Ahoj kluci.
Osmnáct let už mi bylo tak mi prosím ihned neodsuzujte jako nějakého "hošíka", který má týden řidičák a věří v zázraky. V problematice sportovních filtrů nejsem zdaleka tak naivní, jak by si asi výrobci těchto výrobků představovali, ale i přesto se zeptám na vaše eventuální zkušenosti.
Když pomineme slibovaný nárůst výkonu a pokles spotřeby (jak již jsem zmínil - hlavu v oblacích opravdu nemám), dá se sportovní filtr (nemyslím otevřený hřib - pouze bavlněnou sportovní vložku vkládanou do sériového filterboxu jako náhradu sériové papírové) uvažovat jako nějaký krok kupředu? Budu totiž předělávat feldový výfuk na favoriťácký bez katu (přední díl od JP s připraveným prostupem pro lambdu, střed favorit, zadek Soieta) a když budu teoreticky uvažovat, že tím delším předním dílem lehce pomohu motoru v rámci efektivnějšího odvodu spalin, tak jsem myslel, že bych mu ještě i ulehčil práci s nasáváním potřebného vzduchu. Mimo jiné sportovní vložka může mít za následek kromě většího množství nasávaného vzduchu i větší množství nasávaného bordelu že? Možná jsem větší teoretik než praktik a řeším zanedbatelné hlouposti. Ale pokud máte zkušenosti, rád se ponaučím Díky za názor a pochopení.
100 hlav, 100 názorů.
Já si myslím, že je to na nic. Sportovní motory se staví na pár stovek možná tisíců kilometrů a jak jsi sám dobře poznamenal, víc vzduchu, víc bordelu.
Za mně 2x ročně kvalitní papírový filtr a je to to nejlepší, co můžeš svému motoru dopřát.
Podobnou odpověď jsem dostal i na jiném fóru, kde jsem se ptal. Takže nezbývá než si nechat poradit a vyřešit to četnějšími výměnami klasických vzduchových filtrů. Díky moc za názor
Kdesi jsem četl, že u 1.3 je dokonce sportovní filtr bez zásahu do programu řj kontraproduktivní - filtr má vyšší průchodnost, podtlak v sání se změní, snímač pak hlásí voloviny (hlásí méně vzduchu když ho je více) a motor nedělá to, co by měl. A osobně si myslím že pro nárůst kolik... jestli 2 koně tak je to hodně nemá moc smysl dělat zásah do řj...
....takže jen pro shrnutí.....Tím, že při lehce otevřenějším výfukovém traktu (demontáží katalyzátoru a montáží sportovnějšího koncového dílu výfuku) neuškodím autu tím, že mu laicky řečeno nedopřeji o nějaké to procento větší množství vzduchu prostřednictvím sportovního vzduchového filtru?....bude stačit častější výměna sériového filtru.....uvažuji správně? nerad bych byl v těch hoooooooodně decentních performance úpravách kontraproduktivní
Když jsem byl u TDIfuna chipovat, ptal jsem se ho na tyhle "sportovní" vložky do filterboxu. Odpověď byla celkem jasná, na brzdě nenaměřil nic, oproti sériovému filtru.
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
Prietok vzduchu (jeho odpor) v nasávacom potrubí je regulovaný škrtiacou klapkou. Felicia patrí ešte ku generácii áut, kde je škrtiaca klapka ovládaná mechanicky a vodič jej polohu skutočne ovláda (v "moderných" motoroch škrtiacu klapku ovláda riadiaca jednotka, takže klapka môže byť naplno otvorená, aj keď je plynový pedál len v polovici). Zmenu odporu nasávaného vzduchu výmenou filtra ľahko vykompenzuje zmena polohy škrtiacej klapky. Preto na "motorovej brzde" nie je dôvod nejakú zmenu namerať, filter vzduchu krútiaci moment nezmení.
Nižší odpor vzduchu sa však prejaví vtedy, keď je škrtiaca klapka naplno otvorená, a zvlášť v situácii, keď nasávacím potrubím preteká väčšie množstvo vzduchu, teda vo vyšších otáčkach. Inak je to len o miernej zmene polohy plynového pedála. Bavlnený filter vo "filterboxu" nie je žiadna zásadná zmena do konštrukcie a nemožno od neho očakávať zmenu vlastností motora. Rýchlejšie reakcie pri otvorení škrtiacej klapky v určitých situáciách však môžu potešiť.
Za ešte väčšiu výhodu bavlneného filtra by som považoval, že jeho odpor sa nemení tak, ako pri papierovom filtri. Nový papierový filter kladie nízky odpor vzduchu, jeho postupným zanášaním sa však odpor vzduchu neustále zvyšuje. Papierový filter tiež reaguje na vlhkosť vzduchu. V daždi, pri mrholení, snežení, v hmle... papierový filter navlhne a jeho odpor sa vtedy zvyšuje. Bavlnený filter naimpregnovaný olejom je úplne odolný voči zmene vlhkosti nasávaného vzduchu.
Bavlnený filter vo filterboxe používam vo Felicii už cca 10 rokov a nasávacie potrubie za filtorm bolo vždy čisté. To skôr pri papierovom filtri mám spomienky na mierny povlak v časti za filtrom. Papierový filter má najhoršie filtračné vlastnosti, keď je nový. Jeho postupným zanášaním sa jeho filtračné vlastnosti zlepšujú (na úkor zvýšenia odporu nasávaného vzduchu) až v určitom štádiu zanesenia (lokálneho upchatia) hrozí, že niektoré zachytené častice prachu sa vplyvom vyššieho podtlaku uvoľnia.
Pri bavlnenom filtri zachytáva častice prachu povrch jaho vlákien napustených impregnačným olejom. Preto je pre jeho správnu filtračnú činnosť dôležitá jeho pravidelná údržba. Ja filter periem a impregnujem 2x do roka (podľa odporúčania výrobcu - Greenfilter). Bavlna s impregnačným olejom filtruje veľmi dobre (podľa výrobcov lepšie). Rallye sa často jazdí v prašnom prostredí a ak by balna nefiltrovala, tak by sa asi na filtráciu nepoužívala.
Ja osobne považujem bavlnený filter za výhodný, nie to ale nič pre toho, kto by zabudol na jeho pravidelnú údržbu.
U papierových filtrov tiež platí, že nie je filter, ako filter. Lacným čínskym šmejdom by som neveril vôbec.