Za jízdy cuká, kolísají otáčky, někdy i chcípne
-
smazany clen - FK
Za jízdy cuká, kolísají otáčky, někdy i chcípne
Zdravím všechny. Potřeboval bych poradit s mou felicií. Když jedu třeba na 5-ku tak začnou kolísat otáčky, přestane reagovat na přidávání plynu a motor se jakoby dusí až chcípne. Asi po minutě klidu jde znova nastartovat. To stejné se děje někdy i na volnoběh, nebo když stojím na křižovatce. Když mi chcípla naposledy tak se přepálila i pojistka od benzínového čerpadla (filtr jsem měnil před týdnem). Napadá mě, že by to mohlo být tím, že mám bordel v palivové nádrži.
Můžete prosím někdo poradit? Moc děkuji.
Můžete prosím někdo poradit? Moc děkuji.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Za jízdy cuká, kolísají otáčky, někdy i chcípne
Pojistka palivového čerpadla jistí zároveň i vyhřívání lamdasondy a jsou na ní zapojeny vstřikovače. Samotné čerpadlo snad pojistku nedokáže přepálit ani když se vůbec netočí.
Začal bych klasicky. Ve chvíli kdy to nejde nastartovat, bych vyšrouboval jednu svíčku a kouknul na ní. Jestli je mokrá a smrdí benzínem, tak tam benzín jde. Vyšroubovanou víčku bych strčil do koncovky zapalovacího kabelu a závitem jí přiložil na spolehlivě uzeměnou část motoru. Pomocník zastartuje a hned je jasné jestli háže jiskru nebo ne.
Nevěřím tomu, že když bude svíčka mokrá a bude házet jiskru, tak že se to nebude alespoň snažit chytnout.
Jestli chceš mít jistotu, že závada je v dodávce paliva, tak udělej jednoduchou zkoušku. Připrav si benzín do větší stříkačky. Až to nepojede, tak sundej ze škrtící klapky to plastové koleno. Pomocník ti bude startovat a ty stříkej benzín do škrtící klapky. Jestliže motoru funguje zapalování tak jak má, tak alespoň krátkodobě naskočí. Ty samozřejmě nejsi stříkačkou schopný dodávat optimální množství, ale alespoň na několik vteřin to nastartuje.
Teď už budu jenom teoretizovat:
Vynechávat to za jízdy a reagovat to na pohyb plynového pedálu, tak bych sázel na potenciometr.
Jestliže ale nic neukazuje běžná diagnostika - není nic zapsáno v paměti závad, tak bych se podíval asi na to čerpadlo. Jestli to vynechává spolehlivě a hodně často, tak bych měřil elektrický odběr čerpadla. Odběr čerpadla dokáže dost napovědět. Jestliže se odběr (proud tekoucí do čerpadla) nebude měnit a přesto auto začne blbnout, tak to čerpadlem asi nebude. Vyndat ho a vyčistit nebude na škodu, ale občasnou nefunkčnost tím asi neodhalíš.
Spolehlivě stav čerpadla stejně prověříš jenom měřením tlaku paliva. Určitě by se to dalo udělat i podomácku. Koupit manometr, udělat téčko pro odbočení benzínového vedení, manometr natrvalo připojit a v okamžiku kdy auto přestane fungovat zkontrolovat tlak.
Vynechávání a nemožnost startování ale může dělat i zapalování. Vysokonapěťová část není diagnostikovatelná a tak i když nefunguje jak má, tak se to v paměti závad neprojeví. Jestliže blbne zapalovací modul (zapalovací cívka), rozdělovač nebo VN kabely, tak to nezjistíš jinak, než zkoušet měnit.
Začal bych klasicky. Ve chvíli kdy to nejde nastartovat, bych vyšrouboval jednu svíčku a kouknul na ní. Jestli je mokrá a smrdí benzínem, tak tam benzín jde. Vyšroubovanou víčku bych strčil do koncovky zapalovacího kabelu a závitem jí přiložil na spolehlivě uzeměnou část motoru. Pomocník zastartuje a hned je jasné jestli háže jiskru nebo ne.
Nevěřím tomu, že když bude svíčka mokrá a bude házet jiskru, tak že se to nebude alespoň snažit chytnout.
Jestli chceš mít jistotu, že závada je v dodávce paliva, tak udělej jednoduchou zkoušku. Připrav si benzín do větší stříkačky. Až to nepojede, tak sundej ze škrtící klapky to plastové koleno. Pomocník ti bude startovat a ty stříkej benzín do škrtící klapky. Jestliže motoru funguje zapalování tak jak má, tak alespoň krátkodobě naskočí. Ty samozřejmě nejsi stříkačkou schopný dodávat optimální množství, ale alespoň na několik vteřin to nastartuje.
Teď už budu jenom teoretizovat:
Vynechávat to za jízdy a reagovat to na pohyb plynového pedálu, tak bych sázel na potenciometr.
Jestliže ale nic neukazuje běžná diagnostika - není nic zapsáno v paměti závad, tak bych se podíval asi na to čerpadlo. Jestli to vynechává spolehlivě a hodně často, tak bych měřil elektrický odběr čerpadla. Odběr čerpadla dokáže dost napovědět. Jestliže se odběr (proud tekoucí do čerpadla) nebude měnit a přesto auto začne blbnout, tak to čerpadlem asi nebude. Vyndat ho a vyčistit nebude na škodu, ale občasnou nefunkčnost tím asi neodhalíš.
