Rozdíl v repro

dotazy a rady na vše kolem hudby
Honza9007 - FK

Rozdíl v repro

Příspěvek od Honza9007 - FK »

Ahoj. Vím, že je to dotaz hodný neandrtálce, ale v tomto směru jím opravdu jsem... :lol: Jaký je rozdíl mezi repráky v autě s odporem 4 ohmy a těmi z klasickch rádií s 8 ohmy. Uvažovuju o instatlaci repro do zadních dveří místo popelníků a našel jsem velikostně vhodný z jednoho rádia, ale mají jiný odpor (8 ohmů místo 4). Tak se chci zeptat, v čem se to liší, popř. jak se to dá lehce poladit... :?:

Díky za rady a vědomosti. Rád budu o něco moudřejší. :idea:
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl v repro

Příspěvek od fancarhifi »

..Honzo...prosím tě upusť od tvé představy...jak vidím z tvého avatara tak máš Felicii HTB a tam opravdu není problém s umístněním reproduktorů.Jako ideálním řešením je použít ovály do plata kde ti tyto repro zahrají daleko líp jak nějaké jiné s jinou impedací a ještě k tomu v místě kde by ti jejich zvuk nic neříkal.
Dnes je nabídka již dosti cenově přijatelný oválů takže i v tomto bych neviděl problém...
http://fancarhifi.cz/index.php?option=c ... &Itemid=40
...nebo...
http://fancarhifi.cz/index.php?option=c ... &Itemid=99
...kdyby jsi potřeboval poradit tak mi napiš na ICQ...
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
Honza9007 - FK

Na plato moc věcí dávat nechci. Přece jenom v Praze... A pak tam vozím hozenou bundu, která to celý překreje... :lol: Popelníky vzadu mě napadly, protože jsou v tom autě totálně k ničemu a nevyužitý, tak proč je nevyužít... :idea:
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Problém je v tom, že zesilovač v auto rádiu má 4 OHm a repro co tam chceš dát má 8 Ohm.
No co se stane. Zesilovači v rádiu se nestane nic a repro vzadu ti bude hrát o polovinu tišeji než na tom rádiu odkuď to chceš vyrabovat.
Takže pokud máš na rádiu možnost naladit zvlášť hlasitost předních a zadních tak to nějak doladíš. Ono stejně ty zadní člověk i tak pouští asi na polovinu hlasitosti. Klidně to tam dej, však uvidíš jak ti to bude vyhovovat.
8-)

PS: fancarhifi : Prý 1300 cenově přijatelné na obyč zadní repro :D

BTW: Jako ono by bylo dobré vědět jaký má to rádio výkon, jaký má rozsah a pak taky jaké máš v předu repro. A na základě toho vybrat repro dozadu. Nové se dá sehnat okolo 350 kč obyč. :!:
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 21. říj 2008 22:25:24, celkem upraveno 1 x.
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

...no nic...zase jedna marastina...myslel jsem to dobře...dejte tam školní repro i s trafem...to bude asi vhodnější... :roll:
smazany clen - FK

Vážený prodejce fancarhifi:
Sis spletl téma. Tady nejsi ve "Montujeme sestavy do auta v hodnotě 8000 kč."
Tady jsi v tématu "Mám cosi zdarma. Dá se to použít? Přece to nevyhodím. "

Otázka kvality jde momentálně mimo......
Tiesto

Příspěvek od Tiesto »

Stony: Promiň ale ukliď se někam do ústraní a rady ohledně autohifi přenechej jiným.. Jako radíš lidem totální kraviny, aniž by jsi měl o autohifi nějaké alespoň základní znalosti. Na co si tu hraješ? Vysvětli mi jaký smysl mají repro v zadních dveřích u Felicie. Já bych je tam nedával ani kdyby mi spadli z nebe přímo do klína.. Vysvětli mi jaký to má smysl je tam cpát? Jak psal fancar už když něco dozadu tak do plata. A tu nabídku co fancar sem hodil, tak je cenově opravdu přijatelná. A nevím kde jsi vzal, že jsou to repro do dveří. Jsou myšlené do plata. Fakt neraď, už tak tohle forum svojí úrovní dost kleslo a ty tomu dáváš na prdel ještě..
smazany clen - FK

Ten člověk nechce nic kupovat. Chce poradit jestli to může použít. A já jako jediný jsem mu odpověděl 8-)
Si tu pište co chcete, ale já jsem mu chtěl hlavně odpovědět na jeho dotaz :!:

