SPDS zapojení
-
osobne
- Kontaktovat uživatele:
Re: SPDS zapojení
Ale někdo možná ještě nee. Cpát tam nějaké relé a podobné věci je zbytečnost.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ano, zbytečnost by to byla, pokud by jsi nám uměl poradit, jak to zapojit bez relé. Ovšem nevíš nebo si nepamatuješ a tudíž je to zbytečné plkání po čtyřech letech.
Apropo, pokud to máš napojený na elektriku mlhovek, tak co myslíš že ti zapíná ty mlhovky
Že by to bylo relé na pojistkové desce??

Apropo, pokud to máš napojený na elektriku mlhovek, tak co myslíš že ti zapíná ty mlhovky
Že by to bylo relé na pojistkové desce??
-
osobne
- Kontaktovat uživatele:
Tož jsem ten můj návod na SPDS místo mlhovek našel přes google.

Je vidět, že jsem se s tím tehdy vůbec ne.......Tak nakonec jsem na to přišel sám metodou pokus - omyl. Nechal jsem to zapojené jako byly původně ty přední mlhovky, rozebral jsem přístrojovou desku kolem volantu, vyndal jsem tlačítka na světla a všiml jsem si, že od tlačítka obrysovek vede hnědý kabílek k tlačítku zadní mlhovky a od tlačítka zadní mlhovky vede dále k tlačítku přední mlhovky. Ten hnědý kabílek jsem těsně u tlačítka zadní mlhovky směrem k tlačítku přední mlhovky ucvakl a tento volný konec jsem zapojil na spínací skříň, myslím, že to je na vývodu předposlední polohy klíčku před startováním. Takže tlačítko přední mlhovky je nyní odpojené od tlačítka obrysových světel a místo toho je připojené na jednu z poloh startovacího klíče ve spínací skříni. Takže když otočím klíčkem do požadované polohy, tak se automaticky rozsvítějí ta SPDS (pokud je zároveň zapnuté tlačítko předních mlhovek) a svítí samostatně bez obrysových světel. Toho jsem chtěl původně tímto přepojením jednoho hnědého kabílku dosáhnout. Ale nakonec jsem zjistil, že tímto přepojením jsem dosáhl i toho, že když zapnu tlačítko obrysových světel, tak se mi automaticky vypnou SPDS. Nevím, jak je to možné, ale je to tak. Takže žádné relé k tomu není třeba, stačí pouze přepojit jeden hnědý kabílek u tlačítka předních mlhovek.
Tos to zapojení SPDS teda vymyslel sice jednoduše, ale ne zrovna čistě.
Ten hnědý drát je Kostra. Když jsi ji odpojil a zapojil na spínací skříňku, tak jde +12V přes sepnutý vypínač předních mlhovek na cívku relé předních mlhovek. Relé sepne, protože při vypnutém spínači obrysových světel je druhá svorka cívky ukostřená přes nesvítící žárovky obrysových světel.
Jakmile obrysovky zapneš, octne se na obou svorkách cívky relé př.mlhovek +12V a relé odpadne. Proto SPDS zhasnou při zapnutí obrysovek.
Když rozsvítíš parkovačky, tak ti zhasne podsvícení vypínače předních mlhovek.
Ten hnědý drát je Kostra. Když jsi ji odpojil a zapojil na spínací skříňku, tak jde +12V přes sepnutý vypínač předních mlhovek na cívku relé předních mlhovek. Relé sepne, protože při vypnutém spínači obrysových světel je druhá svorka cívky ukostřená přes nesvítící žárovky obrysových světel.
Jakmile obrysovky zapneš, octne se na obou svorkách cívky relé př.mlhovek +12V a relé odpadne. Proto SPDS zhasnou při zapnutí obrysovek.
Když rozsvítíš parkovačky, tak ti zhasne podsvícení vypínače předních mlhovek.
