Centrál - zapojení blinkrů
- Danis
- Kontaktovat uživatele:
Re: Centrál - zapojení blinkrů
Ahoj, tak jsem nechal namontovat CZ s DO a včera jsem zjistil, že když zamknu auto, tak blinkry se rozsvítí 1x, při odemčení 2x - tohle chápu, ale proč se na přístrojovce rozsvítí kontrolka výstražných + směrovky. To je takhle u všech CZ s DO, který mají výstup na blinkry?
A ještě jsem přidám jednu otázku. Mám ŘJ schovanou pod palubovkou na straně řidiče a tam je přichycena oboustranou páskou. Lze ji tedy kdykoliv demontovat. Vadí to něčemu nebo by bylo lepší jí dát na stranu spolujezdece (mám 2x airbag)? Díky
A ještě jsem přidám jednu otázku. Mám ŘJ schovanou pod palubovkou na straně řidiče a tam je přichycena oboustranou páskou. Lze ji tedy kdykoliv demontovat. Vadí to něčemu nebo by bylo lepší jí dát na stranu spolujezdece (mám 2x airbag)? Díky
Škoda Felicia Combi LXi - 1.3 MPi, r.v. 1997
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
1.To rozsvícení výstražnejch způsobuje že se na obě větve najednou pouští napětí z dálky,je to vpohodě,dělá mi to taky.Danis píše:Ahoj, tak jsem nechal namontovat CZ s DO a včera jsem zjistil, že když zamknu auto, tak blinkry se rozsvítí 1x, při odemčení 2x - tohle chápu, ale proč se na přístrojovce rozsvítí kontrolka výstražných + směrovky. To je takhle u všech CZ s DO, který mají výstup na blinkry?
2.To kde je ta řj je vesměs putna. Prostě kde je místo a ničemu tam nevadí/nepřekáží tam jí dám.
- Danis
- Kontaktovat uživatele:
Ivarek: díky za vysvětlení. Mně jde o to, abych za chvíli nemusel měnit žárovičky v přístojovce, když to bude takhle pořád jenom blikat.
Škoda Felicia Combi LXi - 1.3 MPi, r.v. 1997
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Neboj,já takhle blikám už několik let a vpohodě.Danis píše:Ivarek: díky za vysvětlení. Mně jde o to, abych za chvíli nemusel měnit žárovičky v přístojovce, když to bude takhle pořád jenom blikat.
-
smazany clen - FK
Čau tak mi konečně přišla dálka, ale dneska jsem ji chtěl napojit na centrál a hned při čtení návodu jsem narazil u připojení na blinkry. Vyvedenej je z ŘJ DO hnědý drát a tady jsem se dočet, že ho mam rozdvojit na připojení na diodu. kam mám jakej kontakt dát? tady je schema DO a je tam hlavně i zapojení diody, ale nějak divně, tak jestli byste mi nemohli v malovani napsat co kam napojit. dik

-
smazany clen - FK
A jeětě otazka: Když píšou, že to mam napojit na + blinkrů tak kam je tak nejdostupnější to napojit?
-
Zbysek - FK
Tedy ten návod je dost škaredě na tom obrázku, takže se to blbě z toho čte, ale blinkry se nejlépe napojují u spínače varovek asi, kde je na to dost prostoru. Kabely jsou to hnědo/zelený a hnědo/modry (teď si nejsem jist těmi barvami k té hnědé, jestli to fakt sedí. Určitě někdo upřesní). No a jestliže tedy ten centrál nemá již v sobě diodu na výstup směrovek, což tedy asi nemá když to k tomu dodávají, tak se tam práskne právě dioda. Tady je teda pouze jeden výstup, takže by bylo nejlepší to z toho hnědého drátu jednotky rozdvojit a k připojení každého toho kabelu od blinkrů tam dát jednu diodu. Tu ti tam dali jen jednu? Měla by být zpojená normálně na mínus diody ten hnědý drát a na středový AC ten drát od směrovky.
-
smazany clen - FK
Dali mi jen jednu. Takže od blinkrů (od páček) povedou 2 dráty a ty dam na rozdvojenej hnědej kabel z ŘJ DO a doprostřed? pořád to nějak nechápu.
