lambda sonda

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
sisin - FK

Lambda má odslouženo?

Příspěvek od sisin - FK »

Minulý týden jsem byl na technické a samozdřejmě na emisích.Když jsem byl na těch emisích a technik nastartoval auto,řekl,že kolísají otáčky a je v čudu lambda. Je možné,aby na emisích tak přesně určil proč otáčky kolísají? V servise se to zjistit po napíchnutí dá,ale na emisích? To mají stejný soft servisy i emise? Byl jsem v Ostravě-Hrabové na Tajze.Teď nevím jestli mám koupit hned novou a nebo to dát kámošovi do servisu ať to raději ještě napíchne on,protože jsem četl,že těch možností je více a byla by hovadina kupovat postupně díly podle odhadu kde by mohl být zakopaný pes.

Díky za osvětu.
Dejwis

Re: Lambda má odslouženo?

Příspěvek od Dejwis »

Dej to nejdříve na VAG a at někdo změří jaké dává napětí...
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
sisin - FK

A neví někdo na jaký typ Feldy pasuje tohle označení?

http://www.aukro.cz/item439074745_lambda_sonda.html
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Nevím na 100% , ale myslím že to je na Fabii....
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

A navic pouzitou kdyz nevis zda maka nebo ne je nesmyls kupovat. Stejne bys ji musel nechat zmerit a to muzes rovnou tu tvou.
sisin - FK

Takže změřit svoji a kdyžtak potom koupit novou,myslel jsem si to.
A když novou,tak toho Japonce 6U0906265 E ? Jak jsem tady četl,tak je to nějaká ,,NESMRTELNÁ" sonda. Našel jsem ji myslím za nějakých 2070 s DPH a nebo je ještě jiný typ?
Tomason - FK

Příspěvek od Tomason - FK »

Já jsem byl taky v dubnu na emisích a řekli mi že mám špatnou lambdu. Na tom přístroji, který měří emise ukazovala lambda strašně vyskoké hodnoty a vůbec nešli změřit emise. Až po zapnutí veškeré ekektroniky v autě spadla její hodnota a emise mi změřili
Tholis - FK

Příspěvek od Tholis - FK »

Také mám prý špatné emise které vycházejí s lambda sondy.. Každopádně se mi to nelíbí a rád bych jí vyměnil, mám ale pořádi priorit do čeho v autě první investovat a proto se chci zeptat na co všechno má vliv: myslím pro mě podstatné věci: výkon, spotřeba, životnost něčeho, chod motoru apod...
mikka

Příspěvek od mikka »

Lambda sonda řídí poměr benzínu a vzduchu tak, aby směs byla bohatá přesně akorát.
Pokud lambda sonda nefunguje, řj se nastaví do nouzového režimu a pro jistotu dodává do motoru víc benzínu.
Výsledkem je hlavně vyšší spotřeba, ale také může mít motor nižší výkon. Taky katalyzátor dostává zabrat, protože musí spalovat větší množství nespálených uhlovodíků z bohaté směsi.
Tholis - FK

Ok tak to je to co jsem nechtěl slyšet :D Sonda tedy musí jít pryč :D Takže sem tu četl o nějakém japonci-kde je k sehnání? Jak složitá je výměna?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když koupíš origoš, nebo sondu která je přímo určená do feldy, tak je výměna celkem snadná. Jde jenom o to povolit jí. Za ta léta bývá do potrubí řádně zarostlá. Nepočítej s tím, že vezmeš obyčejný otevřený klíč a povolíš jí. Pořádným očkovým klíčem se většinou podaří.

Když by jsi ale koupil nějakou univerzální, tak budeš muset řešit přehození konektoru z té staré. Nedá se to pájet. Všechno je tam tak horké, že tam cín nevydrží.