-
osobne
- Kontaktovat uživatele:
No funguje mi to už několik let a hlavně přesně tak, jak ukládá zákon, čili když mám tlačítko pro přední mlhovky stále zapnuté, tak se mi po otočení klíče ve spínací skříni do polohy před startováním automaticky rozsvítí pouze SPDS, během startování se automaticky vypnou, po nastartování zas automaticky zapnou a po chcípnutí motoru zase automaticky vypnou. Během jízdy stačí zmáčknout tlačítko obrysových světel a rozsvítí se obrysová světla s potkávacími světly a zároveň se tím i automaticky vypnou SPDS. Když zase obrysová světla (zároveň s potkávacími světly) vypnu, tak se tím i automaticky rozsvítí SPDS. Na palubní desce svítí v případě svitících SPDS kontrolka pro přední mlhovky, ale SPDS nemají dle zákona povinnou kontrolku, takže to je jen takový bonus. A stačilo přepojit jeden hnědý kabílek.
- Peters56
- Kontaktovat uživatele:
To nemáš zapojený tak jak ukládá zákon protože tam se hovoří
Ani ve schématu zapojení není žádný vypínač

Pokud nerozumíš tomu jak to správně zapojit, nech to odborníkům, spíš bych ale řekl, že ty tvoje spds jsou nějaké za pár korun které nejsou vybaveny moduly automatického rozsvěcování protože pokud by byli pak nechápu princip a důvod tvého zapojení. Na technický se jim asi nebude líbit rozsvícená kontrolka přední mlhovky na světla spds. A to nemluvím o možnosti zkratu v elektrické instalaci a možném požáru.

Mezi nejčastější důvody udělení pokuty od policie ČR patří:
použití nehomologovaných světel pro denní svícení
nesprávné umístění těchto světel na vozidle
svícení těmito světly při snížené viditelnosti
špatné elektrické zapojení
světla svítí i při zapnutí potkávacích světlometů
svícení diodovými pozičními světly v domnění, že jsou to světla pro denní svícení
automaticky = bez zásahu řidičeSvětla obsahují modul, který rozsvítí světla pro denní svícení automaticky po nastartování vozu. Při rozsvícení parkovacích anebo potkávacích světel se světla pro denní svícení automaticky vypnou, po zhasnutí světel se opět rozsvítí.
Ani ve schématu zapojení není žádný vypínač

Pokud nerozumíš tomu jak to správně zapojit, nech to odborníkům, spíš bych ale řekl, že ty tvoje spds jsou nějaké za pár korun které nejsou vybaveny moduly automatického rozsvěcování protože pokud by byli pak nechápu princip a důvod tvého zapojení. Na technický se jim asi nebude líbit rozsvícená kontrolka přední mlhovky na světla spds. A to nemluvím o možnosti zkratu v elektrické instalaci a možném požáru.

Mezi nejčastější důvody udělení pokuty od policie ČR patří:
použití nehomologovaných světel pro denní svícení
nesprávné umístění těchto světel na vozidle
svícení těmito světly při snížené viditelnosti
špatné elektrické zapojení
světla svítí i při zapnutí potkávacích světlometů
svícení diodovými pozičními světly v domnění, že jsou to světla pro denní svícení
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56

- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Peters56
Zde se musím zastat osobného v tom směru, co se týká světel. Jedná se opravdu o SPDS přímo k tomuto účelu vyrobená a mají ofociální homologaci a to evropskou a rovněž na skle vylisovanou značku RL. Jsou to samostatná světla bez modulu zapínání.
Osobně k nim akorát nemá origo držák vyrobený přímo pro felicii new face, má je jen vlepený do nárazníku, v čemž jediný problém, je, že chybí možnost nastavení světel a že musí demontovat světlo, pokud chce našroubovat tažné oko.
Pokud ovšem demontuje žárovku v kontrolce přední mlhovky, spínač přední mlhovky nechá stabilně zapnutý a nebude jím SPDS za jízdy ovládat, tak v jeho zapojení nevidím problém, dokonce bych viděl výhodu, že jím použitá elektrika je tovární, krytá pojistkou, relé je umístěno na pojistkové desce.
světla co má osobně:
http://www.cztuning.cz/index.php?action ... boid=44448
světla co mám já přímo dělané pro felicii:
http://www.cztuning.cz/index.php?action ... boid=44292
Zde se musím zastat osobného v tom směru, co se týká světel. Jedná se opravdu o SPDS přímo k tomuto účelu vyrobená a mají ofociální homologaci a to evropskou a rovněž na skle vylisovanou značku RL. Jsou to samostatná světla bez modulu zapínání.
