Demontáž aretace
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Demontáž aretace
Chci zkontrolovat aretaci řazení, neboli chci vytočit čudlík co je zespodu převodovky, který aretuje zařazenou rychlost. Je tam nějaký problém? V servisní příručce upozorňují na nebezpečí stržení závitu, když se to tam s něčím potká. Případně máte někdo okouknuté jak by měl chodit těžce, jako by měl mít vůli a pod?
Mám s převodovkou problém, že tam někdy nejde narvat rychlost. Nejde to hlavně po zahřátí. Studená převodovka nejde úplně ideálně, ale po zahřátí už to tam fakt někdy rvu hrubou silou. Jdou tam blbě všechny kvalty i zpátečka.
Nejdřív jsem si myslel, že je to problém jenom některých kvaltů, ale to bylo tím, že to zadrhne jenom někdy. Třeba dvakrát zařadím trojku v pohodě a jednou jí tam nemůžu narvat. Když pak předjíždím a najednou tam nejde čtyřka, to je trochu o hubu.
Než půjde převodovka ven, tak chci ještě kouknout na tu aretaci.
Ještě se zeptám. Má převodovka 14SK synchronizovanou i zpátečku? Jestli ne, tak je zcela marné dál pokusovat s olejema.
Mám s převodovkou problém, že tam někdy nejde narvat rychlost. Nejde to hlavně po zahřátí. Studená převodovka nejde úplně ideálně, ale po zahřátí už to tam fakt někdy rvu hrubou silou. Jdou tam blbě všechny kvalty i zpátečka.
Nejdřív jsem si myslel, že je to problém jenom některých kvaltů, ale to bylo tím, že to zadrhne jenom někdy. Třeba dvakrát zařadím trojku v pohodě a jednou jí tam nemůžu narvat. Když pak předjíždím a najednou tam nejde čtyřka, to je trochu o hubu.
Než půjde převodovka ven, tak chci ještě kouknout na tu aretaci.
Ještě se zeptám. Má převodovka 14SK synchronizovanou i zpátečku? Jestli ne, tak je zcela marné dál pokusovat s olejema.
-
jozin
Re: Demontáž aretace
na zpátečce určo synchrony nebudou.. synchronní zpátečku nemají ani nová auta 
-
sowwwa - FK
Nektery auta synchronizaci zpatecky maji uz dlouho, z vlastni zkusenosti napr. Honda Passport (v Evrope znamejsi jako Opel Frontera). Feldu jsem mel 1.3 a 1.6, zadna synchronizaci nemela.
-
smazany clen - FK
Ano, synchron na zpátečce není protože je to takhle pak blbuvzdorné i bez jiných aretací (nenarveš ji tam při nějaké rychlosti vyšší). Jinak ty jsi něco laboroval s oleji na té převodovce už? Na co teda vůbec teď jezdí?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Předtím jsem měl něco od kamaráda co dělá v servisu. Měla to být 75W-90, ale značku nevím.
Teď je tam Valvoline 75W-90 a naprosto nic se nezměnilo.
Podle toho, že jde blbě řadit i zpátečka, tak to asi olejem nebude. Nevhodný olej by měl vliv na funkci synchronů, ty na zpátečce nejsou, tak to olejem neni.
Převodovka za studena neřadí nic moc, ale jak se fakt prohřeje, tak tam někdy kvalt napoprvé ani nenarvu. Je to tak nebezpečné, že jestli si nepomůžu tou aretací, tak bude muset převodovka asi ven. Už začínám hledat někoho na generálku. Převodovka co tam byla původně byla hlučná (chrastila), tak jsem koupil tuhle, ta řve taky (hučí) a navíc ještě blbě řadí. Nechci zkoušet třetí ojetou, to raději narvu prachy do generálky. Mělo mne varovat, že byla rozpůlená. Někdo se v ní hrabal a blbě jí složil. Celé řazení je pootočené doprava. Abych zařadil trojku nebo čtyřku, tak musím pákou malinko doprava. Jenom rovně dozadu to nejde.
Teď je tam Valvoline 75W-90 a naprosto nic se nezměnilo.
Podle toho, že jde blbě řadit i zpátečka, tak to asi olejem nebude. Nevhodný olej by měl vliv na funkci synchronů, ty na zpátečce nejsou, tak to olejem neni.
Převodovka za studena neřadí nic moc, ale jak se fakt prohřeje, tak tam někdy kvalt napoprvé ani nenarvu. Je to tak nebezpečné, že jestli si nepomůžu tou aretací, tak bude muset převodovka asi ven. Už začínám hledat někoho na generálku. Převodovka co tam byla původně byla hlučná (chrastila), tak jsem koupil tuhle, ta řve taky (hučí) a navíc ještě blbě řadí. Nechci zkoušet třetí ojetou, to raději narvu prachy do generálky. Mělo mne varovat, že byla rozpůlená. Někdo se v ní hrabal a blbě jí složil. Celé řazení je pootočené doprava. Abych zařadil trojku nebo čtyřku, tak musím pákou malinko doprava. Jenom rovně dozadu to nejde.
