hrozně hřeje
-
RGbiker
hrozně hřeje
mam feldu 1.6 po faceliftu s pozdeji dodelavanou klimou a letos po novem tesneni pod hlavu a udelanych rozvodech a vymene vodni pumpy a termostatu a ty plastovy podlozky (protoze uz byla vymackana), se zacla hrozne hrat - jenze to bylo v zime, tak se to moc neprojevovalo, ale ted pres leto je to katastrofa, teplota porad nekde kolem 110 stupnu behem 5-10 km po meste, po delsi jizde a prijezdu do mesta a popojizdeni na semaforech nekdy i lehce pres, v podstate na hranici cerveneho pole. Ventilator sem tam na chvili sepne nicmene to na teplotu nema prilis vliv, drzi se porad na ty treti carce. Menil jsem postupne jeste cidlo teplomeru, spinac ventilatoru na chladici (daval jsem tam ten studenejsi 92-82 stupnu), znova termostat (za cca 180 Kc z autokelly), chlad. kapalinu. Vicemene beze zmen, uz to teda neleze pres, ale porad treti carka. Pouze pri delsi klidne jizde kolem 100 km/h klesne nekam na 100 stupnu (zhruba doprostred mezi 2. a 3. carku), kdyz se to stiha chladit vetrem. Voda se z obehu nikam neztraci. Cim to muze bejt? Diky za rady
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: hrozně hřeje
Typuji termostat. Vyndej ho a projeď to bez něj. Pravděpodobně se rafička ani nezvedne.
-
Bolthorn - FK
No nevím, ale mě to jako připadne normální.. 1.6 sama osobě se dost hřeje.. A při popojíždění ve městě je to naprosto normální, to mám taky pořád spuštěnej větrák.. Základ je aby to nevařilo.. Příště použij hledat a nezakládej zbytečně nové téma, napsalo se tu o tom dost 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Normální je, že to po pár kilometrech jízdy vyleze cca na vodorovnou čárku a tam se to drží jako přilepené. Když zastavíš, tak to samozřejmě leze nahoru a sepne větrák, ten to vyfouká, rafička o dva milimetry sleze, větrák vypne, za chvilku to zase vyleze a fouká.
Za jízdy to ale nikdy nefouká a teplota po rozjezdu musí zase poměrně rychle klesnout na tu vodorovnou čárku.
Teploměr na palubce není nic přesného, tak nějaké tři milimetry na poloze rafičky nic neznamenají.
Navíc se zapnutou klimou to nestoupá ani když auto stojí. Zapnu klimu a větrák běží furt, tím se teplota pořád drží na té vodorovné čárce i když auto stojí.
Za jízdy to ale nikdy nefouká a teplota po rozjezdu musí zase poměrně rychle klesnout na tu vodorovnou čárku.
Teploměr na palubce není nic přesného, tak nějaké tři milimetry na poloze rafičky nic neznamenají.
Navíc se zapnutou klimou to nestoupá ani když auto stojí. Zapnu klimu a větrák běží furt, tím se teplota pořád drží na té vodorovné čárce i když auto stojí.
-
Bolthorn - FK
Ale on má dodělávanou klimu, podle mě, to nebude origo... Kdyby mu neklesla rafička při chlazení dolů, tak by se ten větrák ani nevypnul.. A když jedu po městě v horku na rozžhaveném asfaltu nějakou 50kou, tak mi taky nesleze přesně na stanovenou čárku...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Tak když je fakt horko, tak to při pomalé jízdě i sem tam zafouká. Ale při normální jízdě za běžných podmínek to stíhá chladit náporově.
I když má klimu dodělávanou, tak mu větrák určitě běží taky furt. Navíc tam má jenom původní jednorychlostní větrák a ten fouká víc než dvourychlostní na první stupeň.
I když má klimu dodělávanou, tak mu větrák určitě běží taky furt. Navíc tam má jenom původní jednorychlostní větrák a ten fouká víc než dvourychlostní na první stupeň.
-
Bolthorn - FK
No jo, měl by mu jet stále ten větrák, ale píše, že se mu zapíná a vypíná, tak mu ta klima funguje asi nějak jinak... Jinak máš samozřejmě pravdu, že při normální jízdě to musí uchladit jen vzduch a rafička se nesmí ani hnout...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jak pustí klimu, tak to musí foukat. Až tak poslední generace aut si větrák pouští podle toho jak potřebuje. U starších běhá větrák pořád.
