zadna naprava

Přední i zadní
Romanitoo - FK

zadna naprava

Příspěvek od Romanitoo - FK »

Zdravím, nenašiel som podobný problém ktorý mam, tak dúfam ze nájdem nejakú radu. Jedná sa o feliciu 1.3 mpi. Niečo mi búcha na podvozku, neviem definovať ci to ide od zadnej alebo prednej nápravy, ale myslím že je to zadná kvôli tomu, že je citit nejaká vola na zadných kolesách keď by som ich chcel ako keby vytrhnut a vydáva to taký nepríjemný buchot, čo by teoreticky mohlo byť zdrojom hluku. Registruje tu niekto ten istý problém? Alebo je to vôbec v poriadku ta vôľa? Podotýkam že kolesa su poriadne utiahnuté. Mal som jednu feliciu a na tej keď som to skúšal, tak na zadných kolesách nieje žiadna vola, sú úplne pevne. Ten buchot sa ozýva aj pri 5km/h na úplne rovnej ceste bez nerevnosti. Nad cca 30km/h ten buchot nepocuť. Ďakujem za každý postreh.
Foglik
Kontaktovat uživatele:

Re: zadna naprava

Příspěvek od Foglik »

ulozeni tlumicu, tlumice... takovych moznosti co tam je. musis zkouknout co je spatne. jinak kolo se hybat nemuze pokud sou loziska OK
Romanitoo - FK

aha, vdaka za radu, ale uloženie tlmičov a tlmiče som vylúčil ako prvé z toho dovodu, že to buchalo aj na uplne rovnej ceste. Tak najprv skúsim odstrániť tu vôľu v kolesách a uvidim potom. Do tohto vôbec nevidím z akého dôvodu môže byť vôla na tých kolesách, tak sa pýtam, môže byť ta vôľa len ložiskami? alebo aj niečim iným na zadnej náprave?
Dusha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dusha »

Nevím, jestli poradím dobře, ale já jsem si po zakoupení auta všiml, že mám také velmi velkou vůli v zadním kole. Když jsem se ujistil, že kolo je dotažené, tak jsem zkontroloval náboj kola. Byl povolený, stačilo opět přitáhnout. Kolo se zatím nehřeje, nic nehučí a ani neklepe, takže ložisko vypadá OK. ;)
Škoda Felicia 1.3 MPI, 40kW, 18.3.1998, najeto cca 135 000km. ;)
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
Romanitoo - FK

vyskusam, vdaka
H4nIS

Příspěvek od H4nIS »

nechce se mi zakládat nové téma tak to dám tady, na geometrii mi říkali, že to auto muselo být bourané, sbíhavost je totiž mimo(0°21) a odklon (-0°53) kolo z dálky jde do Ačka. Po pohledu na nápravu nejde nic poznat, že by něco bylo ohnuté nebo tak. Je možné, že se nepatrně ohnul třeba náboj ??
Škoda Felicia 1.6 GLX - ABS, 2xairbag, servo, el.okna, zrcatka, alarm Magicar s dálkovým startem..
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

je to možný , stačí jestli bylo před tím přetížený , nebo to chytilo nějakou díru v silnici ,
dát nový zadní silentbloky , demontovat čep a v soustruhu protočit jestli je rovnej nebo ohlej , popř to klidně mohla odnýst nápravnice
Sruty22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sruty22 »

neco k prispevku z prosince: nejcastejsi pricina mlaceni u feldy je ulozeni tlumicu a to ze se vymacka guma jak vepredu tak vzadu (vepredu to muzou byt cepy a rizeni) silenbloky zas tak moc neodchazi. jednoduse v kufru odhrn koberce z boku sundej gumu s ulozeni tlumicu koukni jestli to neni vymackaneklidne si zahoupej s autem, skontroluj dotazeni. pokud bude tam problem tak vymenit. gumove ulozeni stoji 20-30kc mas tam na kazdem tlumici dve tak to mas dohromady 80kc urcite budou nakasi i misky pruzin takze cca 200kc te celkem bude stat oprava. Vepredu vymackane ulozeni poznas uplne hned naprvni pohled. otevri kapotu a koukni se na tu plastouvou krytku na ulozeni tlumice pokud je pod ni fuga vetsi jak 5mm pri rovne vytocenych kolech tak je vymackane ulozeni. Guma ulozeni 30kc je tam na kazdem tlumici jedna celkem 60kc. Pris skladani vsechno mazat gumy a podobne. Postupy vymen najdes v DP

h4nis. kdo ti delal geometrii v ove? odklon vubec neres ten je v toleranci ten tam musi byt jinak by ti v zatackach lehce ustreloval zadek. Vetsina aut ma povolen odklon do 1°50"-2°sportovnejsi auto si ji muzou nastavit i 3°at muzou litat zatacky takove ty odklony do 2°-3° pneu nezerou, pneu zere hlavne sbihavost.
Kvuůli tebe jsem hledal papir s geomky co jsem si delal na sve snizen daily plecce, delal jsem ho ja takze sfikslovany neni ;).
Na zadku dle vyrobce muzes mit sbihavost 0°01'-0°16´
to znamena ze staci trosku spatne usadit hlavu na kole a mas 0°21' jak nic, vubec bych to neresil ja mam na svem vlevo 0°16' a vpravo 0°20 odklon vlevo 1°a vpravo 1°22'
od vyrobce je doporucen odklon 0°54'-1°54' .
To znamena ze ty mas dokonce "maly" odklon, ale to jen v tom pripade ze opet muze byt sisate kolo nebo spatne usazena hlava. vsadim se ze kdybys sundal tu hlavu znovu ji poradne usadil tak minimaln odklon budes mit v zelen poli. S moji goemetri mi to pneu mi to nezere a nevidim v tom zadny problem.
https://www.flickr.com/photos/127894722@N07/
  • potkaj se dva..křižovatka dva pruhy....semafor...červená.....start !ruská ruleta, zelená...jede se deset,dvacet,dvojka přes třicet a trojka na čtyřicet.....pade ! ....votáčky dva,skoro tři litry..holky na chodníku mi hážou kalhotky....
Sruty22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sruty22 »

pro ty co by chteli rict ze kvakam hlupoviny tak tu mam fakta barevne na bilem
Obrázek
  • potkaj se dva..křižovatka dva pruhy....semafor...červená.....start !ruská ruleta, zelená...jede se deset,dvacet,dvojka přes třicet a trojka na čtyřicet.....pade ! ....votáčky dva,skoro tři litry..holky na chodníku mi hážou kalhotky....
H4nIS

Příspěvek od H4nIS »

Na geo sem byl ve Vítkovicích ve školní dilne. Jinak ten odklon je v mínusu, moc mi to nevadí, ale na mokru ten zadek střílí pekne i s dobryma gumama.
Škoda Felicia 1.6 GLX - ABS, 2xairbag, servo, el.okna, zrcatka, alarm Magicar s dálkovým startem..
Sruty22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sruty22 »

podivej se na obrazek tam mas napsane odklony ze maji byt v minusu (jakoze negativni) a jak rikam jelikos to je rozdil jedne minuty (uplne vubec nic) tak bych ho vubec neresil na tu hlavu by se stacilo zle podivat a hned bys to mel v zelenm poli. :D A sbihavost bych se vysral mi to gumy nezere, nevim jak tobe. Jinak co se tyka te geomky ve skole, tak te bych asi moc neveril :D horsi geometrii jsem nevidel :D navic na ni delaj ucni takze bych ji zas tak uplne vazne nebral ;)
Odpovědět