Kvalita nafty

AEF
Lars1 - FK

Kvalita nafty

Příspěvek od Lars1 - FK »

Jaký mate názor na palivo Shell V - Power Diesel ? Podle mých dosavadních zkušenosti ( ujeto cca 1.500km na toto palivo) se mi zda, že motor je živější. :idea: Před tím jsem tankoval kde jsem uznál za vhodné, ale není vždy to nejlepší.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Re: naftová paliva

Příspěvek od Kovi »

V podstatě sis sám odpověděl. Není nafat jako nafta. A to co prodávaj na těch malejch vesnickejch benzínkách atd. snad ani nafta není.... :evil: :evil:
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Pantheria - FK

Příspěvek od Pantheria - FK »

Kovi píše:V podstatě sis sám odpověděl. Není nafat jako nafta. A to co prodávaj na těch malejch vesnickejch benzínkách atd. snad ani nafta není.... :evil: :evil:
No nevím. Na čerpačku v mém rodišti (jedna z nejmenších vesnic) jezdí celé okolí. Nafta tam není drahá a pochybuju, že je to šmejd. Když uvážím dnešní ceny zemědělské techniky a ceny oprav poškozených dílů vlivem nekvalitních paliv a olejů, tak by si to asi nikdo ze zemědělců nelajzl. Cena nového traktoru je tak milion a půl a většinou májí menší družstva tak dva. Neumím si představit, že by tam nalili něco nekvalitního. Riskovat pak ten průšvih ... Pochybuju.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

No ono to je asi jak kde. Ale většinou to platí,že čím zapadlejší vesnička a čím nižší ceny,tím vetší sračka. A tvoje výjimka potvrzuje pravidlo. Jinak třeba u mě v bejvalý práci sme měli VZV Jungheinrich DFG 16. S motorem 2,5 litru PERKINS. Mechanik říkal,že ten motor je schopnej jezdit i na olej. Je prej nesmrtelnej. Firma ve snaze ušetřit za naftu začala odebírat od nějaké no name benzinky a za 4měsíce šly Perkinse pod kytky,jeden po druhym. ;)
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Lars1 - FK

Napřiklad u nás družstvo má veřejně přistupnou benzinku kde tankuji se svou technikou. Vim o 5 John Deerech cca 2,5 až 3,- miliony + několika Zetorech nového data vyroby asi by tam netankovalí nějaky šmejd.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Ja už pár měsícu tankuju Shell V-Power Diesel (když nebyla Shellka po ruce, tak Vervu) a je to lepší, hlavně to bylo znat, když jsem se zkoušel vratit na obyč diesel, to byl ten rozdíl poznat...
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

ja cerpam primo v praci tak me to ani nejak nesere, naftu stacim do nadryi ja tak i vim co tankuju. Navic za 0KCS to bych vzal i smejd :D
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Jelikož jsem na tom podobně jako Diablo, tak je mi taky docela šumák co do auta naleju, i když vím, že je to stejně kvalitní nafta od kvalitního dodavatele. Ale jak píše Diablo, když je to zadarmo, tak je to stejně fuk.
Lars1 - FK

no jo to se to tankuje :cry: zadarmo
Diablo - FK

vis ono se to tankuje to je pravda ale 24h ready na vyjezd k nehode ci poruse neni moc hezky nadruhou stranu
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

no vidis to setris 2x... jeste usetris za alkohol :-D
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Zbysek - FK

Tento test se dnes probírá snad na všech auto fórech :D Vlastně jen obeznámili širokou veřejnost s dlouho známými fakty. To že shell v power diesel byl dobrý pouze v začátcích jeho prodeje v ČR, kdy se vozil opravdový V-Power ví většina dieseláků. Pak už to šlo z kopce jak začali jen aditivovat normální naftu u nás a mělo to prd jaký vliv. Tedy samozřejmě kromě ztišení motoru a čištění, které mu nejde upřít. Kvality ostatních benzinek už jsou poté hlavně podle aktuální situace a místa. Nejlépe je na tom pak právě Benzina, která je nejrozšířenější a díky tomu tolik nečaruje s palivy, třeba jako u shellu, kde se do některých stanic leje opravdu kdeco.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

haha, tak se mi to nezdalo, když jsem jel na tjuuuning sraz do kopru, tak jsem právě neměl čas zajíždět na Shellku a natahnkoval jsem Vervu. Jelikož mi to po cestě do do Kopru, z Kopru domu, na Hlučín a zpět. Potom další tankování a ježdění zdálo lepší, tak jsem si říkal, že to bude akorat můj pocit a nebudu to raději nikde psat. :)
Barvas - FK

