Zdravím.
Takže východiskový stav na fotografiách hore je odstránený

Rozhodol som Vám napísať sumár čo som za posledný týždeň všetko urobil:
Takže ten sajrajt čo bol všade - chladič, hadice, blok motora, vyrovnávacia nádržka.... S autom sa urobilo po prvom mechanickom odstránení bordelu z nádržky (a doliatí čistej vody) 40km. To preto, aby sa ten systém trochu rozhýbal - nádržka bola totiž predtým tým bordelom zalepená. Tou vodou sa dali do pohybu ďalšie hrče toho bordelu a vyplavilo ich do nádržky.
Až potom som vypustil chladiaci okruh. Demontoval vyr. nádržku a znovu ju mechanicky vyčistil od toho čo sa tam za jazdy znovu naťahalo. Zároveň som odpojil hornú hadicu čo ide do chladiča a vytiahol kombinovaný snímač teploty čo je pri termostate.
Následne som autom prehnal cez otvor po teplotnom čidle 4 litre čistej vody. Cez hadicu čo ide do chladiča zasa 4 litre čistej vody. Do lavóra pod autom zbieral ten bordel. Zložil som chladiacu sústavu ale čidlo teploty nevracal, aby sa systém tadiaľ pri liatí do nádržky odvzdušnil. Potom som nalial 1l octu a dolial požadované množstvo vody až ju vytláčalo z otvoru pre čidlo teploty. Vrátil čidlo teploty a dolial vodu na predpísanú hodnotu. Následne sa stáním na mieste zahrialo auto a potom bola 18km jazda po meste. Na druhý deň do práce a späť som dal ďalších 70km.
Večer som opakoval postup hore (vypustenie celého okruhu, premývanie čistou vodou 4 litre cez čidlo a 4 litre cez hadicu chladiča. Potom naplnenie 1l octu a voda a cca 15-18 km jazda po meste. Ráno cesta do práce).
Potom bola deň pauza (už ma to po práci v garáži nebavilo).
Ďalší deň som opäť vypustil okruh a premyl systém 4 + 4 litrami. Nalial novú chladiacu zmes v pomere 1:1 s destilkou. Síce systém nie je úplne čistý >>> na to by sa museli vymeniť aj všetky hadice a ešte 2 krát zopakovať preplachy a jazdy s octom, ale už boli noci kedy bolo -3°C tak som nechcel s autom vonku (a čistou vodou v okruhu) nič riskovať. Majiteľka nebola aj tak ochotná platiť za nové hadice tak som to vzdal. Počas premývania sa veľa bordelu z hadíc zobralo. Voda pri prelievaní bola pri konci už čistá len počas jazdy s roztokom octu sa zahriatím zmes stále sfarbovala do hneda asi zo zbytkov čo sú po celom systéme nalepené a zaschnuté. Teraz auto jazdí a chladiaca sa z ružovej zafarbila len jemne na tmavo takže celá očista bola úspešná.
A ešte bonus. Pri prvom premývaní a nočnej jazde som zistil, že bol poškodený termostat. Proste auto išlo stále na veľký okruh (bol trvale otvorený). V tomto chladnom období sa náporom vzduchu ochladzovaná voda v chladiči nedokázala bez stánia auta otepliť. Priateľka netušila, že auto sa má pri jazde zahrievať, aby optimálne pracovalo a vyhovovalo jej, že má na palubovke teplotu pod 70°C ("akože sa jej autíčko neprehrievalo"

). Celý okruh sa jej za jazdy nedokázal na 1,3ke ohriať. ...Takže jazdila so studeným motorom a asi aj na sytič (podľa toho ako to skákalo). Tak som termostat vymenil. Teraz je všetko ako má byť. Auto sa skľudnilo a ide plynulo. Motor sa zahreje na 90°C. Ešte som očistil škrtiacu klapku a čidlo snímania teploty/tlaku vzduchu. Na zahriatom motore počujem hrkotať reťaz - tú nebudem riešiť, auto má skutočných 105000 takže na hrkot bez nutnosti výmeny má nárok. Cvakajú však aj na dvoch valcoch ventily takže tam ešte zoštelujem ich vôlu (len musím dnes kúpiť tesnenie pod viečko). Po tom všetko ešte z auta jemne kvapká olej ale ja nemám jamu, aby som spodok motora poumýval a to miesto lokalizoval a pretesnil. Takže toto nech si milá rieši už naozaj v servise na zdviháku.
Ukončím to so slovami, že už mám toho dosť a som rád, že je to premývanie za mnou.