-
navstevnik
To je upravený můstkový usměrňovač (upravený tím, že z něj ufikli jednu packu). Na vývod z dálky připoj AC a + na jedny směrovky, - na druhé směrovky
-
Jurka - FK
Hele jednoduchá věc.... máš jeden drát ten musíš rozdělit na dva a na každý z nich dát diodu, takže máš dva dráty a na každým diodu... pak si najdeš v levem prahu nebo sloupku u nohy u řidiče dva dráty, jak tu psal již zbyšek jde o černozelený a černobílý drát no a spojíš to to zamená jeden drát z diodou na třeba čz drát a druhý s diodou na čb drát a je to...ovšem jestli máš tam z té ŘJ jen jeden drát a jednu diodu, tak je to myšleno asi nějak jinak přímo to napojit na varovný, takže asi nějakej z těch drátu co vede z tlačítka varovných světel...
-
Zbysek - FK
Tak funkci té součástky už nám tu asi vysvětlili, takže pokud to tak opravdu je a je to tedy naprosto jinak než ve schématu, pak to tak zapojit. Ty dráty od blinkrů nebudeš zapojovat od páček, ale od spínače varovek na středovém panelu. Je to tam asi nejlehčí a stejně budeš nejspíš dávat jednotku za přístroje v palubce ne?
-
host
ano, je to můstkový usměrňovač, ale podle obrázku je uštíplý vývod +, ta to musíš zapojit - na hnědý drát a směrovky na výstupy AC. Jinak v pouzdru jsou celkem 4 diody, ale využívají se zde pouze dvě.
-
smazany clen - FK
navstevnik: No ta součástka je prej DIODOVY MUSTEK. AC to je označení toho můstku?
Jurka: Je to tak jeden drát a jeden DIODOVY MUSTEK
Zbysek: Jo tu jednotku dam za přístroje.
Jak to teda zapojim? ja teď kominukuju i s prodejcem tak snad to brzo vyřešíme:)
Jurka: Je to tak jeden drát a jeden DIODOVY MUSTEK
Zbysek: Jo tu jednotku dam za přístroje.
Jak to teda zapojim? ja teď kominukuju i s prodejcem tak snad to brzo vyřešíme:)
-
Zbysek - FK
Sakra chlapi, tak už se domluvte. Pokud je to dle schématu, je to jako píše host (to by mělo i dle mě), pokud je to dle návštěvníka, je to naprsoto jinak.
-
smazany clen - FK
host: chápu to dobře, že tam jsou vývody +, -, A, C (+ je uštíply). Na mínus dam teda ten hnědej drát z ŘJ a na A a C dám blinkry? Ale jaký dráty z blinkrů tam mam připojit? kde ty dráty vemu? Jestli u páček nebo u toho spínače varovek? A je jedno jakej blinkr dam na kterej vývod(myslim buď A nebo C jestli se to může prohodit)?
Jinak tohle mi napsal ten prodejce:
No tak to není složité, je to diodový můstek. Hnědý drát z řídící jednotky napojíte na (-) vývod, na vývody AC napojíte k blikačům - jeden levý, jeden pravý (+) vývod se nezapojuje.
Jinak tohle mi napsal ten prodejce:
No tak to není složité, je to diodový můstek. Hnědý drát z řídící jednotky napojíte na (-) vývod, na vývody AC napojíte k blikačům - jeden levý, jeden pravý (+) vývod se nezapojuje.
-
Zbysek - FK
No tak i dle tvrzení prodejce je to tedy připojení hnědého drátu z jednotky na mínus součástky a oba dva dráty blinkru na vývody AC. Plus se nezapojuje, protože je stejně uštíplé. To jaké dráty a kde napojíš záleží především na tom kam jednotku umístíš. Pokud někde v blízkosti středového panelu, pak je nejvýhodnější použití drátů jak jsem psal u spínače varovek.
-
smazany clen - FK
Zbysek: Takže u spínače varovek si najdu 2 dráty (hnědo/zelený a hnědo/modry) a jeden připojim na A a druhý na C? A je jedno jaký de na A a jaký na C?
