Rozvody
-
Mates17 - FK
Re: rozvody
vyndej vstřik a drátem zjhisti vrchní úvrat,pak čerpadlo na kolík a večku třeba pilníkemzajistit a jedeš.
-
Návštěvník
Vim ze Zbysek je expert, ale muzete to nekdo potvrdit? Ja manual od auta nemam, ale mel jsem za to ze interval vymeny rozvodu je kolem 90-100.000 km... moje auto melo podle udaju co nasli v servisu podle VINu nebo ceho 1. vymenu v 90.000 - a patrilo bance, ta by si to prece hlidala a neprekrocila by to o 50 procent...Zbysek píše:Mělo by to být 60 tisíc km, nebo 8 let provozu, záleží co nastane dříve.
-
Zbysek - FK
Ještě jsem teď schválně prohlédnoul manuály jestli nekecám, ale ono v nich bohužel nic není. Interval výměny rozvodového řemene je u VW koncernu při 60 tisíc km. Celkově jde ale hlavně o to jak řemen vypadá, jelikož kilometrový údaj je velmi relativní. Při 60kkm se tedy MUSÍ provádět kontrola řemene a jeho stavu a v případě poškození vyměnit. Tedy ani v manuálu jsem interval nenašel, ale tradičně je u VW měníme po těch 60kkm, nebo dle stavu opotřebení. Tedy při použití kvalitního řemene samozřejmě dokáže vydržet i mnohem více, naopak při použití sad jako starline a podobně to nevydrží ani těch 60. Ovšem to pak častěji odcházejí kladky.
-
gabkanguyen
Prosím o sdělení intervalu výměny rozvodových řemenů u WV Touran. Děkuji za rychlou odpověď
-
Zbysek - FK
Bohužel vůbec nevíme o jaký motor jde. Dle typu a roku výroby se liší v rozmezí 90-150tkm.
-
Monty
Pri kontrole remena som si prekontroloval aj nastavenie rozvodov. Cerpadlo a kluka boli v poriadku,ale vacka bola o zub vzadu,neviem,z akeho dovodu,ale som to nastavil pravitkom spravne.Auto chyta za studena v pohode,len za tepla,ked prekrocim pocas jazdy tych povestnych 70C, citelne amotor stichne,ale nim akokeby obcas zasklbne,neda sa to prehliadnut...osetril som to tak,ze som zastal,3 skrutky na cerpadle povolil a stredovou skrutkou cerpadla,myslim ze je to 19ka kluc som malilinko pootocil smerom dopredu,v smere tocenia motora a prestalo to. Takze tocenim skrutky v smere tocenia motora sa predvstrek zvacsuje,auto viac rachoce,tocenim spat zmensuje,za tepla autom trha tiez hrkocu viac ventily. Ked to porovname napriklad s rozdelovacom u benzinu,nesmie nas pomylit,tam je to s tym natacanim opacne,u rozdelovaca sa toci hriadelka vo vnutri a tocime telesom rozdelovaca,u diesla sa v nasom pripade (LUCAS) toci koleso cerpadla,no natacame len jeho hriadelom uprostred kolesa. Co sa tyka problemoveho startu pri 70C skuste predvstrek zvacsit povolenim troch skrutiek a natocenia malilinko dopredu,potom bude chytat aj bez zhavenia uplne v pohode,na jedno prevalenie,mozno bude viacej klepotat za studena,ale....jedno na ukor druheho 
-
Zbysek - FK
Ano, tenhle způsob nastavení čerpadla jsme tu už mnohokrát popisovali. Je dobře, že jde vidět na dalších případech, že to opravdu funguje (ono taky musí). Jen bych dodal, že posouvání čerpadlem je velice citlivé a tedy dělejte to opravdu jemně. Pootočení o milimetr na obvodu kola je docela znatelná změna v chodu motoru. Čerpadlem jde ideálně nastavit většinou pouze jedna situace v případě, že už je auto starší a tedy startér už má něco za sebou. Buď tedy pojede motor bez cukání, nebo bude dobře startovat za tepla. Právě proto je lepší nastavit čerpadlo na co nejlepší chod motoru a teplé straty dořešit odporem. Pokud je starér nový, nebo repasovaný, potom jde najít celkem lehce poloha, kdy je ideální vše. Jinak u nastavování čerpadla si můžete buď pootáčet zmíněnou devatenáctkou, nebo šroubováčkem v mezerách kola. Každopádně si ponačte v jaké poloze vůči sobě originál hřídel a kolo byly, kdyby se vám to náhodou nepovedlo a chtěli jste to vrátit.
