termostat

Simos 2P
135M, 136M
Hanz - FK

termostat

Příspěvek od Hanz - FK »

Měnil sem termostat, ale v tom místě kde se šroubuje ke Bloku je kruhový kulatý těsnění. ALe i když ho tam mam tak mi to tam tudy teče a vubec to netěsní... co s tim? to těsnění jsem koupil nový... a podle mě by mělo být tlustší
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: termostat

Příspěvek od 103457 »

Tak to dej ještě na červenej tmel. A pokud ani to nepomůže, tak máš pravděpodobně stržený závit v tom plastu a nepřitáhne to dost víčko.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Zřejmě myslíš mezi hlavou a domečkem termostatu.Dej tam tmel a těsnění co se používá na starších motorech na hliníkový domeček.Nebo se taky stává že ten domeček praskne.Tak na to taky mrkni.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Tím těsněním asi myslíš ten gumový "o" kroužek. Chce to koupit o malinko silnější, nebo ho kup jinde. Kámošovi taky prodali kroužek, že tam prý patří a netěsnil, byl moc tenkej. Některý prodejny prodávají věci od pochybných výrobců. Na český auta obzvlášť rádi :?
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

a nebo je ten plast vyhřátý a tudiz je zkroucena dosedaci plocha
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Závit v pravém slova smyslu tam není, ale utahuješ samořezem a když ho protočíš, tak už netáhne, jelikož nemá za co držret. :o
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Neutahuju samořezem... Termostat se nasadí na dvě závitový tyčky co jsou přímo na motoru... a utahnou se jen dvě matky.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Vici píše:a nebo je ten plast vyhřátý a tudiz je zkroucena dosedaci plocha
vyhřátý není jelikož termostat jsem koupil novej originál kompletní i s tím těsněním.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A co máš teda za motor :?: :?:
Mluvíme o tomto termostatu :?:
Obrázek
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

No jo, ale to je kompletní komora termostatu a ne termostat :twisted:
Ty tu celou dobu píšeš o koze a mi o voze. :lol: :lol: :lol: :lol:
Dej tam to tvoje těsnění a červenej tmel a nemůže to téct. ;)
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

no tak každej neni dokonalej :D Díky zkusim
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Ty jsi měnil komplet i s přírubou? pokud ne, muže to být prasklé.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Collin píše:Ty jsi měnil komplet i s přírubou? pokud ne, muže to být prasklé.
jj kompletní...
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Ok tak v tom případě namazat... Jak již bylo zníměno..
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Další problém. Mam novou expanzku a nový víčko. A už dvakrát mi vylítlo když sem jel trochu ostřeji... čim to? :(
smazany clen - FK

Hanz píše:Další problém. Mam novou expanzku a nový víčko. A už dvakrát mi vylítlo když sem jel trochu ostřeji... čim to? :(
Upřímnou soustrast,to vypadá na těsnění pod hlavou.Když to oroštuješ,tlakují spaliny do chlazení. :( :?
smazany clen - FK

To bude taky důvod,proč ti to teče ve spojích.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

hmm tak koukám bude další výměna několika věcí.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

kdyby si měl přípravek, tak by se to dalo změřit, jestli to je těsněním pod hlavou s určitostí ale poznáš to tak, že to proženeš pořádně někde do kopce a pokud sepne větrák, což by mělo, tak by neměli do baňky s vodou jít skoro žádné bubliny, i když to má teplotu pro spínání větráku, tak by se tohle fakt dít nemělo a pokud se to děje, tak je to jasný. Dost častá věc u 1,3 a jestli ti vylítává víčko a měl bys to vidět podle mého, když ti to takhle dělá i na budíku teploměru, že něco neni ok s teplotou vody, protože, když to tlakuje, tak se vždycky něco děje více s teplotou a tudíž bys to měl částečně poznat i na budíku, že ručička je oproti standardu o něco vejš. No, ale taky záleží na čidle, jak ti ukazuje teploměr.. Prostě bych to viděl na těs. pod hlavou.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

