Výměna zdvihátek

MPi 1AV
AEE
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Výměna zdvihátek

Příspěvek od Dyka »

Ahoj všem,

cvaká mi jedno zdvihátko, asi už se mu u mě nelíbí. :) Mám nechat vyměnit jen to jedno nebo je lepší vyměnit všech 8? Motor má natočeno 118500 km. Současně s tím se budou dělat i gufera, protože mi začal mizet olej a zčernaly svíčky.
el.tomas
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna zdvihátek

Příspěvek od el.tomas »

Když už tak vyměň všech 8, dají se ty zdvihátka sehnat za velmi pěknou cenu, takže bych to neřešil a radši vyměnil ..
Felicia 1.6 Sportline
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

nechci tě strašit , ale když už to bude rozhozený vyměň pístní kroužky , ty svíčky a mizející olej nebude jen těma gufama , ale hlavně těma kroužkama
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Že by kroužky vydržely jen tak málo? To by znamenalo hlavu dolů?
Kdo je origo výrobce těch zdvihátek? INA? Jde mi o to, jak poznám originál/prvovýrobu.
el.tomas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el.tomas »

Zdvihátka kup od INY, jsou to ty, která se tam dávají. Kroužky vydrží a zároveň nevydrží. Mně nevydržely, na minulém motoru už při 124 tisících motor bral 1l/1000km. Předchozí majitelka motoru lila asi pěkné hnusy, že začal tak brzy.. Po udělání kroužků a gufer se olej nehne, takže když už to budeš mít dole, tak vyměň i kroužky..
Felicia 1.6 Sportline
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Tak nakonec to kroužky naštěstí nejsou. Nechal jsem změřit tlak ve válcích a jsou prý jak na novém motoru. Nechávám vyměnit jenom gufera, zdvihátka (když už odešlo jedno, tak nejspíš odejdou další), svíčky a těsnění víka. Auto jezdí celou dobu na Castrol 10W40 s intervalem výměny do 10000 km nebo 1x ročně, od 100 tis. km je interval výměny už jen 7500 km nebo 2x ročně (jezdím krátké trasy). Chci, aby mi to vydrželo. :)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jaký jsi měl tlaky ?
když to bere přes gufera tak je to v tak malým množství že ho to stačí spalovat (sací) nebo to vyhazuje nespálenej vejfukem (výfukový) , pokud se saze usahujopu na svíčce tak je to přes kroužky
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Já u toho přímo nebyl, ale mechanik říkal, že to bylo na všech válcích kolem 12 bar. A svíčky podle něj nebyly černý od sazí, jen opálený (50000 km), tak by to kroužky neměly být.
Nosferat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nosferat »

Stejne nejjednoduzsi vymena gufer je kdyz je sundana hlava, tak bych ty krouzky vymenil...
Renault Clio Generation 90TCe 56kw
Škoda Fabia II Family 1.2HTP 12v 51kw

https://www.instagram.com/hrabe.official/
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jo to je pravda , já přemlouvat nebudu , je to jeho rozhodnutí , ale já taky vím kolik to stojí , páč cena za sadu je cena jen za jeden válec ne na celý motor
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Právě - cena za motor je skoro 2 tisíce. Už takhle to není zadarmo a to ještě přijdou zadní tlumiče. Původně jsem chtěl Bilsteiny, ale prý jsou k mání jen za 1500/ks (combi 1.6 ABS) :?: , tak nakonec vyhrálo 2x ATESO.
el.tomas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el.tomas »

Pokud ti to přijde drahé, tak to můžeš zabalit a jen vesele dolévat olej.. Záleží co od toho auta chceš :)
Felicia 1.6 Sportline
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Chci, aby to jezdilo, jako asi každej, že. :) Pokud je komprese v pořádku a evidentně bylo nemocný zdvihátko a gufera, nevidím důvod, proč dělat po 118000 km i kroužky. Kdyby to byla Š120, tak možná. Do auta celou dobu šel jen kvalitní olej a údržba byla dělaná velice pečlivě, jak ze strany předchozího majitele - automechanika, co jsem ho znal osobně, tak z mojí. Když jsem měnil blatníky, šly tam originály a vyplatilo se to, nebyl žádnej problém to přesně spasovat. Ale občas je dobrý ctít jedno z Murphyho pravidel - "Funguje to? Tak se do toho nes...".
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

mno , já kroužky měnil , a se škodováckejma motorama bych to zrovna nesrovnával , páč takhe vyběhaný válce jsem viděl jen na čezetě , nehledě na to že válce jsou jen vývrty v bloku a nedaj se vyměnit jako u škodovek