-
smazany clen - FK
Aha, tak to pak není co laborovat když to vypadá že ji někdo blbě poskládal a raději co nejdříve udělat generálku, ať je to v pořádku. Zvládnul by jsi to určitě i sám s manuálem, ale pokud seženeš někoho kdo to už má za sebou, bude to jistě rychlejší (ale samozřejmě i dražší)
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když už by to šlo ven, tak bych to chtěl udělat asi komplet. Ložiska i synchrony plus seřídit to řazení. Rád bych to svěřil někomu, kdo to udělá pořádně. Když to budu zkoušet sám, tak to budu třikrát vyndavat.
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
Zdarec
myslel sem ze mi napises... jak jsi dopadl po vymene oleje
a ted to ctu tady. netusim kde muze byt problem, kdyz to neni olejem. u me ta prevodovka fungovala bezvadne, radila uplne stejne jako ta co mam ted (a jako vsecky ostatni), z ajizdy byla ticha, jen trosku chrastila na miste na volnobeh - tak jak jsem Ti rikal. mozna to bude znit blbe, ale fakt s ni zadne problemy nebyly - nejsem idiot abych nekomu prodaval spatnou prevodovku
nemuze byt problem jinde? treba ve spojce? protoze neni mozne co to dela u Tebe, kdyz u me to bylo na 95% OK! a nebo v mechanismu razeni?
vim ze kdysi kamosovi na facku sly velmi stapne radit kvalty hlavne 1 a zpatecka.. 1ka treba bez meziplynu vubec nesla.. a bylo to spojkou
aretacni sroub - stalo se to na facku bratra - kvalty padaly dobre, ale bylo potreba vyvinout velkou silu k jejich zarazeni/vyrazeni
ten aretacni sroub vysroubuj kdyz budes mit zarazeny neutral. a pak jej zasroubovavej opatrne. kontrola - kulicka v misticce na jeho konci nesmi mit vuli
myslel sem ze mi napises... jak jsi dopadl po vymene oleje
a ted to ctu tady. netusim kde muze byt problem, kdyz to neni olejem. u me ta prevodovka fungovala bezvadne, radila uplne stejne jako ta co mam ted (a jako vsecky ostatni), z ajizdy byla ticha, jen trosku chrastila na miste na volnobeh - tak jak jsem Ti rikal. mozna to bude znit blbe, ale fakt s ni zadne problemy nebyly - nejsem idiot abych nekomu prodaval spatnou prevodovku
nemuze byt problem jinde? treba ve spojce? protoze neni mozne co to dela u Tebe, kdyz u me to bylo na 95% OK! a nebo v mechanismu razeni?
vim ze kdysi kamosovi na facku sly velmi stapne radit kvalty hlavne 1 a zpatecka.. 1ka treba bez meziplynu vubec nesla.. a bylo to spojkou
aretacni sroub - stalo se to na facku bratra - kvalty padaly dobre, ale bylo potreba vyvinout velkou silu k jejich zarazeni/vyrazeni
ten aretacni sroub vysroubuj kdyz budes mit zarazeny neutral. a pak jej zasroubovavej opatrne. kontrola - kulicka v misticce na jeho konci nesmi mit vuli
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
ted ctu tuhle vetu "Celé řazení je pootočené doprava. Abych zařadil trojku nebo čtyřku, tak musím pákou malinko doprava. Jenom rovně dozadu to nejde."
coz je ale velmi divne... v aute sem mel jak puvodni razeni (asi od vyroby) tak i pak koupene fungl nove (to puvodni sem dal do jineho auta misto uplne vadneho) a vsecky rychlosti se radily normalne rovne.... tak jak v kazdem jinem aute!!! neni fakt problem nekde jinde? nemas treba ohle tahla razeni tak ze pak ja nevim.. tlaci nekam kam nemaji i v klidove poloze a dela to nejaky problem?
coz je ale velmi divne... v aute sem mel jak puvodni razeni (asi od vyroby) tak i pak koupene fungl nove (to puvodni sem dal do jineho auta misto uplne vadneho) a vsecky rychlosti se radily normalne rovne.... tak jak v kazdem jinem aute!!! neni fakt problem nekde jinde? nemas treba ohle tahla razeni tak ze pak ja nevim.. tlaci nekam kam nemaji i v klidove poloze a dela to nejaky problem?
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Fakt nevim, řazení celé rozebrané a promazané. Všechno chodí volně a nic se nezdá poškozené. Když to odpojím od převodovky, tak nic neklade odpor, nikam to samo nepruží a netáhne.
Prostě když přitáhnu řadící páku k sobě a pustím jí, tak trojku a čtyřku nezařadím. Musím řadičkou tak o centimetr od sebe aby to tam skočilo. Když je čtyřka zařazená a kveldám pákou na strany, tak má vůli přiměřenou, ale páka nestojí uprostřed té vůle, ale je jako opřená. Neboli, když je zařazená čtyřka, páka stojí sama, tak je vůle jenom doprava a doleva žádná.
Prostě když přitáhnu řadící páku k sobě a pustím jí, tak trojku a čtyřku nezařadím. Musím řadičkou tak o centimetr od sebe aby to tam skočilo. Když je čtyřka zařazená a kveldám pákou na strany, tak má vůli přiměřenou, ale páka nestojí uprostřed té vůle, ale je jako opřená. Neboli, když je zařazená čtyřka, páka stojí sama, tak je vůle jenom doprava a doleva žádná.
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
moc divne 
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
a je u razeni vsecko namontovane? treba jak ta vzpera (ci co to je - ta tycka razeni do je na pevn na prevodovce) drzi na prevodovce je ta velka podlozka na obou stranach silentbloku? nemas moznost zkusit jine razeni? prisaham ze s tou prevodovkou v mem aute nebyl zadny problem
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Zkusím ještě od převodovky řazení odpojit, do díry po kolíku strčit delší čep a vyzkouším ty vůle.
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
jj zkus.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak nějak jsem hledal a našel tohle.Mám ten samý problém.Vypadá to jak kdyby praskla nějaká pružina v převodovce která vrací řadící tyčku zpět do neutrálu.Dám šajtru do 1nebo 2 a zpět se vrátí jenom kousek.Do středu jí musím pomoct.Do 5 a R je to ok.Neví někdo jak je to tam řešené?Almaru jsem měl několikrát rozdělanou,ale tohle jsem nikdy nezkoumal.
Atnarfus:Jak jsi to vyřešil ty?Připadá mi že mám úplně stejný problém.
Atnarfus:Jak jsi to vyřešil ty?Připadá mi že mám úplně stejný problém.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Zatím jsem nic nevyřešil. Auto musí jezdit. Až nebude nějaký čas potřeba, tak asi půjde špajska na generálku. To že je řazení na stranu je nejmenší problém.
Tady je jedna stránka ze servisní příručky, ani z ní mi není jasné co páku vrací.
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=2U83a9q8NW.JPG
Tady je jedna stránka ze servisní příručky, ani z ní mi není jasné co páku vrací.
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=2U83a9q8NW.JPG
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No podle mne je to ta 17,18,19 co vrací zpět do neutrálu.Asi to budu muset rozkopat.Jezdit se stím dá,ale připadám si jak školák...
Třeba pomůže jiný pohled na řadicí mechanismus:
http://img90.imageshack.us/my.php?image ... rojtk5.jpg
Je to z chytré knížky Andrt: Škoda Favorit
http://img90.imageshack.us/my.php?image ... rojtk5.jpg
Je to z chytré knížky Andrt: Škoda Favorit
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
19 je jenom zátka
18 je jenom čep
17 je úhlová páka, pochybuji že v té je nějaká pružina, moc si to nedovedu představit
Já osobně bych nejvíc sázel, že je něco v té plechové kulise řazení (14). V ruce jsem to ale neměl, tak jenom odhaduju, že je ten plech dvojitý a jedna polovina odpružená, podle obrázků to tak ale nevypadá.
18 je jenom čep
17 je úhlová páka, pochybuji že v té je nějaká pružina, moc si to nedovedu představit
Já osobně bych nejvíc sázel, že je něco v té plechové kulise řazení (14). V ruce jsem to ale neměl, tak jenom odhaduju, že je ten plech dvojitý a jedna polovina odpružená, podle obrázků to tak ale nevypadá.
Do polohy "N" vrací řadící páku pružina v dílu 17 (palec úhlové páky,nebo jak se tomu nadává...)Atnarfus píše: ani z ní mi není jasné co páku vrací.
Pro provedení ke staršímu typu řazení to má v sobě silnější vratnou pružinu. K novému typu razení to bylo v kombinaci s měkčí pružinou.
Tomas6: Už jsem tu pružinu viděl taky prasklou.
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No je to v tom.Dneska jsem rozhodil almaru co mám pro strýčka příhodu a je v tom dílu pružina.Taky prasklá...Takže mi nezbývá než nový díl.Ale ten stojí údajně 2500,takže to bude muset vydržet asi do příštího roku...Do druhé převodovky nepůjdu.Tato je dobrá.Nehlučí,takže ju radši opravím...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsem zase o něco chytřejší. Až se bude dělat generálka té mojí, tak to nechám dát taky nové.
Když už jsi to prohlížel, je možné, že by tenhle díl způsoboval šprajcování řazení? Když se v něm ta vratná pružina rozláme, nemůže dojít k nějakému blokování?
Když už jsi to prohlížel, je možné, že by tenhle díl způsoboval šprajcování řazení? Když se v něm ta vratná pružina rozláme, nemůže dojít k nějakému blokování?
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak při go by měli měnit vše co je špatné,nebo opotřebené.Takže pokud je to špatné tak to vymění.Ikdyž ta cena co jsi psal výš je nějak podezřele nízká.Jinak šprajcování jestli to může způsobit nevím.Nějak jsem to nezkoumal co to tam dělá nebo ne.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Klasicky při geo přeházejí ložiska, synchrony a to co je vysloveně poničené. Pochybuju, že zrovna tuhle páku budou nějak extra kontrolovat.