Já bych začal tou demontáží termostatu, když by se to i bez něj hřálo dál, tak je to někde ucpané, nefunguje čerpadlo, je zaneřáděný chladič (mouchy a spol..)
Koukni i na plast kolem chladiče, není to tak dávno co jsme tu stejný problém řešili a ono to bylo tím že scházel tenhle plastový "usměrňovač" vzduchu.
Já bych začal tou demontáží termostatu, když by se to i bez něj hřálo dál, tak je to někde ucpané, nefunguje čerpadlo, je zaneřáděný chladič (mouchy a spol..)
Koukni i na plast kolem chladiče, není to tak dávno co jsme tu stejný problém řešili a ono to bylo tím že scházel tenhle plastový "usměrňovač" vzduchu.
-
RGbiker
Takze upresnim: temata jsem cetl, ale je to porad to same, termostat, cidlo nebo plast... termostaty mam 2 a s obema se to chova stejne. Muzu ho zkusit vyndat a uvidim. Klima je dodelavana s dalsim predchladicem, vetrak jednorychlostni. Samozrejme ze spina a vypina pri vypnute klime. Ale i s klimou se to drzi tesne pod 110 stupnu. Ze by byl zaneseny chladic predem vylucuji, protoze ta zmena je skokova, pred tim, nez se udelalo to, co jsem napsal vyse, to fungovalo presne jak tu nekdo popsal a jak to fungovat ma... teplota kolisala mezi 90 - 110, po sepnuti vetraku klesla, pak zas zachvilku vystoupala (pri popojizdeni), sepnul vetrak atd., pri normalni jizde se to drzelo lehce nad 90 uz od pocatku. Ted je na teplomeru stabilne 110 a do toho si sem tam sepne vetrak ale teplomer se skoro ani nepohne - muze to teda taky byt to cidlo teplomeru, zkusim jeste jine.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Já sázím na termostat. Vyndej ho a hned uvidíš.
Případně to můžeš studené nastartovat na místě a pohmatem kontrolovat teplotu horní hadice k chladiči. Přesně poznáš kdy otevřel. Jestli otevře až když máš rafičku už skoro za rohem, tak je to jasný.
Případně to můžeš studené nastartovat na místě a pohmatem kontrolovat teplotu horní hadice k chladiči. Přesně poznáš kdy otevřel. Jestli otevře až když máš rafičku už skoro za rohem, tak je to jasný.
-
RGbiker
Jo, tak hadici jsem zkousel, kdyz jsem prohazoval ty termostaty, byla studena a jakmile to dolezlo na prostredni carku, tak to otevre a za chvilku uz se na hadici nedala udrzet ruka, to fungovalo spravne. Proto jsem termostat vyloucil. Jediny, co me napada, je, ze kdyz se delala ta hlava a vodni pumpa, tak ze do obehu spadnul kus nakyho bordelu, nebo kus tesneni a ten to nekde pricpal, protoze jinak si nedokazu vysvetlit, ze by chladic mel 90 stupnu a motor 110. Predtim to takhle nezlobilo. A jestli to tak skutecne je, tak me asi mrdne...
-
Mates17 - FK
Blbej dotaz,mněnil jsi i ten chladič při tom dodělání té klima,na klimu je vjetší.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když se montuje klima dodatečně, tak se toho mění co nejméně a chladič samozřejmě zůstává stejný.Mates17 píše:Blbej dotaz,mněnil jsi i ten chladič při tom dodělání té klima,na klimu je vjetší.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Origoš klima má větší, ale co jsem viděl sadu na dodatečnou montáž, tak tam chladič nebyl. Byl tam jenom kondenzátor klimatizace a ten se montoval před stávající chladič.
-
RGbiker
Chladic zustal puvodni, je pridanej ten predchladic (kondenzator) od klimy + se menil ventilator (vic fouka). Pumpa doufam tlaci, protoze je davana nova, ale muze to tim klidne byt, dela to od te doby, co se delaly prave rozvody + vodni pumpa + hlava dolu. Nicmene, jak jsem psal, kdyz pohlidam hadici u termostatu, tak na 90 otevre a za chvili se na ni neda udrzet ruka, takze predpokladam, ze obeh funguje... muze treba fungovat spatne, to tezko rict...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
zkus vyhodit ten termostat
jestli se to bude hřát i potom, tak netlačí pumpa, nebo je to někde ucpaný
jestli se to bude hřát i potom, tak netlačí pumpa, nebo je to někde ucpaný
-
Mates17 - FK
Tak kamarád mněl teťka něco podobného a byla to pumpa,vrtule se po ohřátí protáčela na ose
-
RGbiker
Zkusim a uvidim, akorat na to ted nemam vubec cas a je hnusna zima
. Kazdopadne diky vsem za rady.