-
Zbysek - FK
Hlavně kup něco pořádnýho a ne nějaký starline či podobné vykopávky. Přece jen je to na hodně dlouho, tak ať to vydrží.
-
smazany clen - FK
Re: Jake rozvody
Ahoj, taky bych měl dotaz týkající se rozvodů u Feldy 1,9D. Koupili jsme ji jako novou v roce 1997 a nyní má najeto 89 500km, tak začínáme řešit první výměnu rozvodů
Samozřejmě včetně i vodní pumpy. Co jsem zatím pátral, mám možnost koupit kladku od výrobce INA a řemen buď od Gates, Dayco, Contitech. Osoba, která mi to nejspíš bude posílat, až se rozhodnu, doporučovala napínací kladku INA a řemen Dayco a vodní pumpu Graf. Tyto tři položky jsou prý stejné jak pro OI TDI a jeto prý prověřená kombinace.
Co jsem zde četl, tak kladku i Dayco řemeny zde chválíte a pokud jsem to správně pochopil, tak tyto dva díly se dávají už při prvovýrobě, takže by měly vydržet to stejný, co předchozí. Akorát se mi nikde nepodařilo vypátrat, jaká vodní pumpa je v prvovýrobě? Pokud někdo víte, napište, případně co si myslíte o té Graf, nebo jakou doporučujete vy. Nejlépe bych chtěl ty samé díly, co máme doteď, pač těch 89000 km bylo bez problému.
Co jsem zde četl, tak kladku i Dayco řemeny zde chválíte a pokud jsem to správně pochopil, tak tyto dva díly se dávají už při prvovýrobě, takže by měly vydržet to stejný, co předchozí. Akorát se mi nikde nepodařilo vypátrat, jaká vodní pumpa je v prvovýrobě? Pokud někdo víte, napište, případně co si myslíte o té Graf, nebo jakou doporučujete vy. Nejlépe bych chtěl ty samé díly, co máme doteď, pač těch 89000 km bylo bez problému.
-
Zbysek - FK
Daná konfigurace je opravdu jednou z těch nejlepších. Pumpu doporučuji také graf, případně febi, které jsou také ověřeny. U rozvodů jsou jako nejlepší řemyny Gates a Dayco, napínací kladky SKF (aby ne, když je to firma s nejlepšími ložisky atd.) . Jinak dayco není přímo originál, to je ještě něco jiného, ale značku ani sám nevím, dayco je jen levnější náhrada.
Každopádně tedy v tvé konfiguraci chybu neuděláš.
Každopádně tedy v tvé konfiguraci chybu neuděláš.
-
smazany clen - FK
Dobře díky moc, ještě se zeptám, jakej je rozdíl mezi těma napínacíma kladkama INA a SKF? To je úplně jinej výrobce, nebo stejnej výrobek, jen jiný označení?
-
Zbysek - FK
Je to zcela jiný výrobce. Ina je docela tradiční pro škodovky. SKF je běžný vlastně snad pro všechny auta, protože od ložiskových věcí dělá skoro všechno.
-
smazany clen - FK
Tak už je částečně rozhodnuto, bude to napínací kladka SKF, řemen nejspíš Contitech, případně Gates a ještě vodní pumpa. Origo je drahá, přes 3k, můžu ji mít novou i za 2k. Na netu jsem nikde nanašel prodávat zvlášt origo Lucas vodní pumpy. Ještě se rozmýšlím jestli tu Graf nebo Febi. Graf by se dal sehnat novej za 590, Febi nevim, otázka, jestli ten cenovej rozdíl 1400,-- mezi Graf a origo Lucas se vyplatí vůči kvalitě.
-
Zbysek - FK
Řemen doporučuju spíše gates a pumpu dle toho kolik chceš investovat. Je to věc, která se dá kdykoli vyměnit zase celkem jednoduše. Lucas je sice lepší, ale graf na tom také není špatně. Záleží kolik toho taky najezdíš. Jestli třeba 50 tkm ročně, pak bych sáhnul raději po originálu.
-
smazany clen - FK
Tak pro mě to není
Já jezdím s Fábčou a pouze hledám a vymejšlím, co mu koupit, aby trochu ušetřil. Otec najezdil zatím za těch 11 let co ji má poctivejch 89 800km k dnešnímu dni
A netu jsem právě viděl Graf za cca 1000Kč a Febi 1500Kč, takže by snad i mohla být kvalitnější a tím i takovým kompromisem, ale jak píšeš, ten Graf by mu měl taky dlouho vydržet 
-
Zbysek - FK
Tak s takovýmhle nájezdem bych to vůbec neřešil (hlavně bych asi neměl ani diesela když vůbec nejezdí podle kilometrů) 
-
smazany clen - FK
Tak v tom 97 když se kupovala byl rozdíl mezi benálem a naftou dost značnej
Dnes už se to nevyplatí, když se moc nejezdí. Ale my si auta hýčkáme, pěkně v garáži a teple, pravidelný servisy, takže mu musí vydržet do aleluja, nechat vyčistit tapec dveří a je jak nová 
-
nebulus - FK
Re: 1.9D rozvody
Dnes som náhodou zistil, že okolo kolesa vačky mi trocha vzlína olej ( resp. možno iba olejové výpary ), takže koleso je trocha mastné. Trocha olejového povlaku vidno aj na zuboch, v miestach kde remeň nezasahuje. Nakoľko môže trocha oleja uškodiť rozvodovému remeňu?
-
Zbysek - FK
Olej nemá na rozvodech co dělat, protože narušuje tu gumu, ale než by ho stačil poničit, tak už ho budeš mít stejně zase vyměněn. Hlavně ať se olej nedostává pod zuby.
-
nebulus - FK
Pýtam sa, lebo na služobnom Ople Combo sa tiekol olej na rozvody a potom sa museli predčasne vymeniť. Zatiaľ to dôkladne očistím a budem priebežne sledovať. Ono totiž predchádzajúci majiteľ stratil nalievacie viečko oleja a dal tam viečko asi z Š120. Toto viečko nemalo odvetrávací otvor a popod neho sa tlačilo plno olejových pár a tečúci olej svinil motor. Možno aj preto sa olej tlačil okolo vačky ( alebo tam tiekol zhora od viečka). Viečko som už vymenil, takže uvidim či sa budú ešte špiniť rozvody.
-
Lars1 - FK
v každem připadě to není dobre guma to nema rada, ale teď mě napadlo v souvislosti s tim jestli ti nahodou blbě netěsní gufero na vačce. Já měl totiž něco podobneho a bylo to tim.nebulus píše:Dnes som náhodou zistil, že okolo kolesa vačky mi trocha vzlína olej ( resp. možno iba olejové výpary ), takže koleso je trocha mastné. Trocha olejového povlaku vidno aj na zuboch, v miestach kde remeň nezasahuje. Nakoľko môže trocha oleja uškodiť rozvodovému remeňu?
-
nebulus - FK
Tak som dal vymeniť gufero na vačkovke, ale pôvodné bolo OK. Problém je, že gufero vydralo drážku do vačkovky, takže podľa vyjarenia mechanika je možné, že aj nové gufero začne onedlho púšťať olej....Takéto problémy som nepredpokladal ani v najhoršom sne.
-
Zbysek - FK
Přece jen má už tvůj motor něco najeto, takže takovéto problémy nejsou zase až tak vážné, když se tyto věci neřešily už dříve, než se stačily podělat další.
-
nebulus - FK
Perspektíva výmeny vačkovky ma desí, nová stojí iste nejakú šialenú sumu. Ale dúfam že to ešte niečo vydrží a potom auto predám.
-
Zbysek - FK
No osobně bych do toho taky nevrtal pokud to jezdí, protože jak sáhneš na hřídel, zjistíš co vše okolo by bylo třeba vyměnit a už to jede. Nehledě na to že u těchto starých dieselů opravdu platí věta: neser se do diesela, dokud to jezdí !. Pokud to pouze teklo přes gufero a zase to někdy začne a nebude to nějaké šílené, tak stejně jen občas doleješ olej a s autem dojezdíš. Stejně tyhle auta už nebude mít v příštích letech moc cenu prodávat ale jen dojíždět, protože těch pár korun co by jsi za to dostal ti při koupi nového auta zrovna nepomůže a udělá to takhle větší službu.
-
Chavier - FK
holky, rozvody si delate sami, nebo to sverite odborne dilne? Dival jsem se na navody a tak tezke mi to neprijde, ovsem se bojim ze by se mohlo neco stat. Hlavne me desi ten maly manipulacni prostor. Menite kladku a rozvodak, nebo jeste neco?
-
Návštěvník
Pokud si vše správně nastavíš tak to není tak hrozné.Ménil jsem kladku i řemen.
-
Zbysek - FK
Někdo to dělá sám, někdo ne. Osobně doporučuji těm kdo nic takového nikdy nedělali, ať to svěří známému co s tím už má zkušenosti. Sice je to dost jednoduché, ale když se náhodou udělá chyba, může to mít dost kruté následky.
Jinak základní co se vždy mění je řemen. Samozřejmě s ním by se měla měnit i kladka, ale ne vždy se mění, protože záleží na kvalitě (někdy kladka přežije několik řemenů). Velmi často se pak mění i vodní pumpa na řemenu příslušenství, která má podobný interval výdrže jako rozvody. Společně s tím se měnívá i řemen příslušenství.
Jinak základní co se vždy mění je řemen. Samozřejmě s ním by se měla měnit i kladka, ale ne vždy se mění, protože záleží na kvalitě (někdy kladka přežije několik řemenů). Velmi často se pak mění i vodní pumpa na řemenu příslušenství, která má podobný interval výdrže jako rozvody. Společně s tím se měnívá i řemen příslušenství.
-
Chavier - FK
Vymenil jsem rozvody, dal jsem si vsechno pekne na rysky, motor chytl na drc, ale po par prevaleni zhasl. Kde je chyba?
Pri vymene jsem musel povolit remenici cerpadla, jinak to neslo, dotahl jsem ji v mistech ve kterych byla.
-
nebulus - FK
Remenicu čerpadla si povoloval tou veľkou 19 skrutkou, alebo si povolil 3x13 skrutka? V príručke píšu, že tá 19 sktrutka sa nesmie povoliť. Pri tých 3 skrutkách je 1 mm hore dole "relatívne jedno", motor môžno pôjde všeliako, ale už keď nabehne, tak by mal nejako ísť.
-
Chavier - FK
povolil jsem 19ku na vacce a 3x13ku na cerpadle. Kazdy mi rika, ze jak uz chytil tak musi jet. Mozna se mi to jen zavzdusnilo, vecer napisu jak jsem dopadl.
Kdyz otacim cerpadlem na jednu stranu, pridam predvstrik a na druhou ubiram? Kdo vi jak to presne je?
Kdyz otacim cerpadlem na jednu stranu, pridam predvstrik a na druhou ubiram? Kdo vi jak to presne je?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 23. črc 2009 12:40:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
-
Zbysek - FK
Nejdřív jsem se lekl že jsi povolil opravdu řemenici na čerpadle a pootáčel tím špatně a pak koukám že jsi tu 19-tku povoloval na vačce, tedy na kuželovém kole. To je tedy správně, pokud to nesedělo, stejně jako 3x13 na čerpadle pro nastavení předvstřiku. Jinak pootáčením proti směru se předvstřik zmenšuje, motor je tišší, dynamika menší, na druhous tranu je to vše přesně naopak.
