Rady,tipy,problémy a vše kolem startování
-
smazany clen - FK
Re: Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů
Startéry s reduktorem jsou vhodné pro diesely, respektive asi nejvýhodnější. Ceny ti neřeknu, protože to u vás bude kdo ví jak. Výměnu zvládne naprosto každý, je to otázka dvou šroubů a přepojení kabelů. Jinak mě třeba za tepla startuje perfektně teď se žlutým čidlem a celkově mi to vždy za tepla pak šlo dobře, takže žádný cukání atd.
-
green
vdaka Zbysek,
idem hladat nejake info o cenach..
idem hladat nejake info o cenach..
-
green
Nevie mi niekto pomoct zorientovat sa v tych znackach startrov - original skodovacky starter stoji sialene peniaze - napr. Autotrade to predava za cca 10000 SKK, s moznostou riesit to ako X-kovy kus, co znamena nieco take, ze treba vratit stary starter a potom to vraj stoji cca 7200 SKK, co tiez nie je malo. Rozmyslam nad nejakym neoriginalom - nema niekto info, ci sa predava napr. Magneton niekde na Slovensku a co stoji? BTW.- je to dobry tovar, ma s tym niekto skusenosti?
Dalsia zaujimava vec - tusim na starom fore niekto spominal, ze startre s reduktormi sa zacali montovat do 1,6 MPI a v Autotrade mi povedali, ze 1,3 a 1,6 maju rovnake startre a su na diesel slabe. Tak do coho sa vlastne montuju tie reduktorove, lebo ten original na diesel za tych 10000 SKK vraj reduktor nema.
BTW., ako sa volaju tie cinske bulshity - nie nahodou nejake Starline, alebo tak akosi? Najdolezitejsie pre mna je vyvarovat sa cinskych brakov..
Poradte prosim nejaku solidnu znacku, tych cca 4000 SKK by som za to dal, ale teraz som z toho hlavne jelen - ked ten original nema reduktor - vyriesi to vobec tento 70 stupnovy problem? Ma vraj 1,8 KW, co by snad mohlo stacit, ale otazka je - kolko ma otacok? Vdaka za kazdu odpoved.
Dalsia zaujimava vec - tusim na starom fore niekto spominal, ze startre s reduktormi sa zacali montovat do 1,6 MPI a v Autotrade mi povedali, ze 1,3 a 1,6 maju rovnake startre a su na diesel slabe. Tak do coho sa vlastne montuju tie reduktorove, lebo ten original na diesel za tych 10000 SKK vraj reduktor nema.
BTW., ako sa volaju tie cinske bulshity - nie nahodou nejake Starline, alebo tak akosi? Najdolezitejsie pre mna je vyvarovat sa cinskych brakov..
Poradte prosim nejaku solidnu znacku, tych cca 4000 SKK by som za to dal, ale teraz som z toho hlavne jelen - ked ten original nema reduktor - vyriesi to vobec tento 70 stupnovy problem? Ma vraj 1,8 KW, co by snad mohlo stacit, ale otazka je - kolko ma otacok? Vdaka za kazdu odpoved.
-
smazany clen - FK
Zdravím. Taky jsem měl problém se startováním teplého motoru. Původní majitel přestřihl drát od čidla, takže startovala dobře i teplá. Jenže motor měl 1000 ot. a neustálé žhavení svíček. Jak se spojili drátky okamžitě otáčky klesly a přestalo žhavit. No a pak problém. Vyřešil jsem to po svém. Přidal jsem trochu elektriky a funguje perfektně již dva roky. Žhavím i zahřátý motor, krátce.
.
.-
Zbysek - FK
Mohl by jsi nám tvé zapojení trochu popsat? Varianta pro žhavení za tepla na určitý čas je totiž obvodově velmi jednoduchá a tak moc nechápu nač tak složitý obvod.