-
host
to nejsou vývody A a C, ale dva vývody AC. Můstkový usměrňovač obsahuje 4 diody, zapojené jakoby dokolečka (polaritu teď neřeším). Na vývody AC a druhý AC se přivádí normálně střídavé napětí, třeba z trafa a na výstupech + a - se odebírá usměrněné (stejnosměrné) napětí. Pro potřebu oddělit pravé a levé směrovky se tady z toho můstku využívají jenom dvě diody a aby to správné fachčilo, tak jsou využity vývody mínus a AC a AC. Na mínus přivedeš vývod z dálky (hnědý), v můstku tam mají společný bod anody dvou diod. Na jeden výstup AC dáš třeba levé směrovky, na druhý výstup AC pravé směrovky (na výstupy AC jsou vyvedeny katody spomínaných diod)
-
Zbysek - FK
Ano, je to jedno. Já si teď pouze nejsem zcela jist těma barvama, ale myslím že to tak je. Kouknu na to ještě, abych tě neblbnul.
EDIT: tak ty dráty jsou tak jako psal Jurka. černobílý a černozelený. Mi v hlavě zůstaly ty barvy drátů od mého dálkového ovládání k směrovkám. Tedy napojíš to na ně a je jedno kterou packu AC výstupu dáš na který.
EDIT: tak ty dráty jsou tak jako psal Jurka. černobílý a černozelený. Mi v hlavě zůstaly ty barvy drátů od mého dálkového ovládání k směrovkám. Tedy napojíš to na ně a je jedno kterou packu AC výstupu dáš na který.
-
smazany clen - FK
host: ok takže AC a ne A a C 
Zbysek: takže jak je ten konektor pro připojení spínače varovnejch tak tam např. oholim ty dva dráty a vyvedu to na AC výstupy.
A ještě když už se bavíme o dálce tak jestli s tim nemáte zkušenosti. Na návodu mam 4 možnosti připojení ovládání. tady jsou schémata. To je připojení jak to připojim na ten motorek centrálu u řidiče? A jaký sou v tomm rozdíly? Při montáži mi stačí rozebrat jen řidičovy dveře ne? A jak to pak napojim na ten motorek? mam dráty a ty mi jen končej na konci žádnej konektor.

Zbysek: takže jak je ten konektor pro připojení spínače varovnejch tak tam např. oholim ty dva dráty a vyvedu to na AC výstupy.
A ještě když už se bavíme o dálce tak jestli s tim nemáte zkušenosti. Na návodu mam 4 možnosti připojení ovládání. tady jsou schémata. To je připojení jak to připojim na ten motorek centrálu u řidiče? A jaký sou v tomm rozdíly? Při montáži mi stačí rozebrat jen řidičovy dveře ne? A jak to pak napojim na ten motorek? mam dráty a ty mi jen končej na konci žádnej konektor.

-
Zbysek - FK
Dveře rozebírat nemusíš. Stačí když vše připíchneš k drátům jdoucím z řídící jednotky centrálu. Tedy buď přímo někde u ní (záleží kde ji máš, jestli za palubkou, nebo za šuplíkem) a nebo u nohou řidiče jak jak jdou dráty do dveří. Použít můžeš buď ovládání mínusem, což je nejpoužívanější a nejlepší asi a nebo přímé ovládání motorku případně. Pokud tam máš originál centrál, tedy Brano, je nejlepší ovládání mínusem.
-
host
ještě se vrátím k těm blinkrům, jaksi mi tam chybí pojistka na jištění blinkrů, ...
-
smazany clen - FK
Mam tam brano a jaký je rozdíl mezi ovládání minusem a přimim ovl motorků? a co to vůbec je? Ta dálka je 3-tlačítková a já chci aby se prvnim zamykalo druhym odemykalo(sou tam i znaky zamklych a odemklých zámků). to je nějak už přednastavený nebo to na něčem záleží? A ještě mam z boku ŘJ 6 takovejch dratečku který jsou 3dole, 3 nahoře a sou u každý řady spojovačky 2-drátků(něco jako máš u základový desky připojení na reset a zapínání)tak to je asi nastavení doby sepnutí nebo co?
-
Zbysek - FK
No to zapojení a rozdíly v nich by ti měly bt jasné z toho schéma. Při ovládání mínusem ovládáš řídící jednotku centrálu a řekneš jí že má zamknout nebo odemknout. Při přímém ovládání motorků ovládáš přímo řidičův motorek, takže to pak funguje dá se říci jako kdyby jsi ho zmáčknul. Prostě motorek sám udělá to co řekne dálka a podle něho se zařídí všechny ostatní. Jak říkám používanější a lepší je ovládání mínusem. Jinak ty drátečky a propojky jak píšeš je jumperovací dok, kde si můžeš nastavit nějaké parametry co tvá dálka dovolí. Mělo by to být v manuálu co se tím dá nastavit. Většinou jde hlavně o dobu sepnutí pro třetí kanál (třeba na magnet na pátý dveře) atd.
