Fel 1.3 MPi 40kW špatně startuje
-
Krttek
- Kontaktovat uživatele:
Fel 1.3 MPi 40kW špatně startuje
Ahoj, jedná se o felicii r.v. 1999 1.3 MPi 40kW najeto teď 229XXX tkm, po pročtení toho co se tady týká špatných startů jsem nenašel nic co by se týkalo mého problému. Popis startu: zapnu zapalování , počkám až vypne čerpadlo a startuju, motor se celkem dlouho točí než chytne, a to ještě musím klepnout po plynu jinak to chytne jakoby na dva válce. Když to hned vypnu a startuju chytne okamžitě, a je jedno jestli je venku zima nebo teplo a je jedno jestli je motor zahřátý nebo studený. Pokud je start motoru do cca 5-ti minut od vypnutí, chytne okamžitě, ale jak je doba od vypnutí delší tak to dlouho trvá. Někdy se po nastartováni objeví i to, že je strašně zdechlá od spoda jakoby se ji vůbec nechtěl,o pokud nepřelezu 2000 ot/min. ale to jen velmi vyjímečně a občas když teda startuju do 5-ti min. tedy druhý a další start tak mi ot zůstanou na hodnotě volnoběžných tedy asi 1100 ot/min a jak se jemně dotknu plynu, spadnou na cca 800 ot/min. jinak auto jede celkem dobře i po zahřátí, jede si myslím na 40KW verzi docela slušně, jakmile jej ale plně obsadím tak je těch 40kW poznat. jde jen o ty starty, už nevím co s tím. . Váha vzduchu je vyčištěná ,čidlo ot. a teplotní čidlo vyměněny, benzínové čerpadlo je ok, na tvrdo natlačí cca 5 barů, zatím sem ho neměřil v zátěži. Budu rád za jakou koliv pomoc nebo radu .
-
roman63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fel 1.3 MPi 40kW špatně startuje
Asi myslíš škrtící klapku => byla vyresetována řídící jednotka SIMOSem? Byla škrtící klapka nastavena na výchozí hodnoty VAGem?Krttek píše:Váha vzduchu je vyčištěná
-
Krttek
- Kontaktovat uživatele:
Čistil sem váhu vzduchu ale i skrtici klapky je vyresetovana a nové nastavena, dělal mi to taťka.
.... mrkni na palivový filtr, případně zkus vyměnit. ale hodně podobně se mi auto chovalo, když jsem měl v háji čerpadlo, pokud bys měl možnost na zkoušku přehodit, možná by to stálo za hřích. motor jde jinak pravidelně? zkus třeba ještě odpojovat vstřiky jeden po druhém, měl by se hodně změnit chod motoru při každém odpojení jednotlivého vstřiku, pokud by u některého byla změna nevýrazná nebo téměř žádná, může to být vadným vstřikem. Nejhorší je, když některý vstřik umře jen tak napůl a závada se projevuje sporadicky, to se pak blbě hledá. Co svíce, nechtějí vyměnit, případně zapalovací lišta? zkus demontovat gumičky na zapal.liště a zkontrolovat pružinky, někdy bývají zkorodované a mají blbý kontakt. Případně rovnou na zkoušku zkus prohodit lištu z jiného auta. Píšeš žes čistil a resetoval a nastavoval klapku, co paměť závad, nebylo tam něco? Ještě bych na zkoušku prošel kostřící body (např. čerpadla - LZ svítilna, ŘJ - LP podběh apod.) obrousil a prostříknul kontaktsprejem abys vyloučil špatný kontakt - to taky může hodně dělat. No dej pak vědět, v čem byl pes zakopanej...
