Zimní pneumatiky jsou povinné od...
Zimní pneumatiky jsou povinné od...
1.11 - 30.4
Zimní pneumatiky jsou novelou silničního zákona č. 202/2008 Sb. vyhlášky 30/2001 Sb. povinnou výbavou automobilů.
Zákon zavádí novou příkazovou značku : „Zimní výbava“ a současně značku „Zimní výbava – konec“.
Definice značky „Zimní výbava“ je následující:
„Zimní výbava“ (č. C 15a), která přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N v období od 1. listopadu do 30. dubna pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm na všech kolech a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm na všech hnacích kolech; použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů; pod značkou může být umístěna dodatková tabulka E 12 s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.“
Souhrně to tedy znamená následující:
* povinost mít na všech kolech (u vozidel nad 3,5t pouze na poháněných kolech) zimní pneumatiky, a to jak pro osobní, tak pro nákladní vozidla – netýká se to však např. motocyklů a přívěsů;
* jedná se o období od 1. 11. do 30. 4., nicméně dodatkovou tabulkou to může být upraveno, a to jak nahoru, tak dolů.
* zimní pneumatikou se rozumí pneumatika označená M S (§21 odst. 2 vyhl. 341/2002 Sb.).
* auta do 3,5t musí mít zimní pneumatiky nejméně se vzorkem 4 mm;
* auta nad 3,5t musí mít na hnané nápravě zimní pneumatiky nejméně se vzorkem 6 mm;
* zimní pneumatiky mohou být nahrazeny sněhovými řetězy.
S ohledem na to, že se jedná o příkazovou značku, je její porušení sankcionováno přičtením jednoho bodu a dále pokutou 1 500 až 2 500 Kč (na místě do 2 000 Kč).
Závěrem u této značky platí, že jí neruší nejbližší křižovatka, ale až značka „Zimní výbava – konec“.
Zimní pneumatiky jsou novelou silničního zákona č. 202/2008 Sb. vyhlášky 30/2001 Sb. povinnou výbavou automobilů.
Zákon zavádí novou příkazovou značku : „Zimní výbava“ a současně značku „Zimní výbava – konec“.
Definice značky „Zimní výbava“ je následující:
„Zimní výbava“ (č. C 15a), která přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N v období od 1. listopadu do 30. dubna pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm na všech kolech a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm na všech hnacích kolech; použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů; pod značkou může být umístěna dodatková tabulka E 12 s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.“
Souhrně to tedy znamená následující:
* povinost mít na všech kolech (u vozidel nad 3,5t pouze na poháněných kolech) zimní pneumatiky, a to jak pro osobní, tak pro nákladní vozidla – netýká se to však např. motocyklů a přívěsů;
* jedná se o období od 1. 11. do 30. 4., nicméně dodatkovou tabulkou to může být upraveno, a to jak nahoru, tak dolů.
* zimní pneumatikou se rozumí pneumatika označená M S (§21 odst. 2 vyhl. 341/2002 Sb.).
* auta do 3,5t musí mít zimní pneumatiky nejméně se vzorkem 4 mm;
* auta nad 3,5t musí mít na hnané nápravě zimní pneumatiky nejméně se vzorkem 6 mm;
* zimní pneumatiky mohou být nahrazeny sněhovými řetězy.
S ohledem na to, že se jedná o příkazovou značku, je její porušení sankcionováno přičtením jednoho bodu a dále pokutou 1 500 až 2 500 Kč (na místě do 2 000 Kč).
Závěrem u této značky platí, že jí neruší nejbližší křižovatka, ale až značka „Zimní výbava – konec“.
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
-
RadekN70 - FK
Re: Zimní pneumatiky jsou povinné od...
Zima mě až tak nevadí,ale ta felda je na těch 13" zimních škaredá...

-
Jurka - FK
No podle toho kam ty cedule budou všude strkat.... Naštěstí tzeda stačí ty řetězy no... ale nerad bych je nasazoval na liťáky teda....