Já jsem dal taky zadní do plata. Ale on to do plata nechce. Tak co sním?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 21. říj 2008 22:04:24, celkem upraveno 1 x.
Honza9007 - FK

Já tomu prdlačky rozumím, proto se ptám. Můžu to udělat stylem pokus-omyl, ale zas se mi kvůli tomu nechce kuchat rádio, abych zjistil, že to není ono. Jinak v autě mi hraje Sony CDX GT 220 (http://www.xplod.cz/katalog/autoradia-s ... cdx-gt220/) a v předních dveřích mám nějáký starší repro AIWA 30W, který jsem našel doma. Hrajou slušně i v tom Sony Centrum říkali, že jsou OK a dostačujou...
Jen chci podotknou; není pro mě problém si ty repráky koupit do plata, co tu nabízel fancarhifi. Je to otázka peněz, kterých my studenti moc nemáme (ale nějáký se najdou; prostě to beru tak, že když něco chci, tak si to pořídím). Ty zadní dveře mě napadly z důvodů viz výše (nevyužitý popelníky, repro +- jejich velikosti doma z nějákýho staršího rádia (jen mají odpor 8 ohmů)), jestli to bude hrát (asi jo) a bude znít (nevím) je věc jiná. Spíš mě zajímal rozdíl mezi těma reprákama, tzn. co dělaj 4 Ohmy a 8 Ohmy.
Stejně tak mě napadlo umístit repráky pod palubku za středový tunel před sedačkama - je tam takový to sejto, co vypadá jako repro. Nerozumím tomu, ale asi by se to zvukově tlouklo s reprama ze dveří(??)...

PS: Jinak díky FCHmu za brouka do plata... :lol: Popřemejšlím a kdyžtak tě kontaktuju po icq a něco vymyslíme... ;)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 21. říj 2008 22:09:56, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

Tak to rádio má na mnohem víc ně na 30w dopředu + nějaké šunty dozadu. To bych si raději našetřil a koupil něco.
Kdyby ses tedy rozhodnul, že si něco koupíš. Jestli tedy. Kolik by si byl ochotný investovat?

Poměr signálu k šumu - 120 dB
Frekvenční rozsah 10 - 20 000 Hz
Paráda
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 21. říj 2008 22:09:19, celkem upraveno 1 x.
Tiesto

Příspěvek od Tiesto »

Co jsi mu poradil? Naprostou hloupost? Jak zbastlit zadní dveře nic víc.. Opět se tě ptám, jaký smysl má cpát nějaké staré repro o 8Ohmech do dveří Felicie? Jasně fancar napsal, že do dveří to nemá cenu a už když tak, tak na plato. A hodil nějakou variantu, která by šla za dobré peníze použít. Za dobré peníze, aby to alespoň stálo do toho plata řezat... Jako to si tu chceš hrát na Collina? Do toho máš hodně daleko..
smazany clen - FK

Já jsem nepsal, že to má strčit do dveří. Si to přečti. Se pleteš. :o S těmi rdveřmi jsem se spletl jako reakci na tebe, ne na tazatele.
Já jsem mu jen napsal, že se ty repra dají použít a nic se nestane.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 21. říj 2008 22:11:38, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Stony píše:Tak to rádio má na mnohem víc ně na 30w dopředu a nějaké šunty dozadu. To bych si raději našetřil a koupil něco.
Kdyby ses tedy rozhodnul, že si něco koupíš. Jestli tedy. Kolik by si byl ochotný investovat?
Co to je tohle?? Vždyť tomu klukovi cpeš samé kraviny.. Pane odborník!
smazany clen - FK

Pokud má radio maximální krátkodobé zatížení 4x45W, tak by měl mít repráky taky s max zatížením 45w a víc. On má 30W.
Dobrou.......
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Stony píše:Klidně to tam dej, však uvidíš jak ti to bude vyhovovat.
Tohle jsi napsal!
smazany clen - FK

Tím jsem myslel, že to může napojit. O tom platu si už psal, tak jsem to už nerozváděl. Ale to už je jedno :roll:
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Stony píše:Vážený prodejce fancarhifi:
Sis spletl téma. Tady nejsi ve "Montujeme sestavy do auta v hodnotě 8000 kč."
Tady jsi v tématu "Mám cosi zdarma. Dá se to použít? Přece to nevyhodím. "

