nebo staci jen nektere? Zase se mi to nejak nezda, protoze jak jsem uz psal, tak jsem delal proplach vodou se sodou a to 3x, takze uz jsem z toho jelen...
no do expanzky jsem se primo nedival, protoze nepotrebuju riskovat, ze mi voda zase chrstne do xichtu, jak se mi to stalo, kdyz jsem se chtel podivat jestli to neni zavdusnene pres cidlo teploty
-
mark.long - FK
doplnuju jen, ze proplach jsem delal pri vymene kapaliny a to normalne pres expanzku (3x nalil, nahral a 3x vylil)
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
takže , 1 ) buď je to zarostlá spodní trubka kolem motoru - připojení topení
2) špatná vodní pumpa
3) nevím jestli by to mohlo být obdobný příznaky jsem měl na š110 a bylo v háji těsnění pod hlavou , ne vypálený ale jen takovej slabej vlásek
2) špatná vodní pumpa
3) nevím jestli by to mohlo být obdobný příznaky jsem měl na š110 a bylo v háji těsnění pod hlavou , ne vypálený ale jen takovej slabej vlásek
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ok, takže jsi to propláchl a jakou barvu má aktuálně tvoje kapalina, když po jízdě koukneš? A nemyslím, druh kapaliny, jestli červenou nebo modrou, spíš mi jde o to, jestli je čirá nebo kalná nebo vyloženě rezavá až do hněda.
....zkus se projet nekde s jinou feldou, jestli to nahodou neni stejny. Protoze tohle opravdu podle myho dela kazda - zatim jsem nepotkal takovou 1.3, ktera by topila furt stejne. Nizsi otacky znamenaji nizsi prutok vodni pumpy a tedy i nizsi prutok topeni. Pro chlazeni motoru na volnobeh to bohate staci, pro to, aby bylo horky topeni (podivej se na prurez hadic k topeni a odhadni, kolik vody je v topeni), ktery je nota bene na nejvyssim miste okruhu to uz uplne stacit nemusi..
ja to osobne resim tak, ze kdyz nekde popojizdim a je mi zima, pustim klimu, ktera stejne nezapne - teda pri teplote pod 5 stupnu nebo kolik, ale zvedne to volnobeh cca na 1000. Na to, aby nebyla zima to staci. Jak se rozjedu, tak je to na kilometru na zdechnuti...
ja to osobne resim tak, ze kdyz nekde popojizdim a je mi zima, pustim klimu, ktera stejne nezapne - teda pri teplote pod 5 stupnu nebo kolik, ale zvedne to volnobeh cca na 1000. Na to, aby nebyla zima to staci. Jak se rozjedu, tak je to na kilometru na zdechnuti...
-
mark.long - FK
No co se tyce barvy kapaliny momentalne, tak zda se mi mozna jen trosku, ze je takova rezava, ale je to opravdu jen mozna naznak, spis je to cele ruzove a to ze to ma tedkom takovou barvu jak popisuju, tak to beru tak, ze ta voda prece jenom je uz ve starem motoru, ktery nikdy nebude cisty jako novy. Nebo je to teda naznak toho, ze mam zarostlou z nekterych trubek? Co se tyce tesneni pod hlavou, tak to bych nerek, emulze neni, voda neubyva, olej nepribyva a pumpa to bych rad vedel, jak otestuju jeji funkcnost. Asi to soupnu do servisu
sice vyhazovat se mi zrovna nechce...jo jinak vim jak maji topit ostatni feldy, dneska jel se mnou kamos, ktery feldu mel taky, a rikal ze ta moje pri plnem topeni netopi skoro vubec (vlazny vzduch), ze on by mel uz saunu...opakuju, ze vlazny vzduch je pri plnem topeni i za jizdy a ne jen na volnobeh
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
zarostlou ............ dole kolem motoru je jen jedna trubka alemá několik vývodů jedn z nich je na topení
vodní pumpa - sundat , kouknout zkusit jestli není uvolněná vrtule
k tomu těsnění , voda nijak valně nemizela , moc to netopilo , páč se to zavzdušnilo , nevařilo to páč trubky tam byly skoro rovně a vrtuli chladiče hnal motor takže to chladilo pořád
pověnuj se prvním dvěma věcem , je to tak primitivní motor že tam žádná závažná věc být nemůže
vodní pumpa - sundat , kouknout zkusit jestli není uvolněná vrtule
k tomu těsnění , voda nijak valně nemizela , moc to netopilo , páč se to zavzdušnilo , nevařilo to páč trubky tam byly skoro rovně a vrtuli chladiče hnal motor takže to chladilo pořád
pověnuj se prvním dvěma věcem , je to tak primitivní motor že tam žádná závažná věc být nemůže
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ještě mi napadla jedna věc, po jízdě sáhni na hadice, které vedou do a z topení, jestli jsou ± stejně vlažné - horké.
Pokud budou jen vlažné, tak jima neproudí dostatečně voda. Pokud ovšem budou horké a topení fouká jen vlažné, tak ti zůstává viset klapka v topení na přepínání teplý-studený vzduch. Je možné, že auto topí, topení je OK, ale teplý vzduch se do kabiny dostává jen málo, jelikož je přivřená hlavní klapka výdechu
Pokud budou jen vlažné, tak jima neproudí dostatečně voda. Pokud ovšem budou horké a topení fouká jen vlažné, tak ti zůstává viset klapka v topení na přepínání teplý-studený vzduch. Je možné, že auto topí, topení je OK, ale teplý vzduch se do kabiny dostává jen málo, jelikož je přivřená hlavní klapka výdechu
jak je to už napsáno- nečekej, že to bude topit za všech okolností stejně. Ono množství proudící vody na volnoběh a řekněme třeba třem tisícům je dost rozdílný. Aby to topilo pořád stejně, tak by tam musela bejt buď elektická vodní pumpa, nebo elektrický klapky, který by se sami natáčely dle rychlosti auta a otáček motoru.
