Caute,
predem se omlouvam za delku textu, ktery jsem zbastlil, ale chci poskytnout co nejvic informaci, protoze jsem z toho celkem zmateny.
Pred par tydny jsem koupil feldu 1.3MPI rv99. Auto uz na pocatku celkem slabe brzdilo. Bylo mi receno, ze byly nove delane brzdy, coz dokazovaly i nove brzdove hadice, tak jsem si myslel, ze to chvili bude trvat nez se to zajede a prece jenom je to kombajn, takze to bude brzdit hur nez kratas, ktery uz mi doslouzil.
Pred tim, nez jsem do neceho rypnul byl stav takovyto:
- chod motoru uplne bez problemu, sel do otacek, drzel volnobeh +- 50 otacek. Mel jsem to napichle na diagnostice.
- brzdy sice brzdily slabe, ale brzdilo to. Kdyz jsem dupl uplne na podlahu, tak sice horko tezko, ale kola se kously.
- pri seslapnuti brzd. pedalu otacky nekolisaly!
Potom jsem v ramci udrzby vycistil klapku a znovu ji seridil... A tehdy se vsechno posralo...
Druhy den kdyz jsem jel s autem do prace, zacalo to delat neskutecne veci. Nastartoval jsem, otacky vyletely na 2000 a chvili drzely, pak spadly na 1200. Kdyz jsem jenom trochu pustil spojku, auto malem zdechlo. Zkusil jsem to nekolikrat a bylo fuk jestli mam 2000 nebo 3500 nez jsem pustil spojku. Takze jsem to nechal chvilku klepat na volnobeh, pak uz jsem se rozjel. Nicmene, kdyz jsem tomu v 2500 na dvojku trochu slapnul, motor tahal do 3000 a pak do 3500 umrel a od 3500 tahal dal. To bylo poprve a naposled, co motor prestal tahnout, znova uz se mi to (diky bohu) nestalo.
Cesta z prace. Nastartoval jsem, otacky vyletely na 1500, spadly na 1200. Vsechno se zdalo v poradku. Problem nastal kdyz jsem trochu pustil spojku, auto se zacalo malinko rozjizdet, ale vjelo mi auto do cesty, tak jsem seslapl spojku a zadupl brzdu. V ten moment otacky vyletely na 2000 a drzely dokud jsem se nedotkl plynu (ne, plyn nezadrhava). Situaci jsem zopakoval a stalo se uplne to same. Po 3. to same s tim rozdilem, ze otacky tak po 5 sekundach zacaly pomalu padat az na 1200 (studeny volnobeh). Tak jsem takovymto zpusobem dojel domu. Po ceste se mi jeste stalo, ze mi brzdy zustaly na chvili prilepeny po jednom zabrzdeni, tak ze na 1/3 plynu mi to na 2ku brzdilo! Zopakovat se mi to nepodarilo.
Dojel jsem domu, nechal jsem auto na chvili klepat na volnobeh. Tehdy jsem si vsiml, ze auto na volnobeh tarokuje jako prase. Zasel jsem pro diagnostiku, otacky litaly v rozmezi 750 az temer 1000 (980 a nejake drobne). Taky jsem si vsiml, ze kdyz jsem parkrat slapl na brzdu, otacky vyletely na 1200. Kdyz jsem slapal rychle za sebou, otacky vyletely na ~1700.
Zacal jsem si myslet, ze jsou na vine brzdy. Zkontoloval jsem tedy vsechny hadice, par z nich vymenil pro jistotu za nove. Zadna zmena. Pak jsem si precetl jak se testuje funkce posilovace. Zkusil jsem za vypleho motoru naslapat pedal brzdy, tak jak mi to slo ve stare filde a nic. Pedal se porad propadal. Tak jsem si rikal, ze posilovac je hyn. Jeste jsem zkusil zaslapnout pedal na a nastartovat jestli se pedal sam propadne. Nepropadl. Pak jsem jeste zkusil seslapnout pedal na podlahu a nastartovat. Opet se stala zajimava vec. Otacky vyletely na 3500 a drzely, dokud jsem brzdu nepustil. Pak spadly na volnobeh.
To me utvrdilo v mysleni, ze posilovac je KO. Tak jsem premontoval posilovac ze stare feldy, kde slapal jak hodinky. Musel jsem ho seridit, protoze stred pro kolik na pedal nebyl 50mm od okraje posilovace, tak jak to rika prirucka. Po premontovani, pedal sel naslapat (po naslapani, sel pedal zmacknout cca do 1/3 az 1/2 drahy), po nastartovani se pedal trochu propadl. Myslel jsem, ze mam vyreseno, ale objevilo se opet podivne chovani. Studene brzdy brzdi tak spatne, ze nejsou schopny zablokovat kola. Kdyz se trochu rozehrejou (parkrat zabrzdim), jsou schopny kola zablokovat, ale s cca 1 - 2s spozdenim (tzn. dupnu na brzdu az na podlahu, zacne to brzdit a asi az za 1 az 2 sekundy se zablokuji kola). Problem s kolisavym volnobehem zustal. Problem se zaslapnutim brzd a otackama na 2000 se objevuje vice mene sporadicky (tak 50/50, ktera z nasledujich situaci se stane). Obcas to zustane viset na 2000, obcas to vyskoci a 2000, ale pomalu spadne, obcas to vyskoci a spadne hned, obcas je to v poradku. Nove se pridal problem s tim, ze mi to vyskoci na 2000 i v situacich, kdy na brzdu vubec neslapnu. Napriklad jedu z kopce, mam zarazeno, vyradim a otacky at uz spadnou nebo vyskoci zustanou na 2000. Jakykoliv problem s visicima otackama resi i mirne dotknuti se plynu.
