NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

MPi 1AV
AEE
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

Příspěvek od Atnarfus »

Olej určitě převodový, jinak se mu také říká ložiskový. Je to ale tak jako tak dočasné řešení.

Nýtování se neboj. Jestli chceš získat jistotu, tak kup dvacet nýtů, provrtej si nějaký plech a trénuj nanečisto. Fakt na tom nic není. Jestli zatlučeš hřebík, tak zanýtuješ nýt. Jenom na zatlučení hřebíku je potřeba dávat ostré prudké rány a nýt je potřeba naopak rozklepávat. Jednou dvakrát to zkusíš a budeš mít jistotu.
Ať tam naklepeš jakoukoli hlavu, tak to držet bude. Ono to není zase tak moc namáhané. Důležité je jenom to, aby nýt po rozklepání nebyl volný. Musí být utažený, na tvaru hlavy až tak nezáleží.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

to nepojde premazat. Lozisko je zapuzdrovane... :scratch:
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Tak asi nějak jo když se to Atnarfusovy podařilo
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

ja som mal celu kladku namocenu v oleji, asi dva dni a neviem ci to pomohlo :scratch: :salut:
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Normálka stříkačkou s jehlou. Jehlou opatrně přizvedneš gumové zakrytování u vnitřního kroužku ložiska a flákneš tam slušnou dávku oleje.
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Tak sem se rozhodl ze vymenim to lozisko, ALE koukám na netu na nýty a sou bud nerezove hlinikove ocelove a co já vim který a jakej rozmer vzít? Nepamatuej si to někdo?

Anebo sem nasel toto mrknte prosim na tento katalog http://www.segnor.cz/cs/file/segnor-katalog.pdf strana 34 a reknete mi ten kdo ste to dělal jakej mam sehnat presne a jestli ocelovej hlinikovej nebo nerezovej a kdyby nekdo vedel probliznou tloustku tak by to bylo super. Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Na starém foru to bývalo i s fotkama. Bohužel to vzalo za své a já jsem si to ani neuložil. Po zrušení starého fora jsem se ale poučil a všechno co považuju za zajímavé si stahuju.
JoS

Příspěvek od JoS »

Dávám sem znovu svůj postup,který tu byl dříve a byl loni smazán.Nechám to v původním znění,tak jak jsme to tady v tomhle vlákně předloni řešili:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KLADKA
Takže pískání kladky vyřešeno.Samozřejmě za lacino po česku-SAMODOMO.
Koupil jsem oboustranně kryté ložisko 6203 2RS vyrobené firmou SKF za 180Kč,dále 4 ocelové nýty průměr 5mm se zapuštěnou hlavou-3ks.
Kladku jsem demontoval z auta,položil na zem a do nýtů jsem nejprve pomalými otáčkami(doslova krokem)předvrtal díry vrtákem 3,5mm tak,abych provrtal jen hlavu nýtu.Potom jsem dírku pomalu rozšířil vrtákem 6mm a nakonec jsem to ,,dorazil" vrtákem 6mm.Jde to pomalu,ty nýty jsou fakt tvrdý.
Potom jsem nýty vyrazil tenkým důlčíkem a pomocí tenkého majzlíčku jsem kladku rozpůlil.Ložisko,které zůstalo v jedné půlce jsem vyklepl.
Naťukal jsem nové ložisko a potom naťukal tu druhou půlku tak,aby se otvory pro nýty u obou polovin kladky přesně kryly,dá se i udělat vedení třemi starými šrouby 5mm.Potom jsem naklepl všechny tři nýty a udělal na ně centrofixem značky asi 5mm od kladky.Nýty jsem vyklepl a zkrátil podle značek ruční pilkou na železo ve svěráku.Potom jsem je naklepl zpět a nastalo to nejotravnější..........NÝTOVÁNÍ!!
Dělal jsem to ve svěráku.Musí na to být dva lidi,jinak to neuděláte.Vyrobil jsem si dva přípravky-do dvou šroubů 10krát40 jsem vyvrtal 6mm vrtákem takové důlky.No a potom už s pomocníkem presujete jeden nýt po druhém a to několikrát stále dokola,dokud nezaleze úplně ta zapuštěná hlava a dokud se i na druhé straně nevytvoří malá hlava.Potom to chce na autě odzkoušet komplet i s tou podložkou,šroubem dotáhnout a zkusit otáčet,jestli nedrhne.Pokud ano,budete muset znovu několikrát presovat ty nýty.
To původní ložisko bylo NTN GERMANY 6203V193,bylo tam 190 000km a je úplně v pr*eli,drhne jako prase.
Motor teď běží bez pískání a zdá se,že i po studeném startu se rozbíhá nepatrně lépe.Sám mám radost,že už se za mnou lidi neohlížejí,ale co hlavně-že zmizela moje noční můra.
Jinak se nelekejte(jestli to někdo budete dělat),že má to ložisko ,,VAKL",ten po naklepání do kladky zmizí,je s tím počítáno.Zajímavé je,že u té celoplastové náhražky,co se teď vyrábí je to ložisko pouze přímo zalito v plastu a ten vakl má i za chodu,takže se tam ta rolna kmitá ze strany na stranu.
Zdá se to složitý,ale pro průměrnýho kutila je to práce na jednu hodinu,možná by se k tomu dal přemluvit nějaký automechanik s malou dílnou.A cena do 200,-Kč.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:) ;)
JoS

