EGR a vše kolem něj

AEF
Odpovědět
breta1 - FK

Re: EGR ON // OFF???

Příspěvek od breta1 - FK »

4 měsíce jezdím bez EGR a závada občasného cukání při otáčkách okolo 2000 bez akcelerace, se kterou si nikde nevěděli rady, je definitivně pryč
Zbysek - FK

Re: EGR ON // OFF???

Příspěvek od Zbysek - FK »

Tato závada mám mnoho možných příčin a dá se říci že na každém motoru je to jinak. Samozřejmě jedním z řešení je i přidání vzduchu, což řeší právě uzavření EGR. Jinak na cukání nejlépe pomáhá přesné nastavení rozvodů klikav, vačka, čerpadlo (protože ho 99% servisáků při výměně nenastavuje, ale pouze osadí podle značek), poté nastavení čerpadla, tedy předvstřiku a v neposlední řadě doladění potenciometrem snímače zátěže. Pokud jsou tyto všechny věci správně naladěny, motor běží jako hodinky. Pokud ne, tak se pak řeší další věci, které pomáhají, z nichž jednou je právě odpojení egr.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

EGR a vše kolem něj

Příspěvek od Kovi »

Sloučil jsem témata ohledně EGR.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
breta1 - FK

Re: EGR a vše kolem něj

Bude to možná trochu vedle, ale když už se řeší vše kolem EGR - u motoru FORD 1,8 TDDI je EGR, který je též ovládaný podtlakem, ale dále je na něm konektor se třemi vývody, který je ve schematu kreslený jako potenciometr. Mám tomu rozumět tak, že ventil nemá jen 2 polohy ON/OFF, ale snímá se, jak moc je otevřený a dává signál do ŘJ? A co způsobuje, že se dostane do mezipolohy, když signál pro vakuový ventil je jen ON/OFF - velikost podtlaku či přetlaku z turba nebo jak je to? Pak totiž zaslepení vakuové hadičky by mohlo přinést problémy (ŘJ by se mohla dostat do nouzového režimu.)
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Abych pravdu řekl Fordy moc neznám a ani se o ně nezajímám,takže to s těmi třemi vývody je pro mě novinka. Ale napadá mě ,co tedy zaslepit vývod EGR plechem a hadičky nechat na pokoji?
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Zbysek - FK

Bohužel o fordy se v dieselech také vůbec nezajímám jako o jednu z mála automobilek a tak zde neporadím. Pojmy Ford a diesel nejdou bohužel vůbec sloučit. Aspoň že benzíny dělají dobře.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

tak treba TDCI neni spatny motor ne?
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Zbysek - FK

Není špatný svými jízdními vlastnostmi a alespoň se tak často nesere na rozvodech a klikách jako předchozí motory. Ovšem oproti jiným toho sakra málo vydrží a především opravy jsou potom vcelku dost drahé. Vidím to i u nás na diesel centru jak jsou z toho pak majitelé nešťastní když vidí ty cifry. Asi forďácký diselely už nikdy nebudou to pravé ořechové. Ale tak zase to dohánějí ostatním zpracováním auta a ve vyšší třídě hlavně komfortem.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

jo to asi jo. kdyz koupis nejakeho forda v nejake lepsi verzi, aspon teda to tdci a slusna vybava pak je to dobry vuz.
ony asi ty modernejsi naftaky celkove relativne prd vydrzi ze? jak common-rail tak PD.....
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Vici píše:tak treba TDCI neni spatny motor ne?
Ne , není páč je to převlečené HDI ;)
Zbysek - FK

No ano, tak samozřejmě se už dávno nestaví auta na milióny kilometrů. Je to dnes prostě spotřební zboží a dokonce i ve vývoji u kterého mám občas šanci být nám stále říkají ať se ty věci prostě nenavrhují na výdrž, že stačí to sladit na nějaký kilometry a pak ať se to rozpadne. Ale takto je to už u všech aut. Samozřejmě je to dáno i konstrukcí. Třeba zrovna u těch motorů dieselových dříve byly bloky doslova ingot a přece jen to něco vydrželo. Díly se dělaly dost masivní a motory neměly tak vyhnaný výkon. Právě proto jsou auta, která na těch motorech mají nalítáno přes milion. Ovšem dnes je doba miniaturizace a především právě ekonomický trh si žádá co nejlevnější díly, aby auto stálo prd (tedy pro výrobce, ne pro kupujícího). Právě proto se vše dělá tak nějak na hraně spolehlivosti a pak to tak hold je. To že se PDčka a CR serou je hold opravdu faktem ale nejde ani tak o to že by se sraly nějak více než normální D, či TD, protože podle normovaných kilometrů vydrží co mají. Ovšem jejich opravy jsou zcela někde jinde cenově a proto se hlavně mluví o tom že se serou. Na druhou stranu se zase skoro jednodušeji opravují (tedy jak které auto, protože někde je to porod).
Jinak ještě jako dodatek k dieselům: možná si někteří všimli, že v ČR se serou mnohem více než třeba v DE (to potvrzují i údaje servisů). Není se ani čemu divit, jelikož u nás se při opravách hledí na cenu a ne na kvalitu, tedy opravu provede Franta ve stodole z dílů starline. Potom také to, že většina lidí u nás vůbec neumí s diesely jezdit a ty pak dostávají úžasně na prdel. Nerespektují se nějaké servisní intervaly, protože ta naše stará 120-tka přece taky nestála pořád v servisu (na tomhle si ford vylámal zuby, když si zhoršil pověst stovkami potkaných motorů v TD, ovšem to že většina z nich byla s přetaženým intervalem už se neřeší). No a v neposlední řadě- máme v republice jedny z nejhorších naft v dalekém okolí, což se krutě podepisuje na motorech jako CR.