No souhlasím s tím aby se zimní používali, nýbrž dost řidičů co jezdí na letních zajistí zbytečnou havárku. Ale někdy není třeba používat zimní do konce dubna. Jinak ty značky budou hlavně na horách a tam kde jsou často zasněžené kopce a bez zimáků se nedá vyškrábat, někde v Praze kolem Jižní Spojky to asi nebude 
-
snb-rider - FK
určitě je dobže, že zavedli tuhle značku
u nás taky bude 
jen mi přijde trochu blbost platnost do konce dobna, to už se dá pomalu i koupat, natož jezdit na zimákách...
no minimum 4mm je dobrá věc, když už budou mít méně, mužou se v kufru vozit řetězy
jen mi přijde trochu blbost platnost do konce dobna, to už se dá pomalu i koupat, natož jezdit na zimákách...
no minimum 4mm je dobrá věc, když už budou mít méně, mužou se v kufru vozit řetězy
-
Zbysek - FK
Tohle je opravdu jen dobře, protože řada hrdinů stále jezdívá na letních i na sněhu a pak to tak vypadá. Jen mě tak napadá, jestli třeba nejoblíbenější guma u 120-tek OR34 nebo jak se jmenuje má na sobě MS, když je to celoročka. Protože pochybuju že by dal někdo více za zimní gumy než co stojí to celý auto. A taky platí to tedy již nyní? Nebo to zase bude až v nějaké finální novele zákona od někdy? Netuším jestli už je to oficiálně, nebo jde stále pouze o schvalovaný návrh. Každopádně mě je to letos celkem fuk, jelikož jsem na jaře vyzul nové zimní a nahodil staré, které jsem tuto sezónu olítával, tedy já jezdím na feldě zatím celoroční zimní provoz
Takže jak napadne první sníh, tak tam opět obuju ty nové zimáky koupené vloni a tyhle starý už přijdou vyhodit.
Doplnění o novém zákonu:
Uprostřed léta začal platit právní předpis, který umožní zavést na některých úsecích povinné zimní pneumatiky. Dne 1. 7. 2008 nabývá účinnosti novela č. 202/2008 Sb. vyhlášky 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, přičemž tato novela zavádí novou příkazovou značku s názvem „Zimní výbava“ a současně značku „Zimní výbava – konec“.
S ohledem na to, že se jedná o příkazovou značku, je její porušení sankcionováno přičtením jednoho bodu a dále pokutou 1 500 až 2 500 Kč (na místě do 2 000 Kč). U této značky platí, že jí neruší nejbližší křižovatka, ale až značka „Zimní výbava – konec“.
Uprostřed léta začal platit právní předpis, který umožní zavést na některých úsecích povinné zimní pneumatiky. Dne 1. 7. 2008 nabývá účinnosti novela č. 202/2008 Sb. vyhlášky 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, přičemž tato novela zavádí novou příkazovou značku s názvem „Zimní výbava“ a současně značku „Zimní výbava – konec“.
S ohledem na to, že se jedná o příkazovou značku, je její porušení sankcionováno přičtením jednoho bodu a dále pokutou 1 500 až 2 500 Kč (na místě do 2 000 Kč). U této značky platí, že jí neruší nejbližší křižovatka, ale až značka „Zimní výbava – konec“.
-
snb-rider - FK
celoročka OR34 nefunguje ani v zimě a ani v létě, proto to je celoročka... M+S nemá, proto bych k ní dal řetězy...
jinak pozor na pneu pro teréní auta, některé mají toto označení a zimák to není, jedná se především o americké teréní pneumatiky...
jinak pozor na pneu pro teréní auta, některé mají toto označení a zimák to není, jedná se především o americké teréní pneumatiky...
-
Josh123456 - FK
myslim si, že to je dobrá myšlenka a volba, ale koneckonců chudáci mechanici v servisech toho 31. října
ty aby se zbláznili..
Tento rok se vyplatí mít dílnu kde přezouváš pneu, slušný zisky
. Nyní je levnější jak pneu nové tak přezouvání, mechanici se zatím připravují a mají toho málo, tak cca měsíc a vypukne to 
-
Josh123456 - FK
Dejwis: ale znáš český národ
- vše na poslední chvíli

jojo, pak rychle shánět zimní pneu, rychle tam dojet na letních a bum... 
