spatny olej

MPi 1AV
AEE
top gun - FK

spatny olej

Příspěvek od top gun - FK »

Ahoj vsetci,nidem kupit feldu 1.6tku,je super,ma len jednu chybycku,majitel ju daval servisovat "servisakovi" podla ktoreho tam patri 15w40 olej namiesto 10w40,felda ma nabehane 93tis km,auto mal starsi pan takze nebolo nijak prehanane,motor ide super :),je to velky problem?dam tam hned 10w40 a pripadne po 5000 km vymenim,dakujem za kladne odpovede :)
smazany clen - FK

Re: spatny olej

Příspěvek od smazany clen - FK »

ja leju 15W40 do ty svoji taky dokonce to mam napsano i v manualu ze tam patri tendle ale pred zimou naliju zase 10w40 15w40 byla moje chyba ;)
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Ano klidně nalej 10w40 a zkrať interval výměny...
smazany clen - FK

Manuálu není co věřit. Ten píše víc "blbin":
1. Do 1.6 15W-40 v žádném případě! 10W- i 5W- k vůli hydroštelům. Dokonce už jsem viděl v některém mazacím plánu i 0W- což se mi zdá u 1.6 už přehnané. Já osobně dávám 10W-40, protože v zimě toho moc nenajezdím. Do 1.3 lze 15W, i když bych i zde se přikláněl k té desítce.

2. Druhá blbina je množství oleje v motoru při výměně u 1.6. Já když tam naleju těch předepsaných 3,5 l, tak jsem 1 cm nad horní ryskou. Tuto zkušenost má zde více lidí. Max. necelé 3 l.

3. Třetí blbina je normální provozní teplota motoru po zahřátí. Manuál uvádí 70 C i 110 C jako normální provozní teplotu motoru. Což se mi zdá v prvním případě trochu málo, ve druhém zase trochu hodně.
top gun - FK

dakujem,hned som spokojnejsi :)
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Ahoj, zítra se chci poohlédnout po oleji do mé 1.6-ky. Takže koupit 10W40? Mogul je postačující?
Např.: http://www.olejshop.cz/xVP-mogul-gx-fe- ... 29-4-litry

Díky ;)
smazany clen - FK

Raději dej Total Quartz 7000 -10W40.Je to lepší volba.Jestli ti nežere olej,tak tam nalij 2,8-3 litry max.Lepší těch 2,8 l.Nebude se ti špinit škrtící klapka a do další výměny nic neubude.Filtr kup buď origo škoda nebo Mann(cca 200Kč),protože ten má zpětnou klapkucož čína nemá.Šetří se tím motor při startu. :)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:04:30, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
smazany clen - FK

Přesně jak píše JoS, tenhle olej je jeden z nejlepších co jde dát do feldy a ve spojení s Mann filtrem je to ideální kombinace. Pokud nechceš vyloženě šetřit, tak ten mogul neber místo něj. Ostatně ten total se dá teď koupit ve slevách dost levně.
smazany clen - FK

Zbysek píše:Přesně jak píše JoS, tenhle olej je jeden z nejlepších co jde dát do feldy a ve spojení s Mann filtrem je to ideální kombinace. Pokud nechceš vyloženě šetřit, tak ten mogul neber místo něj. Ostatně ten total se dá teď koupit ve slevách dost levně.
Je třeba možný,že je to všechno zaváděcí cenová akce od Totalu,že až se dost rozšíří,tak Total citelně podraží.Taková politika není ojedinělá,běžně se to tak dělá.Zatím v poměru cena/kvalita to nemá konkurenci.Taky ho mám ve své 1,6. :)
slegrusik - FK

Nevíte kde ten Total seženu v Hradci? Někde v mototechně? Ještě jsem ho neviděl nebo spíš tomu nerozumím. Dík moc
smazany clen - FK

Já si ho jednoduše objednal na http://www.oleje.cz.Vyplatilo mse ti i se stovkou za poštovný.Pokoušel jsem se před tím sehnat různý oleje u pump,ale bezvýsledně.Buď měli všude laciný shity 15W40 nebo šíleně předražený 5W40 a 0W40.A to jsem zkoušel Shell,OMV,atd.Asi je to nějaká politika.Přes net není problém.Samo,že nedělám reklamu,dá se to v poho koupit i jinde přes net,než na olejích.cz,stačí zagooglit.Myslím,že po začínajícím úpadku je tohle ohromná šance pro českou poštu,ale to už je jiný příběh.Neboj se int.obchodů a směle do toho! :)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:05:13, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

