felda hreje :(
-
top gun - FK
felda hreje :(
Ahoj,moja felda strasne hreje,teplota sa zdviha normalne,potom postojim na krizovatke,rucicka stupne nad strednu rysku,potom sa pohnem ale rucicka neklesne,potom dalsie semafory,motor sa ohreje este viac,pohnem sa a rucicka zas neklesne,takto to ide az pokym nezopne vetrak,to iste aj ked idem po dialnici a este mam teplotu nomalnu a zrychlim na 130kmh tak motor drzi teplotu cca 97 stupnov co je u mna pred tou poslednou bielou ryskou kde zopina vetrak,ked spomalim tak veelmi pomaly trosku klesne aj rucicka,nic podobne som tu nenasiel na fore.Poradte prosim,dakujem..
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: felda hreje :(
Normální stav je, že se ručička drží za jízdy cca na vodorovné čárce, nebo kousek nad ní. Na tuhle čárku se dostane po pár kilometrech jízdy.
Stačí chvilku zastavit a hned to leze nahoru a sepne větrák. Když se rozjedeš, tak se to zase ochladí zpět na tu vodorovnou čárku.
Jestli ti to i při plynulé jízdě leze nahoru, tak je v chlazení nějaká zrada (termostat, ucpaný chladič, čerpadlo). Plynulou jízdou nemyslím 180 na plný plyn. Při 130ti na dálnici se to ale přehřívat nesmí.
Zkus vyndat termostat a uvidíš co to bude dělat. Pravděpodobně se ani nezvedne rafička. Dáš nový termostat a hlavně i novou přírubu a bude klid. Nejlépe originál, jestli to nechceš měnit třikrát.
Stačí chvilku zastavit a hned to leze nahoru a sepne větrák. Když se rozjedeš, tak se to zase ochladí zpět na tu vodorovnou čárku.
Jestli ti to i při plynulé jízdě leze nahoru, tak je v chlazení nějaká zrada (termostat, ucpaný chladič, čerpadlo). Plynulou jízdou nemyslím 180 na plný plyn. Při 130ti na dálnici se to ale přehřívat nesmí.
Zkus vyndat termostat a uvidíš co to bude dělat. Pravděpodobně se ani nezvedne rafička. Dáš nový termostat a hlavně i novou přírubu a bude klid. Nejlépe originál, jestli to nechceš měnit třikrát.
-
top gun - FK
no tiez podozrievam termostat,lebo ono sa to nevie ochladit spat pri tej plynulej jazde,novy termostat v skodovke 700 sk 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Je drahý, ale funguje.
Nebo kup levný, ale to tam snad ani nedávej nemznoucí kapalinu, protože to pravděpodobně budeš vyndavat.
Hlavně zkontroluj tu přírubu jestli není propíchnutá, nebo poškozená příčka.
Nebo kup levný, ale to tam snad ani nedávej nemznoucí kapalinu, protože to pravděpodobně budeš vyndavat.
-
smazany clen - FK
Tu bych koupil z preventivních důvodů novou i v případě,že by ještě propíchnutá nebyla a tu původní záhodil dvěstě metrů daleko.Navíc dřív,než se propíchne úplně,tak se njdřív třeba o 5 mm zahloubí a pak neotevírá úplně.Až ujedeš takových 50 000 km,kup tu přírubu z preventivních důvodů zase znova.termostat ti třeba 200 000 km vydrží.Atnarfus píše:
-
smazany clen - FK
Já jsem měnil termostat a až třetí byl ok.První dva byly laciný za 180 kč, myslel jsem že ušetřím, ale prd oba na hovno.Pak jsem koupil origo za 500 kč a šlape.Někdy se šetřit nevyplatí.
-
Bolthorn - FK
To je zvláštní, já jsem 2x reklamoval originál termostat, až jsem se naštval a koupil Febi a ten šlape už 20tis. km jako hodinky... I s přírubou mě vyšel na necelých 500,- myslím...
-
smazany clen - FK
Ja myslim ze novej by stal za skousku ted jsem videl u autokelly za 120kc a byl do 82 az 87 stupnu kdy spina tak ze ja bych ho testl a mozna ho zkusim taky protoze i me se zda ze by mohla hrat trosku min .
-
top gun - FK
dik kluci,v stvrtok idem na vymenu rozvodou a taku celkovu kontrolu tak sa to spravi ked uz bude voda vypustena
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Spíná co? My se bavíme o termostatu, ne o spínači větráku.medwed píše:Ja myslim ze novej by stal za skousku ted jsem videl u autokelly za 120kc a byl do 82 az 87 stupnu kdy spina tak ze ja bych ho testl a mozna ho zkusim taky protoze i me se zda ze by mohla hrat trosku min .
-
smazany clen - FK
Já reklamoval termostat 1krát.Pomohl až origo škoda,ten čínskej otevíral už při padesáti stupních.Vlastní termostat asi byl ok,ale ta pružina,co tam je šla u čínskýho zmáčknout lehce,zato u origínálu měla takovou sílu,že šla zmáčknout opravdu s napětím všech sil.Možná by stačilo to přehodit.
To Medved:ten termospínač větráku dej 92/87.Když tam dáš 87/82,tak ti to bude i při normální jízdě ve městě permanentně běžet.
-
Josh123456 - FK
Já jsem reklamoval dva termostaty origo a až ten třetí běží, jak má, takže ono si dneska člověk nevybere a hlavně víčko.. Koupil jsem víčko, které origo je už více vyztužené oproti starým víčkům, takže nemůže snad prasknout, protože příčka ve víčku, kde se opírá tyčka termostatu je dostatečně vyztužená..
-
smazany clen - FK
Hel,dokud to bude z plastu,tak je to stejně o ničem.Kdyby to někdo dokázal vyrobit z hliníkový slitiny nebo z nerezu,tak tě to přežije.Možná by dost pomoho,kdyby se ta vyvrtal důlek a do něho se vsadil nerezovej kroužek-placička,aby se ta stopka neopírala přímo do plastu.Takhle se ti to stejně jednou zase propíchne.Josh123456 píše:Já jsem reklamoval dva termostaty origo a až ten třetí běží, jak má, takže ono si dneska člověk nevybere a hlavně víčko.. Koupil jsem víčko, které origo je už více vyztužené oproti starým víčkům, takže nemůže snad prasknout, protože příčka ve víčku, kde se opírá tyčka termostatu je dostatečně vyztužená..
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna jsem o tom taky uvažoval, že najdu starou přírubu a kouknu na to. Myslím si, že bych příčku úplně vyříznul, na soustruhu udělal z nerezu kroužek a do něj vevařil příčku. To bych do plastové příruby vložil, nebo přilepil.
-
smazany clen - FK
Nojo,jenže v tom místě právě přiléhá těsnící guma termostatu.Atnarfus píše:Zrovna jsem o tom taky uvažoval, že najdu starou přírubu a kouknu na to. Myslím si, že bych příčku úplně vyříznul, na soustruhu udělal z nerezu kroužek a do něj vevařil příčku. To bych do plastové příruby vložil, nebo přilepil.

- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jo, pro ten kroužek by se tam muselo udělat osazení. Musím si to pořádně prohlédnout.
Ono by to nakonec ani nemuselo být z nerezu. Mohlo by to klidně být železné. Fridex by to zreznout nenechal.
Dokonce by se to nemuselo ani vařit ze dvou kusů. Celé by se to i s příčkou vyřízlo laserem tak ze čtyřky plechu a muselo by to v pohodě vydržet.
Ono by to nakonec ani nemuselo být z nerezu. Mohlo by to klidně být železné. Fridex by to zreznout nenechal.
Dokonce by se to nemuselo ani vařit ze dvou kusů. Celé by se to i s příčkou vyřízlo laserem tak ze čtyřky plechu a muselo by to v pohodě vydržet.
-
smazany clen - FK
Tak takový možnosti já nemám.Atnarfus píše:Jo, pro ten kroužek by se tam muselo udělat osazení. Musím si to pořádně prohlédnout.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To bude akce tak na zimu. Jestli to budu řezat na laseru, tak samozřejmě rovnou větší množství.