no prostě jednoduše , udělej to jak sis naplánoval , a pak uvidíš na kolik se to povedlo , a jestli tě čeká další kolo
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Dík, 5000 km ujedu "za chvíli", tak se uvidí...
S těma válcema - co to je příšernou německou konstrukci? :o Neměla vložky válců už tisícovka???
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

měla , ale jináč jsem někde četl , že škodovka má zkušenosti s litím hliníku a vkládaných vložek válců od roku 1932 (snad jsem to nespletl s něčím jiným , )
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dyka píše:Dík, 5000 km ujedu "za chvíli", tak se uvidí...
S těma válcema - co to je příšernou německou konstrukci? :o Neměla vložky válců už tisícovka???
Vložky válců mělo kde co. Důvodů bylo několik (snadná opravitelnost, výrobní technologie...). Dnes už ale motory nevložkuje téměř nikdo. Tím myslím použití demontovatelných vložek. Ono vložkování nemělo jenom výhody. Například majitelé Zetorů, Liazů a dalších by ti mohli povyprávět o pronikání chladící kapaliny do oleje kolem vložek.
Hlavně díky tomu že motor AEE nemá vložky, prakticky neznáme problémy s těsněním pod hlavou a obecně s průnikem vody do oleje. AEE při použití kvalitního oleje najezdí přes 300k km. Pak už je opotřebený kompletně (klika, vačka) a výměna vložek by to stejně neřešila. Motory se dnes už prostě negenerálkují a proto vložkování nemá smysl.
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Tak jsem tam, kde jsem byl. Ráno jsem nastartoval, z motoru se ozvalo hlasité zacvakání, pak se trochu ztišilo, ale i po 20 minutách jízdy má motor zvuk jako motor 1.3 - prostě cvaká. Když jsem poslouchal při zdvižené kapotě, zdálo se mi, jakoby to cvakání vycházelo odněkud zprava. Ale tam snad nic, co by mohlo cvakat, není??? Co tam ještě může cvakat, když ne zdvihátka??? :hlava: Olej je těsně pod horní ryskou, takže nehrozí, že by ho bylo málo.
Do toho se ještě přidalo to, že po výměně klínovýho řemene začalo kňourat nějaký ložisko. Smetákovou metodu jsem ještě nezkoušel, tudíž nevím, odkud to je. Asi začnu kopat velkou jámu a celý to do ní shodím. :oops:

Ve středu se vracím do dílny a mechanik bude mít co řešit. Stálo mě to kupu prachů a nic.
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak zkus sundat řemen co pohání příslušenství, třeba ti to pomůžu v zjištění co klepe a co ne. Nic se auto nestane když tam řemen nebude, jen nebude dobíjet altík.

Ono se to takhle blbě na dálku určuje co ti tam cvaká :-)
el.tomas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el.tomas »

S oblibou tohle dělá napínací kladka řemene, taky mi dělá kravál, až přes zimu jí vyměnim.. Stojí asi 700-800,-
Dá se samozřejmě vyměnit jen to ložisko, ale bez vybavení to nejde..
Felicia 1.6 Sportline
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Napínací kladku stačí většinou jen namazat, když ložisko nemá vůli. Injekční stříkačkou s jehlou se dá do ložiska naprat převodový olej a pak to běhá jedna radost.

Pravou stranu myslíš po směru jízdy, nebo tu co máš po pravé ruce když stojíš před autem s otevřenou kapotou?
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Pravou stranu myslím tu, co na ní koukám při otevřené kapotě. Nemůže cvakat něco v rozdělovači? Ještě si to ráno poslechnu. A ve středu ať se pánové v dílně snažej. :oops:
A ještě jeden dotaz - tvrdili mi, že pokud mi u simerinku na rozdělovači prolíná olej (bylo tam pár kapek, víčko je čistý), mění se celej rozdělovač. To se mi nějak nezdá. Nepomohla by tomu tahle sada? http://www.amd-autodily.cz/index.php?ba ... j1&idx=548
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

sada by pomohla , ale má to jedno ale , a to je to s těma kroužkama ,

prostě já se toho nevzdám , ale přemlouvat tě nebudu ,

mě taky ublinkávalo kde co ........................
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Tak kňourání už dokňouralo, byla to vodní pumpa (= čerpadlo chladicí kapaliny :) ). Tudíž sla ven a nová dovnitř. Motor si teď tiše přede, je tichounkej, jako by to právě vyjelo z Boleslavi. Klepání taky přestalo, tak už doufám nebudu na motoru zase dlouho nic řešit. V sobotu jedu 2x120 km po dálnici, tak se uvidí, kolik to "na plnej kotel" vyzunkne oleje (doufám, že žádnej ;). Díky všem za pomoc.
Dyka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dyka »

Tak můžu zkonstatovat, že výměna gufer a zdvihátek byla plně postačující. Motor nežere olej a jede jako ďas.
Odpovědět