A hlavně ho nekupuj někde v servise. Tam je předražený. Jak píše předchozí pisatel na www.oleje.cz oni to zasílají na dobírku domů. A vyměň si ho buď sám, pokud nemáš ty možnosti tak se objednej třeba v nějakém pneuservise, kde ti olej vymění na počkání (máš zároveň kontrolu, co ti do motoru dávají). A ještě jednou opakuji do 1.6 v žádném případě ne 15w-40. Lidé jsou blbí, všichni totož házejí felicie do jednoho pytle a pod názvem felicie si většinou každý představuje 1.3. Proto raději říkej, že máš Golfa 3, 1.6 55 kW s motorem AEE. A ten Total je optimum.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Total 10W40 je nejlevnější na oleje.cz a 5W40 za na superautodily.cz (tam ho beru). Neví někdo jaká je kvalita filtrů Clean? Koncem týdne chci vyměnit olej před dovolenou a nikde Mann nemají. Dávat vydřiduchům přes dvě kila ve škodovce nehodlám - z principu.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
smazany clen - FK

Máš pravdu,ale za 220 Kč s logem slepice,audi,VW funguje taky stopro.Mann se mi te´d taky nepodařilo sehnat.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:06:10, celkem upraveno 1 x.
slegrusik - FK

Díky všem, Klucí, za vysvětlenou! Já tomu za mák nerozumím a býval bych tam taky nalil 15W40! Asi tedy objednám ten Total 10W40 ;)
smazany clen - FK

A nezapomeň na kvalitní filtr-Mann nebo originál Škoda.Ty dvě stovky nejsou za kvalitu přehnaný peníze. ;)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:07:06, celkem upraveno 1 x.
slegrusik - FK

Jasný! Filtr taky beru! A kdybych to nechal měnit v pneuservisu tak na kolik by to přišlo? Díky
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:07:36, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

Letos jsem ještě neměnil, vloni jsem platil za výměnu (je v tom práce a likvidace starého oleje) plus minus 200 Kč a k tomu ještě jsem platil za filtr Mann (dokonce ho měli v sortimentu). Ale nejprve se tam s nimi domluv, ne každý servis to dělá a ne každý je ochoten vyměnit přinesený olej. Existují totiž zákulisní "techtle-mechtle" mezi servisy a dodavateli olejů. V servise mi nabízeli Total Quartz 7000 10W-40 1l za skoro 300,- Kč a to ještě sudovku. Je to zlodějna do nebe volající. A kdo to nezná, tak jim naletí. Též se dobře podívej, aby ti tam dali správný filtr. 1.3 má jiný než 1.6. Jak už jsem psal, vidí kasli felicie, okamžitě ji každý považuje za 1.3. Už o tom olejovém filtru mám dojem dříve psal ka-spel.
smazany clen - FK

Tak tohle znám! :lol: Já se nejdřív pokoušel sehnat ten Total(ale měl jsem vyhlídnutej i OMV Bixxol Extra,ale ten už je dražší)u pump a samozřejmě bezvýsledně.Jeden prodavač se podíval na feldu přes sklo pumpy a povídá:,,Vo co vá de?Dyť já ji mám taky a náhodou tomu rozumím.Dyť je to š1000MB s hliníkovou palicí.Dejte tam Trysk M7ADS III a bude pokoj,no"
Tak jsem ho požádal,aby se šel na něco podívat.Otevřel jsem kapotu a vyzval ho,ať se podívá.,,Cccccoooo to je?" ,,To je Němec,příteli pumpaři",povídám.
Takže fakt pozor! :) ;)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:08:27, celkem upraveno 1 x.
pes

Příspěvek od pes »

tak tak svatá pravda,zrovna sem olej měnil a prodavačce sem řekl že mám 1.6 a už mi chtěla nutit filtr 1.3 z poznámkou:A vy to poznáte?když sem řekl že sem automechanik tak ještě to nemohla zkousnout.No prostě místo aby držela hubu a krok tak se divila(nemohla uznat chybu) asi vůbec netušila že je v obchodě s filtrama takový prodavače miluju.S toho plyne nenech se odbýt
slegrusik - FK