-
smazany clen - FK
Teplý motor po otočení klíčku nežhaví a těžce chytá. Mně po otočení klíčku vždy žhaví, stačí pár vteřin počkat a startovat. Navíc mám signalizaci žhavení na přístrojové desce, u mne svítí po celou dobu i když motor běží kontrolka žavení a má ji každý. Sami si všimněte, když nastartujete, že motor má větší otáčky, které po chvílce klesnou. To na motoru žhaví svíčky. Nastartujte a dejte na žhaviče skoušečku a ověřte si to. V zimně žhaví mnohem déle. Pokud jde o tu elektroniku, po zapnutí klíčku se přivede napětí na (zpožďovač), který do necelé vteřiny uvede do činnosti přes relé časovač žhavení (má nastavitelnou dobu žhavení).
-
Zbysek - FK
Stále tvůj složitý systém nechápu. To aby teplý motor (ohřátý nad 70°C) startoval na drbnutí i v tomto stavu jde lehce udělat buď výměnou zeleného čidla za žluté, nebo jednoduchým vpájením vhodného odporu (lepší varianta). Pak taktéž žhaví po každém otočení klíčku. To že máš vyvedenou kontolku ne na impuls z řídící jednotky, ale napřímo od žhaviček je dobré, ale každý to stejně slyší kdy semu vypíná relé žhavení a dle toho se lze zařídit (podle toho většina rozumných lidí startuje až po ukončení žhavení a ne zhasnutí kontrolky). Zvýšené otáčky po nastartování motoru nemají vůbec nic společného se žhavením, ale s automatickým sytičem, který na dobu určenou řídící jednotkou v závislosti na teplotě motoru přidá po nastartování otáčky, kdy se zvyšují z nominálních 900 na něco nad 1000. Po dané době opět spadnou na normál, protože už to motor musí udržet bez cukání.
Tedy snad jediná výhoda tvého zapojení může být nastavitelná doba žhavení, která však jde řešit mnohem vhodněji potenciometrem na snímači teploty, kdy si pak dle toho řídící jednotka nastaví interval žhavení. Tedy opravdu nechápu nač takto složité zapojení, pokud ti to vlastně dělá ty samé funkce jako zapojení jednoho odporu v ceně 30 halířů, nebo potenciometru za pár korun.
Tedy snad jediná výhoda tvého zapojení může být nastavitelná doba žhavení, která však jde řešit mnohem vhodněji potenciometrem na snímači teploty, kdy si pak dle toho řídící jednotka nastaví interval žhavení. Tedy opravdu nechápu nač takto složité zapojení, pokud ti to vlastně dělá ty samé funkce jako zapojení jednoho odporu v ceně 30 halířů, nebo potenciometru za pár korun.
-
smazany clen - FK
Pro mne je to velmi jednoduché a funkční a bez zásahu do zmněn řidící jednotky. Pokud máš 1000ot., tak současně žhaví svíčky. V zimně i několik minut. Nastartuj a ověr.
-
Zbysek - FK
Žhavící svíčky žhaví standartně ve třech režimech, což jsem tu už asi před rokem rozepisoval, ovšem poté, co zmizely nedávno všechny mé příspěvky už to tu samozřejmě není. První fáze je předžhavení, což je ta doba, kdy svítí originální kontrolka. Následuje samotné žhavení, což je doba, kdy kontrolka zhasne, ale žhavičky pořád jedou dál. V této fázi neznalci startují, znalí problematiky čekají na konec žhavení a startují s teplejším motorem. Po nastartování následuje dožhavování, které je u dieselů běžné a to je závislé na funkci závislosti teploty a času. To že tedy na žhavičky jde napětí i po startu je běžná funkce dieselového motoru. To že jsou zvýšené otáčky s tím však nemá nic společného a navyšuje je sytič, který jsem popisoval.
Jinak ty zasahuješ svým obvodem stejně do řídící jednotky jako když vyměníš čidlo, nebo vsadíš jednoduchý odpor, který má naprosto shodnou funkci, jen stačí připájet jedinou součástku.
Jinak ty zasahuješ svým obvodem stejně do řídící jednotky jako když vyměníš čidlo, nebo vsadíš jednoduchý odpor, který má naprosto shodnou funkci, jen stačí připájet jedinou součástku.