A to jak popisuješ, že ti motor znatelně ochlazuje topení je taky celkem ok. Já když mam právě ohřátej motor (dejme tomu po prvním otevření termostatu) a pustim ventilátor i topení naplno, tak pokud je venku nad nulou, tak mi to ochladí kapalinu skoro na 70 stupňů. Stejně tak, pokud pustim hned po startu naplno topení, tak se to ohřívá tak dvakrát dýl. Takže pokud ti je topení schpno takhle snižovat teplotu motoru, znamená to, že do vložky topení proudí dostatečně teplý vody a problém bych zkusil najít ve vedení vzduchu nebo v tý klapce. Já když jsem měl starou vložku, tak mi topení tolik vodu neochlazovalo (=míň to topilo). A i když mam teď vložku novou, tak stejně to topí víc, když se víc točí motor. Už to ale neni tak, že jde studenej vzduch při nízkých otáčkách.
Ten odkaz na vložku nefunguje, ale předpokládam, že v kellyně prodávaj čínskou vložku. Ta prej topí míň...
Schválně pro zajímavost zkus tu starou vložku rozebrat, jestli měla taky tu přepážku prasklou.
PS: nevim co jsem teda při výměně vložky dělal jinak, ale šla vyměnit v pohodě, ani vodu jsem nevypouštěl a žádný žebra jsem nezohýbal...
A to jak popisuješ, že ti motor znatelně ochlazuje topení je taky celkem ok. Já když mam právě ohřátej motor (dejme tomu po prvním otevření termostatu) a pustim ventilátor i topení naplno, tak pokud je venku nad nulou, tak mi to ochladí kapalinu skoro na 70 stupňů. Stejně tak, pokud pustim hned po startu naplno topení, tak se to ohřívá tak dvakrát dýl. Takže pokud ti je topení schpno takhle snižovat teplotu motoru, znamená to, že do vložky topení proudí dostatečně teplý vody a problém bych zkusil najít ve vedení vzduchu nebo v tý klapce. Já když jsem měl starou vložku, tak mi topení tolik vodu neochlazovalo (=míň to topilo). A i když mam teď vložku novou, tak stejně to topí víc, když se víc točí motor. Už to ale neni tak, že jde studenej vzduch při nízkých otáčkách.
Ten odkaz na vložku nefunguje, ale předpokládam, že v kellyně prodávaj čínskou vložku. Ta prej topí míň...
Schválně pro zajímavost zkus tu starou vložku rozebrat, jestli měla taky tu přepážku prasklou.
PS: nevim co jsem teda při výměně vložky dělal jinak, ale šla vyměnit v pohodě, ani vodu jsem nevypouštěl a žádný žebra jsem nezohýbal...
-
mark.long - FK
zdravim, tak ted jsem na aute musel rychle vyresit vyfuk, z niceho nic mi to mrdlo primo u spoje u katu
takze jsem mel z feliny wrc ani nevim jak
s novym strednim dilem sel na montaz i novy koncak, protoze ten se po vytahnuti rozpadnul pod rukama
no to je jedno, co se tyce topeni, tak jsem se tim zatim nejak nezabyval, pouze jsem vymenil termostat, ten se mi zdal, ze si tak trochu delal co chtel...ted s novym jde poznat, ze se ta teplota lepe drzi u tech 90C a nekolisa to tak jak predtim...nicmene dopad na topeni to porad nema a topim porad stejne vlaznym vzduchem...jak rikate, ze by to mohla byt klapka, tak bych se chtel ujistit, je to ta klapka, ktera je ve skrini topeni, takovy podelny obdelnik a tahlem je to propojene na na ovladac teploty topeni? Pokud to je ono, tak to se mi zda byt v pohode, protoze jsem zkousel pomalu teplotu topeni snizovat a naopak zase zvysovat a vzdy to melo okamzity rozdil. Vidim to tedy na vycisteni hadic hlavne co vedou k topeni, jen nevim jak rychle a efektivne s jistotou to vycistit, nemuzu si dovolit to mit 2 dny namocene nekde v octu
taky budu muset jako prvni zprovoznit rychlosti ventilatoru, tedy 1,2,3 (funguje jen 4ka) a pak asi budu moct treba na 2ku lepe identifikovat, zda to topi dobre nebo ne, jelikoz ta 4ka to uz je asi jenom aby se odmlzilo okno a je to asi zatez na to aby to stihalo foukat v kuse horky vzduch. Navic taky topeni kdyz mam jen otevrene (zadna rychlost), tak auto musi byt v pohybu a lehce neco fouka a to je poznat, ze to fouka hodne horky vzduch, treba u vydechu nejde ani skoro ruka udrzet, takze mozna tim ze mi nejdou rychlosti krom 4ky tak na zaklade toho mam nejaky subjektivni dojem, ze to netopi, takze prvni vec na radu pujde podradny odpor a vycisteni hadic a snad uz budu s topenim spokojen. Jinak vlozku starou jsem rozebral a prepazka byla zlomena, sice byla jen o chlup z cesty, ale i tak...no a po sahnuti na ni se mi rozdrolila v ruce