Příspěvek od Barvas - FK »

Zbysek píše:Tento test se dnes probírá snad na všech auto fórech :D Vlastně jen obeznámili širokou veřejnost s dlouho známými fakty. To že shell v power diesel byl dobrý pouze v začátcích jeho prodeje v ČR, kdy se vozil opravdový V-Power ví většina dieseláků. Pak už to šlo z kopce jak začali jen aditivovat normální naftu u nás a mělo to prd jaký vliv. Tedy samozřejmě kromě ztišení motoru a čištění, které mu nejde upřít. Kvality ostatních benzinek už jsou poté hlavně podle aktuální situace a místa. Nejlépe je na tom pak právě Benzina, která je nejrozšířenější a díky tomu tolik nečaruje s palivy, třeba jako u shellu, kde se do některých stanic leje opravdu kdeco.
Nafta je prakticky u všech čerpacích stanic stejná, něco se vyrobí u nás, něco se doveze, měla by splňovat evropskou normu EN 590.2004 kterou převzala i naše ČSN. Prodejci naftu můžou vylepšit adetivem (buď už u výrobce nebo distributora nebo při stáčení do nádrží). Vzpomeňte si na případ, který se stal asi před rokem, bylo to v TV, kdy tuším Kralupy omylem smíchaly naftu s benzínem či nějakým ředidlem. V TV ukázaly mapu čerpacích stanic kam byla vadná nafta ten den dovezena a byli tam skoro všichni, včetně Shellu, Benziny a Agipu. Z toho vyplývá že nejlepším řešením je koupě adetiva a naftu si upravit sám, je alespoň jistota.
Zbysek - FK

Tady se ale bavíš pouze o základní aditivaci nafty přímo od dodavatele. Samozřejmě že když bude benzinka v zapadákově, tak je skoro zbytečné cpát tam kvalitní naftu z lepšího zdroje a sveze se to najednou s cisternou i pro ostatní. Jenže většina benzinek (vlastně všechny lepší) si naftu aditivují ještě při napouštění do tanků, nebo dnes spíše automatickými mísičkami v tancích.A zde právě potom vznikají ty rozdíly v naftě na jednotlivých benzinkách nejen mezi prodejci, ale i jejich vlastními pumpami. Paliva která se vozí bez následné aditivace jsou většinou pouze ty "lepší" o kterých vypovídá test. Tedy kromě shellu, který právě aditivuje zvlášť od doby, co se přestal V-Power Diesel vozit z Rakouska a Německa.
Barvas - FK

Příspěvek od Barvas - FK »

Ale já vlastně nic jiného nepíšu. Akorát jak se stal ten případ když rozvezli tu špatnou naftu, tak na tý mapě nebyl žádný zapadákov, většina byla na území Prahy a v okolí. Chtěl jsem tím jenom poukázat na to, že je jedno jestli ji koupíš u tý nebo oný firmy, stejně může být z jednoho zdroje. Z mého pohledu je nejlepší si jí vylepšit adetivem sám, pak mám jistotu že je upravená. Pokud si upravíš adetivem již (možná) adetivanou naftu tak se nic nestane, předávkování nevadí. Nebezpečí malých pump na "venkově" nespočívá v tom že by tam byla stará nafta někde z JZD (ta je už dávno rozkradená a vyježděná) ale v tom, že se okolo toho motá míň lidí, případně je to rodinný podnik a tam hrozí pančování nějakými sr..... Na druhou stranu je nemůžeme házet do jednoho pytle, nižší cena může být dána menším pronájmem, případně vlastním pozemkem atd.
Zbysek - FK

Ano, taky naftu aditivuji. Ovšem nikdy nelze dosáhnout aditivací veřejně dostupných prostředků takové kvality jaké mohou dosáhnout přímo při aditivaci na benzince, pokud to udělají dle pravidel. Tedy pokud člověk ví kam jezdit a kde mají naftu opravdu kvalitní a kde naopak obyčejnou, pak je lepší brát tu lepší, jelikož sám už si ji natolik upravit nemůže. Aditiva která totiž potom dokáže sám zakoupit postrádají některé látky, které ta kvalitní z benzinky má. To je ale už trochu více pro lidi co se o tohle zajímají delší dobu . Každopádně jsem pro aditiva ! Je jen dobře je tam lít, pokud člověk používá ty správné a ne výrobky jako STP a podobně. Jinak bohužel k těm levnějším palivům na venkově jde ještě často připočíst menší náklady za tanky a dopravníky paliv, které pak zase díky tomu kazí kvalitu vzhledem k větším propustnostem vody atd. Ovšem to se týká především starších pump, jelikož dnes jsou předpisy dost tvrdě nastaveny a nelze to ojebat na nové stavbě. Ale opět to nejde paušalizovat jak píšeš. Je to opravdu dnes pumpa od pumpy a nelze se tak přímo spolehnout že ta daná síť bude všude kvalitní :(
Lars1 - FK

