Kdy řadit, spotřeba u BMM

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Radonin

Kdy řadit, spotřeba u BMM

Příspěvek od Radonin »

Nazdar draci nedávno jsem koupil felicii combi 1.3lxi 50kw (bmm) jelikož jsem přesedlal z Peugeotu 309 2.0 Gti což byl přece jenom trochu rychlejší kůň. Nevím v jakých rychlostech (km/h) mám řadit jednotlivý kvalty (bohužel nemám otáčkoměr)..chtěl bych jezdit na spotřebu a taky abych zas nějak neubližoval motoru ;) v předchozím autě jsem jezdil po městě na volno běh (pojistka byl však neúnosná)
Díky všem za rady
smazany clen - FK

Re: Kdy řadit ??

Příspěvek od smazany clen - FK »

Myslim, že u feldy je docela slyšet kdy řadit :lol: Ale myslim, že pravě u BMM je to jako v autoškole rozjezd 1, 20 dvojka, 40 trojka, 60 čtyřka a nad 70 pětka. Z hlavy si to moc nepamatuju. Řadim dle potřeby, řikam si že otačkoměr bych mohl postrádat:D
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

podle zvuku, podle zátahu... za chvílu to budeš cejtit...
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
+ family car VW Touran Highline 03' | 2.0 TDI AZV

ex: VW Golf IV Highline 99' | 1.9 TDI AHF | EGR OFF, TA & 18" Turbo Twist
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Nejlíp podle zvuku a zátahu, to určitě. Pokud chceš jezdit na spotřebu, tak jedničkou uvést auto do pohybu, a co nejdříve dvojku, trojku... Prostě řadit co nejdříve, ale samozřejmě nesmí se to dusit, nesměj klapat ventily nebo šlapat plyn na podlahu - přidávat jemně a s citem! Jinak po rovině pro udržování konstantní rychlosti už dávám při tachometrové šedesátce pětku.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
smazany clen - FK

ale zas to má svojí nevýhodu, že když to budeš dělat často a budeš málo vytáčet motor tak ti zlenivý jako nám felda :( línější stroj sem neviděl
smazany clen - FK

nj adaptabilní jednotka, ktera se přizpusobí stylu jízdy :(
Honza9007 - FK

Příspěvek od Honza9007 - FK »

mr.Freak píše:ale zas to má svojí nevýhodu, že když to budeš dělat často a budeš málo vytáčet motor tak ti zlenivý jako nám felda :( línější stroj sem neviděl
Měl jsem podobný problém; mamka jezdila s autem úplně důchodcovskou jízdu a motor nechtěl táhnout. Stačilo pak cca 10 jízd po dálnici s pěkným vytáčením rychlostí (od 2 z nájezdu dálnice až na 4 do 130 km/h) a chvíli je podržet. A od tý doby, když se zrovna neplahočím po Praze pohodovou jízdou (řadím 5 při 55 km/h a v poho), je motor v pohodě. Táhne pěkně a na dálnici není problém, po cca 5 km jízdy 110 km/h, držet i do kopců rychlost 140-150 a po rovině se blížím i 180 km/h tachometrových. Jen mám občas problém s tím, že mi to v táhlejších kopcích při 80-90 km/h nechce na 5 táhnout a na 4 to hlučí a nejede. Co by to mohlo být :?:
majkl - FK

Příspěvek od majkl - FK »

:lol: :lol: :lol: já myslím, že to bude vlastnost oněch 94-106Nm (záleží co máš). Prostě pokud chceš do táhlých kopců jet a neplazit se 80km/h, je potřeba to pod kopcem rozjet. V táhlym kopci zrychlovat nemá cenu. Aspon ne na 5 nebo 4, znám pár lidí, co daj v 80ti za 3 a plyn na podlahu. Pakt o prej řve, ale i trochu jede. No nevím.....
Honza9007 - FK

Motor je 1,3 BMM 50 kW - takže by to mělo být "přecpaný" silou... :lol: :lol: :lol:
No, problém je ten, že pod kopcem mám třeba 100 nebo i 110 a uprostřed kopce to přestane táhnout. A pak fakt musím řadit až na 3, produpnout plyn a teprve pak se to zase rozjede. Hele, ještě takovej dotaz: řadíte někdo dolů s meziplynem nebo jsem jen já samotnej trotl zvyklej z náklaďáků? Nemám na mysli v malých rychlostech, ale třeba když brzdím motorem na dálničním sjezdu, tak ve 120 podřadím s meziplynem na 4. Jsem sám nebo je nás tu takových víc? Nebo to je úplná hovadina :?: :idea: :?:
smazany clen - FK

Asi sem amater ale co je to ten meziplyn?? Jak se to robi? V nakladaku sem jel jen jednou a to ještě jako spolujezdec. Diky
smazany clen - FK