-
Chavier - FK
diky, jeste porad, ktera hadicka do cerpadla je saci a ktera vraceccka. Pocitam ze ta ta hrubsi ja saci a ta tenci, do ktere se vraci prepad ze vstrikovacu je vraccecka, jest tak? Daval jsem pruhlednou hadici, snad jsem ji dal spravne 
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 23. črc 2009 12:40:40, celkem upraveno 1 x.
-
Zbysek - FK
Jo, silnější je sací. To vidíš i na filtru jak do něj jde silná trubka zespod a zpět slabá do nádrže.
-
Chavier - FK
tak uz mi funguje, odsal jsem vzduch injekcni strikackou pres odzvdusnovak, motor slape 
ale hrozne kouri, motor je o dost hlucnejsi a to se mi nelibi, ja radeji mene koure a malou spotrebu. takze mam mirne pootocit remenici proti smyslu otaceni?
ale hrozne kouri, motor je o dost hlucnejsi a to se mi nelibi, ja radeji mene koure a malou spotrebu. takze mam mirne pootocit remenici proti smyslu otaceni?
-
Zbysek - FK
Ano, podle toho co ti to dělá je příliš velký předvstřik, tedy vrátit kousíček zpět. Ale aby ti to pak nezačalo pocukávat případně. Když si s tím pohraješ a maximálně to doladíš potenciometrem, tak to bude v pořádku.
-
Chavier - FK
tak to jsem chtel slyset 
Diky ti Zbysku
PS: zajizdet ty svody nejak ze zacatku, napr se vyhnout vysokym otackam atd?
Diky ti Zbysku
PS: zajizdet ty svody nejak ze zacatku, napr se vyhnout vysokym otackam atd?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 23. črc 2009 12:41:19, celkem upraveno 1 x.
-
Zbysek - FK
Myslíš asi zajíždět ty rozvody, ne svody že? Není potřeba jenějak "usazovat" a čekat co udělají, pokud jsi tam dal něco kvalitního a ne starline
. Ale samozřejmě ne zase nasadit řemen a hned to ohulit co to dá. Ale po několika protočeních motoru si stejně sedne a už je v pořádku.
-
Chavier - FK
jasne rozvody jsem myslel
To jsem rad ze se to nemusi nejak po case dopinat jak je tomu jinde, az budu menit olej nebo neco tak zkontroluji kladku pro dobry pocit.
Mej se hezky a dilky za rady.
Mej se hezky a dilky za rady.
-
Zbysek - FK
Když při výměně nastavíš dobře napínačku, tak dokáže po celou životnost řemene kvalitně napínat. Problém je jen když to někdo nastaví nějak špatně a pak nemá tu potřebnou sílu.
-
Zakyy
Re: Rozvody
Zdarec chlapy, chci se zeptat zda je možné
aby byly rozvody nastaveny: setrvák - koukal jsem se tím otvorem z vrchu na převodovce- mezi dvěma velkýma ryskama jedna slabá - ve středu otvoru a na řemenici na vačkové hřídeli jsou [b]rysky vzdálené o 4zuby[/b , tak že ryska na řemenici je o 4 zuby v pravo od rysky na tom plechu. Vím, jak jste tady psaly, že optimální je nastavení klikovky a vačkové hřídele........... ale je možné takovéto nastavení? Ono totiž auto poškubávalo při udržování stálé rychlosti a nepomohlo vůbec nic, než přenastavení předvstřiku na čerpadle. Ale po čase to začlo blbě startovat, tak jsem se podíval na rozvody..... díky za odpověď
-
Zbysek - FK
Pokud nekoukáš na něco blbě, nebo nějsou některé rysky špatně označeny, tak ten motor už dávno nemá běžet
Přesazení o čytři zuby je blbost, ale je možné, že se jen díváš na špatné rysky. V tomto nastavení by to vůbec nemělo jet, protože by čerpadlo bylo zcela špatně, ale hlavně by byly vůči sobě písty a ventily.