-
host
Z toho co lze přečíst na obrázku je vidět, že je tam těma propojkama možné navolit způsob otevírání kufru (+ nebo -) a délka pulsu na centrál (0,5 a 3 sec) ..
-
Zbysek - FK
A jóóó, ono je to nakreslený na tom schéma co jsi tu dával jako první. No,tak pak jsou ty jumpery přesně podle toho.
-
smazany clen - FK
Já to schéma těch možnejch zapojení právě moc nechápu. Jak tam jsou ty barvy vodičů tak to jsou vodiče co vedou z ŘJ DO do ŘJ CZ(teda vlastně těch drátů co z ní vedou k motorkum). Takže při tom zámku ovládaným minusempřipojim 2 dráty(bílý a bílo/černý)Je to tak? a na jaký vodiče na ŘJ CZ je připojim. A pak musim ještě připojit žlutý ten spojit se žlutočerným a dát na zem?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě že to zapojíš jako ovládání míusem.Ty totiž ani jinou šanci nemáš,jelikož kdyby jsi to zapojoval jako přímé ovládání servomotorků,jak ti radil někdo níže tak by jsi se nesmyslně obral o možnost ovládat samotný centrál od klíčku,jelikož by jsi musel v tom případě odpojit origo řj centrálu.
Tzn zapojíš to podle toho horního obrázku na tom schématu,Bílý a bíločerný z dálky zapojíš na černý a žlutý u origo řj centrálu (když to náhodou bude chodit obráceně tak ten bílý s tím bíločerným přehodíš,nejsem si jistej kterej origo drát je na odemčení a kterej na zamčení,jestli žlutej nebo černej).
A doporučuju zapojit to přímo u řj origo centrálu.Zapojení kdekoliv jinde,třeba u průchodek do předních dveří to nemusí makat (vyzkoušeno a ověřeno).
Co se týká těch blinkrů tak být tebou zapojím je pod lucasem.Pokud bys v budoucnu někdy potřeboval dostat se k tomu spoji,stačí sundat dekl pod volantem (1 šroub),kdežto když to zapojíš k výstražnejm tak musíš sundat přístrojový štít.
Jinak barvy jsou stejný...bílozelený a bíločerný.Kapíšto?
Tzn zapojíš to podle toho horního obrázku na tom schématu,Bílý a bíločerný z dálky zapojíš na černý a žlutý u origo řj centrálu (když to náhodou bude chodit obráceně tak ten bílý s tím bíločerným přehodíš,nejsem si jistej kterej origo drát je na odemčení a kterej na zamčení,jestli žlutej nebo černej).
A doporučuju zapojit to přímo u řj origo centrálu.Zapojení kdekoliv jinde,třeba u průchodek do předních dveří to nemusí makat (vyzkoušeno a ověřeno).
Co se týká těch blinkrů tak být tebou zapojím je pod lucasem.Pokud bys v budoucnu někdy potřeboval dostat se k tomu spoji,stačí sundat dekl pod volantem (1 šroub),kdežto když to zapojíš k výstražnejm tak musíš sundat přístrojový štít.
Jinak barvy jsou stejný...bílozelený a bíločerný.Kapíšto?
-
smazany clen - FK
Jo to chápu a ještě si tam zapoměl napsat, teda myslim, že to tak podle schématu je. že ještě žlutý a žluto černý dam na zem ne?
A ještě se chci zeptat kam byste mi poreadili tak nejlíp dát + a - od ŘJ DO.
A ještě se chci zeptat kam byste mi poreadili tak nejlíp dát + a - od ŘJ DO.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jasan,žlutý a žlutočerný dáš na kostru a oranžový s oranžovočerným nezapojuješ (zaizoluješ).
Kostru můžeš vzít u volantový tyče,je tam kostřící šroub.A plus vem např ze spínací skříňky - červený drát.
Kostru můžeš vzít u volantový tyče,je tam kostřící šroub.A plus vem např ze spínací skříňky - červený drát.