-
breta1 - FK
Tato varianta (nezpochybňuji její funkčnost) je zbytečně složitá a asi těžko reprodukovatelná. Navrhnul jsem velmi jednoduchou elektroniku, která zajistí, že vložený odpor se po startu za čas cca 20sec postupně sníží až na nulu, takže z hlediska řídící jednotky je vše v původním stavu. Tutu variantu používám od 04/2008 - v tomto vláknu jsem měl na toto téma příspěvky, které byly záhadně smazány - jedna část je např jako moje citace v příspěvku "KOVI" z 24.dubna v tomto vlákně.
-
Zbysek - FK
Břeťo, to tvoje zapojení by jsi mohl rozepsat, popřípadě rozkreslit. Většina lidí dělá pouhou implantaci odporu, což je nejjednodužší, ale tvá varianta je nejšetrnější k autu. Takže pro ty, co si takový obvod nedokážou udělat by to bylo přínosné.
-
breta1 - FK
Původně jsem si chtěl tuto úpravu nechat pro sebe (zejména poté, co mi na toto téma zmizely příspěvky a nedozvěděl jsem se proč), ale schema a hodnoty součástek zde asi vložím. Předtím by asi bylo dobré, aby každý, kdo o této problematice ví něco podrobnějšího, např. servisáci či odborníci na elektroniku okolo ŘJ, zde na tuto úpravu řekli svůj názor.
No já jsem tě přece o to také žádal,ale ty ses už pak neozval. Zbyškovi taky smazaly jeho příspěvky 
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
-
smazany clen - FK
Zdar. Netvrdím, že moje elektronika je jednoduchá. Důležité je, že funguje. A my jsme tu proto abychom si navájem poradily. Prosím Břeťu aby pokud možno zveřejnil svůji konstrukci pro zlepšení startů.
-
nebulus - FK
Ako vidím, prispievajú sem elektrotechnicky zdatný jedinci. Mám taký problém, že auto ( nedávno zakúpené ) mi žhavý vždy aj so zeleným čidlom. Podľa popisu tu na fóre to vyzerá ako keby bol prestrihnutý červený kábel z čidla. Ale nič také som nenašiel. Preto by som mal dve otázky:
1. aké majú byť elektrické hodnoty na kontaktoch snímača teploty?
2. kde je vyvedený ten červený kábel z čidla?
Teplomer na palubovke funguje normálne.
1. aké majú byť elektrické hodnoty na kontaktoch snímača teploty?
2. kde je vyvedený ten červený kábel z čidla?
Teplomer na palubovke funguje normálne.
-
Zbysek - FK
Pokud ti funguje normálně teploměr na palubce, tak je čidlo v pořádku. Záleží ovšem, zda tedy přichází správný kontakt do řídící jednotky. Nejjednodužší zjištění je píchnutí na diagnostiku, kde ti to buď nahlásí rovnou závadu a je vymalováno, nebo v bloku hodnot odečteš na čidle nějakou špatnou hodnotu teploty.
Pro hodnoty odporů mrkni sem: http://feli.modding.cz/manualy/Dilenska ... tov%fd.pdf , na straně 58 (23-38) jsou ty hodnoty v tabulce. Jinak je tam celkový postup jak čidlo teploty proměřit zda je dobré.
Pro hodnoty odporů mrkni sem: http://feli.modding.cz/manualy/Dilenska ... tov%fd.pdf , na straně 58 (23-38) jsou ty hodnoty v tabulce. Jinak je tam celkový postup jak čidlo teploty proměřit zda je dobré.
-
nebulus - FK
Zbysek: Ďakujem za informácie. Vag závadu nehlásil a teplotu som vtedy nepreveroval.
-
Doyle - FK
Možná to bude trošku mimo právě probíhající debatu, ale já měl taky problém se startováním.Ráno mi to někdy nastartovalo hned jindy po několikátém žhavení a většinou to déle točilo.Při zahřátém motoru (po cca 30km cesty) jsem při znovu nastartování točil motor dost dlouho, někdy teda dřív, ale bylo to dost nepravidelné.Někde tady na fóru jsem četl, že to dělá startér.Nedalo mi to a po nějaké době schánění jsem měl doma nový startér akorát bez pastorku a celého mechanizmu vystřelování(komplet je docela drahý).Vyndal jsem starý, vyměnil chybějící díly ze starého do nového a nový namontoval.Teď jezdím třetí týden každý den do práce a zatím pokaždé napoprvé a bez točení, prostě to hned po otočení klíčkem nastartuje 
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
tak tak..starter to je previt.a nebo dat starter s reduktorem z benzinaka (klidne novy.. za 2500)
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
Zbysek - FK
Však to tu pořád píšu že důvodem špatných startů je právě umírající startér, který už netočí jako za mlada a obcházení žhavením je jen oslí můstek. I když se zdá, že starý startér točí dost, většinou se po výměně leknete co s tím motorem dělá ten nový. Tedy samozřejmě ješt musí být v pořádku napájecí soustava, ale to je snad běžné.
-
vanplus - FK
breta 1-nejsem prase takže žádný střihání drátku ani žlutý čidlo ale přesně tohle hledám něco co ten odpor samo po chvilce skratuje,stačí mi poslat schéma
díky....
díky....
-
smazany clen - FK
Hola, hola, lidi, poradte mi kde najdu ten kouzelný červený drát!!! přesně tohle chci udělat, jednoduché a levné a hlavně funguje!!!karkulk píše:Tak dnes jsem tenhle problém řešil.Přestříhl jsem červený drát a natáhl 2 dráty a přepínač do kokpitu.Jak má auto 70stupňů-vypnu(tím přeruším drát a auto zažhaví).Potom zase zapnu a auto se chová jako normálně.
Díky MatyS
-
Zbysek - FK
Je to drát od čidla teploty, které snad najdeš. Toto řešení je opravdu jednoduché a levné, jen s tou funkcí je to už trochu horší, jelikož po přerušení přechází motor na nouzový režim. Rozhodně je tedy lepší varianta vřazení odporu, nejlépe pak časovaného.MatyS píše:[
Hola, hola, lidi, poradte mi kde najdu ten kouzelný červený drát!!! přesně tohle chci udělat, jednoduché a levné a hlavně funguje!!!
Díky MatyS
-
West - FK
riešenia síce pekné a naozaj domyslené, ale prečo tam jednoducho nenahodiť nový štartér?
-
Zbysek - FK
Asi se na toto řešení většina uživatelů obrací proto, že je to otázka maximálně 100-200Kč, oproti výměně startéru v řádech tisíců.
-
West - FK
nový bosch stojí majland tjn, ale tak nejaký z vrakáča z 1,3ky čo mala málo najazdené... lebo neviem či je štartér práve tá časť kde by sa malo šetriť... IMHO 
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
novy magneton starter s reduktorem je za cca 2300-2500 a motor pak chyta jak svycarske hodinky (pokud je v poradku vse ostatni). myslim ze dalsi debata je zbytecna . jo a delaji ho i primo na naftaka. www.magneton.cz
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
Zbysek - FK
Ano, o cenách startérů ví asi každý. Ovšem jelikož je felda auto za pár korun, jakákoli taková investice je pro mnohé nereálná, protože je to podstatná část ceny auta. Takže prostě přijde na řadu to nejlevnější funkční řešení.
-
smazany clen - FK
Proč měnit startér, když přerušením drátku od čidla okamžitě nastartujete.

-
Zbysek - FK
Přerušením drátu od čidla se však také do řídící jednotky zapíše sporadická závada na něm a motor přechází no nouzového režimu !!! Tohle je tedy hodně špatná volba.
-
Zbysek - FK
No laciné to je, ale jde to udělat ještě laciněji a přitom dobře. Místo spínače za pár korun stačí vřadit odpor za 50 halířů a je hotovo. Funguje to báječně a žádná chyba nenastává.
-
Monty
Ahojte.
Dnes som trochu tocil stredovym kolesom na cerpadle v snahe skusit,ako sa motor chova pri roznych predvstrekoch.
Dnes som trochu tocil stredovym kolesom na cerpadle v snahe skusit,ako sa motor chova pri roznych predvstrekoch.
-
monty
Ahojte.
Dnes som trochu tocil stredovym kolesom na cerpadle v snahe skusit,ako sa motor chova pri roznych predvstrekoch. Dosiel som k zaveru,ze tocenim v smere tocenia motora sa predvstrek zvacsuje,tocenim spat zmensuje. Preco som to vlastne skusal? no preto,lebo klukovku,cerpadlo aj vacku mam presne na ryskach,za studena nazhavi a chyti,za tepla uz nezhavi,chyta na brnk a aj dobre taha,len mi vadi za studena ten taky tvrdy chod a rachot....tak som chcel zmensit predvstrek za tepla a tym teda aj za studena,lenze autiak potom tazsie chytal za tepla a hrkotali uz ventily pri rozbiehani a autom aj trhalo. Pri zvacsovani to zase rubalo,rachot je slabe slovo. Chcel som vlastne povedat len tolko,mam tam zelene cidlo,vsetko nastavene na znackach,chyta zima/leto v pohode,aj pri tych 70°C uz nezhavi ,ale chyta na brnk.....takze ak vy tu vymyslate odpory a zlte cidla...skuste si najprv skontrolovat zladenie ,cerpadla,vacky a klukovky a potom rieste dalej.
Ked som auto kupil,bolo tam tiez zlte cidlo,bolo uz evidentne nacate,lebo ked zaplo ventilator chladica, budik ukazal ledva 65°C..niekto to tam dal ale umyselne,odpojeny bol aj EGR ventil a aj ovladanie zvysovaneho volnobehu,ktore bezi 3 minuty po starte, bolo odstavene a cerpadlo bolo nejakym sposobom naladene tak,aby to proste len chodilo,,,,auto aj chodilo,lenze cez zimu za studena zaskakovalo,az mi to bolo neprijemne,bez EGR to ani nemohlo inak ist,on podporuje spalovanie za studena dost vyrazne. a tiez odpajat volnobezne ovladanie zvysovania volnobehu je blbost,lebo kluka trpi na razy,teda za studena ked hned dostava tych 900otacok je dost aj pre tesnenie pod hlavou,takze myslim ze nic neodpajat,ked to vyrobca navrhol,tak to tam aj ma byt.
Dnes som trochu tocil stredovym kolesom na cerpadle v snahe skusit,ako sa motor chova pri roznych predvstrekoch. Dosiel som k zaveru,ze tocenim v smere tocenia motora sa predvstrek zvacsuje,tocenim spat zmensuje. Preco som to vlastne skusal? no preto,lebo klukovku,cerpadlo aj vacku mam presne na ryskach,za studena nazhavi a chyti,za tepla uz nezhavi,chyta na brnk a aj dobre taha,len mi vadi za studena ten taky tvrdy chod a rachot....tak som chcel zmensit predvstrek za tepla a tym teda aj za studena,lenze autiak potom tazsie chytal za tepla a hrkotali uz ventily pri rozbiehani a autom aj trhalo. Pri zvacsovani to zase rubalo,rachot je slabe slovo. Chcel som vlastne povedat len tolko,mam tam zelene cidlo,vsetko nastavene na znackach,chyta zima/leto v pohode,aj pri tych 70°C uz nezhavi ,ale chyta na brnk.....takze ak vy tu vymyslate odpory a zlte cidla...skuste si najprv skontrolovat zladenie ,cerpadla,vacky a klukovky a potom rieste dalej.
Ked som auto kupil,bolo tam tiez zlte cidlo,bolo uz evidentne nacate,lebo ked zaplo ventilator chladica, budik ukazal ledva 65°C..niekto to tam dal ale umyselne,odpojeny bol aj EGR ventil a aj ovladanie zvysovaneho volnobehu,ktore bezi 3 minuty po starte, bolo odstavene a cerpadlo bolo nejakym sposobom naladene tak,aby to proste len chodilo,,,,auto aj chodilo,lenze cez zimu za studena zaskakovalo,az mi to bolo neprijemne,bez EGR to ani nemohlo inak ist,on podporuje spalovanie za studena dost vyrazne. a tiez odpajat volnobezne ovladanie zvysovania volnobehu je blbost,lebo kluka trpi na razy,teda za studena ked hned dostava tych 900otacok je dost aj pre tesnenie pod hlavou,takze myslim ze nic neodpajat,ked to vyrobca navrhol,tak to tam aj ma byt.
-
smazany clen - FK
a ake mas cerpadlo?bosh alebo lucas? lebo ja mam lucas a chcel by som nastavit tak chcem vediet podla coho viem že je dobre nastavene.dik
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 31. říj 2008 10:56:20, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4
Důvod: viz. pravidlo č. 4
-
Zbysek - FK
Jak už jsem psal vedle v tématu, nastavení čerpadla, tedy předvstřiku má samozřejmě vliv na teplé starty, ovšem právě proto, že většinou zbytek jede naprosto v pořádku, je lepší dát odpor na žhavení, než hrabat do čerpadla, které je na ostatní režimy nastaveno skvěle. Pokud by totiž bylo zcela špatně nastaveno, bude to dělat mnohem více problémů než jen samotné špatné teplé starty. Ještě jsem zapomněl dodat, že jemné doladění pak lze provést ještě potenciometrem snímače zátěže. Jinak k egr: jeho jediné plus při studených startech je rychlejší zahřátí motoru. Tím výčet jeho kladů končí, jelikož bez něj se do motoru dostane více čistého, nikoli znečištěného vzduchu a motor jede lépe, nehledě na čistotu sání bez něj. No a odpojení sytiče to je vážně úlet. To ten motor musel chudák pěkně dostávat na prdel za studena.
-
Zbysek - FK
Tak jsem dnes provedl měření, abych všechny kdo stále nevěří lehké úpravě odporem ukázal že je to opravdu ta nejlehčí a nejlevnější funkční cesta k dobrým startům i za tepla. Jak asi každý kdo má dieselovou feldu ví, žhaví pouze do 70°C (spíše do 65). Právě tato hodnota je pro nás tedy velmi důležitá a budeme se snažit posunout ji směrem nahoru, tedy k 80°C. Nemá smysl nastavovat až na 90°C, jelikož potom se žhaviče zbytečně trápí i na zahřátém motoru, který nastartovat musí i kdyby nechtěl. Jak ale ti co mají slabší startér či baterku vědí, když se nechá takové auto chvíli stát a teplota spadne na 80 stupňů například, už to nežhaví, válce nejsou už tak rozpálené a musí se s motorem protočit namísto běžného drbnutí startérem. A právě proto přidáme na čidlo teploty na signální kabel řídící jednotky jednoduchý odpor, jehož investice čítá asi 50 haléřů. Samozřejmě potřebujeme vědět jaký odpor tam dát. Já zde ukážu grafy posunutí o 80 ohmů, což je hodnota, která se běžně používá a především je perfektní právě pro přenastavení žhavení z 65 na 80°C. Tedy kdo nevěří ať kouká. Na 90°C už to neřhaví jak jsem řekl, protože je to zbytečné. Přijedete-li tedy někam rozehřátým autem, zhasnete a během pár minutek opět odjíždíte, nastartuje samo bez žhavení. Pokud už tam stojí třeba 5-10 minut, motor trošku zchládne a potom by právě nastával známý problém. Nyní však normálně nažhaví a jede dál. Výhodou tohoto řešení oproti výměně za benzínové čidlo je především malý ohmový rozdíl a tedy málo pozměněná charakteristika, která tolik neovlivňuje řídící jednotku a proto tak dlouho nefunguje sytič ani podobné neduhy, které sebou benzinové čidlo přináší.

-
Lars1 - FK
No konečně jsem cekem obstojně pochopil tuto problematiu, předtim jsem pořadně nepochopil přesně o čem je řeč. Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů jsou u mě většinou v pohodě. I kdyš občas starter musel přece jenom zabrat - točil přece jenom o dost dele.
-
Zbysek - FK
No u mě třeba při studených startech, nebo startech za tepla stačí drbnutí startéru a motor už jede. Ale právě při těch 70°C musel startér alespoň jednou nebo dvakrát protočit motorem. Teď když tam mám potenciometr a originální čidlo teploty z diesela, tak v případě potřeby zalžu řídící jednotce že je o deset stupňů motor chladnější, ono si to zažhaví v té kritické oblasti a je klid.
-
Lars1 - FK
Tak, tak u mě je to stejny. Čidlo mám správny. Psalo se tady o předžhavení že pracuje až když sviti kontrolka a když zhasne takže je potom vlastní žhavení. S timto tvrzení bych nesouhlasíl. U Felicii to po vzoru VW pracuje udajně dle motorařu ze servisu takto - předžhavení pracuje už při otevření dveří u řidiče. Samotné žhávení při otočení kličkem až zhasne kontolka a trvá dokud se neohlasi cvaknutim relatka tak potom nastava dožhavení. Potom motor naskoči jako hodinky na ťuknuti.
-
Zbysek - FK
Podle motořářů v servisu funguje řada věcí úplně jinak než tomu ve skutečnosti opravdu je. Tyto řežimy žhavení se popisují právě dvěma systémy. Někdo považuje za předžhavení to že se začne žhavit už při otevření dveří, jiní zase až normální žhavící cyklus. Já patřím mezi ty druhé a budu si to klidně dále obhajovat, jelikož funkce žhavení po otevření dveří je pouze funkce navíc, která tam původně ani neměla být. Mezi předžhavením a vlastním žhavením by totiž neměla být prodleva větší jak několik desítek setin sekundy, aby nestihly žhavičky vychladnout a ihned najely na žhavící režim. Právě to ale samozřejmě nejde u žhavení po otevření dveří zaručit, protože řada lidí ráno přijde, otevře řidičovy dveře, zavře je, a jde se hrabat ještě někde v kufru, nebo otevřít garáž či cokoli jiného. Potom je stejně nutné žhavit normálním cyklusem přes klíček, tedy předžhavení na kontrolku, žhavení do vypnutí relé a dožhavení po startu.
Tedy pokud někdo říká předžhavení tomu po otevření dveří, ať tak klidně dělá, ale je to zcela jiný cyklus, který tam je kvůli počátečnímu ohřátí motoru a oživení baterky.
Tedy pokud někdo říká předžhavení tomu po otevření dveří, ať tak klidně dělá, ale je to zcela jiný cyklus, který tam je kvůli počátečnímu ohřátí motoru a oživení baterky.
-
nebulus - FK
Dnes som napichol pikápka na VAG a potvrdilo sa moje podozrenie o divnej teplote a s tým súvisiacim žhavením. Auto mi totiž vždy žhaví, aj keď je teplota vody 110 stupňov. Pri jazde sa teplota vyšplhá na 70, ale keď príde prvý kopec, alebo státie na červenú, tak ručička teplomera je už vodorovne a pri vyššej hodnote ako 1mm nad vodorovnou ryskou sa zopne ventilátor chladiča. A potom je ručička zase vodorovne celú cestu, akurát keď idem dole kopcom, ktorý má aspoň 1km, tak to zlezie na 70 stupňov. Tak som pozrel do VAGu a tam sa písalo 45 stupňov a budík na palubovke ukazoval tak 75. Otázka teraz znie či niečomu vadí takéto "nastavenie". Nejaké úpravy odporom som neobjavil. Na druhú stranu, iba úplne teplý motor mi dobre naštartuje, ak po vypnutí uplynie pár desiatok sekúnd, tak to je iba trápenie štartéra. Po nažhavení ale chytí perfektne.
-
Zbysek - FK
Pokud motor jinak chodí dobře, není v tom žádný problém. Je to jasné špatné čidlo teploty.
-
nebulus - FK
Aspoň raz sa niečo pokazí dobrým smerom
. Teraz som strávil niekoľko hodín opravou zadnej hmlovky, pred mesiacom svietila a zrazu nič. Rozoberem svetlo a cez prasklinku tam zatekala voda a nosič žiaroviek bol dole úplne hrdzavý. Kontakty na objímkach pri pokuse o čistenie odpadli úplne. Zakúpenie nového nosiča sa ukázalo ako neriešitelný problém, buď povedali že sa to nevyrába alebo že to v živote nemali. Nové svetlo sa dodáva bez objímiek
. Tak som kúpil zánovné svetlo aj s nosičom na vrakovisku. Ale stále hmlovka nesvietila. Trocha blbol vypínač, tak som potom preventívne kúpil na vrakovisku aj ten. Samozrejme daľšia sabotáž, felda z ktorej bol nemala predné hmlovky a na tom vypínači, bolo tak o polovicu kontaktov menej. Nakoniec som pri značnom počte nádaviek zložil z dvoch jeden pasujúci a funkčný. Kontrolka na palubovke svietila, relátko cvakalo a hmlovka stále nesvietila
. Nakoniec som vybádal že kábel z relátka ide najprv do zásuvky ťažného zariadenia a potom do svetla. Vzhľadom na to že ťažné je dávno nepoužívané, tak som iba vodiče spojil napriamo.
-
Lars1 - FK
Ať tento cyklus je jak chceZbysek píše:Podle motořářů v servisu funguje řada věcí úplně jinak než tomu ve skutečnosti opravdu je. Tyto řežimy žhavení se popisují právě dvěma systémy. Někdo považuje za předžhavení to že se začne žhavit už při otevření dveří, jiní zase až normální žhavící cyklus. Já patřím mezi ty druhé a budu si to klidně dále obhajovat, jelikož funkce žhavení po otevření dveří je pouze funkce navíc, která tam původně ani neměla být. Mezi předžhavením a vlastním žhavením by totiž neměla být prodleva větší jak několik desítek setin sekundy, aby nestihly žhavičky vychladnout a ihned najely na žhavící režim. Právě to ale samozřejmě nejde u žhavení po otevření dveří zaručit, protože řada lidí ráno přijde, otevře řidičovy dveře, zavře je, a jde se hrabat ještě někde v kufru, nebo otevřít garáž či cokoli jiného. Potom je stejně nutné žhavit normálním cyklusem přes klíček, tedy předžhavení na kontrolku, žhavení do vypnutí relé a dožhavení po startu.
-
Sigy - FK
To jsme na tom stejně
Taky nastartuju a až potom jdu davat věci do felDy, otevřít branu, atd 
-
Lars1 - FK
Já to vidim takto: nastartuješ potom ještě něco naskladaš do kufru, otevřeš vrata apod. Vypne sytič potom motor skoro hned zahřeje
a nejedeš ve studenim
Nerad ti kazim radost, ale měl bys vědět, že tohle ohřívání na neutrál není dobré pro motor. Mnohem lepší je ihned odjet,ale zvolna a ne jak Schumacher.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
-
Zbysek - FK
Jsem čekal kdo to první napíše, abych tu nebyl zase za kaziče radosti
. Studeným startem a kolkotáním dieselové feldy na volnoběh neděláte motoru opravdu vůbec dobře. Na volnoběh jsou totiž velice malé tlaky a dost trpí hlavně zdvihátka, která k sobě dostávají málo oleje v tomto stavu. Jak už je to zahřáté, je to fuk, když to necháte někde stát na volnoběhu, ale takhle fakt ne. Nehledě na špatný průběh ohřívání. Opravdu je mnohem lepší plynule hned jet, ale nenakládat tomu vůbec za uši a řadit v nízkých otáčkách.
-
Lars1 - FK
To sem čekal že budu za idiota. Vždy jdu na to asi ze špátny strany. Za studena se z dieslem musi z volna pomale.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 31. říj 2008 19:32:16, celkem upraveno 1 x.