jak ho zapojit?

dotazy a rady na vše kolem hudby
Micka

jak ho zapojit?

Příspěvek od Micka »

Ahoj kluci,koupila jsem si nove autoradio,je dovezene z ameriky,zapojoval me ho bracha,ale asi nejak blbe,protoze me vybiji baterii i kdyz neni zapnute...tak bych potrebovala poradit jak ho zapojit pres zapalovani... :) fakt tomu nerozumim...
Zbysek - FK

Re: jak ho zapojit?

Příspěvek od Zbysek - FK »

Přes zapalování musíš vyvést někde (například ze spínačky) kontakt 15, což je spínaných +12V a to napojíš na drát pro spínané napětí (žlutý nebo červený, záleží na výrobci konektoru). Obecně by ti ale rádio vybíjet nemělo, pokud tam není nějaký průšvih, či to rádio není nějaký žrout ve vypnutém stavu, což většina není. Možná taky zkusit změřit odběr, aby to spíš nebylo tím že brácha někde něco zmrvil.
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...nj...ale toto zapojení má jednu nevýhodu...rádio bude hrát pouze při zapnutém zapalování... ;) myslím, že tam nic nezmrvil, ale toto je problém u většiny dnešních autorádií.Výrobce totiž počítá již s tím, že auta jsou vybavená tzv. "nulou" tzn. že rádio je v provozu i když je klíček jen v první poloze.Tímto ale felicie nejsou vybavený takže bych červený kabel spíš připojil na nějaký vypinač, který bude suplovat to spínání klíčku...
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Jj ja to taky musel napojit. Po ctryrech dnech jsem k autu a nic. ja jsem se napichnul v pojistkovnici.
Velky modry konektor cervenej drat. (myslim vpravo uplne dole)
A ted uplne v poho. Trosku mi to sice stve, ale ten rozdil mezi tim co jsem tam mel a co tam mam ted je v kvalite zvuku uplne neco jinyho.
Neda se to vubec srovnat. Predtim starej Kenwood 4x40W na kazety a ted pioneer DEH-P700BT.
smazany clen - FK

fancarhifi píše:...nj...ale toto zapojení má jednu nevýhodu...rádio bude hrát pouze při zapnutém zapalování... ;) myslím, že tam nic nezmrvil, ale toto je problém u většiny dnešních autorádií.Výrobce totiž počítá již s tím, že auta jsou vybavená tzv. "nulou" tzn. že rádio je v provozu i když je klíček jen v první poloze.Tímto ale felicie nejsou vybavený takže bych červený kabel spíš připojil na nějaký vypinač, který bude suplovat to spínání klíčku...

S tim vypinacem bych to nedelal protoze jak se znam tak bych ho zapominal vypnout.
Jsem holt hlava derava.
Zbysek - FK

No ono je v tomto případě spínačů spíše lepší to mát normálně přes klíček ale mít tam spínač pro případ, kdyby jste náhodou chtěli mít někdy rádio někde zapnuté i bez něj. Jelikož by to asi u některých nebylo moc často, tak by ho jistě nezapomínali vypnout.
Jinak by mě docela zajímalo kolik máte tedy odběr těch rádií že vám to vyžere baterku. Vím že na feliciích je to docela tradice tahle závada, ale většinou je na vině špatná elektroinstalace, nebo nevhodné zapojení. Například u mě jsem měl minulý víkend několik rádií zapojených a ani jedno se nepřehouplo přes 0,02A ve vypnutém stavu, což samozřejmě není nic. Ovšem co jsem už nějaké auta právě předělával známým, tak většinou to bralo třeba půl ampéry nebo i více, ale po nové instalaci vždy bez problémů. Tedy pokud tam nemáte nějaké opravdu zvláštní rádio, které si bere zbytečně i v off stavu, pak bude na vině spíše zapojení.
smazany clen - FK

Zralo to 0,5A. Na to nejde nic zkazit cervenej drat na cervenej drat, zlutej drat na zlutej drat a cernej drat na cernej drat
nic vic tam neni potreba. podle me ty novy radia jsou delany tak kdyz maji obe napajeni zapinaji se do takoveho jakoby stand-by rezimu.
Zapne zesilovace na antenu a na zvuk a podle me to si tu 0,5A veme.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 24. říj 2008 9:07:04, celkem upraveno 1 x.
Důvod: pravidlo č.4
Zbysek - FK

No já tedy dělám hlavně s novými rádii samozřejmě a právě ty berou mnohem méně než ty staré. Standby režim sice na většině existuje, ale v tom by to nemělo při vypnutí být. Půl ampéry je opravdu dost. To bere běžné rádio právě po zapnutí. Taky je hodně velký rozdíl v tom, jestli je kabel přímo od baterky k rádiu, nebo to napojujete někde ze stávající elektroinstalace auta. No a pak taky samozřejěm jaké máte spoje na kabelech, protože jestli tam někdo rve čokoládu, nebo ještě hůře kabelové spojky, pak něco sežerou i přechoďáky a není to málo.
Odpovědět