Jediné co nevím, je hloubka dirky v té příčce. V šuplíku mám propíchnutou a tam už toho moc nezměřím. Jestli někdo budete mít v dohledné době přírubu v ruce, změřte mi prosím jak je ta dirka hluboká.
Jediné co nevím, je hloubka dirky v té příčce. V šuplíku mám propíchnutou a tam už toho moc nezměřím. Jestli někdo budete mít v dohledné době přírubu v ruce, změřte mi prosím jak je ta dirka hluboká.
-
smazany clen - FK
No,tak to jsme na tom stejně.Taky jsem přemýšlel,jak to zjistit.Atnarfus píše: Jediné co nevím, je hloubka dirky v té příčce. V šuplíku mám propíchnutou a tam už toho moc nezměřím. Jestli někdo budete mít v dohledné době přírubu v ruce, změřte mi prosím jak je ta dirka hluboká.
-
top gun - FK
tak dneska som vymontoval termostat,felda nebola uuplne studena tak sa vcelku rychlo ohriala na to ze tam nebol termostat,potom teplota sa pohybovala okolo stredovej rysky,ked sa auto zohreje ze zopne vetrak,tak potom sa schladi tak na 94 stupnov,potom pomaly schladne milimetrik na tu strdnu risku a tam ostane,ked spomalim a idem pomaly asi tak 20kmh tak rucicka ide pomaly hore a po 2 min uz ide vetrak,je to normalne?teplota vonku bola 24stupnov a pod mrakom,nejak sa mi to nelubi 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Bez termostatu se nesmí ručička vůbec zvednout (za jízdy). Na místě se to samozřejmě ohřeje.
Něco bude ucpané, nebo upadla vrtule na čerpadle. Čerpadlo prověříš tak, že odpojíš spodní hadici od chladiče pak ať ti někdo nastartuje. Z hadice musí začít chlístat voda (v motoru a v čerpadle jí dost zůstalo, tak jí čerpadlo musí tak litr vyhnat ven)
Něco bude ucpané, nebo upadla vrtule na čerpadle. Čerpadlo prověříš tak, že odpojíš spodní hadici od chladiče pak ať ti někdo nastartuje. Z hadice musí začít chlístat voda (v motoru a v čerpadle jí dost zůstalo, tak jí čerpadlo musí tak litr vyhnat ven)
-
top gun - FK
no cerpadlo je nove,vcera mi menily rozvody,tak ze by to bol chladic?ze malo vody ochladi?no a este mi tam chyba taky umely ramik okolo chladica co asi pocas jazdy donho vhana viac vzduchu,ale to asi nemoze az tolko sposobit ci ano?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To oplastování chladiče to určitě moc neovlivní.
Že je čerpadlo nové, ještě neznamená že funguje. Zkus to co jsem radil. Jestli pumpuje, tak to hned uvidíš.
Chladič by se jen tak z ničeho nic neucpal a všude jinde je to tak silní, že ucpání normálně nehrozí.
Že je čerpadlo nové, ještě neznamená že funguje. Zkus to co jsem radil. Jestli pumpuje, tak to hned uvidíš.
Chladič by se jen tak z ničeho nic neucpal a všude jinde je to tak silní, že ucpání normálně nehrozí.
-
top gun - FK
no dneska som preplachol chladic a ucpany nebol,pumpa pumpuje,no kupim novy termostat,kupim ten plastovy ram a uvidim,som pozeral na to a dost vyduch to pri velkej rychlosti "stiahne" do chladica tak mozno predsa to tam na daco je 
Ten plast - "telivizi" okolo chladiče považuju za docela důležitou část. Bez ní si náporový vzduch najde cestu nejmenšího odporu...
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
-
encore - FK
Re: felda hreje :( (se vůbec neohřeje)
Chci se jen ujistit jestli delam dobře. Po nastartování studenýho auta mam po minute už krásně teplej chladič a kdř jedu venku tak po 30km mam ručičku na teplotu tak ve čtvrtce pole, když ale zastavim a necham ho klapat tak se ohřeje až na zapnutí sahary a potom už se ručka drží v prostředku i při jízdě ale třeba po městě na studenej start opravdu 5 km a teplota na budíku žádná a hned to tlačí do chladiče. Otázka zní termostat v háji? Může se stát že zůstane otevřenej? Volal se do prodejny maj měmeckej za 365,- a přírubu za 139,- koupit nebo ne?