Tedy situace pro diesely u nás není vůbec růžová a proto budou mít servisáci stále dost práce :)
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

100% souhlas, take to tak vidim :-)
breta1 - FK

trochu to uhnulo od mého dotazu, zda EGR je jen OFF/ON nebo má mezipolohy...
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Tak to opravdu nevím. A nezkoušel jsi nějaké ford fórum? Že by tam někdo neporadil?
breta1 - FK

Zkoušel, zatím nic...
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 29. říj 2008 9:49:05, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

TAk vydrž Prťka vydrž...tady se asi nic nedozvíš... ;)
Zbysek - FK

breta1 píše:trochu to uhnulo od mého dotazu, zda EGR je jen OFF/ON nebo má mezipolohy...
Tak tedy u motoru TDDI je podtlakový ventil EGR ovládán už trochu lépe než u feldy, která má pouze polohy ON/OFF jak píšeš. U feldy je jednočinný elektromagnetický ventil, který podtlak budˇotevře nebo zavře a tím ovládá egr ventil. U tohoto forďáckého motoru je vícepolohový elektromagnetický ventil, díky kterému se míra podtlaku pro egr ventil mění v závislosti na pokynech řídící jednotky a egr podtlakový ventil je tak otevírán pouze v určité míře dané aktuálním režimem motoru. Na ventilu je pak onen snímač, který dává zpětně hodnoty řídící jednotce, aby věděla jestli je opravdu otevřen tak jak má být a řídila podle toho zbytek.
Podtlak je brán stejně jako u feldy z podtlaku k brzdám. Snad odpověď stačí :)
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Beru zpět,bravo Zbyšku,si rychlejší než já....jinak ,není tohle zbytečný....neodčetl jsem se jaké to má opodstatnění. Teda krom toho,že pokud nepojedu s pedálem na podlaze,tak to nebude tolik otevřený a nebude se to tolik zanášet.
Zbysek - FK

No tak podobnej systém má většina novějších aut, akorát jsem si nebyl jist vůbec jak to má právě ten ford, ale našel jsem. Je to určitě citlivější regulace, takže je to pro motor lepší. Nejen že to nemá stavy: buch zapnuto, buch vypnuto, ale hlavně si to dokáže fakt pěkně nadávkovat že v daném režimu to má pouštět tolik a tolik. Na feldičkách to bylo ještě v začátcích, tak tam je jen on/off. Tak jako tak to ale i na nových autech zasírá sání, což není nejlepší.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Jestli to teda můj malý mozek chápe,tak je to taky proto, že tím jak si to ten motor nadávkuje jak potřebuje,účinně pak snižuje i emise. Ale když všichni vědí,že to kurví saní a bere to výkon, tak proč radši nezapracujou na katalizátorech a pořádnejch filtrech.
Zbysek - FK

Ano, chápeš dobře. Ona je tohle jedna z nejlehčích cest a tolik bordelu by nic nezachytilo. Takhle se to několikrát přepálí a je to čistější. Ovšem zase to pořád špiní sání no. Proto to většina lidí co upravuje motory odpojuje. Na druhou stranu na některých autech to po odpojení egr začne fakt dost blbnout a nemůže to bez toho jezdit. Záleží na tom jak je celý systém postaven, protože se s tím někde řídící jednotka nesrovná že má najednou tolik vzduchu.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Ještě že nás tohle netrápí. :lol:
Zbysek - FK

Jojo, my ten náš jednoduchej systémek zneškodníme a jezdíme spokojeně dál :twisted:
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