-
smazany clen - FK
Jo u ty volantový tyče sem měl kostru pal. počítače. tak tam můžu dát jak kostru ŘJ tak ten žlutý a žluto/černý drát. A plus teda asi nejspíš z pojistkovky. a ještě snad už poslední otázka
od ŘJ DO vede anténa a je nutný abych jí vyved ven na viditelný místo, nebo může bejt klidně schovaná pod přístrojema?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Anténa může být schovaná za přístrojema.Tyhle dálky od poláků (předpokládám) mají kupodivu slušný dosah,tudíž se tam nemusej dělat pokusy jako svého času např u Jablotronu.
To plus klidně můžeš vzít ze spínačky,nemusíš až do pojistkovky.Je to pouze napájení a to má prd odběr.
To plus klidně můžeš vzít ze spínačky,nemusíš až do pojistkovky.Je to pouze napájení a to má prd odběr.
-
smazany clen - FK
ale kdyz to dam na spinacku tak do toho pude napeti az po otoceni klicku ne?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ale prd velebnosti
,když to dáš na červený drát tak to je stálé plus (30).
-
smazany clen - FK
takže jako nedat to přímo na ní ale na červenej drát kterej k ní vede? taky by to šlo ne?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jasan.Přesně tak.
-
smazany clen - FK
ok tak díky všem za vyřešení mého problému. zejtra se snad dostanu k montáži, tak kdyby něco tak napíšu 
-
smazany clen - FK
Nazdarek ja sem si taky zapojoval dalkove ovladani centralu predtim sem nemel a slo to v pohode jestli chce nekdo info otomjak sem to tam nahodil tak napiste a poslu treba aj fotky z montaze ale moc ztoho nevyctete? ale da se to rozlousknout. jo a smerovky mam zapojeny primo na trojuhelnik vystrazny.
-
smazany clen - FK
Čau tak dneska sem tam dal tu dálku a funguje
dík všem za rady.Jenom se chci zeptat. Při odemknutí mi blinkry bliknou 2x a při zamčení 1x. Mě je to celkem jedno, já to tak necham, ale jen pro zajímavost se chci zeptat, jestli by to neslo prohodit a jak?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 04. říj 2008 16:20:59, celkem upraveno 1 x.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No to bohužel nešlo. 
-
Hanz - FK
já teda nevim ale neměla by ŘJ toho centrálu mít diody v sobě? já to mam napojený na tvrdo bez diod už rok a pohoda.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Hanz
To záleží na typu centrálu, některej má dva vývody na blinkry a tam to můžeš napojit na přímo a jinej má jen jeden vývod a ten musíš rozdělit na dva a na každej dát diodu.
To záleží na typu centrálu, některej má dva vývody na blinkry a tam to můžeš napojit na přímo a jinej má jen jeden vývod a ten musíš rozdělit na dva a na každej dát diodu.
-
smazany clen - FK
Panove Sorry že otravujem taku banalitou. ale taky si chci zapojit to DO na blinkre ale neviem kde je vo felde prerušovač. vedeli by ste ma nasmerovat. lebo neviem ani anko to vyzera a ani kde by som to mal hladat. dakujem
-
borlan - FK
Kde je přerušovač jsem zatím nepotřeboval vědět. Ale pokud se jedná zapojení blinkrů k dálce centrálu, tak to nepotřebuješ vědět, napojíš se buď na spínač varovek, nebo pod volantem na lukasy... 
-
smazany clen - FK
no už som sa napojil na tie piny pod volantem.
-
smazany clen - FK
Zdravím všechny.
No včera jsem si namontoval central do auta a řesil jsem připojení na blinkry a jak se tak dívam zde tak mám asi stejný problém jako Eddie
.Central je na dalku,ale je zde pouze 6 vodiču a další dva jak popisuje Eddie.Nejsem moc zručny v elektru a tak se ptám jestly by šlo si vzít signal ze serva a zapojit ho přes diody na blinky. 
No včera jsem si namontoval central do auta a řesil jsem připojení na blinkry a jak se tak dívam zde tak mám asi stejný problém jako Eddie
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nešlo, zbytečně složité, ovládání serv je změnou polarity, tudíž by ti to bliklo jen v jednom směru a na velmi krátkou dobu a impulz od řídícího motoru defacto není impuls, ale překlápěná kostra, tudíž by blinkry zase svítili stále.
Neznám současné DO, které nemá min. jeden vývod na blinkry. Zkus si pročíst podrobně návod zapojení.
Neznám současné DO, které nemá min. jeden vývod na blinkry. Zkus si pročíst podrobně návod zapojení.
-
smazany clen - FK
Celý navod je jak u Eddiho pouze takové schéma.