cukání při přidání plynu po deceleraci (cut off)

Simos 2P
135M, 136M
Rob

cukání při přidání plynu po deceleraci (cut off)

Příspěvek od Rob »

Ahoj, mám cca půl roku problém se svojí feldou 1,3 MPI 50 kW, najeto 105 kkm. Problém se projevuje následně: když jedu z kopce se zařazenou rychlostí bez šlapání na plynový pedál a poté chci přidat plyn a rozjet se, autu se nechce, cuká, dusí se. Plyn samozřejmě přidávám citlivě, pomalu a plynule, nikoliv stylem "sedlák" až na podlahu. Toto dělá při studeném i teplém motoru. Občas se mi stane, že mi při stání na křižovatce na neutrál kolísají otáčky, motor jde nepravidelně. A ještě jedna věc, po zhasnutí motoru se (někdy) auto celé zaklepe, jako bych ho udusil třeba přes kvalt. Spotřeba je normální okolo 7 l /100 km.
Provedl jsem tyto úpravy, údržbu a kontrolu: seřízení ventilů na předepsané vůle, olej má najeto 7000 kkm, nový vzduch.filtr MANN, nové svíčky NGK BKUR5ET-10 (předepsané výrobcem), výměna čidla teploty chladící kapaliny z jiného funkčního auta, to samé čidlo tlaku a teploty nasávaného vzduchu a Hallův snímač otáček (polohy klikového hřídele) a regulátor tlaku paliva na vstřik.liště. Vyměnil jsem také jeden vstřik, pod kterým byla bílá svíčka (chudá směs) za jiný, nyní má svíčka barvu OK. voda ani olej neubývá ani nepřibývá, klapka ve filtrboxu otevírá a zavírá tak jak má dle teploty vzduchu. Palivový filtr jsem neměnil, je k němu bez heveru dost prasecký přístup a prokazatelně byl měněný v 60 kkm a další výměna má přijít až za dalších 15 kkm.
VAG hlásí pouze "lambda sonda vstup otevřen-sporadicky" ale mám ještě jednu feldu taktéž se špatnou lambdou a tam se toto neděje,takže jsem přesvědčen o tom, že tím to není. Jinak bez závad. Mám odpojeno a zaslepeno přisávání výparů z nádrže přes aktivní uhlí i příslušný elektromagnetický ventil odvětrání, takže falešný vzduch tudy proudit nemůže.
Provedl jsem reset ŘJ v Simos Manageru 1.51 Free a nastavení klapky ve VAG comu IHR304.0. Pod klapkou preventivně nové těsnění.
To je zhruba všechno, co jsem si schopen takto naráz vybavit. Je možné, že jsem provedl ještě jiné výměny, které jsem si teď nevybavil. Každopádně budu rád za vaše názory a rady. Díky....
Rob

Re: cukání při přidání plynu po deceleraci (cut off)

Příspěvek od Rob »

... tak to vypadá, že jsem problému přišel na kloub. Odpojil jsem na zkoušku lambda sondu a problém zmizel. žádný nepravidelný volnoběh, po sešlápnutí plynového pedálu okamžitá reakce bez cukání a vynechávání. najel jsem cca 100 km a problém se již neobjevil. takže objednávám novou lambdu nikoliv čínskou a ještě sem napíšu, zda to opravdu bylo tím
edit: tak po ujetých cca 500 km můžu potvrdit, že problém skutečně způsobovala vadná lambda. od té doby po výměně absolutně bez problému...
Odpovědět