Osobně k nim akorát nemá origo držák vyrobený přímo pro felicii new face, má je jen vlepený do nárazníku, v čemž jediný problém, je, že chybí možnost nastavení světel a že musí demontovat světlo, pokud chce našroubovat tažné oko.
Pokud ovšem demontuje žárovku v kontrolce přední mlhovky, spínač přední mlhovky nechá stabilně zapnutý a nebude jím SPDS za jízdy ovládat, tak v jeho zapojení nevidím problém, dokonce bych viděl výhodu, že jím použitá elektrika je tovární, krytá pojistkou, relé je umístěno na pojistkové desce.
světla co má osobně:
http://www.cztuning.cz/index.php?action ... boid=44448
světla co mám já přímo dělané pro felicii:
http://www.cztuning.cz/index.php?action ... boid=44292
- Peters56
- Kontaktovat uživatele:
Vašku je mi to jasný koukal jsem na to, homologaci to má z Lucemburska E13, mě právě zarazilo to jak to má zapojený. Z toho zapojení je mi bylo jasný, že to nejsou klasický spds který mají automatiku zapnutí vypnutí. Teoreticky by to mohl mít zapojený i mimo ten vypínač mlhovek a mělo by to fungovat. Už jsem tady i psal, že jsem dával pokutu řidičům kteří to měli dobastlený do originálních mlhovek tím způsobem, že natáhli do mlhovek přes vypínač v kabině externí kabel s napájením a rozsvítily jen mlhovky s tím, že to jsou spds.
Bohužel to takto nejde, protože už způsob zapojení je takový divoký a samodomo.
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997

-
osobne
- Kontaktovat uživatele:
Však mě se SPDS rozsvítí při při otočení klíče ve spínací skříni automaticky bez zásahu řidiče a samotné bez ostatních světel, tlačítko pro přední mlhovky mám totiž trvale zapnuté. Snad sis nemyslel, že SPDS zapínám pokaždé tlačítkem?Peters56 píše:To nemáš zapojený tak jak ukládá zákon protože tam se hovoříautomaticky = bez zásahu řidičeKód: Vybrat vše
Světla obsahují modul, který rozsvítí světla pro denní svícení automaticky po nastartování vozu. Při rozsvícení parkovacích anebo potkávacích světel se světla pro denní svícení automaticky vypnou, po zhasnutí světel se opět rozsvítí.
Chcel by som sa spytat ako to je so zapojenim terajsich drl:
Stretol som sa s dvoma schemami zapojenia
1, + a - sa bere s baterky a 3ti vodic na vipinanie je pripojeny na + parkovaciek.
2, + sa bere s kluca - je kostra a 3ti vodic na vipinanie je pripojeny na + parkovaciek.
Moja otazka je k prvemu zapojeniu ako je mozne ze sa to napaja z baterky sak to bude svieti stale?
Stretol som sa s dvoma schemami zapojenia
1, + a - sa bere s baterky a 3ti vodic na vipinanie je pripojeny na + parkovaciek.
2, + sa bere s kluca - je kostra a 3ti vodic na vipinanie je pripojeny na + parkovaciek.
Moja otazka je k prvemu zapojeniu ako je mozne ze sa to napaja z baterky sak to bude svieti stale?
Je tam obvod, který hlídá napětí, které když nastartuješ se zvýší cca na 14V (pokud dobře funguje alternátor) a v ten moment se světla zapnou
Chcel by som este poradit kde zoberem spolahlivy kontakt 15 (+12 od klucika), niekde v motorovom priestore alebo v poistkovej skrinke?
Dakujem za radu
Dakujem za radu
-
p.s.
- Kontaktovat uživatele:
na přívodu do spínače zpátečky 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mám tu jednu inovaci pro zapojení SPDS bez modulu. Může to prosím někdo z elektrikářů zkontrolovat, jestli je to tak správně?
Jedná se o zapojení do původní elektriky, pokud v autě nemáte přední mlhovky, ale máte kabeláž pro mlhovky.
Postup zapojení: Pokud nemáte kabeláž na mlhovky již v autě
1) propojit spínací skříňku pozice 15 a zelený konektor pojistkovky BB - pozice 9
2) levé denní světlo zapojit do červeného konektoru pojistkovky BA - pozice 8
3) pravé denní světlo zapojit do červeného konektoru pojistkovky BA - pozice 10
4) relé nacvaknout do pojistkovky na pozici R2
5) kontrolka denních světel není poviná, kdo chce může si jí udělat a zapojit do červeného konektoru pojistkovky, označeného BA - pozice 6
Postup zapojení: Pokud máte kabeláž na mlhovky již v autě
1) propojit spínací skříňku pozice 15 a zelený konektor pojistkovky BB - pozice 9
Jedná se o zapojení do původní elektriky, pokud v autě nemáte přední mlhovky, ale máte kabeláž pro mlhovky.
Postup zapojení: Pokud nemáte kabeláž na mlhovky již v autě
2) levé denní světlo zapojit do červeného konektoru pojistkovky BA - pozice 8
3) pravé denní světlo zapojit do červeného konektoru pojistkovky BA - pozice 10
4) relé nacvaknout do pojistkovky na pozici R2
5) kontrolka denních světel není poviná, kdo chce může si jí udělat a zapojit do červeného konektoru pojistkovky, označeného BA - pozice 6
Postup zapojení: Pokud máte kabeláž na mlhovky již v autě
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
teoreticky je to průchodný , nejjednodušší řešení je propojit na relé kontakty 30 a 85 (při startování zhasnou)
nebo pokud se při startování nemají zhasnout tak +15 lze u socek propojku mezi BB9 - BE1
u nejstarších asi do r95 a karburátorových BB9 - BF1
u ostatních lze z neobsazený svorkovnice AB 4 nebo 6 nebo 8
pokud při startu mají zhasnout ( z linie X ) socky BB9 - BB7 , nebo u vozů bez ABS z BD1 , nebo zmíněná naletovaná propojka na relé
socky = bez mlhovek
nebo pokud se při startování nemají zhasnout tak +15 lze u socek propojku mezi BB9 - BE1
u nejstarších asi do r95 a karburátorových BB9 - BF1
u ostatních lze z neobsazený svorkovnice AB 4 nebo 6 nebo 8
pokud při startu mají zhasnout ( z linie X ) socky BB9 - BB7 , nebo u vozů bez ABS z BD1 , nebo zmíněná naletovaná propojka na relé
socky = bez mlhovek
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Děkuji.
-
Mr.Wankel
- Kontaktovat uživatele:
Mám jeden dotaz. Dráty se z motorového prostoru k pojistkovce táhnou tím gumovým průvlakem, kudy vedou ostatní kabely?
A je při tom třeba rozebrat celou palubovku?
Napojovat pól na alternátor (přes pojistku) mi totiž nepřipadá jako elegantní řešení.
A je při tom třeba rozebrat celou palubovku?
Napojovat pól na alternátor (přes pojistku) mi totiž nepřipadá jako elegantní řešení.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Není třeba rozdělávat celou palubovku, stačí vlevo vyndat štít budíků a vpravo kastlík spolujezdce
-
Mr.Wankel
- Kontaktovat uživatele:
Aha. A šlo by nějak udělat, aby při vypnutém denním svícení svítila kontrolka zadní mlhovky a tímto tlačítkem bych to zapínal a vypínal?
To pro případ, že bych jel do nějaké země mimo náš kocourkov, kde nemají zavedený nesmysl s denním svícením. Tedy abych na sebe zbytečně neupozorňoval například rakouské policajty a zároveň viděl na palubovce, že je vypnuté abych to na hranicích opět nezapomněl rozsvítit.
Přinejhorším jestli by to šlo zapojit obráceně, tedy zapnuté PDS = kontrolka svítí?
To pro případ, že bych jel do nějaké země mimo náš kocourkov, kde nemají zavedený nesmysl s denním svícením. Tedy abych na sebe zbytečně neupozorňoval například rakouské policajty a zároveň viděl na palubovce, že je vypnuté abych to na hranicích opět nezapomněl rozsvítit.
Přinejhorším jestli by to šlo zapojit obráceně, tedy zapnuté PDS = kontrolka svítí?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A jakou kontrolku budeš mít pro zadní mlhovku. Není lepší udělat kontrolku pro SPDS ??