Diablo píše:vis ono se to tankuje to je pravda ale 24h ready na vyjezd k nehode ci poruse neni moc hezky nadruhou stranu
no jasně rozumim ;)
anoniym

Příspěvek od anoniym »

přečtěte si recenzi v mladé frontě tak testujou tzv. dražší nafty a jako Shell V-power je téměř stejná jako normální, vítěz je nafta od Benziny. Pokud máte zájem tak to můžu vyfotit.
Zbysek - FK

Možná by to chtělo trošku si to tu pročíst, jelikož se to tu už dávno řešilo.
Diablo - FK

ja si do Catky liju taky firemni a jak si brouka. Nehuli ani moje felda. Jezdej na to i nakladaky i desta ( ta schroupne snad i mocuvku mrcha jedna :D )
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Asi jak psal Zbyšek. Aditiva mají smysl,to každopádně, ale nikdy se nedosáhne kvalit prémiové nafty. Aditiva většinou zlepšují mazivost a také obsahují nějaké inhibitory koroze ,látku pro zmírnění pěnivosti. Možná ještě nějaké detergentní látky bránící usazování nečistot. Toť vše. Neříkám,že popsané vlastnosti nejsou důležité,ale nejdůležitější je Cetanové číslo. Nemusím doufám popisovat o co jde. Právě tohle číslo má vliv na to jak se motor bude chovat . Čím vyšší,tím lepší startovatelnost, klidnější chod,lepší pružnost,nižší spotřeba......Takže aditiva,které si benzinky sami přimíchávají mají vliv pouze na to co jsem napsal prvně. Cetanové číslo ovlivnit nemohou,to je pouze záležitost rafinerie. Norma uvádí tuším že 50,5. Shell V-power a racing měli kolem 52-53. Nejépe dopadla Verva od Benziny s 56...Každopádně je to zhruba stejná hodnota jaká se dá naměřit i u "neprémiových" naft. Takže nějaké to připlácení si za lepší naftu je k ničemu. Je to jen reklamní trik. Skutečné prémiová nafta se prodává například v Německu. Například Shell V-Power tam má cetanové číslo přes 58 a dokonce myslím, že je to Aral nabízí naft s cetanovým číslem 62,9.Navíc jejich nafta udajně vůbec nepění.
Lars1 - FK

Asi máš pravdu něco podobného mi potvrdil kamoš co jezdí po Evropě s kamionem, že jsou velké rozdily mezi naftou od Shellu u nás a např. v Německu nebo v Italii
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 07. lis 2008 8:45:19, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4
Diablo - FK

Kovi píše:Asi jak psal Zbyšek. Aditiva mají smysl,to každopádně, ale nikdy se nedosáhne kvalit prémiové nafty. Aditiva většinou zlepšují mazivost a také obsahují nějaké inhibitory koroze ,látku pro zmírnění pěnivosti. Možná ještě nějaké detergentní látky bránící usazování nečistot. Toť vše. Neříkám,že popsané vlastnosti nejsou důležité,ale nejdůležitější je Cetanové číslo. Nemusím doufám popisovat o co jde. Právě tohle číslo má vliv na to jak se motor bude chovat . Čím vyšší,tím lepší startovatelnost, klidnější chod,lepší pružnost,nižší spotřeba......Takže aditiva,které si benzinky sami přimíchávají mají vliv pouze na to co jsem napsal prvně. Cetanové číslo ovlivnit nemohou,to je pouze záležitost rafinerie. Norma uvádí tuším že 50,5. Shell V-power a racing měli kolem 52-53. Nejépe dopadla Verva od Benziny s 56...Každopádně je to zhruba stejná hodnota jaká se dá naměřit i u "neprémiových" naft. Takže nějaké to připlácení si za lepší naftu je k ničemu. Je to jen reklamní trik. Skutečné prémiová nafta se prodává například v Německu. Například Shell V-Power tam má cetanové číslo přes 58 a dokonce myslím, že je to Aral nabízí naft s cetanovým číslem 62,9.Navíc jejich nafta udajně vůbec nepění.