-
kejzi1
- Kontaktovat uživatele:
My máme údajně mít značku na mý pravidelný trase,takže mě taky připadá docela blbost jezdit do konce dubna na zimních.Samozřejmě na zimu přezouvám,ale už někdy v březnu dávám zase zpátky letní.Ještěže Nankangy mají na sobě M S
,to se můžu kdyžtak vykecat 
- Drahoš
- Kontaktovat uživatele:
Taky si myslim, že je je dobře, že tahle značka bude-vždyť jde o bezpečnost, ale s tim dubnem je to mazec, chtělo by to nějak přizpůsobit aktuálnímu počasí 
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Čtyřicet let měním na letní koncem března, nebo začátkem dubna. V té době mě ještě nikdy sníh nepřekvapil. 
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
-
bitmap - FK
Ale prd jde o bezpecnost. Kdo na snehu jezdit neumi, zahrabe se i se zimnima a naopak.Drahoš píše:Taky si myslim, že je je dobře, že tahle značka bude-vždyť jde o bezpečnost.
Vsadim se, ze nejvic prenosnych C15a nafasuji policajti v Praze a Brne, pricemz je rozestavi vsude mozne pri prvnim poprasku, kdy bude silnice vic cerna nez bila a budou vesele kasirovat.
Pripadne takova celonarodni dopravne buzeracni akce den pred koncem platnosti znacky, kdy organi vedle prenosne tricitky postavi jeste tuhle hruzu ... to bude penizku do rozpoctu :/
bitmap, bojím se ,že budeš mít pravdu. Si vzpomeňta co fízlové dělali když se změnila povinost vozit u sebe zelenou kartu a jak hned kontrolovali zda jí mají řidiči podepsanou. Tohle bude úplně stejná situace. Já třeba najezdím dost a jestli přes celou zimu je na silnicích sníh jen 30 dní celkem tak je to moc a ke konci opravdové zimy mívám na gumách cca 2,5 mm a jestli si někdo myslí že kvůli tomu budu přes zimu 2 x měnit gumy tak se plete.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
jj znám.já je měl na bávu.gumy jsou to fakt dobrý já si nestěžoval a hlavně mi přišlo že krásně tichounký ale docela mě zarazilo to M+S na nich a to to byly jetňáky 195/50R15kejzi1 píše:My máme údajně mít značku na mý pravidelný trase,takže mě taky připadá docela blbost jezdit do konce dubna na zimních.Samozřejmě na zimu přezouvám,ale už někdy v březnu dávám zase zpátky letní.Ještěže Nankangy mají na sobě M S,to se můžu kdyžtak vykecat
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
favo : gumárny potřebujou kšeft

Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Snehulak - FK
já bych to tak drasticky neviděl, co jsem četl tak by se měla používat jen ve vyšších oblastech, kde jsou hoská střediska a točí se tam hodně lidí
-
Zbysek - FK
No kdo ví jak se budou ty oblasti rozšiřovat, ale zatím jich zrovna moc není kde ty značky jsou a co vím tak snad všude opravdu opodstatněné co jsem tak koukal.
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Mezi Šumperkem a Ostravou stoprocentně.

Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A hlavně se budou dávat jen na silnice II. a II. třídy, u silnic vyšších se předpokládá chemické ošetření tudíž sjízdnost po celý rok.
-
Zbysek - FK
No ještě že je to teď vrchem označkovaný. Konečně tam třeba nebudou kolony v zimě. I když já teda už nejel vrchem víc jak rok a jezdím pořád spodem po dálnici, kde je i v zimě sucho.Zdenda19895 píše:Mezi Šumperkem a Ostravou stoprocentně.![]()
-
Phobos - FK
Ještě že sem měl zimáky k autu jinak by mě to docela ŠTVALO , ale takhle mi to je jedno jestli budou povinný 
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 25. říj 2008 15:57:59, celkem upraveno 1 x.
-
Snehulak - FK
na druhou stranu jestli tam máš stát v koloně kvůli někomu kdo jezdí v zimě na letních nebo na sjetých, je dobře že tam ty značky jsou.
mě stačí když jedu do práce v zimě za někým kdo má letní, jede s tím jak připos*anej aby mu to někde neulítlo

mě stačí když jedu do práce v zimě za někým kdo má letní, jede s tím jak připos*anej aby mu to někde neulítlo
-
Lars1 - FK
Mě je jedno jestlí to příkazuje nějaký zákon. Já už léta jezdím přes zimu na na zimních pneu s dostátečným vzorkem. Nesednu do auta ktere nemá vhodný pneu na panujicí podminky venku. Navíc letní při teplotě pod 7°C ztvrdnou a neplní svou funkci. Je třeba si uvědomit, že například u pneu 165/70 R13 je stična plocha mezi pneumatikou a vozovkou přibližně o velikosti lidské dlaně.
