Velká vůle v kole
-
Richard_Solta - FK
Velká vůle v kole
Zdravím, felda 1.3 mpi 40kw. Vyměněno: čep řízení, spodní, uložení tlumiče, kloub, uložení ramen je nové. Měnil jsem ložiska a po výměně má kolo hrozně velkou vůli do stran. Matice byla utáhnutá momenťákem a zkoušeli jsme ji i povoli víc dotáhnout a furt je tam vůle v tom kole do stran. Je tam vůle jako v ložisku. Napadá mě že ta vůle je nejspíš v náboji kole na tom tisícihranu je to možné? Děkuji 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Velká vůle v kole
I kdyby byla vůle v tisícihranu, tak ji matka stáhne.
Bude to nejspíš špatné ložisko. Ložisko musí jít celkem fest nalisovat, pokud tomu tak bylo při lisování, tak je v háji vevnitř v uložení kuliček. Co je to zavýrobce? Nějaké lepší nebo čína? Tady se nevyplatí šetřit, ložisko pod 5 stovek já bych nemontoval, je to moc práce na to to dělat znovu kvůli pár korunám.
Bude to nejspíš špatné ložisko. Ložisko musí jít celkem fest nalisovat, pokud tomu tak bylo při lisování, tak je v háji vevnitř v uložení kuliček. Co je to zavýrobce? Nějaké lepší nebo čína? Tady se nevyplatí šetřit, ložisko pod 5 stovek já bych nemontoval, je to moc práce na to to dělat znovu kvůli pár korunám.
-
Richard_Solta - FK
Dal jsem levné za 160, ty se hřály a šly po cca 1500 pryč teď tam jsou za 650kč JSG nebo tak nějak prej to montujou u nás v servisu. Ložisko tam je dávané lisem a cpané přes staré ložisko aby se to tam tlačilo přes okraj a ne přes střed. To samé náboj, střed byl podloženej a náboj se tam cpal aby se to zase necpalo přes kuličky atd.. ikdyž jak jsem pral jsme dali na momenťáku 200nm asi (jednotku nevím) a pak o kousek ještě dotáhly očkem tak furt velká vůle. Zkoušeli jsme dát i dvě podložky a furt to samé. Při hýbání kolem a dívání se zevnitř na střed (na jakoby přechod kloub náboj) tak tam se to jen hýbe
-
Richard_Solta - FK
Takže záhada tak nějak vyřešena. Předchozí majitel (česká pošta) zřejmě přidřela ložisko. Zjistil jsem to tak že na náboji kola, když ho vylisujete ven tak mi tam šlo hrozně lehce a hlavně konec náboje (u kloubu) byl o 0,03mm menší než předek. Dá se to poznat i tak, že pohledově už tam byl i na omak schod a hlavně konec byl černý neoleštěný od lisování nic. Nedotýkal se pomalu ani ložiska, tudíš se ložisko přední zkřížilo a hřálo se a proto taková vůle. Náboj vyměněn a vše ok.