Napínací kladka

AEF
FlatEric

Napínací kladka

Příspěvek od FlatEric »

čaute, odešla mi napínací kladka, která napíná řemen, kterej vede k alternátoru a čerpadlu chladící kapaliny. Je to ta kladka co je uplně nejníž, tak snad je to ta od altíku. Zajímá ně jak moc náročné je ji vyměnit. Stačí pouze povolit ten jeden šrub co vede středem kladky? Pry to snad má nějaký samonapínání, tak nevím jak kladku sundat. Prosim o radu díky :)
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Re: Napínací kladka

Příspěvek od Kovi »

Je tam šroub na 15-ku klíč, ten vyšroubuj a kladku můžeš vytáhnout.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

ano, jen se mi nezdá cena.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Kovi píše:ano, jen se mi nezdá cena.
Hmmm,a to je ještě nějaký no name (zřejmě) bo origo je krapet dražší....

http://www.skoda-dily.cz/index.php?acti ... 8.145.278M
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Kladku normálně sundej tou pátnáctkou (má opačný závit). A pak vylisuj ložisko co tam je a nalisuj nové. Už jsem to tu jednou popisoval jak na to. Najdu kde to je.

EDIT: tak tady to máš http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =50#p19708 je to oprava za pár korun a přitom tam dáš pořádné kvalitné ložisko, které je lepší než v těch levných náhražkách.
Flateric

Příspěvek od Flateric »

Tak jsem koupil novou kladku, 1200 kč :-D
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Jakou a kde jsi ji koupil?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

To je odpovídající cena....Výrobce?
FlatEric

Příspěvek od FlatEric »

Koupil jsem ji ve zlíně v areálu ZPS, výrobce už netuším, jen made in germany :-D
Jurka - FK

No a ty si to měl na 1.6ku nebo na 1.9ku? Koupil jsi celý ten mechanizmus nebo jen to kolečko?
smazany clen - FK

Tak za 1200,- snad komplet kladku i s napínákem, protože jinak kladka samotná nová originál stojí 500,-. Kdyby měnil jen samotnou kladku, je to celkem levný a hlavně stačí vyměnit jen samotné ložisko za pár korun, protože samotné kovové kladce se nemá co stát .
Jurka - FK

Zbysek píše:Tak za 1200,- snad komplet kladku i s napínákem, protože jinak kladka samotná nová originál stojí 500,-. Kdyby měnil jen samotnou kladku, je to celkem levný a hlavně stačí vyměnit jen samotné ložisko za pár korun, protože samotné kovové kladce se nemá co stát .
Ale já se ptal jestli 1.6ka nebo 1.9ka, protože co sou ty kolečka samotný ty sou na 1.9ku a na 1.6ku se prodává jen celá ta kladka celej ten mechanizmus a 1200Kč stojí nejlevnější jinak origo stojí 2-3 tisíce. Tak s eprávě ptám, protože vůbe nevím co koupil přesně an ajaký auto to vlastně kupoval a tak...
FlatEric

Příspěvek od FlatEric »

Kupoval jsem to na 1,9D a je to jen kladka s ložiskem. Co mě ale trápí trochu víc je, že pokud dobře čumím do knížky o felinách, tak ten řemen jde přes řemenici klikovky, řemenici alternátoru, řemenice čerpadla chladici kapaliny, řemenice čerpadla serva a napínací kladku. Já tam mám prostě kladky dvě, jedna napínací nahoře a jedna pevná dole. V žádné knížce jsem tu pevnou nenašel. Co to mám kua za verzi? :D
smazany clen - FK

Nemáš tak klimu? Jinak to zkus nafotit jestli to je nějaký hybrid :)
FlatEric

Příspěvek od FlatEric »

Mám klimu :shock: , to je špatně? :?
smazany clen - FK

Ne, to samozřejmě není špatně, akorát že když je tam klima, je tam i kompresor a tedy i jedna kladka navíc.
Flateric

Příspěvek od Flateric »

jenže tuhle kladku navíc, nemůžu nikde na netu sehnat jako náhradní díl.
smazany clen - FK