-
Krttek
- Kontaktovat uživatele:
motor jde pravidelně, vstřiky jsem zkoušel odpojovat tam to vypadalo ok, svíce nové CHAMPION RC 89 PYC , zapalovací lišta je druha starší z funkčního auta čerpadlo mi příjde v pohodě páč natlačí s klidem 5 barů na tvrdo, ale na ty pružinky na zap. liště mrknu. všechny kostřící body jsem očistil brusným papírem a namazal měděnou vazelínou ale ne vzadu tam ne spíš v motorovém prostoru, řj, hlavní kostra na bloku atd. paměť závad jsme vymazali protože tam bylo pár hlášek jak jsem odpojoval jednotlivé čidla a vstřiky jak sem zkoušel čím to může být ale teď sem neměl možnost se na to mrknout protože nemam přenosný pc s vagem ani kabel , musím zas za taťkou jestli bude mít čas a mrknout jestli se tam něco neobjevilo.
tu kostru u čerpadla určitě zkus prostříknout, pokud je čerpadlo OK, může být problém v té jeho kostře. je to práce na 2 min... k palivovému filtru je teda přístup na pytel, ale stejně bych ho zkusil vyměnit. není nijak drahý, pokud ho tam teda nemáš nově daný, nebo si nejsi na 100 % jistý, kolik km má za sebou. nejezdíš náhodou na E85? jinak než začneš něco měnit a rozdělávat, určitě mrkni do paměti závad, to ti hodně napoví. možná mrkni i do filtrboxu a zkontroluj vzduch. filtr, jestli tam není nějaký bordel nebo není filtr extrémně zahumusený, to dělá taky hodně...
-
Krttek
- Kontaktovat uživatele:
mrknu na to, za to nic nedám, spíš mě zaráží že to je vždy jen první start, každý další je ok na brnk i kdybych to udělal desetkrát za sebou startoval hned po sobě vždy chytne hned ale jak je to tak deset min od vypnutí motoru zase dlouhý start a přitom je čerpadlo slyšet ze tlakuje tak nevím a je jedno jestli je kosa nebo teplo a nebo jestli je motor studený nebo teplý. a na E85 nejezdim.
no podle toho co popisuješ mi to ukazuje na nízký tlak paliva... ale samozřejmě takhle na dálku se to blbě hodnotí, když si to nemůžu zkusit a nesedím v tom. hledal bych problém v palivové soustavě, tzn. především ten filtr, kterej ten tlak může hlavně zkraje hodně snížit. mrkni, jestli někde nemáš skříplou nebo ohnutou palivovou hadičku, případně na zkoušku můžeš prohodit relé čerpadla v pojistkové skříňce za jiné. zkus ty věci co jsem ti psal a uvidíš, třeba se do něčeho trefíš...
-
Krttek
- Kontaktovat uživatele:
k tomu tlaku paliva: odpojil sem hadici která je v motorovém prostoru napojena do vtřikovací lišty a tam sem dam tlakoměr a ten po zapnuti klíčku ukázal tlak 5 barů, ale na ty ostatní věci mrknu. taky sem si myslel že tam jde špatně benzín tak sem to při tom dlouhém prvním startu nenechal naskočit a mrknul na svíce a ty byly všechny mokré takže jsem usoudil že benzínem to nebude spíš někde chyby v elektronice zapalováni jen je divné že to dělá jen při tom prvním startu.
-
Krttek
- Kontaktovat uživatele:
Záhada vyřešena. Měl jsem nějakou práci na autě jako čepy na přední nápravě, a repase poloos, taková menší příprava na STK. Tak sem si řekl že se mrknu na to startování protože už mě to začalo nebavit. Napojil sem manometr přes "T" kus na přívodní benzínovou hadici a měřil sem kolik bude tlak benzínu ve vstrikovaci rampě, kolik mi propustí regulátor jestli chyba není tady. Naměřil sem 2,5 baru což bylo v pohodě ale po vypnutí motoru byl do deseti minut tlak na nule. Tak sem vyměnil vstřikovací ventily z auta které mělo 162tkm (moje má 230tkm) a všechny starty jsou ok. Žádné dlouhé točení motorem nastaruju na max druhé otočení motoru.