K nam do prace se dovazi nafta z rafky bud z Roudnice, nebo Kralup nebo z Litvinova ( kurvy sikmooky ti ji poslous rozpalenou jako svine, stocis ji, smrskne se ti a mas prd) obcas kdyz nemaji rafinerie tak se privazi z nemecka a mohu potvrdit, ze ta nafta potom je cira, nepeni a ten motor si jen brouka, je to asi jako na nasi naftu po proteku, na volnobeh by se pak stydela i nase octa na ceskou naftu. Jinak panove, oni ty vysledky mereni a natankovany obsahy se docela lisi. Je docela zabavne ze cisterna veze 4x benzin, pak naftu a staci to tou samou hadici a cerpadlem ( bezna praxe) takze vam stoci 5tis nafty a treba 50l benzinu k tomu a naopak. To jen pro vysvetlenou pac uz jsem par lidi slysel co se ptali na to proc benzinky ( bez dieslu) smrdej I po nafte a naopak. Inu prasrana jak svine. ;) ono to zas tolik neskodi u nafty, aspon nezamrzne i kdyz ma adi.
Lars1 - FK

co řikate na naftu od Benziny Top Q :?:
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Srovnatelná se Shell V power.
Zbysek - FK

S V-powverem bych to raději nesrovnával, jelikož to je téměř obyčejná nafta doaditivovaná až v tancích benzinek. Top Q je na tom přece jen lépe. Zvýšení výkonu na autě s motorem 1,9d ale nečekej.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

To máš sice pravdu, Top Q dopadl v testu líp. ALe jak test taky ukázal, dneska si tou TOP kvalitou nemůžeš bejt jistej nikdy.
Zbysek - FK

No tak to rozhodně. Přece jen na ty testy až tak moc nedám, ale taky je to uzvrzení ve faktech. Protože se o olejářství a paliva docela zajímám, tak právě u Shellu vím jak na tom se situací jsou a to že opravdu V-Power je o ničem. Benzina je na tom v současnosti opravdu mnohem lépe s naftovými palivy. Naopak strádá na palivech benzinových (to je dáno rozdílným typem výroby. Ovšem prémiová paliva jsou opět velmi dobré u benziny.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Když se tady tak bavíte o tý naftě tak mě napadla jiná věc. Jezdíte taky někdo na něco jinýho než je nafta? Nebo ředíte jí třeba něčim?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Rádi bychom ,ale kdybys více hledal, dozvěděl by ses , že to není z technického hlediska možné. Máme totiž čerpadla Lucas, které nejsou stavěná na to aby vydržela běh na rostlinný olej bez ujmy. Vstřiky na to taky nemám uzpůsobené. A vlastně je i potřeba mít předělaný palivový systém s předehříváním oleje a pomocnou nádrží s naftou atd.... A ředit naftu? Proč? Abych pak pozměnil její vlastnosti a mělo to pak nedostatečný výkon , či by se třeba zadřelo čerpadlo, ucpaly vstřiky......
smazany clen - FK

Já od tý doby co feldu mám tak čistou naftu ještě neviděla. Už jsem na tu směs najezdil dost Km. A když se mi zadře čerpadlo? Koupim na vrakáči za 3000 jiný. (samozřejmě z vrakáče kde ty lidi znám a nevošulej mě) a když se mi stane něco se vstřikama, udělám to samý. Vzhledem k tomu že za ''naftu'' neplatim 30 a více korun, tak už jsem si tim dávno ušetřil na ty věci který se mi třeba někdy pos*** a ted už jen 'šetřim'. Prostě já osobně to dělám takhle. PS:na rostlinák nejzdim, toho se taky bojim.
Naposledy upravil(a) Kovi dne čtv 09. říj 2008 5:34:04, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Viz.pravidlo č.4
Zbysek - FK