Když se chceš dozvědět co to je, doporučuji přítele googla. Najdeš tam články jak vyloženě pro nezasvěcené, tak i opravdu odborné elaboráty.
http://magazin.automix.centrum.cz/clanek.phtml?id=6587
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

I když by jsi jí vyměnil doma, stejně by jsi musel pravděpodobně znovu na diagnostiku. Jak řídící jednotka jednou hopne do nouzáku, tak už se z toho sama nedostane.
Nevím jestli u BMM stačí odpojení baterky, ale nespoléhal bych na to.
Tholis - FK

Tak podle diagnostiky je Lambda v pořádku..Vše bylo při nastartovaném i vypnutém motoru bez chyb. První technickou mi řekli že jsou emise špatné kuli lambda sondě a druhou už jsem podmáznul...do třetí je daleko, ale já chci mít auto v pořádku..Když diagnostika řekla že je tedy lambda v pořádku je opravdu v pořádku? Nebo může jen dávat signál a přitom furt špatně dávkovat?? Buď mi totiž lhali před lety v servisu nebo se zázračně uzdravila nebo nefunguje..
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Vadnou lambdu by odhalila diagnostika.Co kat?
Tholis - FK

No kat je asi původní...to je drahá sranda co? A jak zjistím že je špatnej? Vyndat ho rozhodně nechci tak jen kdyby mi to někdo chtěl navrhnout :)
mikka

Příspěvek od mikka »

Lambda se klidně mohla zázračně uzdravit. Někdy stačí projet pořádně auto s motorem ve vyšších otáčkách, aby se na sondě vypálily různé usazeniny, a sonda zase normálně funguje.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Proto je taky potřeba autu dát před emisema pořádnou nakládačku. Očistí se lambda a protáhne kat. Kde to znají, tak když naměří emise mizerné, tak motor přidrží chvíli v otáčkách a pak to změří znovu.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tholis píše:No kat je asi původní...to je drahá sranda co? A jak zjistím že je špatnej? Vyndat ho rozhodně nechci tak jen kdyby mi to někdo chtěl navrhnout :)
Tak si někam zajeď nechat změřit ty emise teďka,ať máš jistotu.
Zázračné obživnutí lambdy se mi nezdá.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já bych tomu věřil do té míry, že když zdechne vestavěné vyhřívání, tak když dáš motoru nakládačku, možná lambdu zahřeješ začne z ní lézt signál.
To že má motor hrkající po městě horší emise, než ten co lítá po dálnici, považuju ale za prokázané.
sisin - FK

Zdravím všechny.Už jsme tu mojí lambdu řešili,ale po nějaké době mě napadlo se podívat do protokolu o emisích z 10.9 2008,protože jsem narazil na lambdu za ,,lidovou" cenu.V protokolu je napsané:Měřené parametry:
-při volnoběhu....otáčky(min.-1).....předepsané hodnoty 800+-50...naměřené hodnoty s palivem 770

....obsah CO2(%)......předepsané hodnoty 0,5 MAX...naměřené hodnoty s palivem 0,14

....obsah HC(ppm)....předepsané hodnoty 100.........naměřené hodnoty s palivem 86

-při zvýšených otáčkách....

.....otáčky(min.-1)...............................3000.......................................3000

.....obsah CO2(%)...............................0,3 MAX.....................................0,25

.....obsah HC (ppm).............................100..........................................54

Lambda (1)...............................1+-0,03...................................0,998

Poznámky: S2 funkční
Z toho vyplívá co?
A) nechat být,nedělat si hlavu a jezdit dále v klidu,protože je vše v normě.

B)hodnoty jsou na ho*no a lambda je po smrti-koupit novou,výměna.

Která odpověď je nsprávně? Předem díky za vaše názory a spoustu správných odpovědí. :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Ti nějak nerozumím.Hodnoty máš v normě,emisema jsi taky prošel tak proč přemýšlíš nad vadnou lambdou?Spotřebu máš vpohodě?Pak bych to neřešil.
sisin - FK