tak sem mezi ten termostat dal černej tmel. Kterej když stuhne vytvoří těsnění... dal sem ho tam hodně aby to pořááádně sedlo a hovno po natlakování to tim spojem trochu prská. Takže to zkusím znova a pokud to bude dělat zase, budu muset někde koupit tlustší ten těsnící kroužek.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co tam dát papírové těsnění potřené vazelínou?Já už mám taky koupený celý těleso jen není čas ho vyměnit,tak se ozvu jak jsem dopad.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A už jsi odstranil tu příčinu tlakování chladící soustavy :?: :?: Pokud ne, tak děláš zbytečnou práci, ten tlak nemůže vydržet žádné těsnění. ;)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Trochu jsem přehlíd to natlakování,to by muselo uniknout tlakovou zátkou na nádobce.Pokud je špatná zátka ,tak vyměnit.Systém se může natlakovat jen na tlak zátky,i kdyby bylo vadné těsnění pod hlavou,navíc by se to poznalo na topení.Studený vzduch i při 90*na teploměru.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

103457 píše:A už jsi odstranil tu příčinu tlakování chladící soustavy :?: :?: Pokud ne, tak děláš zbytečnou práci, ten tlak nemůže vydržet žádné těsnění. ;)
já pořád hlavně nevim příčinu :D ale včera sem se už fakt nasral, vzal jsem dvě ty těsnění. jedno strčil tam kde má být a to druhý lehce přilepil k tomu prvnímu. Utáhl jsem to a zatím 50km bez problému bez jakýchkoli ztrát a to jsem to točil až k 6000... Takže se uvidí. Sem zjistil totiž že ten domeček toho termostatu je trochu asi zkroucenej. Jelikož po utahnuti tech 2 sroubu uplně na max, s nim šlo ze strany na stranu hýbat a byla tam viditelná mezera.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

ten domeček -těleso termostatu-má dvě díry pro štefty a v těch dírách jsou vložky.Toto vložky nesmí být delší ,aby nekoukaly a dalo se dotáhnout plast na doraz.Teď jsem ho měnil v autě i já.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Jozefj píše:ten domeček -těleso termostatu-má dvě díry pro štefty a v těch dírách jsou vložky.Toto vložky nesmí být delší ,aby nekoukaly a dalo se dotáhnout plast na doraz.Teď jsem ho měnil v autě i já.
no já koupil originál komplet těleso termostatu. takže by to mělo být vpohodě. Zatím to ale drží s mýma dvouma těsněníma tak uvidíme dál :D
marek0021

Příspěvek od marek0021 »

nazdar, chcem sa opytat ci sa da nejako zstit v aute ci sa termostat otvara ? dik
Snehulak - FK

Příspěvek od Snehulak - FK »

tak poznáš to podle teploty na budíky. pokud ti nefunguje a zůstal otevřený, bude hodně dlouho trvat než se felis ohřeje a při jízdě (když sem to měl já) se mi neohřála víc než kousíček přes 70 stupňů a dělalo mi to v takových teplotách jako jsou teď
marek0021

Příspěvek od marek0021 »

namontoval som teraz novy termostat, ale rucicke trva dost dlho kim sa vysplha na 70C. Ako vlastne dlho ma trvat po nastartovani kim sa rucika dvihne aspon na 80 C. a ako dlho to trva v zime? A moze sa termostat pokazit aj tak, ze je stale zatvoreny alebo len trosicku otvoreny? Prosim vas vysvetlite mi niekto ako to je!!!!!! dik
mikka

Příspěvek od mikka »

Funkci termostatu můžeš ověřit podle teploty hadice od termostatu do chladiče. Nechej běžet motor na volnoběh. Hadice by měla být studená, až do doby, kdy se začne otevírat termostat, pak se náhle ohřeje.
Pokud se bude hadice ohřívat pomalu a hned po nastartování, termostat neuzavírá.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Na 1.3 se termostat může pokazit prakticky jen tak, že zůstane otevřený / brzo otevírá...
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
marek0021

Příspěvek od marek0021 »

a ako dlho ma trvat po nastartovani kim sa rucicka dostane na tu prevadzkovu teplotu?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

záleží :jestli je léto nebo zima a na stylu jízdy.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Marek0021

Příspěvek od Marek0021 »

Pri volnobehu v terajsom obdoby, priblizne aspot lebo mne to trva dlho
Host

Příspěvek od Host »