-
Lars1 - FK
Opravdu takto by ten motor vůbec běžet neměl a jak říká Zbysek už by se to potkalo - písty s ventily.Zakyy píše:Zdarec chlapy, chci se zeptat zda je možnéaby byly rozvody nastaveny: setrvák - koukal jsem se tím otvorem z vrchu na převodovce- mezi dvěma velkýma ryskama jedna slabá - ve středu otvoru a na řemenici na vačkové hřídeli jsou [b]rysky vzdálené o 4zuby[/b , tak že ryska na řemenici je o 4 zuby v pravo od rysky na tom plechu. Vím, jak jste tady psaly, že optimální je nastavení klikovky a vačkové hřídele........... ale je možné takovéto nastavení? Ono totiž auto poškubávalo při udržování stálé rychlosti a nepomohlo vůbec nic, než přenastavení předvstřiku na čerpadle. Ale po čase to začlo blbě startovat, tak jsem se podíval na rozvody..... díky za odpověď
-
Chavier - FK
co jsem vymenil rozvody mi auticko taky skube, ale pouze studene a tak prvni minutu jizdy. Po vymene mi to zralo 11l a hrozne kourilo. Ubral jsem predvstrik, uz tolik nekouri a jezdim za 6l ale porad to neni co byvalo........krasne plynule rozjezdy a spotreba 5l. Behem jizdy pri konstatni rychlosti nezaznamenavam cukani. Zimni starty, zatim -8°C 2x zazhavit OK.
Mel bych to nechat odborne seridit v nejake servise? Na kolik to asi vyjde? diky
Mel bych to nechat odborne seridit v nejake servise? Na kolik to asi vyjde? diky
-
nebulus - FK
Chavier: Mám taký istý problém. Akurát, že pred výmenou mi to cukalo občas pri jazde, teraz hlavne pri rozjazde za studena. Skúšal som všetko možné... Akurát spotreba je vcelku OK, 5.6l. Takú istú mám aj na R Kangoo
.
-
Zbysek - FK
Kvůli tomuhle to není potřeba dávat do servisu. Je to jen o nastavení čerpadla a doladění potenciometrem. Je to sice hraní občas, ale prostě najdete po nějakém tom zkoušení polohu, kde to bude to nejlepší.
-
smazany clen - FK
drážkový řemen
zdar mam popraskaný drážkový řemen co pohání alternátor musím při jeho výměně mněnit i nějakou kladku?
předem dík
předem dík
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Re: drážkový řemen
Nejlepší je výměna komplet,tzn. řemen a napínací kladka. Mě to dělal můj dvorní mechanik asi před rokem. Před dvěma měsíci mě ale kvoknul rozvodový řemen (naštěstí jen začal hvízdat,nepřeskočil) ale dělal to někdo jiný a asi jinak našponoval tento drážkový řemen a začala mě pohvizdovat řemenice s tlumičem torzních kmitů (to je ta na klice,je v ní gumová vložka a může se stát že prokluzuje a vydává zvuk podobný turbu,takové to svištivé pískání které v případě zanedbání se změní v kvílivý řev...
).Pokud nevíš kolik má obojí naběháno tak preventivně vyměň tu řemenici (orig je drahý cca 4500,-Kč,náhrada z EU 2300,-Kč a z Turecka 2000,-Kč (cena na Škoda-díly)) a řemen (řemen cca 300,-Kč a kladka 1100,-Kč (AutoMeisner)).Ceny ber s rezervou,na pultě budou jiné a je dost možné že jsou E-shopy kde se dá koupi i levněji... ať se ti daří.
Ještě jedu věc,někde jsem odchytil info že řemenice na klice je stejná i na Feldě 1,6 s tím že nemá ten tlumič,ale neověřoval jsem to.Pokud by se ti podařilo získat o tomto informace tak bych byl rád kdyby jsi se o ně podělil...
Ještě jedu věc,někde jsem odchytil info že řemenice na klice je stejná i na Feldě 1,6 s tím že nemá ten tlumič,ale neověřoval jsem to.Pokud by se ti podařilo získat o tomto informace tak bych byl rád kdyby jsi se o ně podělil...
Re: drážkový řemen
Kladku zkoukni pohledem, pokud se točí krásně, nedrře ani se nevyklá nebo v ní nekloktá nemá cenu ji kupovat.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...