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Jj. Taky umím na letních i v zimě.
Ale od té doby co jsem asi před 25ti lety zkusil zimní, tak od té doby přezouvám. Je to mnohem lepší.

- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
tady budou značky
Od 1. listopadu začíná platit nová dopravní značka "Zimní výbava", která označuje úseky, na kterých musíte mít od 1. listopadu do 30. dubna zimní pneumatiky. Podívejte se, kde platí.
Liberecký kraj
• Rokytnice – Rezek
• Dolní – Horní Mísečky
Pardubický kraj
• Suchý vrch mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou
• Skuhrovský kopec mezi Ústím nad Orlicí a Lanškrounem
• úsek mezi koncem zástavby České Třebové a Skuhrovem
• Vendolský kopec mezi Svitavami a Poličkou
• stoupání Hřebeč – Koclířov pod tunelem
• úsek mezi Pohledem a Křenovem na Jevíčsku
Královéhradecký kraj
• Vrchlabí – Špindlerův Mlýn
• Vrchlabí – Strážné
• Temný Důl – Pomezní boudy
• Orlické Záhoří – Šerlich–Deštné v Orlických horách
• Mladé Buky – Pec pod Sněžkou
• Černý Důl – Janské Lázně
Karlovarský kraj
• okolí Božího Daru
Jihočeský kraj
• Blažejovice – Prachatice
• Vimperk – Strážný
• Zadov – Churáňov
• Volary – Stožec
• Volary – Želnava
• Kaplice – Dolní Dvořiště
• Kvilda – Modrava
• Kvilda – Borová Lada
• Vimperk – Kvilda
Olomoucký kraj
• Horní Lipová – Ostružná
• Bělá pod Pradědem – Videlský Kříž
• Zlaté Hory – Petrovy Boudy
• Jeseník – Zlaté Hory, Rejvíz – Heřmanovice
• Zlaté Hory – Modrá – Heřmanovice
• Javorník – Travná
• Jeseník – Priessnitzovy léčebné lázně, Jeseník
• Bělá pod Pradědem – Červenohorské sedlo – Loučná
• Konice – Skřípov – Šubířov
Moravskoslezský kraj
• Ostravice – Bílá – Bumbálka – hranice se Slovenskem
Teprve vybírají vhodná místa
• Ústecký kraj
• Středočeský kraj
• Zlínský kraj
• Jihomoravský kraj
Letos zatím nezavádějí
• Vysočina
• Plzeňský kraj
Od 1. listopadu začíná platit nová dopravní značka "Zimní výbava", která označuje úseky, na kterých musíte mít od 1. listopadu do 30. dubna zimní pneumatiky. Podívejte se, kde platí.
Liberecký kraj
• Rokytnice – Rezek
• Dolní – Horní Mísečky
Pardubický kraj
• Suchý vrch mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou
• Skuhrovský kopec mezi Ústím nad Orlicí a Lanškrounem
• úsek mezi koncem zástavby České Třebové a Skuhrovem
• Vendolský kopec mezi Svitavami a Poličkou
• stoupání Hřebeč – Koclířov pod tunelem
• úsek mezi Pohledem a Křenovem na Jevíčsku
Královéhradecký kraj
• Vrchlabí – Špindlerův Mlýn
• Vrchlabí – Strážné
• Temný Důl – Pomezní boudy
• Orlické Záhoří – Šerlich–Deštné v Orlických horách
• Mladé Buky – Pec pod Sněžkou
• Černý Důl – Janské Lázně
Karlovarský kraj
• okolí Božího Daru
Jihočeský kraj
• Blažejovice – Prachatice
• Vimperk – Strážný
• Zadov – Churáňov
• Volary – Stožec
• Volary – Želnava
• Kaplice – Dolní Dvořiště
• Kvilda – Modrava
• Kvilda – Borová Lada
• Vimperk – Kvilda
Olomoucký kraj
• Horní Lipová – Ostružná
• Bělá pod Pradědem – Videlský Kříž
• Zlaté Hory – Petrovy Boudy
• Jeseník – Zlaté Hory, Rejvíz – Heřmanovice
• Zlaté Hory – Modrá – Heřmanovice
• Javorník – Travná
• Jeseník – Priessnitzovy léčebné lázně, Jeseník
• Bělá pod Pradědem – Červenohorské sedlo – Loučná
• Konice – Skřípov – Šubířov
Moravskoslezský kraj
• Ostravice – Bílá – Bumbálka – hranice se Slovenskem
Teprve vybírají vhodná místa
• Ústecký kraj
• Středočeský kraj
• Zlínský kraj
• Jihomoravský kraj
Letos zatím nezavádějí
• Vysočina
• Plzeňský kraj
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Lars1 - FK
Tak jsme dostalí odkad pro letošek
, ale jak už jsem psal nějaky nařízení jde mimo mne stejně bych přezouval tak nebo tak akorat se změnilo datum. Myslim si že dokonce dubna je to hloupost. Teda mimo horský oblasti.