Příspěvek od JoS »

Ještě EDIT toho blábolu 4kusy nýtu 3ks-koupil jsem raději čtyři,kdybych jeden zkazil. :lol:
Ladislav

Příspěvek od Ladislav »

Chlapci a Dámy, sice pozdě ale přece.
Žádný problém si vyměnit ložisko napínací kladky klimatizace alespoň u Opel astra g.
Odšroubujete jeden šroub.
Vytáhnete kladku ven.
Pro přesnější navádění si udělejte na vrchní straně, přes obě poloviny rysku. Před demontáží,pro snadnější montáž usazení protilehlých děr
Doprostřed nýtů si uděláte důlčíkem vodítko pro vrták aby se to odvrtalo co nejpřesněji.(vrták 6-7 né větší) neprovrtat na skrz !!
Jakmile hlava nýtu zůstane na vrtáku dále nevrtat !!
Poté pokud nýty drží je můžete vyrazit třeba hřebíkem.
Po vyražení jsem si vezmete starý nůž, příborový a dokola ho pomalu zaklepávejte až se Vám tam udělá místo pro šroubovák.
Postupně do proti stran dvěma šroubováky uvolníte jednu stranu vodícího půl plechu.
Druhou část si položíte na svěrák mezi čelisti a ložisko vyklepnete přes m20 matici (třeba i golou to je fuk).
Místo nýtů je lepší tam dát m 5 imbusový šroubek pevnostní 11 mm dlouhý, na č. 3.imbusový klíč a samo zajišťovací m 5 matičky na 8 klíč.
Montáž ložiska je také jednoduchá.
Nezapomeňte na přesné nastavení děr proti sobě dle označené rysky!!
Dáte to mezi čelisti svěráku a krásně to zatáhnete na zpět včetně ložiska.
Lépe si opravit doma co jde než kupovat za velký peníz celou kladku na klimatizaci.
Přeji všem,ať se dílo podaří.
JoS

Příspěvek od JoS »

Tak u nás v Pardubicích se u pana Netolického objevila plechová kladka nýtovaná za 480,- Kč. Je to ale Polsko. :(
http://www.amd-autodily.cz/motor/napinc ... atoru.html
H4nIS

Příspěvek od H4nIS »

Co myslite bude lepsi koupit lozisko 6203 2Z ktere je oproti 2RS kryte kovem a ne plastem?? Cena je totiz o 10kc vic, tak uvazuju.
Škoda Felicia 1.6 GLX - ABS, 2xairbag, servo, el.okna, zrcatka, alarm Magicar s dálkovým startem..
JoS

Příspěvek od JoS »

Já ti nevím, ale čistě za sebe bych tam dal 2RS.Ta guma je pružná a stále přiléhá. Neměl by se tam dostat prach.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jo, zakrytí plastem je lepší. Hlavně nekupuj to nejlevnější ložisko co budou mít. Točí to docela slušné fofry, tak to chce něco kvalitnějšího, případně vzít rovnou něco vysokootáčkového.
JoS

Příspěvek od JoS »

Přesně tak. Třída c3 zaručí trochu větší vůli, což je při těch ukrutných otáčkách jenom ku prospěchu. Jenom to holt není za 30Kč od slušného výrobce:
http://proprumysl.cz/lozisko-6203-2rsh-c3-skf/
H4nIS

Příspěvek od H4nIS »

Tak ja nakonec zjistil, ze ten zvuk vydava remenice nebo primo servocerpadlo, nevi nahodou nekdo co tam je za lozisko??
Škoda Felicia 1.6 GLX - ABS, 2xairbag, servo, el.okna, zrcatka, alarm Magicar s dálkovým startem..
JoS

Příspěvek od JoS »

To je bohužel nerozebiratelné, dá se sundat jen řemenice. Hřídel s ložisky je zalisovaná a zapertlovaná. Jedině vrakoviště, protože nový je drahý.
Čína: http://www.amd-autodily.cz/rizeni-razen ... eni-3.html
Original:http://www.amd-autodily.cz/rizeni-razen ... eni-2.html
Kdysi tady někdo psal, že existuje firma, která to repasuje,ale nemůžu to najít.
Odpovědět