Ahojda, jak jste poradili, udělal jsem! Koupil jsem filtr Mann v Auto Klelly za 187 Kč. Ještě olej a je to. Bohužel nemám moc peněz díky opravě svodů a ještě mě čeká výměna katu, pač ten co tam je, je totálně vybrakovanej! Takže díky tomu mi výfuk pěkně rezonuje!
Opravdu se vyplatí si za ten olej Total připlatit? A jestli se také prodlouží výměna oleje? Jak často měnit? Prý je dobré 2x ročně. Nebo koupím-li teď nějaký levnější tak to do příští výměny motor vydrží. Rád bych mu to moc, moc dopřál, ale teď je to špatné s penězi! :( Za týden nastupuji poprvé do práce tak pak už to bude dobré ;)

Díky
smazany clen - FK

130korun za litr v takovéhle kvalitativní třídě je zadarmo.Já ho koupiltady,poštovný je stovka.Bral jsem tři litrovky.to je ažaž.
http://oleje.cz/eshop/seznam_prod.php?p ... &kat=10112
http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=557
smazany clen - FK

Jé, v autokelly mají mann filtry? Tak to je paráda, doufám že tam budou mít i pro mýho ropáčka. Ho pořád sháním po netu někde blízko a tohle by mohlo být to pravé.
smazany clen - FK

Jo,výměna po 10 000km nebo za 1 rok,pokud ty kiláky nenajedeš.Laciný sračky jsou po 5 000km v háji.Vlastní zkušenost!!!!Radši tam dej pořádný olej a katalyzátor řeš třeba až v listopadu.
slegrusik - FK

Dobrá a díky! Fakt jsem rád, že mi poradíte!!! ;)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:11:02, celkem upraveno 1 x.
slegrusik - FK

A ještě mě napadá jak povolit filtr bez klíče? Máte nějaký grif? Posledně u Favorita jsem s tím vůbec nehnul a povolil mi to táta až svýma pacičkama :lol:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

hasákem
velkýma hazetkama
prokuchnout a prostrčit šroubovák
originál řetězovým klíčem na filtry

při koupi nového dávat bacha, aby měl navařený šestihran
smazany clen - FK

Já koupi lorigo škoda a ten ho měl.Zajímavý,že původní měl taky šestihran,ale jinýho rozměru. :roll:
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:13:44, celkem upraveno 1 x.
slegrusik - FK

Ten Mann co jsem dnes koupit má ten šestihran jen přibodovaný, vypadá to na nýtky nebo co to je. Přes ten šestihran se to povolí? Asi jo co :oops:
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:12:18, celkem upraveno 1 x.
slegrusik - FK

JoS píše:130korun za litr v takovéhle kvalitativní třídě je zadarmo.Já ho koupiltady,poštovný je stovka.Bral jsem tři litrovky.to je ažaž.
http://oleje.cz/eshop/seznam_prod.php?p ... &kat=10112
http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=557
Tak jsem koukal na ten shopík a napadlo mě: co takhle koupit pětiltrovou butel+jednu lirovou a olej by byl i na příště. Nevím, co ty na to? ;)
smazany clen - FK

Jo.Jinak nezapomeň tu gumu na filtru před namontováním pomazat olejem.Jinak ty řemenový a řetězový klíče mají v každejch autodílech,ale ty je asi potřebovat nebudeš.Jde o to,že je tam málo místa. :)
slegrusik - FK

Napadá mě jestli přece jen nekoupit jen tři litry, aby další tři litry jenom někde stály! Nevím
smazany clen - FK

Já koupil právě jen tři litry,protože mám už ověřeno,že to od výměny k výměně prakticky nepapá olej.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:14:37, celkem upraveno 1 x.
slegrusik - FK

Tak to je super, že nepapá. Myslel jsem jestli se mi to vyplatí i napřístě vzít 6 litrů! Nevím jestli 3 nebo těch 6 litrů :?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:16:03, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

No tak ceny ropných produktů porostou,ale já myslel,že teď počítáš každou korunu? :roll: :)
slegrusik - FK

To jo ale když ten kat může počkat tak zase něco zbyde. Myslel jsem to tak, že bych ušetřil přístí poštovné ;)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:16:33, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