Mám ten samý problém. Teplota vyleze max. něco přes 70°C. A to je starý 1/2 roku. :evil:
V garáži mám na vyzkoušení nachystaný zatím ještě nedodělaný hybrid mezi felicii a favoritem. ( těleso felicie, termostat WAHLER) otevírá při 88°C.
Nějaké to foto, snad to bude fungovat.
http://img223.imageshack.us/my.php?imag ... 145zq3.jpg
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To je sice hezké,ale to znamená ,že se musí odstranit dosedací hranu ,jinak by se to nedalo stáhnout k sobě.navíc ten fíbr se nestáhne mezi tím plastem,aby netekla kapalina.A jak se zajistí,aby byl vystředěný.Tady to vypadá,že to je vložka z fáva ,ale tam měla dosedací plochu v tělese upevněné na motoru.A tělěso bylo hlíníkové.
West - FK

Příspěvek od West - FK »

nech to vyskúša, teoretizovať v tomto prípade je zbytočné. Ten termostat na 1.3ku treba poriešiť :)
smazany clen - FK

Pawlick píše:Na 1.3 se termostat může pokazit prakticky jen tak, že zůstane otevřený / brzo otevírá...
To jsem si myslel také až do doby, kdy zůstal zavřený a já vařil. Byl to origo s packama, které tak rády praskají. Kupodivu
do té doby držíval teplotu kolem 80°. První myšlenka bylo těsnění pod hlavou ale jak jsem sáhnul na hadici od termostatu,
která byla studená, bylo jasno. Demontáž termostatu to jen potvrdila.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Výjimka potvrzuje pravidlo :D Tak asi se taky stane, ale že zůstává otevřený je klasika...
Host

Příspěvek od Host »

Jozefj píše:To je sice hezké,ale to znamená ,že se musí odstranit dosedací hranu ,jinak by se to nedalo stáhnout k sobě.navíc ten fíbr se nestáhne mezi tím plastem,aby netekla kapalina.A jak se zajistí,aby byl vystředěný.Tady to vypadá,že to je vložka z fáva ,ale tam měla dosedací plochu v tělese upevněné na motoru.A tělěso bylo hlíníkové.
Jo tak děkuji, že jsi mi to vysvětlil už aspoň vím, že to nebude fungovat! Ještě, že víš kde to přesně dosedá jak to tam drží atd., ale asi už jsi to zkoušel tak to zrovna hodím do koše!
drv.Astor - FK

Opět tema termostat

Příspěvek od drv.Astor - FK »

Ahoj chlapci, mam problem... ted v zimnim case se mi auto nechce zahrat na 90C...teplota je tak kolem 75-80C (podle budiku), dal jsem pred chladic karton, ale teplota se zvedla jen trosicku. Jinak v zacpe se to zahreje v pohode i na cca 106C a schladi se to tak na 95. Pri jizde z kopce(motor ma teplotu cca kolem80C), kdy je motor prakticky bez zateze se motor skoro uplne schladi. Kdyz bylo v zari jeste teplo, tak motor se drzel kolem 90C, ale pri stani na krizovatce teplota sla prudce nahoru, ale opet tak ke 108C a pak se to zase schladilo asi na 95C. Hledal jsem odpoved na foru, ale nenasel jsem. Myslite ze je spatny termostat nebo co by to mohlo byt... Popr. kdyby to byl termostat, tak jaky typ mam koupit, aby byl dobry. Mam Feldu 1.3MPi rv.1997. Dekuji za pomoc
pnd233

Re: Opět tema termostat

Příspěvek od pnd233 »

A jak to topí na těch 75-80C? Jestli to topí jak by mělo, tak by mohlo být jen špatné čidlo, měl jsem podobný problém, vyměnil jsem termostat a beze změny, vyměnil jsem čidlo teploty a ok, budík mi předtím ukazoval tak pod 80C a po výměně čidla 90C. To čidlo můžeš zkusit proměřit podle tohodle návodu na straně 24-32 http://wrp.cz/rock/felicia/Simos_2P.pdf termostat jsem tehdy koupil takový nějaký za 150kč a funguje v pohodě.
Pato - FK

Příspěvek od Pato - FK »

