AUTOMATICKÁ ROZSVIETENIE SVETIEL
-
MARCEL
AUTOMATICKÁ ROZSVIETENIE SVETIEL
Ponúkam jedno z mojích riešení, ako si zapojiť automatické zapínanie svetiel po celý deň. [img]C:\Documents%20and%20Settings\kulik\Plocha\aut.zap.svetiel.jpeg[/img]. Pri zapnutí zapaľovania sa zapnú svetlá. Po vypnutí zapaľovania sa svetla vypnú.
Pri štartovaní sa automaticky všetky elektrospotrebiče vypnú. Po naštartovaní a uvoľnení kľúčika sa opäť zapnú. Nemusíte kupovať nový vypínač iba relé na 12 V a 30A. Pri vypnutom motore sa svetlá dajú zapnúť vypínačom ako doteraz. Rel je v červenom rámiku. Tu je plán celého elektr. zapojenia svetiel a spínačov.
Pri štartovaní sa automaticky všetky elektrospotrebiče vypnú. Po naštartovaní a uvoľnení kľúčika sa opäť zapnú. Nemusíte kupovať nový vypínač iba relé na 12 V a 30A. Pri vypnutom motore sa svetlá dajú zapnúť vypínačom ako doteraz. Rel je v červenom rámiku. Tu je plán celého elektr. zapojenia svetiel a spínačov.
-
Mailo - FK
Re: AUTOMATICKÁ ROZSVIETENIE SVETIEL
Nebylo by špatné obrázek uploadovat na nějaký server ... odkaz na tvou plochu je nám vcelku k ničemu 
-
Marcilo - FK
Re: AUTOMATICKÉ ROZSVIETENIE SVETIEL
MARCEL píše:Ponúkam jedno z mojích riešení, ako si zapojiť automatické zapínanie svetiel po celý Pri zapnutí zapaľovania sa zapnú svetlá. Po vypnutí zapaľovania sa svetla vypnú.
Pri štartovaní sa automaticky všetky elektrospotrebiče vypnú. Po naštartovaní a uvoľnení kľúčika sa opäť zapnú. Nemusíte kupovať nový vypínač iba relé na 12 V a 30A. Pri vypnutom motore sa svetlá dajú zapnúť vypínačom ako doteraz. Relé je zobrazené v červenom rámiku. Tu je plán celého elektr. zapojenia svetiel a spínačov. Zapájame ho na tlačídko "parkovacie svetla" za palubovkou, čiže hneď prvé z ľavej strany

Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 15. říj 2008 12:17:25, celkem upraveno 7 x.
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Je to hezký jak jsi rychlej aleten obrázek je moc malej dej velikost alespoň 800×600 Díky
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
hostel
má to jeden háček, to relé dubluje spínač obrysových světel a pokud náhodou nemám sepnutý spínač hlavních světel tak jedu sice na automatické zapínání, ale jenom na obrysy.
-
Marcilo - FK
Stretávacie nechávam zapnuté na druhom stlačenom tlačídku.
-
hostel
zas jedna konstrukce ... aby to fungovalo, tak je potřeba ...
Ale nápad je dobrý, pro připojení stačí vyloupnout spínač obrysových světel a všechno napojit u něj. A jelikož relé spíná cívku relé hlavních světel, je zbytečné tam strkat 30A relé. Proud cívkou bych odhadoval tak na 100 - 150 mA.
Ale nápad je dobrý, pro připojení stačí vyloupnout spínač obrysových světel a všechno napojit u něj. A jelikož relé spíná cívku relé hlavních světel, je zbytečné tam strkat 30A relé. Proud cívkou bych odhadoval tak na 100 - 150 mA.
-
navstevnik
Úplně stejně by fungovalo přemostění vývodů 15 a 58 na spínači obrysových světel malou diodou (asi 1A).
-
Marcilo - FK
To máš pravdu s diodou. Ale nie 1A. Pretože pri naštartovaní zapínaš cez diodu obrysové svetlá. Čiže 2x12V/5W (0,9A)+ rele+bzučiak+kontrolky.Po naštartovaní stúpne aj napätie. Takže sa aj zahrieva. Cena diody je možno 30 SK. Rele je istejšie. Rele stojí 80 SK. 12V/30A pozhaňaš najskôr. To nieje až tak veľa. Oproti nejakým elektronickým zariadeniam za 700 sk až 2000 SK. Na české koruny to víjde tak na 60 ČK. Ak ti zhorí žiarovka, pri náhodnom skrate zhorí aj dioda. No relé funguje naďalej. Ak bude slabšie, môže zalepiť kontakty ako na vypínači na 220 V. Ale je to na každom z vás. Ale aspoň viete, že nemusíte kupovať drahé zariadenia a ani stavať zo súčiastok.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem to takhle zapojoval loni touhle dobou, tak jsem si taky myslel, že tam dám jenom diodu a bude klid. Píchnul jsem tam měřák a byl jsem z klidu rychle vyveden. Zkusil jsem i 20A diodu, ale ta topila jako blázen. Nakonec jsem tam strčil taky rele a šlape to dobře.