On to totiž napíchl a po chvilce řekl,že je lambda v háji,že dává hodně paliva,ale jestli to nějak potom zaonačil tak to už nevím,sice jsem byl u toho,ale s autem byl tchán,protože já už několik let raději po zkušenosti se švagrovou Feldou o které si myslel,že je v super stavu a vyletěl jak špinavé prádlo,posílám zásadně tchána k jednomu známému.Mě jenom zarazily ty hodnoty HC u zvýšených otáček,ale asi to tam má být,když říkáš,že je to v normě.Možná to raději nechám ale ještě přeměřit,nevím totiž jestli to s ním tchán nějak nezkoulel,abych prošel.
A ta spotřeba? To je možná problém,protože se mi zdá vyšší,ale to musím spočítat,problém je v tom,že nikdy nejezdím na doraz.Kdyby mi auto dojelo někde v křižovatce a já ho měl někde tlačit a dolívat kanystr,tak to bych se asi vzteky posral.
Ale asi to nechám na jaro až se oteplí,teď by to nebylo stoprocentní,protže je zima a podle počasí se mění i spotřeba.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Hodnoty nejsou zrovna ideální, ale být lambda v háji, tak budou mimo limit.
Funkci lambdy můžeš ověřit na diagnostice, nebo orientačně i voltmetrem. Ideálně pak lambdu prověříš osciloskopem.

Na diagnostice a osciloskopu musí být viditelné kolísání výstupního napětí lambdy.
Když napíchneš na výstup lambdasondy voltmetr, tak po nastartování bude výstupní napětí 0V a za několik vteřin se začne zvedat, až doleze na nějakých 0.6-0.8V. Voltmetr ti samozřejmě ukáže nějakou střední hodnotu. Z vadné lambdy ale neleze nic, nebo hodně nízké napětí (0-0.2V).
sisin - FK

Tak tuhle radu teda vyzkouším i kdyby byla zima,voltmetr není problém.To jsem zvědavý co mi to ukáže.Jak budu mít chvilku tak to zajdu změřit a hodím tady výsledek. Díky. :idea: :idea: :idea:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

To napětí ti kolísat bude.Kdyby ne tak jsi těma emisema neprošel.
sisin - FK

Test bude asi spíše orientační a změřit by to chtělo na diagnostice.Něděláte to chlapi někdo v Ostravě?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 16. pro 2008 9:02:05, celkem upraveno 1 x.
West - FK

Příspěvek od West - FK »

vážení, len pre istotu sa opýtam, lambda je v ťahu, že? ;)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Se nějak nevyznám...měl jsi tam zanést napětí na lambda sondě...skupina 001 pole č.3.
West - FK

Příspěvek od West - FK »

tak možná příšte ;) diky
moskvic - FK

Příspěvek od moskvic - FK »

Zdravím potřeboval bych zkontrolovat funkčnost lamby od někoho kdo se vyzná ve vagu..přikládám log s otáčkami motor a napětím na sondě..kanál 001 ..pole 1 a 3..díky všem za odpovědi..
LOG-01-001-feldxa.CSV
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

To je z tvýho BMM?
Mrkni se do bloku 00 do políčka 5,tam by to mělo jezdit mezi 106 až 160.
Je zapsaná ta lambda v chybách?
moskvic - FK

JJ je to z mojeho..kuknu tam odpoledne..lambda zapsana v chybach neni..ale mam futr mokre svicky od benzinu a co mi prislo nejdivnejsi ze by se chod motoru mel po odpojeni lambdy zmenit..ale u me se nic nedeje..
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No v tom poli 003 je lambda integrátor (BMM),u něj nevím jak má makat tak se mrkni do toho 00/5.Tam to musí lítat.Ale když není zapsaná ta lambda v závadách tak asi v háji nebude.
No a ty mokrý svíčky bych řekl že to špatně/málo pálí,ne?
moskvic - FK

No už se chystám do garage..takže uvidím..sice to tu nepatří..ale čím to že to špatně pálí...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No tipoval bych svíčky,kabely zapalovací modul.
moskvic - FK

Kabely nové..a určtitě to budou svíčky..jsou tam totiž 3 bodové..a ty tam nepatří..a původní jsem někdě volně přesunul a nemůžu najít..
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jojo,svíčky bych dal co tam patří.
romanh

Příspěvek od romanh »

Zdravím a přidám se s dotazem,
má se při odpojení konektoru lambda sondy změnit chování motoru,samozřejmně při nastartovaným motoru.U mně se nestane vůbec nic,motor na to nezareaguje.
Jdu to teď připojit na VAG,tak napíšu více.
romanh