Mohl by jsi to prosím nafotit? Protože pokud by byla od kompresoru, tak by samozřejmě byla na něm a asi by jsi ji neřešil jako zvlášť. Takže mi připadá že pořád řešíš nějakou jinou a ať tedy víme jakou.
FlatEric

Příspěvek od FlatEric »

nevim jak se vkladaj fotky, takze http://sweb.cz/djsiky/kladka.jpg :?
smazany clen - FK

tak už vím :))
smazany clen - FK

Tak ta kladka vypadá úplně přesně jako obrácená napínačka. Když změříš rozměry asi to bude i sedět. Ale co to sakra je za skládačku tohle auto? Ty jsi tu fotku převrátil nebo má motor na opačné straně?

Takhle vypadá tvoje

Obrázek

A takhle, tedy přesně naopak vypadá správné

Obrázek

Jak tedy vidíš, to tvoje je nějaká skládačka a někdo tam nejspíš dodělával takový držák místo něčeho. Celkově to tvoje auto ale moc nechápu, protože v místě kde máš tu přidělanou kladku má být vodní pumpa. To napravo u tebe je řemenice klikovky (dvojhmota), a nalevo je servo. Ale přece to auto nemůže jezdit bez chlazení :roll: to fakt nechápu.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

nemam dieselovku zrovna v oku ale myslim ze tahle jeho ma dodelanou klimu tim stylem ze kompresor je vzadu i s nejakym drzakem a proto je tam pridana i ta kladka...
pumpa je nad tou dodelavanou kladkou, cili je na puvodnim miste (to by asi jinak ani neslo) a servo je vpravo tam kde ma byt
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
smazany clen - FK

klima bych rekl ze je dodelavana, jen si teda rikam, jak to vypada, kdyz je klima origo???
smazany clen - FK

Jinak fotku jsem neprevracel, takhle je to v reálu. tu kladku jsem nesehnal, tak jsem tam koupil napinaci kladku, proto vypadá jak napínací :D ma stejnej prumer i sirku.
smazany clen - FK

Když je originál klima, tak je kompreosr přidělán na držáku pod alternátorem, takže hned zepředu mezi motorem a chladičem.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

jenze na dieselovku origo klimu nedelali asi mimo jine z dovodu ze vepredu na kompresor neni misto.
1,9D ma jen servo
1,3 ma bud servo a nebo nema servo a ma klimu (opet nedostatek mista)
1,6 muze mit i servo i klimu (tam se to vejde)
takhle to delala fabrika
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

Ahojte. Chcem sa spýtať, či sa aj na tomto type napínacej kladky dá jednoducho vymeniť ložisko - teda staré vylisovať a nalisovať nové. Ďakujem
Obrázek
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Pokiaľ viem treba kladku roznitovať, písalo sa o tom v sekcii o motore 1,6. Ja mám ložisko dávno kúpené aj kladku naviac na pokusy, ale nejako som sa do toho ešte nepustil.
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

Viem, o 1.6 som čítal a maly by tam byť tri nity, niečo takéto Obrázek . Lenže na 1.9 sú neni žiadne nity, takže by to malo ísť len vylisovať von. Tam sú žiadne nity neni, pozri obrázok http://www.2i.sk/1150d0fa29 ;) snáď sa nemýlim.
carosa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od carosa »

Taky mi na 1.9D rachotí napínací kladka. pipp444 dej vědět jakou kladku jsi použil.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ja mám tú nitovanú kladku a z druhej naftovej feldy som dostal tiež nitovanú kladku, takže tak :-)
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

No ja mám asi tú lepšiu, je v jednom kuse :D Ale ložisko sa dá normálne vymeniť, viď tu http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... 2ed40103b0 Tá nitovaná neviem kedy sa montovala, možno v starších ročníkoch.
Jenda - FK

Příspěvek od Jenda - FK »

Stačí kvalitní rychloběžné ložisko 6203 C3 a cca 10 minut práce.
Celá kladka stojí 500-1500kč.. ložisko mě stálo 118,- japonské :)
Odpovědět