Rammsteinek píše:Asi sem amater ale co je to ten meziplyn?? Jak se to robi? V nakladaku sem jel jen jednou a to ještě jako spolujezdec. Diky
používá se to hlavně při podřazování, hodíš tam neutral pustis spojku a pridas proslapnes decentne plyn zmackes spojku a das tam rychlost jde tam o poznani lepe. Ale dneska uz ma skoro kazdej nakladak synchrony takze to ani moc nevyuzijes. Nevim jestli tomuhle rikate meziplyn ale u V3S-ky jsem to takhle a u traktora taky. :D
majkl - FK

Příspěvek od majkl - FK »

decentně plyn = motor musí mít cca takové otáčky jako bude mít na ten nižší stupen. Samozřejmě nejezdim s očima na otáčkoměru, chce to praxi a pak už člověk pozná jakou jede rychlostí a jaký bude dávat stupeň. Čím přesnější bude ten meziplyn, tak tím lehčí a rychlejší bude samotné přeřazení - rychlost tam prostě sama skočí. Není pak potřeba ani podržet spojka aby se dostala kola do záběru - může se pustit rychle - hřídele v převodovce už mají díky meziplynu stejné rychlosti. U starých nákladáků to byla nutnost a u osobáku mě to přijde často rychlejší, hlavně ve vyšších otáčkách.
Honza9007 - FK

Já jsem třeba dělal autoškolu ve starý LIAZce (jsou to 3 roky zpátky, tzn. teď mi je 21 ;) )a tam nešlo jinak řadit než na dvě spojky, tzn. vyšlápnout spojku - vykvaltovat - pustit spojku - zašlápnout spojku, řadit další stupeň. Byl jsem jedinej eman, kterej si pomáhal i maličkým meziplynem řadit nahoru!!! A taky jsem jedinej borec v Praze (co vím... :!: ), kterej řadil u převodovky bez synchronů na LIAZce z 1 na 2 pouze s jednou spojkou... :lol: Odpíchnul jsem to v křižovatce mezi auta (na pražský způsob :ugeek: ) a v tom spěchu jsem nějak nestíhal šlapat spojku. A jde to; a jak? Přetočit motor, a pak jí tam s citem ale docela rychle zařadit. A pšt, je to moje know how... :lol:
smazany clen - FK

Chci se zeptat vyplatí se jezdit z prudkýho kopce s rychlostí? Má už felda vypínání benzínu při jízdě bez plynu?
smazany clen - FK

zipoman píše:Chci se zeptat vyplatí se jezdit z prudkýho kopce s rychlostí? Má už felda vypínání benzínu při jízdě bez plynu?
MPI ano, BMM ne.
A ještě jsem zapomněl že se palivo nedodává jen když jsou otáčky vyšší než cca 2tis.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 18. črc 2008 12:30:38, celkem upraveno 1 x.
oh01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oh01 »

Mel bych otazku podobneho razeni..
Rad bych jezdil tak, aby to co nejvic prospivalo motoru, ale zase aby mi to ve meste nezralo treba 15l/100km :-)
Mam 1.3MPI a vetsinou jezdim v zelenym, tzn. radim na 3000 ot./min. a spadne to na 2000.
Kdyz uz jedu stabilnich 55-60km/h ve meste, tak tam vzdycky hodim ctverku (pokud to samozrejme neni do kopce) a udrzuje se to okolo 1800ot/m. Auto si nijak vyrazne nestezuje, ale pokud chci zrychlit, samozrejme je treba podradit, jinak se pekne dusi..
Jak moc tenhle rezim vyhovuje autu?
Obrázek
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Myslím, že není důvod, aby nevyhovoval... Při 50km/hod mám čtyřku na rovině standardně.
Sp-6 - FK

Spotřeba u 1,3i BMM

Příspěvek od Sp-6 - FK »

Dobrý večer,chtěl bych se zeptat jak je to se spotřebou u motoru 1,3i BMM 50KW.Do této doby sem jezdil s otáčkami do 2200 při 50 sem žadil 4st.(1800ot/min) a při 70 5st.(2000ot/min).A bylo mi řečeno,že motor silně podtáčím,že nejlépe funguje až od 2500 do 3500.Chtěl bych se tedy zeptat jaký vliv má na spotřebu podtáčení motoru o cca 400ot/min hlavně teď v zimě a popřípadě i v létě.
Marty_pv - FK

Re: Spotřeba u 1,3i BMM

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Ve zkratce - nejede to a podle palubák to žere jak drak ;)
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Takhle jak řadíš je úplně v pohodě. Konstantní jízda na rovině: 4 při 50km/h a 5 při 70km/h, při akceleraci či do kopce podřadit. Spotřeba bude nejvíce záviset na tom, zda jezdíš ve městě či po dálnici, zda prudce akceleruješ a brzdíš, či naopak využíváš setrvačnosti atd... Takže můžeš mít spotřebu od 5,5 do 10l/100km...
Marty_pv - FK