-
mystery - FK
Jeden dotaz. Dneska při návratu z chaty jsem si všiml této nové značky, ale nebyla sama. Měla tento tvar:
Zimní výbava (modrá - osobák zepředu a pod ním vločka)
?náklaďák? (bílá - nákladní auto z boku)
Takže to znamená, že to platí jenom pro vozidla nad 3,5t ?
Zimní výbava (modrá - osobák zepředu a pod ním vločka)
?náklaďák? (bílá - nákladní auto z boku)
Takže to znamená, že to platí jenom pro vozidla nad 3,5t ?
-
Zbysek - FK
Ano, to tam byla normální dodatková tabulka pro náklaďáky.
-
Zbynda - FK
podle mě je to fér,něco na tom bude.Hlavně v horskejch oblastech a na komunikacích o kterých silničáři snad ani neví.Já teda neriskuju a přezouvám automaticky.Ale samozdřejmě je to v lidech.Jsou lidi který klíďo odjezdí celou zimu na letňákách bez problému a lidi co maj zimáky to rožtípaj i v létě.
Zbynda
-
Jurka - FK
Notak prej to bude na D1 mezi Humpolcem a Jihlavou....jak to teda je.... musí být zimní nebo stačí nasadit řetězy na letní
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jojo je to tak zas novej nesmysl .
http://www.novinky.cz/clanek/153223-zim ... tupnu.html
http://www.novinky.cz/clanek/153223-zim ... tupnu.html

-
Zbysek - FK
Já na tom nevidím vůbec nic nesmyslného. Tenhle úsek je docela známý kalamitami v zimě a řada nehod je tam právě díky blbcům, kteří nepochopí že v zimě to prostě na letních jede mnohem hůř a hlavně se to mnohem hůř zastavuje.
-
bitmap - FK
Ted mi jen neni uplne jasne, ktere ustanoveni bude mit v tomto pripade prednost - jestli zakon nebo znacka.
Znacka mi uklada povinnost mit zimni gumy nebo retezy a zaroven zakon rika, ze retezy lze uzit jen v pripade, ze je vozovka pokryta souvislou vrstvou snehu.
Pokud tedy bude 5.12 jasno, slunecno, dalnice sucha, ale teplota bude kolem nuly, mam na nejblizsim odpocivadle nasadit retezy a prosvistet inkriminovany usek s retezy, nebo je budu muset mit pouze v kufru a organ bude tolerovat letni obuti?
Cert aby se v tom vyznal
Znacka mi uklada povinnost mit zimni gumy nebo retezy a zaroven zakon rika, ze retezy lze uzit jen v pripade, ze je vozovka pokryta souvislou vrstvou snehu.
Pokud tedy bude 5.12 jasno, slunecno, dalnice sucha, ale teplota bude kolem nuly, mam na nejblizsim odpocivadle nasadit retezy a prosvistet inkriminovany usek s retezy, nebo je budu muset mit pouze v kufru a organ bude tolerovat letni obuti?
Cert aby se v tom vyznal
-
Zbysek - FK
A vy snad jezdíte v zimě na letních gumách že to stále řešíte ? 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že budou stačit ty řetězy v kufru, jelikož se praví, že je řidič povinen mít zimní výbavu. A tou řetězy jsou, ale už se nepíše, že je musí mít namontované. Vlk se nažere a koza zůstane celá, jak je to s většinou zákonů v téhle zemi.