EGR je krok zpet. Bych tem blbeckum z VW pral co delali ten nas engine, aby si dali hadicku od prd*** k obliceji a sli si zabehat, aby vedeli jak je motoru :lol:
Monty

Re: EGR

Příspěvek od Monty »

Ked som auto kupil,za studena doslova zaskakovalo,ako ked natahujem gumu v teplakoch a aj v zime mierne dymilo do modra,za studena,to ale boli mrazy -5 a viac....ked som vymenil ten soloidny ventil z jednej buracky,lebo ten moj mal nejaky velky odpor oproti tomu druhemu,auto prestalo trhat,prestalo dymit,je odvtedy uplne plynule,ani raz netrhne. To zaskakovanie bolo az take neprijemne,ze som myslel,ze ten remen raz roztrhne a ja skoncim...na druhej strane je pravda,ze tie sacie kolienka za hlavou, v tom velkom hranatom kryte su plne sadzi a to sposobuje ten hlupy ventil,ale hovorim,bez neho to sklbe a ked ideme rano viaceri,pocuval som k tomu komentar len same sproste reci,ze nemozne skodovky atd....a apokial to aj spini olej,je to jedno,olej sa aj tak meni po tych 7500km. A ak je to koli cerpadlu,tak nech je to zaroven aj koli ventilu.....a tych 10% vykonu mi nejak nevadi......ja ho tam nechavam
Zbysek - FK

To jsi měl jako špatný elektromagnetický ventil, který ovládá podtlak k egr ventilu? Jinak těch 10% :D , odpojení egr přidá tak možná procento a to jen díky tomu, že jde do motoru trochu více čistého vzudchu než předtím. Hlavní přínos je pouze v tom že se nezanášejí kanálky sání.
Diablo - FK

Nojo, zbysek aby to zase vsechno hned nevyvracel. To by nebyl on :D
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

mne skace motor ci už som mal egr alebo nie.treba sa pohrat s plynom,spojkou a o 5 minut je už motor zohriaty a skakanie prestane.
Zbysek - FK

V tom případě pomůže pouze nastavení předvstřiku. Záleží pouze na tom, zda bude stačit nastavení potenciometru čerpadla, nebo přímo čerpadla.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 29. říj 2008 9:50:06, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

nemas prosimta daku schemu kde sa nastavuje cerpadlo?mam lucas
Zbysek - FK

Na to ani žádné pořádné schéma není. Prostě se povolí a přenastaví. Záleží jestli chceš hrabat pouze do potenciometru, nebo i do čerpadla. Samozřejmě jako první je lepší hrábnout jen na potenciometr.
smazany clen - FK

kde je ten potenciometer?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 29. říj 2008 9:51:06, celkem upraveno 1 x.
RadekHah

Příspěvek od RadekHah »

Potenciometr je zvrchu na čerpadle, jeto takovej černej neco jako čtvereček do kterého vedou 3 draty a je k čerpadlu přidělanej dvouma imbusama.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Jsou to torxy ne imbusy. TZN. "hvězdičky"
Zbysek - FK

Potenciometr je tedy ta "čená krabička" zhora na čerpadle. Když pohneš na čerpadle plynem jakoby od pedálu, tak se natáčí přes stejnou hřídelku i potenciometr, který právě dává ty správné informace o natočení pedálu plynu a ve spojení s otáčkami motoru také o zatížení. Jsou tam torxy jak psal kovi, jsou to normální dva čtverky šroubky. Na ladění je skoro lepší si tam dát dva křížové, protože sebou nemusíš vozit takové speciality ale stačí mít v kapse pořád křižák a kdykoli si to donastavit. Samozřejmě když se v tom budeš hrabat, označ si perfektně původní polohu. Kdyby ti to pak šlo ještě hůř, aspoň ho zase bude moci vrátit zpět do základního nastavení (mělo by to originál mít zakápnuté šrouby, aby se s tím nehýbalo. Sranda je, že většinou když vám vrátí čerpadlo přímo ze servisu, tak s tím stejně hned musíte hýbat, protože nastavení na stolici je přece jen maličko jinde než na motoru a tímto se to právě poladí.
Potenciometrem se nejčastěji řeší dvě věci: buď právě cukání motoru, nebo díra na plynu (tedy šlápneš plyn, ono nic, nic a pak vystřelí jak raketa. Oboje jde citlivým nastavením doleva či doprava seřídit. Je to hodně o zkoušení. Pokud ti to cukání za studena dělá jen v určitých otáčkách, což většinou právě ano, tak ať ti někdo sedne do auta a tyhle otáčky přesně udržuje, aby to kuckalo. Ty si mezi tím povoleným potenciometrem budeš pootáčet až najdeš tu správnou polohu kde to dělat nebude. Jinak ještě pootáčení proti směru hodinových ručiček znamená většinou to že se přibližuješ do oblasti díry plynu, po směru ručiček že je motor hlučnější. Ovšem je to u každého motoru trochu jinak a nelze to takto obecně říct, protože závisí jak je celkově nastaveno čerpadlo na rozvodech.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Zbyšek podal vyčerpávající odpověď,díky mu za to, nebo´t sem to nemusil sepisovat já. Jen dodám, že jak Zbyšek psal , to otáčení po a proti směru h. ručiček je pravda a můžete mu věřit. Sám jsem s tím asi měsíc laboroval, než jsem našel tu správnou polohu. Opravdu dbejte na označení výchozí polohy!!!!! Už ji pak horko těžko chytíte. Kor, pokud to budete dělat na studeným,pak na teplým,pak zas na polozahřátým motoru. Je to pak na pytel.
K tomu otáčení.
Po směru: + lepší odezva motoru na pokyny plyn. pedálu., lepší akcelerace,
- vyšší spotřeba (subjektivní), zvukový projev (alá vyběhaný Ford Sierra 2,3D),škubaní motoru za studena,
horší starty,lehká kouřivost