Dává to sice trochu zabrat žárovkám, ale už rok to funguje. Bral jsem to jako nouzové řešení než to udělám pořádně, ale pravděpodobně je to tam už nafurt.
Dává to sice trochu zabrat žárovkám, ale už rok to funguje. Bral jsem to jako nouzové řešení než to udělám pořádně, ale pravděpodobně je to tam už nafurt.
-
navstevnik
jj, nevšim jsem si na vývodu 58 pověšené obrysovky, ale ten odběr nebude až tak horentní, pokoukám v dokumentaci co všechno tam je pověšené. Při zkratu žárovky spíš odejde pojistka, přes kterou je tenhle obvod napájen. Pokud to na monitoru rozeznávám dobře, je to 15A.
-
breta1 - FK
Jsem zastáncem co nejméně zasahovat do instalace. Uvedený problém jsem před 2 roky vyřešil pouze úpravou původního relé. Žádné další relé, žádné další dráty - původní relé vytáhnu, upravím, vložím zpět a hotovo. Nenahrazuje to sice funkci kupovaného relé ASS1, které rozsvěcuje světla až po zvýšení palubního napětí, ale světla se mi rozsvítí ihned při zapnutí klíčku do 15 - já s tím problém nemám a 2 roky to funguje.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Horentní není, ale dioda 20A dioda bez chladiče fajrovala, že jsem jí neudržel v ruce.navstevnik píše:jj, nevšim jsem si na vývodu 58 pověšené obrysovky, ale ten odběr nebude až tak horentní, pokoukám v dokumentaci co všechno tam je pověšené. Při zkratu žárovky spíš odejde pojistka, přes kterou je tenhle obvod napájen. Pokud to na monitoru rozeznávám dobře, je to 15A.
-
breta1 - FK
Horentní není, ale dioda 20A dioda bez chladiče fajrovala, že jsem jí neudržel v ruce.[/quote]
Musí se použít vhodná Schottkyho dioda
Musí se použít vhodná Schottkyho dioda
-
navstevnik
Oproti diodám s PN přechodem se Schottkyho dioda vykazuje menším napětím v propustném směru, při kterém se výrazně zvyšuje proud (Schottkyho dioda 0,3 V, křemíková dioda s PN přechodem 0,6 V) a vyšším závěrným proudem (až stovky nA)
Výhodou proti hrotovým diodám je také vyšší mechanická odolnost a kratší tzv. zotavovací doba. Schottkyho diody mohou být přepnuty z vodivého do nevodivého stavu za dobu menší než 1 ns. Jednoduchost výroby umožňuje vyrábět diody s velmi malou plochou přechodu.
Výše zmíněné parametry předurčují využití Schottkyho diody v extrémně rychlých spínacích obvodech ve výpočetní technice, radarových zařízeních či k usměrnění malých napětí s frekvencí až do desítek GHz.
To značí - jsou vhodné pro rychlou digitální a mikrovlnou techiku.
Výhodou proti hrotovým diodám je také vyšší mechanická odolnost a kratší tzv. zotavovací doba. Schottkyho diody mohou být přepnuty z vodivého do nevodivého stavu za dobu menší než 1 ns. Jednoduchost výroby umožňuje vyrábět diody s velmi malou plochou přechodu.
Výše zmíněné parametry předurčují využití Schottkyho diody v extrémně rychlých spínacích obvodech ve výpočetní technice, radarových zařízeních či k usměrnění malých napětí s frekvencí až do desítek GHz.
To značí - jsou vhodné pro rychlou digitální a mikrovlnou techiku.
-
breta1 - FK
Trochu bych to poopravil - jsou vhodné především pro vf techniku, tam, kde běžné difuzní diody svými vf parametry nestačí. To však neznamená, že se jejich výhoda ztrácí pro stejnosměrné aplikace - právě naopak. Sice nevyužijeme vynikajících vf parametrů, ale výkonová ztráta na diodě pro tuto naši aplikaci klesne na polovinu. A při ceně okolo 20.-Kč není o čem přemýšlet.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 21. říj 2008 11:45:59, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4
Důvod: viz. pravidlo č. 4