-
DanoSK - FK
tak podobne priznaky mam aj ja... Auto ma teplotu za prevadzky cca 100 °C a chladic je zrejme chladnejsi, lebo vetrak nespina. Akonahle zastavim na prvych semaforoch, tak vetrak hned zapina.... Ked auto napr. odstavim na parkovisku a nahodou (teda skoro vzdy) fuka, tak fuka velmi dlho (teda sudim, ze termostat je otvoreny a asi popusta vsetku horucu vodu do chladica z prehriateho motora). Ked po vyfukani auto opät nastartujem a necham bezat na volnobeh, teplota klesne tesne nad 90°C a pravidelne sa zapina a vypina vetrak v kratsich intervaloch... Akonahle sa pustim do jazdy, prevadzkova teplota opät stupne, ale vetrak uz nespina... Prehrievanie ma stve, lebo pri dlhsej jazde mi redne olej a cvakaju mi ventily....
Auto ma komplet novu skrinu termostatu original od skodovky a rozvody vcetne vodnej pumpy boli robene v januari... Beztak to tipujem na vodnu pumpu...
Moja teoria znie tak, ze za jazdy v otackach vodna pumpa jednoducho netlaci (alebo tlaci velmi pomaly) vodu do chladica a teda motor je prehriaty a chladic je vychladeny naporom vzduchu a teda nespina ventilator. Ked auto odstavim a necham bezat na volnobeh, tak vodna pumpa uz vodu v tychto otackach pomaly precirkuluje a motor nie je v zatazi, takze sa vlastne ani tak nezohrieva. Horuca voda vtecie do chladica, kde sa vychladi a nasledne pomalicky precirkuluje do motora...
Ako vlastne dopadol tento pripad? Nie je to tu uvedene...
Auto ma komplet novu skrinu termostatu original od skodovky a rozvody vcetne vodnej pumpy boli robene v januari... Beztak to tipujem na vodnu pumpu...
Moja teoria znie tak, ze za jazdy v otackach vodna pumpa jednoducho netlaci (alebo tlaci velmi pomaly) vodu do chladica a teda motor je prehriaty a chladic je vychladeny naporom vzduchu a teda nespina ventilator. Ked auto odstavim a necham bezat na volnobeh, tak vodna pumpa uz vodu v tychto otackach pomaly precirkuluje a motor nie je v zatazi, takze sa vlastne ani tak nezohrieva. Horuca voda vtecie do chladica, kde sa vychladi a nasledne pomalicky precirkuluje do motora...
Ako vlastne dopadol tento pripad? Nie je to tu uvedene...
-
kitcar
Tak já mám takovou zkušenost kdo má felinu ze starou maskou a s klimou a že třeba nespíná první stupen ventilátoru nebo jenom občas tak bývá v háji předřadný odpor na chladiči může být zaoxidovaný a nebo taky přepálený protože tam letí všecek bordel a není to nijak chráněné.
-
DanoSK - FK
mne ventilator spina, ked zapnem klimu. Termospinac som kupoval novy, odpor som nekontroloval... Pozriem sa na to,ale myslim, ze je to ok, lebo ventilator mi zapina, ale casto pri rozdielnych teplotach, takze sudim, ze voda do chladica prudi niekedy pomalsie, ako by mala... Napr. vcera pri rannej jazde sa auto zohrialo na 90°C asi po troch kilometroch jazdy a krasne si drzalo tuto teplotu cca este 10 km (kym termostat neostal uplne otvoreny - teda kym otvaral a zatvaral, lebo aj pomalou cirkulaciou sa z chladica dostavala do motora "ledova voda", nakolko rano bolo +4°C). Potom sa uz zrejme nahriala aj voda v chladici a tym, ze pomaly cirkuluje, teplota motora stupa...
No neviem si to inak vysvetlit.... Nema z vas nikto podobnu skusenost????
No neviem si to inak vysvetlit.... Nema z vas nikto podobnu skusenost????