kontrolka dobijania po x-té

smazany clen - FK

kontrolka dobijania po x-té

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ahoj, tretí večer prehľadávam fórum, ale nenašiel som ten špecifický problém čo mám ja.
Po naštartovaní mi kontrolka dobíjania svieti, (nebliká, nežhaví, súvisle svieti na 100%) zhasne až po riadnom prešlapnutí plynu, alebo prejdení niekoľko km.
Stáva sa to nepravidelne, vetšinou keď auto celý deň stojí, a zatiaľ sa mi to stalo vždy keď bol aktivovaný alarm, inak myslím že nie, ale to môže byť náhoda, myslel som že by alarm mohol oslabiť baterku pri dlhšej aktivácii, ale stále má cca 12,5 - 12,7 V, nekolíše to, ajkeď je už stará a ktovie čo to je za výroba (dovoz z francúzska pred cca 1,5 rokom)
(pred pár dňami mi dokonca po štarte motor kuckal na nízkych otáčkach a ustálil sa po minúte, dvoch, to som vďaka fóru okamžite vyriešil /dúfam/ výmenou čidla teploty chladiacej zmesi).
Skúsil som vymeniť aj regulátor s uhlíkmi, no kontrolka stále blbne. Niekde som sa tu dočítal, že napätie na kontakte altiku B+ a D+ má byť rovnaké, ja som pri naštartovanom motore na voľnobehu nameral (dvoma rôznymi multimetrami pre istotu) nasledovné:
B+ 14,03 - 14,06 V
D+ 14,30 - 14,36 V
AKUMULÁTOR 13,56 - 13,70 V
(tá biela kocka na altíku je kondenzátor? nemôže to byť ním???)
dik za rady, o týždeň mám voziť svatbu...

Braňo
smazany clen - FK

Re: kontrolka dobijania po x-té

par don, zabudol som predstaviť svoj stroj
felicia 1,3 MPi 50 kW 1997
West - FK

Příspěvek od West - FK »

šmarja panno svadba s T, si řeknu "svatební košile".. slyším T píšu D ;)

zdá sa že dobíjanie je v poho. prešiel by som káble či sú OK.
smazany clen - FK

tak mi tam skocilo t no... :D
ked riesim auto, neriesim pravopis :)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To napětí změř,když svítí kontrolka ,jinak je to OK.Když nastartuješ a ručička se dostane nad 1000 otáček,tak musí kontrolka zhasnout.
smazany clen - FK

sa priznam že to som zatiaľ nevystihol, nikdy nemám po ruke multimeter keď to svieti.. musim si ho hodiť do auta, ako hovorim, blbne to nepravidelne.
otáčkomer nemám, ale myslím že voľnobežné otáčky sú O.K.
Čo ten kondík, či čo to je to biele od tesly našrobovane zozadu altíku, ten pri budení nehrá žiadnu rolu ???

dik
smazany clen - FK

...ešte môžem doplniť že alternátor už mal poruchu, prebíjal, cca 15 V, bol repasovaný, cca rok isiel a teraz toto...
Kvos

Příspěvek od Kvos »

Může to dělat dioda. Když je studená, funguje to zcela normálně. Jakmile se ohřeje...buď od motoru, nebo vlivem procházejího proudu...dojde k průrazu a začně svítit kontrolka. Doporučuju vyměnit diodový blok, protože pokud to je sporadický problém, dost špatně to naměříš.
smazany clen - FK

no prave ze je sporadicky kruci..
prave som prisiel z autotechny s tym diodovym mostikom, tak ho pojdem skusit prehodit.
stale mi vrta v hlave ten kondik, ten je tam na co, nemoze byt vadny on ???
dik, a drzte palce ;)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To je ochranná dioda s kondem.pokud se přeruší tak by to nemělo vadit dobíjení,při svodu by to vybilo baterku,ve skratu by se asi uhořel přívodní káblík.Výměnou se ničemu neublíží.
smazany clen - FK

aha, takze ak je baterka vpoho, tak by tej ochrannej diode nic nemalo byt...
teda nemalo by to sposobovat tu moju poruchu ak dobre chapem, dik, som zas o nieco mudrejsi ;)
smazany clen - FK

Dnes som menil diodovy mostík, operácia prebehla prekvapujúco hladko, akurát vinutie sa mi zdalo nejaké čierne, prikladám foto, je to normálne sfarbenie cievky??? Pod tým čiernym nánosom boli vodiče už normálne hnedé, snáď to nebola už holá meď...
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Ano.
Odpovědět