Tak o ježdění na oleje se tu opravdu už něco napsalo, ovšem není pravda, že by nutně musela felda jezdit pouze na naftu. I u nás totiž jezdí několik felicií, které jezdívají na rostlinný olej. Řada lidí si chtěla ulehčit peněžence a začala tedy ředit naftu s olejem a lít to do feldy bez nějaké přípravy. Potom samozřejmě docházelo k tradiční závadě na Lucas čerpadlu, tedy ukroucení hřídelky v čerpadle za podavačem v místě zúžení. Na druhou stranu jsou tu i lidé, kteří jezdí ve feldách s Lucasem na oleje už stovky tisíc kilometrů a funguje to báječně. Většinou se ale jedná o lidi, kteří lejí pouze čistý olej, nikoli ředěný s naftou (to nemá felda moc ráda) ma především jsou to schopní motoráři, kteří mají motor v perfektním stavu a hlavně skvělé čerpadlo. Vstřiky nemusí být upravovány, ale pouze správně nastaveny na dobrý chod motoru.
Pokud totiž začnete aplikovat olejářství na motor, který má nejen neseřízené trysky, ale i čerpadlo, zaděláváte si pouze na problémy. Samozřejmě pokud hodláte takto jezdit trvale i v chladném počasí, nevyhnete se nutnosti předehřevu paliva, jelikož jinak ten olej do čerpadla ani nedojde. Rozhodně pokud chcete jít cestou olejů, je u feldy tedy nutné dávat pouze olej a už nikdy ne naftu ani to neředit. Potom není zase takový problém.
No a jinak pokud máte v háji čerpadlo, nebo si ho blbým zacházením odděláte a chcete olejařit, pak samozřejmě přichází ke slovu boschák, které není na tohle vůbec náchylný.

No a jestli jsi myslel jiné ředění, pak samozřejmě není problém, pokud víš co děláš. Do nafty se celkem běžně přimýchávají další přísady, u nichž ne že se výkon sníží jak píše Kovi, ale jde právě nahoru (jinak by to ani nemělo cenu dělat).
Lars1 - FK

Já mám taky Lucas čerpadlo takže nafta je jediny řešení a zbytečne nebudu experimentovat s nějakyma ojejema. Kluci co říkate na natur diesel z ADW?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Zbyšku, nemyslel jsem aditivaci ,ale klasické pančování. Aditivace by mu byla k ničemu páč by mu to jen prodražila.
Zbysek - FK

Já taky nemyslel aditivaci, protože většina lidí se dostane pouze k aditivům volně prodejným na trhu, která jsou sice přínosem, ale naftu až tak moc nezkvalitní. Přesto se nafta věžně ředí množstvím kapalin a řada lidí na to jezdí. Záleží hlavně na tom čeho má kdo přebytek, aby to tam nalil (třeba ředidla se hodně dávají)
smazany clen - FK

Já to ředim s LTO a dobrý. Ředidla bych se bál protože si myslim že odmaštuje takže by se to čerpadlo mohlo zadřít.
Zbysek - FK

Ředila jako samotná sice odmašťují, ale ve spojení s mazivem nedokáží pořádně odmastit. Takže to ve finále perfektně funguje při o dost větším výkonu. Ale je to tak pro někoho kdo má doma kanystry ředidla :D
smazany clen - FK

A co třeba líh?
Zbysek - FK

Čistý lih se dá také mísit, ale s tím velice opratrně, protože je přece jen o dost vznětlivější.
Lars1 - FK

čim upravit naftu na zimu. Vím že je upravaná, ale myslim preventivně
Zbysek - FK

Nejlépe zimní aditiva pro zvýšení cetanového čísla. Nejlépe VIF Diesel na zimu. Případně samozřejmě benzín.
Snehulak - FK

Příspěvek od Snehulak - FK »

do kozy leju takový sajrajt v plechovce od texaco, zvyšuje to myslím bod tuhnutí
Lars1 - FK

Zbysek píše:Nejlépe zimní aditiva pro zvýšení cetanového čísla. Nejlépe VIF Diesel na zimu. Případně samozřejmě benzín.
Tak mne napadá nemůže líh, benzín, ředidla a podobné kapaliny ve vetší koncentaci při spalení poškodit katalizator.
Zbysek - FK

Taková koncentrace aby to poškodilo katalyzátor nesmí nastat, protože to už by bylo dávno i po čerpadle.
Lars1 - FK

Jaky nahradní paliva by přichazely v uvahu při čerpadle Lucas :?: Jestli ovšem existuji :?:
Zbysek - FK

Jediné levné náhradní palivo je olej. I lucasy na něj dokážou jezdit, pokud se v tom člověk vyzná a ví co dělá.
Diablo - FK

nahradni palivo je taky hadicka, kanystr .... :D
Lars1 - FK

Zbysek píše:Jediné levné náhradní palivo je olej. I lucasy na něj dokážou jezdit, pokud se v tom člověk vyzná a ví co dělá.
No jo, ale to musí člověk o olejich něco vědět vic.
Diablo to vim taky tahle metoda je hodně stára
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 06. lis 2008 20:04:07, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět