o čidle klepání motoru a jeho funkci jsem si lecos přečetl v literatuře, lecos i tady v různých tématech. Chci tím říct, že nejsem z těch, co by si před napsáním příspěvku nepročetli témata, které tady někdo před nimi už založil
Ale můj dotaz je přeci jen trošku specifičtější. Děláme GO závodního motoru (klasický blok 1.3) a měli jsme myšlenku "spodek" motoru po výměně pánví a pístních kroužků nechat "zajet" v nižších, než "závodních" otáčkách, aby si sedl. Jelikož mám i Felicii na denní ježdění, napadlo nás motor nastrojit místo motoru, který je v sériovém autě teď. Závodního na tom spodku motoru nic není. Vše je sériové, maximálně vačku si přehodím. Hlavu mám rezervní také sériovou takže ani v ní problém nebude. Všechno ostatní přestrojíme ze sériového motoru. Tudíž by neměl být v žádném komponentu problém. Ovšem dnes jsme si uvědomili, že "závodní" blok je BMM a moje sériová Felicie je MPI. Takže tam přeci jen jeden problém je, a to ČIDLO KLEPÁNÍ. BMM ho samozřejmě nemá
A tak se ptám.....je to pro chod motoru zásadní problém, když budeme uvažovat, že takto najezdím dejme tomu 2000km? Nejde mi o vyšší spotřebu, nejde mi o nižší výkon. Prioritně chci, aby si motor sedl a půjde zase ven. Jediné, co by mi mrzelo, kdybych díky absenci čidla klepání motoru něco zbytečně zničil. V knížce jsem vyčetl, že nefunkční čidlo poníží celkem rapidně předstih a uživatel to pozná na výše zmíněné vyšší spotřebě a poklesem výkonu. Ale to, jak jsem psal, jsem ochoten obětovat.
Poradíte mi, třeba i ze zkušeností, zda-li lze tuto přestavbu realizovat a co mám s "volně plandacím" čidlem udělat?
Předem děkuji za odpověď.
Zdeny