Zhasnutí motoru po zapnutí světel
-
Mitch - FK
Zhasnutí motoru po zapnutí světel
Dobrý den, poslední dobou se mi několikrát stalo, že při zapnutí hlavních světel po startu se motor zastaví a několikrát cvakne relé. Nestává se to pravidelně, někdy světla nemají na chod motoru vliv, někdy po jejich zapnutí dojde k poklesu otáček, ztlumí se svit kontrolek a po cca 3s běží motor normálně a světla svítí. Vždy když zapnutí světel vypne motor vynulují se hodiny. Jednou to došlo tak daleko, že po dalším nastartování motoru bez zapnutí světel motor vypnul - pravděpodobně imobilizér. Na diagnostice je: sporadický zkrat lambda sondy a zablokování řídící jednotky. Pojistky i žárovky jsou v pořádku, baterie nová. Předem děkuji za jakoukoli radu.
-
pipo444
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zhasnutí motoru po zapnutí světel
tak treba prezreť silové spoje, kostru motoru, aj spoj na altíku. tak isto spoj na poistkovke a či tam nenatiekla voda náhodou. alebo aj svorkovnicu motorového zvazku pri lavom prednom blatníku. voda spraví svoje a zoxidovať môže kábel hocikde v spoji ak tam natiekla voda. premeraj ešte pre istotu kolko to dobíja (V).
-
Mitch - FK
Zkontroloval jsem kabely a zdají se být v pořádku, některé jsem pro jistotu pročistil, pojistková skříň je suchá, vyměnil jsem relé hlavních světel, závada přetrvává. Na baterii při je při spuštěném motoru cca 13,9V, po rozsvícení světel (když to zrovna nezdechne) 13,8. Co je mi záhadou je to, proč zkrat který nejspíš nastane po rozsvícení zastaví motor, ale nespálí pojistku. Nejhorší je, že to není trvalý stav, takže to nejde nijak vysledovat.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
co všechno jsi pročistil ?
moc možností není ,
pokud je to zkrat , tak kabel od baterky ke startéru , nebo alternátor
pokud přechoďák , tak většinou kontakty na baterce
moc možností není ,
pokud je to zkrat , tak kabel od baterky ke startéru , nebo alternátor
pokud přechoďák , tak většinou kontakty na baterce
-
Mitch - FK
Dobrý den, teď jsem změřil napětí autobaterie po jednodenním stání, je 12,2V. Nemůže být problém tady? Baterie(Varta silver 62 Ah) byla cca před 3 týdny na nabíječce.
-
pipo444
- Kontaktovat uživatele:
zmeraj si kludový odber z batérie či nepresahuje 30mA. ale v tomto by som problém nevidel. ak naštartuješ bez problémov. čo je to za motorizáciu ? benzín, diesel ?
-
Mitch - FK
Odběr je 40 mA, takový je tam pořád, je to 1.3 MPI.
-
mitchin1
Závada se objevila znova, navíc je minusový kabel baterie mnohem teplejší než plusový.
To mne nijak nepřekvapuje.Mitchin1 píše:Závada se objevila znova, navíc je minusový kabel baterie mnohem teplejší než plusový.
Mínusový kabel vede na kostřící bod vozidla, přes který (a karoserii) tečou proudy téměř všech spotřebičů na autě, včetně světlometů (obvody se uzavírají na baterii přes kostru) a dále i ten startér (pokračování mínus kabelu pod kostřícím bodem dolů do motorového prostoru až k tomu startéru), kdežto plusový kabel má startér extra sám pro sebe (narozdíl od mínusu) - není tolik zatížený a navíc se zatěžuje jen krátkodobě po dobu startu.
Nicméně hlavní zátěží je právě ten startér (který si bez ostychu vezme i více jak 1 kW), tudíž by rozdíl v teplotě neměl být nijak extra velký. Pokud je, doporučuji (tak jak zmiňoval pipo444 ) zkontrolovat el.rozvody (hlavně "teplý" kabel !) na čistotu a dotažení kontaktů pro eliminaci případného přechodového odporu. To by mohla být i příčina tvého primárního problému, který tu popisuješ
Stejně tak se může chovat i auto s alternátorem, který postupně odchází "do věčných lovišť", nebo třeba s nízkými volnoběžnými otáčkami, při kterých motor neutáhne náhlý nárůst mechanického odporu altíku (který tak přirozeně reaguje na zvýšení odběru elektřiny) a zdechne.
.:: JIM ::.
Felicia LX (Combi) ● 1,6 ltr. MPi ● RV 1997 (old-face) ● cca 65 tis. km
Fabia II (Combi) ● 1,2 ltr. TSI ● RV 2014 ● cca 160 tis. km
Felicia LX (Combi) ● 1,6 ltr. MPi ● RV 1997 (old-face) ● cca 65 tis. km
Fabia II (Combi) ● 1,2 ltr. TSI ● RV 2014 ● cca 160 tis. km