Tak si rikam, ze se tu asi kombinuji 2 veci. Neco na brzdach a asi klapka v pytli.
K tem brzdam, uvazuju o tom, ze premontuju i hlavni brzdovy valec z te stare feldy. Vec, kterou si ale nejsem jisty je ta, ze na te stare felde mam na tom valci ty omezovace tlaku brzdneho ucinku a na te nove je nemam. Jde nejak poznat jestli tam od vyroby byly namontovany? Jestli je treba ten clovek co menil ty brzdy treba jenom "nezapomel" namontovat.
Klapku z te stare feldy pouzit bohuzel nemuzu protoze to byl jednobod.
Za jakekoliv rady nebo tipy co s tim budu neskonale vdecny.
brzdy nebo klapka?
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Re: brzdy nebo klapka?
K brzdám zkontroluj zda vepředu plovoucí třem plove tzn. zatlač pístek uplně dovnitř brzdiče a zkus zahýbat celým brzdičem na čepech - na obou stranách. Samo zkontroluj tlouštku kotouču jejich funkční plochu a destičky. Vzadu shod buben a zkontroluj obložení zda netečou pístky (prasátko) a zda se vše hýbe a vrací do správné polohy. Odvzdušni celý okruh.
K těm otáčkám sundej klapku ze saní pořádně jí znovu vyčisti a resetuj a nastav. Případně bych zkontroloval zda nesaje falešný vzduch mezi hlavou a sacím potrubím a pak zkontroluj hadici co jde k posilovači zda to ma někde nepřisává falešný vzduch. Můžeš to klidně i u saní úplně sundat a ucpat sání (samo jen na test pač si vyřadíš z funkce posilovač brzd !!).
K těm otáčkám sundej klapku ze saní pořádně jí znovu vyčisti a resetuj a nastav. Případně bych zkontroloval zda nesaje falešný vzduch mezi hlavou a sacím potrubím a pak zkontroluj hadici co jde k posilovači zda to ma někde nepřisává falešný vzduch. Můžeš to klidně i u saní úplně sundat a ucpat sání (samo jen na test pač si vyřadíš z funkce posilovač brzd !!).
-
p.s.
- Kontaktovat uživatele:
musíš tu klapku zkusit znova nastavit za pomoci programu od Motordiag je volně ke stažení na netu 
-
Ulthar - FK
Tak brzdit uz brzim. Teda vicemene. Prvni 2 zabrzdeni maji slabsi ucinek, pak uz to brzdi normalne. Bavil jsem se o tom s jednim mechanikem a rikal, ze to obcas delaji hadice. Nicmene problem s litanim otacek zustal. Ikdyz se to omezilo na 3 jevy. Po nastartovani to obcas brble na 400-500 otacek, ze motor tak tak nezhasne, pak to vyleti na 1500 a spadne na 1200... Pak zustavaji otacky viset na 2000. A po zahrati volnobeh porad kolisa v rozmezi cca 200 otacek. Takze asi klapka. Mimochodem, vsiml jsem si, ze kdyz mam volnobezne otacky a seslapnu brzdu, tak otacky kratkodobe vyleti na 1200. To mi prijde, ze by to delat nemelo a nez jsem hrabnul do klapky, tak jsem si toho nevsiml. A u te moji stare 1.3BMM a u kamosove 1.6MPi to nedelalo.
Jinak diky za tim, vyzkousim motordiag, uvidime jestli se neco zmeni. Tim Vagem jsem uz delal 3 klapky, z toho jenom ta moje dela bordel. Ostatni jsou v pohode.
Jinak diky za tim, vyzkousim motordiag, uvidime jestli se neco zmeni. Tim Vagem jsem uz delal 3 klapky, z toho jenom ta moje dela bordel. Ostatni jsou v pohode.
Kdyz na volnobeh seslapnu brzdu, tak se mi volnobeh taky velmi mirne zvysi. Kdyz jsem tu brzdu mackal nekolikrat rychle za sebou, tak otacky se zvysovaly na tech cca 1200 a pak klesly. Nevim presne, posilovac jsem nestudoval, tak asi reknu kravinu, ale hadice podtlaku posilovace je zavedena pod klapku a tim jak slapes, tak motoru dodas vic vzduchu, ktery vytlaci membrana vlivem podtlaku a pomaha stlacit HV. 
Škoda Felicia 1.3 MPI, 40kW, 18.3.1998, najeto cca 135 000km. ;)
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Klapka reguluje tlak vzduchu v sání. A posilovač brzd je napojenej do sání. Tím, že šlápneš na brzdu odebereš ze sání podtlak, který se tam musí opět nějak dodat .. to zařídí klapka tim, že se pootevře ... tím zvýší volnoběh 
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná