to len keby sa niekomu zdalo ze mu to svieti - ze to moze presvitat aj od inokial
Kontrolka dobíjení - zase jinak
-
smazany clen - FK
Re: Kontrolka dobíjení - zase jinak
moj postreh nie presne k tejto teme: zdalo sa mi ze mi slabo svieti dobijanie, no po vypnuti motoru (kedy je iste ze kontrolka dobijania nesviet) a zapnutých svetlách (kedy svietia ine kontrolky v pristrojovke) som zistil ze svetlo z nejakej cudzej kontrolky presvita okolo kontrolky dobijania...
to len keby sa niekomu zdalo ze mu to svieti - ze to moze presvitat aj od inokial
-
Trisp
Do magnetoňáckých alternátorů pro favority, potažmo felicie se vyrábělo více druhů regulátorů napětí. Rozdíl byl v tom, na jakou byl nastavenou hladinu regulovaného napětí.Nevím, jestli se dají v takové škále nakoupit ještě dnes, ale bylo to 13.0, 13.5 a 14.0 V Bylo to z jednoho jediného důvodu-podle výbavy vozidla. Pokud mělo vozidlo(favorit) z výroby přední mlhová světla, tažné zařízení, centrální zamykání, zadní stěrač s ostřikovačem a centrál....je pochopitelné, že akumulátor ve voze dostává více "na frak" a proto bylo třeba zvednout hladinu palubního napětí, aby se baterka rychleji "nabíjela". Nechápu však zcela tento krok, když výrobce zůstal u stejného výkonu alternátorů...55W.
A ještě mimo mísu, k jinému tematu. Padl tady názor, jestli může odejít servomotor klapky-nastavovač volnoběhu, nebo řídicí jednotka motoru, když si alternátor usmyslí, že pustí do palubní sítě více než oněch 14V. Odpověď zní....nestane se NIC! Jednotky BOSCH jsou konstukčně nastaveny tak, aby vydržely napětí 21V. Když si připustíme toleranci max. bezpečného napětí různých použitých součástek v jednotce, může být únosné napětí i vyšší. Já osobně mám oněch 21V na jednotce vyzkoušeno (ne na své :oD) a opravdu potom běžela vesele dál. Takže žádné obavy....i kdyby se ten 12V alternátor úplně zbláznil, nikdy vlivem své konstrukce nemůže do auta pustit více jak 21V. U Bosche se s tím asi počítalo, takže bez obav. Mělo by to tak fungovat nejen u jednotky motoru, ale i u ostatních jiných. Pozor však na nové modely aut, která využívají ve své vozidlové elektrice multipelxní systém, u kocernu VW mu říkají "Gateway". Tam jsou jednotky velice háklivé na výkyvy v palubní síti, zvláště na přepětí (Opět vím z vlastních zkušeností) vlivem jen třeba použití podomácky vyrobené nabíječky akumulátorů. Pokud chcete šetřit čas a peníze....a akumulátor předtím neodpojíte od vozidla, můžete si pěkně "vydělat". Ale to sem nepatří. Škodovkám zdar!
A ještě mimo mísu, k jinému tematu. Padl tady názor, jestli může odejít servomotor klapky-nastavovač volnoběhu, nebo řídicí jednotka motoru, když si alternátor usmyslí, že pustí do palubní sítě více než oněch 14V. Odpověď zní....nestane se NIC! Jednotky BOSCH jsou konstukčně nastaveny tak, aby vydržely napětí 21V. Když si připustíme toleranci max. bezpečného napětí různých použitých součástek v jednotce, může být únosné napětí i vyšší. Já osobně mám oněch 21V na jednotce vyzkoušeno (ne na své :oD) a opravdu potom běžela vesele dál. Takže žádné obavy....i kdyby se ten 12V alternátor úplně zbláznil, nikdy vlivem své konstrukce nemůže do auta pustit více jak 21V. U Bosche se s tím asi počítalo, takže bez obav. Mělo by to tak fungovat nejen u jednotky motoru, ale i u ostatních jiných. Pozor však na nové modely aut, která využívají ve své vozidlové elektrice multipelxní systém, u kocernu VW mu říkají "Gateway". Tam jsou jednotky velice háklivé na výkyvy v palubní síti, zvláště na přepětí (Opět vím z vlastních zkušeností) vlivem jen třeba použití podomácky vyrobené nabíječky akumulátorů. Pokud chcete šetřit čas a peníze....a akumulátor předtím neodpojíte od vozidla, můžete si pěkně "vydělat". Ale to sem nepatří. Škodovkám zdar!
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tak především jednotky BOSCH má jen BMM,1,3 MPi má ecu od fy Siemens (Simos 2P) a 1,6 ky mají řj od Magnetti-Marelli.Já ososbně viděl 2 odpálené řj Simos,které servis - ne Škoda,ale fy která tyhle řj opravuje - a jejich vyjádření bylo že jsou neopravitelně poškozené z důvodu vysokého napětí v palubní síti.V autě bylo něco přes 18V.Trisp píše:Do magnetoňáckých alternátorů pro favority, potažmo felicie se vyrábělo více druhů regulátorů napětí. Rozdíl byl v tom, na jakou byl nastavenou hladinu regulovaného napětí.Nevím, jestli se dají v takové škále nakoupit ještě dnes, ale bylo to 13.0, 13.5 a 14.0 V Bylo to z jednoho jediného důvodu-podle výbavy vozidla. Pokud mělo vozidlo(favorit) z výroby přední mlhová světla, tažné zařízení, centrální zamykání, zadní stěrač s ostřikovačem a centrál....je pochopitelné, že akumulátor ve voze dostává více "na frak" a proto bylo třeba zvednout hladinu palubního napětí, aby se baterka rychleji "nabíjela". Nechápu však zcela tento krok, když výrobce zůstal u stejného výkonu alternátorů...55W.