-
Jurka - FK
No jasně...jednoznačně termostat v hájí...do chladiče by to mělo jít až tak po pěti minutách nastartovanýho motoru jak se ohřeje motor...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Evidentně je termostat z nějakého důvodu trvale otevřenej.
Po nastartování musí být hadice od termostatu dost dlouho studená a až když rafička doleze skoro k vodorovné čárce.
Po nastartování nesmí být za chvilku vlažná, pak teplá a až za dlouho horká.
Musí to probíhat tak, že je pořád studená jako psí nos a pak najednou během minuty horká že na ní sotva udržíš ruku.
Po nastartování musí být hadice od termostatu dost dlouho studená a až když rafička doleze skoro k vodorovné čárce.
Po nastartování nesmí být za chvilku vlažná, pak teplá a až za dlouho horká.
Musí to probíhat tak, že je pořád studená jako psí nos a pak najednou během minuty horká že na ní sotva udržíš ruku.
-
smazany clen - FK
A tu přírubu kup taky novou a starou zahoď alespoň 300 metrů daleko. 
-
encore - FK
Tak mam nakoupeno a k večeru jdu na to, jen mě zajímá o co je ten termostat opřenej aby zavíral nemohlo ve vnitř něco upadnout?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
On je opřenej o tu přírubu aby se mohl vůbec otevřít. Proto když prdne příčka v přírubě, tak se neotevře a uvaříš.
To že zůstal otevřený není u 1.6ky tak časté ale zrada bude určitě v termostatu. Kolík z něj vylezl, už nezalezl a vratná pružina ho nedokáže přemáčknout.
To že zůstal otevřený není u 1.6ky tak časté ale zrada bude určitě v termostatu. Kolík z něj vylezl, už nezalezl a vratná pružina ho nedokáže přemáčknout.
-
smazany clen - FK
Starej termostat vyhoď.Potom nasuň novej termostat tou hřídelkou do slepé dírky v příčce nové příruby.Tento celek (nezapomeň na to těsnění z černýho silikonu)jednou rukou přitlač k tělěsu termostatu a druhou rukou opatrně zašroubuj nejprve jeden šroub ,pak druhý.Opravdu lehce a opatrně,aby si ty samořezy neudělaly nový závit.Je to opravdu celé blbě řešené. 
-
encore - FK
Ještě chlapy kde vypustit vodu rovnou vyndám tu hadici z příruby a tudy to vypustim?
-
smazany clen - FK
Nahoře a dole odšroubuj ty dva šrouby,co drží vyrovnávací nádržku ke kastli.Nádržku vezmi a snaž se ji dát co nejníže-kapalina do ní steče.Pak rozdělej přírubu termostatu.Přitom pod ní můžeš podržet větší hrníček na čaj.encore píše:Ještě chlapy kde vypustit vodu rovnou vyndám tu hadici z příruby a tudy to vypustim?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Pro výměnu termostatu stačí vzít hadičku, strčit jí do nádobky, nasát a strčit do níže položeného kýble. Když vytáhneš hadičkou všechno z bandasky, tak termostat bude jen tak tak nad hladinou. Možná ještě něco vyteče, ale nebude toho moc. Když tu nádobku přitom ještě odšroubuješ jak píše kolega, tak dostaneš hladinu až pod úroveň termostatu.
Jestli chceš dostat ven kapaliny co nejvíc, tak musíš odpojit spodní hadici od chladiče a až to vyteče tak ještě na malou chvíli nastartovat motor aby čerpadlo ještě něco vyhnalo z bloku.
Jestli chceš dostat ven kapaliny co nejvíc, tak musíš odpojit spodní hadici od chladiče a až to vyteče tak ještě na malou chvíli nastartovat motor aby čerpadlo ještě něco vyhnalo z bloku.
