Felicia nejlépe točí při 2600 až 4000, to za prvé. I když motor ani trochu nezatížíte a budete točit zcela naprázdno 3000 otáček, tak bude spotřeba asi 2-3 litry. Protože má určitou režii. Tedy zcela bez zátěže! Takže nejde ani tak o ztráty na klapce, ale o účinnost motoru, která je prostě nejvyšší, pokud motor jede s plně otevřenou klapkou na plný výkon. Ovšem nikoliv na 5500 otáček, kde jsou vysoké ztráty a kroutící moment už hodně klesá.
Ideální výkon poskytne tedy jen "plný plyn", ale zároveň v ideálních otáčkách, viz výše, jak jsem uvedl. A pokud si uvědomíme, že nižší spotřeba je samozřejmě při nejnižší rychlosti, tak ideální by byla převodovka, která by na 5. stupeň (nejlepší by byla hodně těžká 6 ka) točila právě okolo 2600 otáček. Při těchto otáčkách má motor okolo 28 kW a tento výkon (minus ztráty na převodech a na kolech, tedy o něco nižší) by se měl rovnat ztrátovému výkonu (odporu vzduchu a kol).
5) Dokáže někdo odhadnout, na jakou rychlost po rovině se Felicia může dostat s výkonem 28 kW, aby byl odpor pohybu právě takto velký?
Prostě mě baví přijít na to, jak se to dá odladit. Ale hlavně chci mít v autě komfort a ten nad 3200 otáček ve Felicii nemám. Nebo jaký máte vy hluk? Prostě si v klidu jet po dálnici rychlostí 100-120 a mít minimální spotřebu a minimální hluk. Akcelerace mě nezajímá a do kopce si zařadím čtyřku.
6) A hlavně toto: Netuší někdo, zda jde převodovka z 1,9D (stálý převod 68/19=3.58) namontovat místo klasické rychlé (lehké) 70/17=4.12? Vím, že je tam jiné víko převodovky, vadí to něčemu? A nebo jde jen vyměnit ten stálý převod? Dělal to někdo? (Mimochodem, i převod 68/19 bude mít o něco malinko větší účinnost, než 70/17.)
7) A budu muset dát i jinou spojku? Kdesi jsem četl, že diesel má větší talíř. Já však nepotřebuji přenášet větší výkon. (???)
Ten poměr převodovek z 50 kW a z dieslu 1.9D je přesně 1,1505, tedy pojede o 15 % rychleji. Místo 100 km/hod. při 3000 ot./min. to bude prostě 115 km/hod.
Maximální rychlost nebude samozřejmě 162 km, tipuji, že to pojede kolem 145-150 km/hod, prostě jen o něco rychleji než starý Forman s motorem 40 kW. Což by mělo být kolem 3800 otáček, kdy má motor už kolem 45 kW (viz grafy výše). 3800 je už sice mírně za ideálním točivým momentem, takže rychlost 130 km na dálnici na rovině by měla být OK. A protože jezdím často sám v prázdném autě, nebudu na tom hůř, než kdyby bylo auto plné a byla tam rychlá (lehká) převodovka 4,1.
(Mimochodem, firmě Škoda šlo nepochybně o papírovou rychlost 162 km/hod, což docílila právě velmi lehká rychlá převodovka 4,1. Ovšem při šílených otáčkách 4800. Jiný důvod, proč dali do 40 kW těžší převodovku 3,8 a do 50 kW naopak 4,1 - nevidím. Prostě marketing. Chtěli, aby 40 kW měla nízkou spotřebu a 50 kW zase vyšší maximální rychlost. Docela logické, že. Jinak se ty motory až tak zase neliší, ten rozdíl v kompresi dělá vlastně jen trochu lepší točivý moment.)

Diesel má převodovku zesílenou, protože má větší točivý moment. Což mi s 50 kW MPi nehrozí, takže by stačilo - teoreticky - jen vyměnit stálý převod. Je to technicky možné?
Díky zkušeným za cenný čas a pěkný večer...
P.S. Celkově chci ušetřit, auto bude jezdit ještě asi 100 tisíc km dlouhé tratě, motor jde vymontovat asi za 1200 Kč, k tomu cena převodovky a jsem někde na 2000-3000 Kč. Snížení hlavy a vyšší komprese asi vyjde podstatně dráž, kromě toho neřeší problém s příliš vysokými otáčkami a malou efektivitou při lehké noze a upotřebení jen kolem 30-40 % výkonu motoru, protože i 5. rychlost je prostě u 4,1 stálého převodu příliš lehká.