Otázka kvality jde momentálně mimo......
Vážený Stony....nevystupuju tady jako prodejce...až budeš mít zkušenosti tak můžeš radit, ale toto už je fakt na zamyšlenou...kdybych byl adminem tak přízpěvky podobného druhu mažu...reproduktory podobného druhu NEJSOU vhodné pro instalaci do auta a z akustického hlediska rozhodně ne do míst kde jsou popelníky...když chceš být poradce tak toto by jsi měl vědět :!:
smazany clen - FK

To je jasné, že to není určené do auta. Já bych taky do zadních dveří nic nemontoval.
Ale má to zadara a za pokus nic nedá.
Já mít doma repráky zadara tak bych taky vyzkoušel jak by to hrálo jako zadní repro. Toť vše.
Třeba to zrovna nebude hrát špatně ;)

Honza9007 : Já být tebou tak to do toho plata vyzkouším. Nemuselo by to hrát zas tak zle. Kolik vůbec mají ty repra co chceš použít výkon a průměr v centimetrech?

Jako zrovna dneska jsem kolegovi montoval do auta nové přední repro 30W panasonic za 600 kč komplet. A ty původní 15w škoda šmejdy jsem dali do zadního plata. Je k tomu rádio 4x22W. No a hraje to dobře a v zadu v tom platu to slušně basuje. A taky jsem si předtím říkal, že to nebude nic moc.....

EDIT: No tak se omlouvám. Měl jsem taky zdůraznit, že lepší je to do plata.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 21. říj 2008 22:35:44, celkem upraveno 2 x.
Tiesto

Příspěvek od Tiesto »

Já bych si to tam nedal, ale druhej si tapec zničit může.. Třeba to bude hrát dobře.. Třeba :lol: Třeba poletíš 5 metrů až tě kopnu do zadku s rozběhem za ty rady nad zlato tady...
Tiesto

Příspěvek od Tiesto »

Stony píše:Jako zrovna dneska jsem kolegovi montoval do auta nové přední repro 30W panasonic za 600 kč komplet. A ty původní 15w škoda šmejdy jsem dali do zadního plata. Je k tomu rádio 4x22W. No a hraje to dobře a v zadu v tom platu to slušně basuje. A taky jsem si předtím říkal, že to nebude nic moc.....
To jsou špeky tohle :lol: Slušně to basuje :lol:
smazany clen - FK

Myslel jsem na ty prachy to slušně basuje. Čekal jsem, že za 600 2x nové + 2x staré to bude prd. A ono přece něco. Za to zničení plata to stálo :lol:
Oproti tomu stavu předtím to je obrat o 180 stupňů.

Původně měli být v předu komponentní a vzadu subwoofer, ale trochu se zkrátil rozpočet.
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

:roll:
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
bylo Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995
este bych si pral nejakyho peknyho pickupa
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=8259
http://madmaik.rajce.idnes.cz/
smazany clen - FK

Tiesto píše:To jsou špeky tohle :lol: Slušně to basuje :lol:
Když člověk poslouchá rok tak nepotřebuje způsobit zemětřesení třetího stupně. Stačí mu kvadrofonní sestava s vyváženým vykreslením výšek a basů. A to takhle sestava poskytla. Výšky jsou čistější a basů je mnohem více => slunšně to basuje.
Aby si se nepo..., že někdo nemá v autě sestavu za x tisíc se subwoofrem a je spokojený s tím co má. :roll:
Tiesto

Příspěvek od Tiesto »

Ty jo.. Tohle už není možný! :lol: Tak já vlastně utrácím peníze zbytečně.. Snažím se docílit kvalitního zvuku tím, že kupuju ověřené a kvalitní komponenty, aby právě i ten rock byl v autě poslouchatelný a přitom mi stačí jedny repro za 300,- a do plata hodit 13" papíráky. Ano k čemu ovály, k čemu kompa, k čemu subwoofer, proč tlumit.. Vždyť žádanou kvalitu zvuku dosáhnu obyč papírákama.. Proč jsi mi neporadil dřív? Teď mám v autě sestavu k ničemu! A mohl jsem to udělat kvalitně za 300,- No už je pozdě, jsem hudební barbar, můj zvuk nedosáhne nikdy takové kvality.. Apeluji na všechny aby si dali 13" papíráky do plata, aby jste ušetřili a konečně poznali co je to kvalitní zvuk! Stony díky, že jsi mi otevřel oči! Haleluja!
smazany clen - FK