-
top gun - FK
no tak som nahodil tu umelu "televizy" aj novy termostat a prehnal to po dialnici,nechal aj zahriat a vsetko funguje zda sa,dedlo diiiik,zas ti dlouzim pivo 
-
encore - FK
Atnarfus píše:Pro výměnu termostatu stačí vzít hadičku, strčit jí do nádobky, nasát a strčit do níže položeného kýble. Když vytáhneš hadičkou všechno z bandasky, tak termostat bude jen tak tak nad hladinou. Možná ještě něco vyteče, ale nebude toho moc. Když tu nádobku přitom ještě odšroubuješ jak píše kolega, tak dostaneš hladinu až pod úroveň termostatu.
Tak jsem provedl vše dle Vašich rad a výsledek je ten že autí maká. Teplota jde nahoru "na můj vkus" až moc rychle ale zase volnoběh je během pár minutek nádhernej. Ručka vyleze tak 1mm pod prostřední čárku a teprve potom se hadice co jde k termostatu začne ohřívat, chladič to samé a tam se drží celou jízdu. Ráno jsem jel do práce 6 minut a když sem zastavil tak se akorád začala prohřívat hadice k termostatu. A ten starej? Důvod proč nezavřel je jednoduchý - byl rozlámaný na kousíčky, těleso zvlášť, prižina zvlášť a tak 15 kousíčků hmoty. Doufam že se to někam v motoru nedostalo. Akorád jsem myslel že termostat je na výstupu od motoru a přitom k němu jde hadice od chladiče no neva pořád je čemu se učit.
ještě jedou díky za rady.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Je to normální? Dřív jsem měl teplotu za provozu lehce nad půlkou a už začal spínat větřák, do tří čtvrtin se dostal maximálně krátkodobě ve stoupáních na dovolené u moře. Letos odešel spínač ventilátoru a po jeho výměně to začalo spínat těsně pod poslední bílou čárkou u červeného. Poslední dobou se navíc přidalo i pomalé ohřívání. Minulý týden o dovolené mě třeba překvapilo, že i přes teplé počasí a to i po opakovaném startu se ručička 1 km ani neodlepí a na střední rysku se dostala až po cca 3-4 km. Což mě připadá dost pomalu. Navíc mě připadá i spotřeba benzínu, který používám prakticky jen na starty (jinak LPG) celkem vysoká (cca 2,5 /100).
Tak jsem se stavil o dovči v Jičíně v pobočce Prondo a koupil komplet skříň termostatu (032 121 111N) za 839,- Na boku má vyraženo Topran Germany 108 184 PA66-GF30. U vývody nad čidlem teploty je vyraženo Topran Germany 107 135. Je to srovnatelné s origo?
Pak jsem tam ještě vzal i sadu rozvodů 032 198 119-N (řemen 032 109 119J Optibelt ZRK-HR 92137x19 a kladku 030 109 243K Litens 979272) za 1.126,- a vodní pumpu 030 121 005H Airtex 1530 za 734,- Jak je to tam s kvalitou?
Ty šrouby a matky u kladky a pumpy dáváte při výměně doufám nový, co?
EDIT:
Teď čtu na http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=9537, že ten HansPreis (Topran) nic moc.
Tak jsem se stavil o dovči v Jičíně v pobočce Prondo a koupil komplet skříň termostatu (032 121 111N) za 839,- Na boku má vyraženo Topran Germany 108 184 PA66-GF30. U vývody nad čidlem teploty je vyraženo Topran Germany 107 135. Je to srovnatelné s origo?
Pak jsem tam ještě vzal i sadu rozvodů 032 198 119-N (řemen 032 109 119J Optibelt ZRK-HR 92137x19 a kladku 030 109 243K Litens 979272) za 1.126,- a vodní pumpu 030 121 005H Airtex 1530 za 734,- Jak je to tam s kvalitou?
Ty šrouby a matky u kladky a pumpy dáváte při výměně doufám nový, co?
EDIT:
Teď čtu na http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=9537, že ten HansPreis (Topran) nic moc.
ex nebožka 1,6 lpg