No,to bych spíš investoval do klasického řetězce:palec,víčko,kabely,svíčky,palivový filtr.Ale záleží,kolik km tam tyhle díly jsou a jak vypadají. :)
slegrusik - FK

Takže opravdu budou stačit 3 litry? Nevím jak papá ta moje :?
smazany clen - FK

No,jestli ji máš tak dlouho,jak jseš tu registrovaný a ujedeš 1000km měsíčně a za tu dobu je stav oleje stejný,nemusíš mít obavu.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:17:34, celkem upraveno 1 x.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Keldon píše:Též se dobře podívej, aby ti tam dali správný filtr. 1.3 má jiný než 1.6. Jak už jsem psal, vidí kasli felicie, okamžitě ji každý považuje za 1.3. Už o tom olejovém filtru mám dojem dříve psal ka-spel.
Přesně tak. Felda se automaticky bere jako 1,3. Loni mě v obchodě prodali filtr na 1,3. Rozměrově i na pohled stejný, ale je rozdíl v otevíracím tlaku regulačního ventilu.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

slegrusik píše:Opravdu se vyplatí si za ten olej Total připlatit? A jestli se také prodlouží výměna oleje? Jak často měnit? Prý je dobré 2x ročně. Nebo koupím-li teď nějaký levnější tak to do příští výměny motor vydrží. Rád bych mu to moc, moc dopřál, ale teď je to špatné s penězi! :( Za týden nastupuji poprvé do práce tak pak už to bude dobré ;)
Připlatit? To se ti zdá á 120 za litr http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=607 moc? Mimochodem nejlevnější Total 10W40. Já jinak beru 5W40 http://www.superautodily.cz/index.php?s ... odukt=8836 Taky měním 2x ročně, holt daň za každodenní popojíždění po městě.
smazany clen - FK

Přesně tak, ten total za těch 120Lč na litr vychází naprosto skvěle. Je to parádní cena. Já ho teď budu asi taky brát (se ještě rozhoduji, jestli dát opět na nálepku na balení a vzít zase diesel, nebo tuto variantu). Řada nekvalitních olejů jiných značek stojí stejné peníze při mnohem menší kvalitě. Nebavíme-li se tedy o nějakých rozlévaných šuntech nebo olejích v cenách kolem 80-100Kč za litr, kde pořádný ani nenajdeš.
slegrusik - FK

Já tomu nerozumím!!! O tomhle nemám přehled tak se nediv, že se mi to zdálo moc!
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 12. bře 2009 17:19:24, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

Olej Starline 10W40 čtyřlitrový kanystřík za 300 Kč.Po 5 000km to vypadá jako písek rozmíchaný ve vodě.Ani to není mastný.Alkalická rezerva pryč.Takže tenhle Total -kvalita.Stejná kvalita některý Shell a OMV,ale to už je od 180 do 200Kč(i víc)za litr.Oleje Shell jsou u nás pěkně předražený.Castrol nebrat.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

To než Starline, tak raději Orlen http://www.harkgroup.cz/eshop/ Hledím na ty ceny.
slegrusik - FK

Ahoj, trošku mě zarazilo když jsem zjistil, že filtry na 1.3 a 1.6 se liší. Koupil jsem správný?
Díky
smazany clen - FK

Ano, pro 1,6Mpi je filtr Mann W 712/52 s otevíracím tlakem obtokáče 2,5 bar
Do 1,3 motorů patří Mann W 712/43 s otevíracím tlakem obtokáče 1,0 bar
slegrusik - FK

Zbysek píše:Ano, pro 1,6Mpi je filtr Mann W 712/52 s otevíracím tlakem obtokáče 2,5 bar
Do 1,3 motorů patří Mann W 712/43 s otevíracím tlakem obtokáče 1,0 bar

Uf! Tak super a díky ;) :D
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

slegrusik píše:A ještě mě napadá jak povolit filtr bez klíče? Máte nějaký grif? Posledně u Favorita jsem s tím vůbec nehnul a povolil mi to táta až svýma pacičkama :lol:
Já si na to sice koupil ten přípravek s řetězem, ale ještě jsem to nepotřeboval. Vždy to šlo povolit rukou, max. obalit filtr hadrou, ať to neklouže.
top gun - FK

co hovorite na olej liquid moly?
Odpovědět