Do 2100 otáček využíváš asi takovouhle část výkonu motoru:
Obrázek
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Sp-6: ten spodní graf(točivý moment) ti jasně ukazuje kdy máš řadit.Idealní je řadit při dosažení maximálního točivýho momentu tj.při 3500 otáček za minutu.Když tak budeš řadit rozhodně se ti sníží spotřeba.Samozřejmě když jedeš z kopce tak řadíš dřív a když jedeš do kopce tak později,ale na rovince je ideální 3000-3500
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
LadesFCB

Příspěvek od LadesFCB »

takže nejlepší je řadit zhruba v 3500 ot.?? Já totiž jezdim stejně jako kolega co tohle téma založi, stejný řazení ve stejných otáčkách :-)
Škoda Felicia 1.3 BMM, 50 kW, r.v. 1996, Modř Královská II.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

já když jedu normálně řadím při 2,5tis. což jestli máš ot. jak je zelené pole tzn. že o.k. pro motor... ale neuškodí tomu motoru občas i vytočit třeba aspoň na 4tis....
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

ja kdyz davam ty svy poradne tak si vezme i 15. Ale da se s tim jet tak kolem 9 ;)
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
Psykopath - FK

Příspěvek od Psykopath - FK »

Tak moje 1,3 BMM ma prumernou spotrebu podle palubaku 7,2 podle vypoctu za projety benzin cca 7,3 jezdim kazdy den 20 km do prace - 20% mesto, zbytek mimo mesto 90-120 - spotreba v podpisu je realna, nicmene za dlouhou trasu, a to jsem dva roky jezdil 7 km a v zime s dalkovym startem prumerna spotreba cca 10 l/100km.
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

když sem jezdil jaki je napsáno nahoře po rovinách těch 90-100 s lehkou nohou tak to šlo i za 6.5 ale většinou kolem 8 ted s LPG je to za 10 LPG :D
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

já mám u Feldy 9,4l a celkem tomu šlapu
Marty_pv - FK

RAIMMI: To je celkem dost, já té svojí taky dávám za uši, ale pohybuju se furt kolem 7 litrů (na 195/50/15!)
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

no já jí dávám až na podlahu skoro furt ono když přesedneš z Passata do feldy 1.3 bmm tak se zdá že to nejede :D a ty máš taky 1.3 bmm? nebo Mpi? no 1.6tka mě žrala 10l a to max. ale jako taky se mi zdá že by to mohlo být krapet míň než těch 9,4l... ale řešit to asi nebudu rvát peníze do Feldy se mi nechce...
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

1. bmm 40kw , lehka noha, 16" kola rychlost 50/100/110 a spotreba 6,5l , jinak snazim se radit vcas, pri rozjezdu prslapnout ale ne plnej plyn, a do krizovatek a tak dobrzduju motorem. Pri brzdeni motorem se nevstrikuje zadne palivo az kdyz otacky klesnou k cca 1500 ot-min
Normal prumer mam tak 7
Odee - FK

Příspěvek od Odee - FK »

Přidávám novou zkušenost ohledně spotřeby... natankoval jsem plnou, a jel jsem na Slovensko. (Brno-Revúca cca 380km) Osazení: dva lidi (cca 160kg -dohromady :-)) + plný kufr běžných zavazadel a jěště plný zadní sedačky dalších věčí... Kdo zná cestu od Brna přeš Hrozenkov dál na východ, ví, že okolo hranic je to samej kopec a dál na slovensku místy taky. Jel jsem rychle, ale s mozkem... nikde ani v kopcích sem to ale moc nešetřil, abych viděl, co to slupne, při delším zatížení... tzn. kopce sem jel svižně a na delších rovných úsecích sem jezdil okolo 110-130, nekolik kilometru dálnice co sem potkal okolo BB sem se drzel na 140, když sem potřeboval předjíždět, bez ostychu sem v 100 podřazoval na 4. Druhý den po příjezdu sem si dal trasu do Košic (cca 120km) a vzhledem k tomu, že sme spěhali, sem to hnal ještě rychleji. Při zpáteční jízdě z Košic se mi rozsvítila rezerva...to už sem měl ale ujeto skoro 600, tankoval sem pak asi pri 650km, ale ikdyž to spočítám na tech mých 42litrů nádrže, vycházím se spotřebou někde kolem 6,5 na 100. Felda je jednobod z 95roku, koupil jsem ji v lednu po prvním majiteli a mela tehdy najeto necelých 80tisíc, v maloměstském provozu na velmi krátké vzdálenosti. Ted má už přes 95 000 a zdá se mi daleko svižnější, než když sem jí přivezl domů..
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Byl jsem teď Feldou v Berlíně. Ve čtyřech lidech, klidná jízda, cestovní rychlost kolem 100km/h, nějaký to předjíždějí 110-120km/h, žádná divočina. Výsledná spotřeba 5,05l. Auto bez úprav v dobré kondici, 50kW BMM, led SPDS.
Derek - FK

Re: Kdy řadit, spotřeba u BMM

Příspěvek od Derek - FK »

80% měst

tankováno u shell, spotřeba od plné do plné 6,5/100 ... jsem spokojený
Odpovědět