Však je zima, nečakaj že sa Ti zahreje ako v lete, hlavne na krátke vzdialenosti. Ak ides dalej a zahrieva sa v poriadku, pripadne na tej krizovatke tak si netrap hlavu a nechaj to tak. ;)
drv.Astor - FK

pnd233 píše:A jak to topí na těch 75-80C? Jestli to topí jak by mělo, tak by mohlo být jen špatné čidlo, měl jsem podobný problém, vyměnil jsem termostat a beze změny, vyměnil jsem čidlo teploty a ok, budík mi předtím ukazoval tak pod 80C a po výměně čidla 90C. To čidlo můžeš zkusit proměřit podle tohodle návodu na straně 24-32 http://wrp.cz/rock/felicia/Simos_2P.pdf termostat jsem tehdy koupil takový nějaký za 150kč a funguje v pohodě.

Topi to v pohode. Diky za tu prirucku, bude se mi urcite hodit. O vikendu bude cas, tak zkusim promerit odpor na tom cidle a uvidime :-) kdyztak vymenim oboje a bude, hlavne aby to bylo v cajku :-)
drv.Astor - FK

Pato píše:Však je zima, nečakaj že sa Ti zahreje ako v lete, hlavne na krátke vzdialenosti. Ak ides dalej a zahrieva sa v poriadku, pripadne na tej krizovatke tak si netrap hlavu a nechaj to tak. ;)

Jezdim prave spis delsi vzdalenosti okolo 64km... Pri jizde 100kmh se to za jizdy nezahreje na 90C....jen pri stani na krizovatce. Proto jsem tam supnul karton pred chladic, ale moc to nepomohlo.
borlan - FK

Příspěvek od borlan - FK »

Evidentně termostat nemaká jak má...zřejmě úplně nebo vůbec nezavírá, tj. furt jde do motoru voda přes chladič. Při vyšších venkovních teplotách se to neprojevilo tolik, protože přes chladič nešel tolik studený vzduch a motor to chlazení stačil "přetlouct". Když se ale venkovní teplota nyní hodně snížila, tak chladič mnohem více ochladí vodu (obzvlášť při jízdě - nápor studeného vzduchu) a motor už ji nestíhá ohřát na provozní teplotu. K tomu by mu měl pomoci právě termostat - přiškrtí tu vodu z chladiče, voda běhá jen malý okruh v motoru a nemá se kde zchladit. Jakmile dosáhne provozní teploty, termostat opět začne pouštět vodu přes chladič...a tak pořád dokola...
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Vždyť se tu řeší stále dokola to samý. Tohle je úplně typickej příklad nefunkčního termostatu!!! Takže znova:

Aby jsme měli 100% jistotu že to je termostat:
1, nastartuju studený motor
2, sleduju jak se motor ohřívá a kontroluju tlustou hadici, co vede z tělesa termostatu nahoru do chladiče. Když termostat správně funguje, tato hadice se začne znatelně oteplovat, až když teplota na budíku vyleze k 90. Při volnoběhu minimálně 5 minut. Pokud se však budík hejbá minimálně, a přitom je hadice teplá (+ je i teplý chladič), je termostat špatný -> vyměnit.

Feldy od 2-3/96 mají těleso termostatu plastové. Prodává se buď jen půlka tělesa s termostatem (jedině druhovýroba - cca 200Kč), nebo celé těleso včetně čidla teploty (originál Škoda - 900-1200 Kč). Z vlastní zkušenosti silně nedoporučuju druhovýrobu, zejména pak z AutoKelly. Originál je samozřejmě drahý, ale máš tam větší jistotu, že to bude OK. A vyměnit čidlo taky není od věci.

Vše výše uvedené platí pro 1.3 MPI i BMM
Naposledy upravil(a) Pawlick dne pát 05. pro 2008 16:48:07, celkem upraveno 1 x.
Krtek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krtek1 »

Většinou stačí nastartovat, odvzdušní se samo..
"Nemusíte to pochopit. Stačí to přijmout."
"Lepší bejt druhej, než mrtvej."
"Cover the face,fuck the base."
"Když to krvácí,můžem to zabít."
"Když tančíš s ďáblem,ďábel se nikdy nezmění.Ďábel změní tebe."
Odpovědět