Podle mně to moc řešíte. Když mi bylo 18, tak jsem do auta dávali všechno co zvučilo a co se dalo splašit skoro zadara. No a taky to nějako hrálo a byli jsme spokojeni, že tam vůbec něco máme.
Př:
V předu spodní repráky z beden po dědovi, výšky jsem někde splašil zvlášť. Rozděleno to bylo jen pomocí kondenzátorů za pár kč.
Za rádiem by napojen malý subwoofer z nějaké levné pokažené počítačové repro soustavy. Ony některé totiž převádějí napětí ze zásuvky na 12v a tak se to dalo použít. Splašit se dal za cca 200 kč. Když tak se splašil měnič napětí 12/220.
No a do plata se dávalo co zbylo. Většinou taky ty obyč papírové s větším průměrem. Nějaké vyztužení dveří jsme neznali.
Ale i tak ostatní jen záviděli jak nám to fajn hraje. 8-) Když jsem to auto po čase prodával, tak se ten kupec z toho skoro pos**al. Bylo to pro něho něco a rád si za takové auto připlatil.
Ono na malém prostoru jako je auto, je většinou zbytečné mít reálné výkony přes 100W. Zesilovač na 80W a repra na 120W se doporučují do větší místnosti, natož do auta. Ono už ty 30W repro mi v autě hrají dostatečně nahlas a zřetelně. Nevím o bych tam prováděl se 150W. Jedině, že bych to chtěl používat jako přírodní pohon vozidla :D

Tak a teď se do mně můžete zase pustit......
smazany clen - FK

To je zase diskuze... :roll: :roll: :roll:
Honzo, když to chceš zkusit, tak to zkus... Budeš se s tím teda muset pořádně vyhrát, protože to určitě nebude lehký... A když ti to vyhovovat nebude, tak našetříš na nějaký 4ohmový... ;)
Ale nezahraje ti to tak, jako repro v platu... Když bys koupil MDF desku, nastříkl ju na černo a repráky, který mají černou mřížku, tak to ani tak vidět nepůjde...
A nebo použít tohle: http://www.ahifi.cz/tlumici-a-potahovy- ... cne-latky/ ..
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

K příspěvkům Stonyho v sekci audio už jsem se někde vyjadřoval a jak už většina asi ví, Stony má zkušenosti právě spíše s homehifi, z čehož pramení jeho "vědomosti", které jsou však v autohifi zcela naruby. Právě proto se nemůžete divit, že ať plácne k autohifi téměř cokoli, je to blbost. Nahrává tomu ještě malá náročnost posluchače, kterému stačí bastly sestavené z kdečeho. Opravdu nejde o to postavit sestavu za desetitisíce, ale rozumně postavit něco, co se nebude hádat.

No a teď pro Honzu:
samozřejmě pokud nechceš vůbec investovat do audia v autě a máš doma kupu repro, které by jsi mohl použít, i když nemají vhodné parametry, lze to tak provést. Samozřejmě to nikdy nebude to pravé ořechové, ale pravděpodobně ti to bude stačit, jelikož jsi stejně asi nic lepšího ve svém autě nikdy neslyšel. Pokud opravdu uvažuješ o umístění repro z homehifi do auta, pak alespoň ber v úvahu to co už se tu řeklo, tedy že tyto repra díky velkému odporu budou hrát mnohem méně. Hlavně ale ber v potaz to, že to nejsou repra do auta a tedy nejsou stavěna na vlhkost. Osaď je tedy spíše do plata, pokud si jej chceš tímto zničit, protože ve dveřích bude vždy dost velká vlhkost a tyto repra na to prostě stavěna nejsou. Samozřejmě i tak nějakou dobu v těchto podmínkách vydrží, ale půjdou do kytek mnohem dříve než repra pro automobily. Tedy do dveří pokud možno ne, jestli nebudeš dělat odstíněné domky, ve kterých se ti i tak bude rozdílem teplot nějaká ta vlhkost tvořit. Tedy pokud chceš jít touto nejlevnější cesto, lze, ale kvalita hrubě pokulhává.
Pokud do toho chceš alespoň něco zainvestovat, osaď tam rozumné repro pro auto.
Odpovědět