-
Mr.Wankel
- Kontaktovat uživatele:
Takže to asi budu muset někam přidělat další spínač, že?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
proč to dělat jednoduše když to jde složitě
pokud vím tak u feli jsou volný aspoň dvě pozice na spínač uprostřed na palubce , (pokud nejsou použitý na .........)
ale osobně si myslím že je to nesmysl , páč tu navíc svítící kontrolku budeš po pár km ignorovat a na hranicích si nevzpomeneš že máš něco zapnout ,
nevím jak dole v rakousích , ale u nás nahoře v němcích jezdí tolik německých aut s denním svícením ...........................
pokud vím tak u feli jsou volný aspoň dvě pozice na spínač uprostřed na palubce , (pokud nejsou použitý na .........)
ale osobně si myslím že je to nesmysl , páč tu navíc svítící kontrolku budeš po pár km ignorovat a na hranicích si nevzpomeneš že máš něco zapnout ,
nevím jak dole v rakousích , ale u nás nahoře v němcích jezdí tolik německých aut s denním svícením ...........................
-
Mr.Wankel
- Kontaktovat uživatele:
Možná to prozatimně zapojím dle vyhlášky aby to prolezlo STK a až pak si s tím budu trochu hrát (kontrolky, spínače,...). To bude asi lepší.
Chápu správně, že konektory v pojistkové skříňce mají napájené všechny piny, tedy i ty neobsazené? (zjednodušeně, 1 pojistka = 1 celý multipinový konektor?)
V tom případě můžu napojit napájení SPDS na jakýkoliv nezapojený pin konektoru AA nebo třeba C 2 nebo BD 4 ?
Předpokládám, že rozpojovač SPDS musím dát na BC 13 -obrysová světla nebo na jednu stranu obrysových světel BE 7 , BE 8 nebo BC 3, že?
Chápu správně, že konektory v pojistkové skříňce mají napájené všechny piny, tedy i ty neobsazené? (zjednodušeně, 1 pojistka = 1 celý multipinový konektor?)
V tom případě můžu napojit napájení SPDS na jakýkoliv nezapojený pin konektoru AA nebo třeba C 2 nebo BD 4 ?
Předpokládám, že rozpojovač SPDS musím dát na BC 13 -obrysová světla nebo na jednu stranu obrysových světel BE 7 , BE 8 nebo BC 3, že?
-
Mr.Wankel
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jeden klíčový dotaz:
-nejdou mi vůbec vypojit konektory z pojistkové skříňky, takže se nemůžu dostat k fastonům ; na jedné straně konektor vycvaknu (tam kde je ten zobáček) a mírně ho vyklopím, ale na té druhé (dole) to nejde, takže ho nelze vytáhnout. Nic jsem k tomu nenašel ani v Cedrychovi ani Coombsovi ; na to je asi nějaký speciální hmat, že?
-nejdou mi vůbec vypojit konektory z pojistkové skříňky, takže se nemůžu dostat k fastonům ; na jedné straně konektor vycvaknu (tam kde je ten zobáček) a mírně ho vyklopím, ale na té druhé (dole) to nejde, takže ho nelze vytáhnout. Nic jsem k tomu nenašel ani v Cedrychovi ani Coombsovi ; na to je asi nějaký speciální hmat, že?
Pod levým konetorem je páčka, kterou posuneš a tím uvolníš všechny konektory.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jo přečíst si jak se vyndavaj konektory z pojistkovky
DP 97-1 (stránka v prohlížeči 121
DP 97-1 (stránka v prohlížeči 121
-
Mr.Wankel
- Kontaktovat uživatele:
Tak páčka zafungovala
Kdyby byla alespoň nějak označená, takhle vypadá jen jako nějaký bezvýznamný výčnělek.
Ještě bych potřeboval vědět, jestli je celý ten multipólový konektor zespodu napájený úplně celý? Koupil jsem si ty speciální fastony do konektoru, tak že bych to zapojil.
Ještě bych potřeboval vědět, jestli je celý ten multipólový konektor zespodu napájený úplně celý? Koupil jsem si ty speciální fastony do konektoru, tak že bych to zapojil.