Proti směru: + lepší startovatelnost, výrazné ztišení motoru, z části nebo úplné odstranění cukání za studena, menší spotřeba
(subjektivní)
- Horší akcelerace (díra v plynu), nevalná dynamika a pružnost motoru

Samozřejmě záleží to motor od motoru. Já vám jen popisuji,co jsem vypozoroval já.
Edit: uvedené platí pro krajní polohy. Postupným otáčením na jednu či druhou stranu se samozřejmě tyto "vlastnosti" postupně prolínají či přecházejí jedna v druhou. Vaším úkolem je tedy najít kompromis.
Zbysek - FK

Když už tu Kovi nakousnul ty krajní polohy potenciometru: do těch se za ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ NESMÍTE DOSTAT ! Potenciometr má totiž správné hodnoty pouze zhruba ve svých dvou třetinách a tedy nějaký kousek od krajních poloh už nefunguje tak jako má, neboť jsou tam naprosto jiné hodnoty. Pokud se tedy potřebujete dostat až tak moc bokem, nastavte už to přímo na čerpadle.
smazany clen - FK

no vychydza mi spotreba na 7 litrov.take polomesto ale aj tak je to vela.predtým som mal lepsiu.neviem kedy sa to zmenilo.do motora som nezasahoval.rozmyslam este kupit to cistiace aditivum.nemate s nejakym konkretnym skusenosti?a teda chcem sa spytat ci može mat vpliv na spotrebu zanesenie vstrekov.ale asi ano.
Zbysek - FK

Ano, zanesení systému má vliv na spotřebu, protože to potom nedávkuje tak jako má, ty tomu šlapeš aby to jelo tak jako běžně a tedy spotřeba je větší, i když díky neoptimálnímu dávkování a rozstřiku to jede hůř. Jako čistič nejlepší PROTEC (více Diablo :D ) , jako aditiv nejlepší VIF
smazany clen - FK

tak protec.a ked to nespravim tak ako som to cital tu niekde na fore,že odpojit filter a priamo z toho protecu by to šlo,ale by som to dal napr do 5 litrov nafty?pomože to?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 29. říj 2008 9:52:13, celkem upraveno 1 x.
Zbysek - FK

Má to potom ale mnohem menší účinnost. Nejlepší je to sát právě přímo do motoru, protože to pročistí dokonale.
smazany clen - FK

cerpadlo to znesie?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 29. říj 2008 9:53:26, celkem upraveno 1 x.
Zbysek - FK

Je to na to děláno, takže to i maže a čerpadlu to neublíží.
smazany clen - FK

ok ja to teda skusim tak spravit.dufam že to nezavzdusnim lebo už som raz a stačilo :evil:
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 29. říj 2008 9:54:06, celkem upraveno 1 x.
Zbysek - FK

Když budeš odpojovat hadičku od filtru, tak si ji pořádně zaškrť a není pak nejmenší problém. Spíš bude možná problém sehnat ten Protec, ale snad Diablo pomůže.
Diablo - FK

Here i am ;)
Zbysek - FK

No nám nestačí že jsi tu. Máme tu dotaz kde sehnat rozumně Protec, nebo jestli ho nějak můžeš zprostředkovat ty. Ve většině prodejen vůbec netuší oč jde a kluci tady by ho potřebovali.
Diablo - FK

:shock: ----> New vlakno ;)
SAXON

Příspěvek od SAXON »

...keď povolím skrutky na Potenciometery, točí sa okolo vlastnej osi, alebo lieta, ako mu to dovolia skrutky ?
Odpovědět