Já bych nařídil od 1.12. do 31.3. zimní gumy všem a všude bez vyjímek. Basta fidli. Je to v zájmu bezpečnosti, tak jakýpak vymýšlení se značkama a vybranejma úsekama silnic. Pásy taky musí mít všichni, remcalo se, ale stejně jsme si zvykly, se svícením ve dne jakbysmet.
Já bych nařídil od 1.12. do 31.3. zimní gumy všem a všude bez vyjímek. Basta fidli. Je to v zájmu bezpečnosti, tak jakýpak vymýšlení se značkama a vybranejma úsekama silnic. Pásy taky musí mít všichni, remcalo se, ale stejně jsme si zvykly, se svícením ve dne jakbysmet.
-
bitmap - FK
Ja teda jezdim na zimnich celorocne (Zbysek píše:A vy snad jezdíte v zimě na letních gumách že to stále řešíte ?
Zacina se rojit tolik novych plosnych narizeni, omezeni, regulaci atd., ze za chvili bude pojem svodoba jen neco, cim si budeme moct akorat tak vytrit zadek, a i tento proces bude mit jiste zakonem stanovenou proceduru
-
Zbysek - FK
Tak s tím neustálým omezováním, kdy se pomaloučku, ale jistě zakazuje tohle a támhleto a ještě něco dalšího s tebou souhlasím. Ale zrovna v tomto případě mi to vůbec nevadí a jsem jen pro aby byly zimáky povinné po celé republice a ne jen tyhle značky jak píše Venca. Bylo by o řadu nehod méně, protože jich je kupa právě kvůli nevhodnému obutí, což vídáme každ rok v černých kronikách. Stejně s tím ale te'd budou všichni vyjebávat právě díky těm řetězům a vše půjde mimo, protože se stejně vysekají na námraze a ne až na sněhu.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Za chvíli nám budou nařizovat jakou stanici můžem mít naladěnou v autě,jakou mít barvu auta anebo jak projíždět kalužema...

Zimní gumy mám na obou autech takže tenhle zákon je mi fuk,ale vytáčí mě když nám pořád něco nařizujou a přikazujou.
Zimní gumy mám na obou autech takže tenhle zákon je mi fuk,ale vytáčí mě když nám pořád něco nařizujou a přikazujou.
-
bitmap - FK
Taky si myslim, ze v tom useku D1 zustane pocet nehod +- par procent stejny, protoze kdyz nekdo neni schopen prizpusobit jizdu pocasi, tak mu ani zimni gumy nepomuzou.
Ono je to taky docela tezky, kdyz velka vetsina ridicu nema ani poneti o tom jak se zachovat, kdyz se auto vymkne kontrole.
Uz jsem byl nekolikrat svedkem vyletu do pangejtu, ktery by se nemusel stat, kdyby ridic vcas a spravne zareagoval. Takhle to akorat strhne volant, hamtne na brzdy a ceka co bude.
Ono je to taky docela tezky, kdyz velka vetsina ridicu nema ani poneti o tom jak se zachovat, kdyz se auto vymkne kontrole.
Uz jsem byl nekolikrat svedkem vyletu do pangejtu, ktery by se nemusel stat, kdyby ridic vcas a spravne zareagoval. Takhle to akorat strhne volant, hamtne na brzdy a ceka co bude.
-
Jurka - FK
Já jezdím celoročně na letních...jezdím jen po Brně do práce a do školy a 1x v zimě na dovču 100km po D1 a kvůli tomu vrážet do zimních? Když je fakt binec v Brně (stalo se jednou za poslední tři roky ) tak jedu MHD....hotovka...Zbysek píše:A vy snad jezdíte v zimě na letních gumách že to stále řešíte ?
-
Zbysek - FK
Je mi jasný, že v lokalitách typu Brno a Praha sníh skoro nepotkáte za celou zimu, ale zimní gumy nejsou jen kvůli sněhu. Ony pomáhají hlavně na chladné a namrzlé cestě, která je samozřejmě i u vás ve městech. No nic, já jako mladý ucho kdysi taky jezdil na letních v zimě, protože jsem byl ještě magor, ale dnes už to nějak nechápu.