Příspěvek od romanh »

Tak skupina 00 pole č.5 se mění hodnota od 102 do 130
skupina 01 pole č.3 je hodnota 0,95-0.99
teplota motoru asi 60°C a otáčky 900

Jak jsem psal předtím,tak jsem za běhu motoru odpojil konektor od lambdy a nic se nezměnilo,tak teď při měření nebyla nalezena žádná závada v paměti,to je taky divný,měl by si přece zapsat chybu žádný signál nebo tak něco.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Ahoj, mám na vás dotaz, jelikož mi diagnsotika v paměti závad hodila chybu: Lamda sonda-zkrat na plus, tak jsem to začal řešit. Nejdříve jsem to smáznul, zkusil akční členy, adaptaci, a pak samotné základní nastavení... Po dvouch dnech ježdění jsem zkusil znovu vag a ta samá chyba... Takže jsem odpojil lambdu u druhé felis 1,6 a mezi piny konetkoru lamdy 1 a 3 mi lezly hodnoty cca 0,5;0,6;0,8 V, což je dobré a pak jsem zkusil toto samé u své felis a hodnoty žádné. Zkusil jsem i proměřovat vyhřívání lambdy a i samotný přívod do svorkovnice lamdy (samice), kde min. 11V dle uživ. příručky bylo toto zadáno mi odpovídalo.
Takže jsem se chtěl zeptat, zda máte někdo zkušenost s touto chybou a nebo, jestli je jasně lambda v háji, což asi je, ale tak pro jistotu se ptám :-) ?
Díky
Josh123456 - FK

No hold musím sehnat lambdu... Jsem zvědavej za kolik jí seženu
mikka

Příspěvek od mikka »

Smazal jsi před měřením napětí tu chybu?
Nekde jsem četl, že když řj zjistí chybu lambda sondy, tak ji odpojí.
Josh123456 - FK

no to se mi zdá divný, aby jí odpojila řj automaticky...
Každopádně zkusim ještě dneska znova to projet a uvidím. Smažu a znova změřim a když bude lambda opět bez odezvy, tak jí seženu a dám jí tam a snad bude klid.
ale každopádně něco se dějě, když smažu chybu a pokaždé to samé mi tam vyskočí=Lambda sonda - zkrat na plus 00525 G39
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Podle mě je KO,zřejmě prošlehnutá.Pokud je tedy kabeláž mezi ní a řj včetně konektorů vpořádku.
Josh123456 - FK

No jelikož jsem jí asi utavil si myslim ucpaným vejfukem respective rozpadnutým posledním dílem, tak to asi bude fakt lambda... No uvidíme. Dneska proměřim a zkusim ještě jednou, když to bude bez výsledku, tak nová...
Díky
Chose

Příspěvek od Chose »

Zdarec,řešil sem zhruba před měsícem stejný problém s lambdou.Po výměně za novů mě ta samá chyba naskočila zase,ale po opětovném smazání už je tak měsíc klid,tak snad OK.Jinak lambdu sem sehnal origoš BOSCH za 1160 kč. ;)
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Josh123456 - FK

no já uvidím, co se bude dít dál, ale mám do dneška najeto na malém počítadle asi 345 km od plné nádrže a ručičku mám nad červeným polem :? tz, že tak max 400-420 km s tím najedu a to je o 100km míň, než když to šlapalo normálně :evil: , takže je to každopádně divný .. :( no uvidíme zejtra až jí vyměním...
habrsperk

lambda sonda

Příspěvek od habrsperk »

Zdar,co udělá nebo jak by se měl chovat motor,když odpojím Lambda sondu.Zatím jsem to zkusil jen při volnoběhu a nic to nedělalo.Stále zkouším přijít na závadu,kterou popisuji v předcházejících odkazech.Dík
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Re: lambda sonda

Příspěvek od Schimi »

Moc neblbni.
Bez lambdy můžeš odvařit katalyzátor.
1,6 sportline 1999
Odpovědět