Velká vůle v kole

Přední i zadní
Richard_Solta - FK

Velká vůle v kole

Příspěvek od Richard_Solta - FK »

Zdravím, felda 1.3 mpi 40kw. Vyměněno: čep řízení, spodní, uložení tlumiče, kloub, uložení ramen je nové. Měnil jsem ložiska a po výměně má kolo hrozně velkou vůli do stran. Matice byla utáhnutá momenťákem a zkoušeli jsme ji i povoli víc dotáhnout a furt je tam vůle v tom kole do stran. Je tam vůle jako v ložisku. Napadá mě že ta vůle je nejspíš v náboji kole na tom tisícihranu je to možné? Děkuji :scratch:
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Velká vůle v kole

Příspěvek od 103457 »

I kdyby byla vůle v tisícihranu, tak ji matka stáhne.
Bude to nejspíš špatné ložisko. Ložisko musí jít celkem fest nalisovat, pokud tomu tak bylo při lisování, tak je v háji vevnitř v uložení kuliček. Co je to zavýrobce? Nějaké lepší nebo čína? Tady se nevyplatí šetřit, ložisko pod 5 stovek já bych nemontoval, je to moc práce na to to dělat znovu kvůli pár korunám.
Richard_Solta - FK

Dal jsem levné za 160, ty se hřály a šly po cca 1500 pryč teď tam jsou za 650kč JSG nebo tak nějak prej to montujou u nás v servisu. Ložisko tam je dávané lisem a cpané přes staré ložisko aby se to tam tlačilo přes okraj a ne přes střed. To samé náboj, střed byl podloženej a náboj se tam cpal aby se to zase necpalo přes kuličky atd.. ikdyž jak jsem pral jsme dali na momenťáku 200nm asi (jednotku nevím) a pak o kousek ještě dotáhly očkem tak furt velká vůle. Zkoušeli jsme dát i dvě podložky a furt to samé. Při hýbání kolem a dívání se zevnitř na střed (na jakoby přechod kloub náboj) tak tam se to jen hýbe
Richard_Solta - FK

Takže záhada tak nějak vyřešena. Předchozí majitel (česká pošta) zřejmě přidřela ložisko. Zjistil jsem to tak že na náboji kola, když ho vylisujete ven tak mi tam šlo hrozně lehce a hlavně konec náboje (u kloubu) byl o 0,03mm menší než předek. Dá se to poznat i tak, že pohledově už tam byl i na omak schod a hlavně konec byl černý neoleštěný od lisování nic. Nedotýkal se pomalu ani ložiska, tudíš se ložisko přední zkřížilo a hřálo se a proto taková vůle. Náboj vyměněn a vše ok. :thumleft:
Odpovědět