Spolehlivě stav čerpadla stejně prověříš jenom měřením tlaku paliva. Určitě by se to dalo udělat i podomácku. Koupit manometr, udělat téčko pro odbočení benzínového vedení, manometr natrvalo připojit a v okamžiku kdy auto přestane fungovat zkontrolovat tlak.
Vynechávání a nemožnost startování ale může dělat i zapalování. Vysokonapěťová část není diagnostikovatelná a tak i když nefunguje jak má, tak se to v paměti závad neprojeví. Jestliže blbne zapalovací modul (zapalovací cívka), rozdělovač nebo VN kabely, tak to nezjistíš jinak, než zkoušet měnit.
-
smazany clen - FK
Atnarfus: když mi to udělalo minule a byla přepálená pojistka, tak jsem to zkoušel tak, že jsem od čerpadla vypojil hadičku od paliva. Snažil jsem se nastartovat a benzín vubec netekl. Když jsem vyměnil pojistku tak palivo normálně bez problémů proudilo. Před chvílí jsem přijel a během cesty to přepálilo další pojistku
Myslím, že to zřejmě bude zaneseným čerpadlem, případně budu mít nečistoty v nádrži.
V paměti závad to ukazuje škrtící klapku, tam je zřejmě v háji potenciometr - jenže tohle už je delší dobu a nikdy to takové problémy nedělalo, že by to chcíplo se zařazenou rychlostí. Kdyby někoho ještě něco napadlo tak budu rád za jakékoliv rady. Díky
V paměti závad to ukazuje škrtící klapku, tam je zřejmě v háji potenciometr - jenže tohle už je delší dobu a nikdy to takové problémy nedělalo, že by to chcíplo se zařazenou rychlostí. Kdyby někoho ještě něco napadlo tak budu rád za jakékoliv rady. Díky
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když je v háji potenciometr, tak to blbne v určité poloze plynového pedálu. Většinu času držíme pedál někde tak ve třetině a tam se potenciometr prošoupe. Když by to byl potenciometr, tak by se to při přidání plynu chytlo.
Když by ale byl problém třeba ve vedení od klapky, tak to na plyn reagovat nebude.
Jestli hoří pojistka, tak to musí mít důvod. Jak jsem ale už psal. Na téhle pojistce není jenom čerpadlo. Někde může být zkrat na vedení...
To že po sundání hadičky benzín teče ještě neznamená, že čerpadlo funguje jak má. Důležitý je tlak. Ono to na volno může dávat, ale nedokáže to natlakovat. Na čerpadlo se podívej a třeba to nakonec bude bude nějaká blbina. Já ale moc nevěřím tomu, že by ucpané čerpadlo dokázalo přepálit pojistku. To jedině že už by byl poškozený elektromotor čerpadla.
Když by ale byl problém třeba ve vedení od klapky, tak to na plyn reagovat nebude.
Jestli hoří pojistka, tak to musí mít důvod. Jak jsem ale už psal. Na téhle pojistce není jenom čerpadlo. Někde může být zkrat na vedení...
To že po sundání hadičky benzín teče ještě neznamená, že čerpadlo funguje jak má. Důležitý je tlak. Ono to na volno může dávat, ale nedokáže to natlakovat. Na čerpadlo se podívej a třeba to nakonec bude bude nějaká blbina. Já ale moc nevěřím tomu, že by ucpané čerpadlo dokázalo přepálit pojistku. To jedině že už by byl poškozený elektromotor čerpadla.
-
smazany clen - FK
Re: Při jízdě chcípá
Vypadá to,že komutátor motorku čerpadla bude totálně zanesený grafitem z uhlíků,což je téměř zkrat. 
-
dragos
podařilo se odstranit tuto zavadu či ne? mám ten samej problem a nemam ponětí co stím
-
stifler1 - FK
A palivovy filter ste uz skusali vymenit pretoze ked je zaneseny tak to len zbytocne cerpadlo namaha a preto ho moze aj pretazovat a odpalovat poistky, ja ked som kupil feliciu tak mi tiez isla v pohode za plynom ale ked som si daval vymenit filter paliva pretoze som uz menil aj vzduchovy filter, sviecky, olej tak som menil uz aj ten palivovy filter nech uz je vsetko vymenene a ani by ste neverili aky bol upchany ze sa nedal ani prefuknut tak si ani nechcem predstavit ako sa s nim muselo namahat to cerpadlo.
Při plném plynu kolísají otáčky
Zdravím, potřeboval bych poradit dám přiklad třeba mírný kopec 3ka plný a ručička otáčkoměru jde nahoru 3500otáček pak hned spadne na 3000 a zase jde nahoru až ke 4000 a auto při tom divně cuká, projevuje se to až od 3r.s., 1,2 to poznat nejde. Auto má najeté 211 000 při 200 000 byla měněná spojka a nedavno byl měněný olej a vyčištěná škrtící klapka. Díky za rady
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne ned 13. lis 2011 20:52:03, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Škoda Felicia 1.6 GLX - ABS, 2xairbag, servo, el.okna, zrcatka, alarm Magicar s dálkovým startem..
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Re: Při plném plynu kolísají otáčky
Skontroluj palivovy filter a tlak palivoveho cerpadla...Moze to by aj niektori so snimacou...Napojit na diagnostiku...
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Viděl bych to na tlak paliva.
Vyměň palivový filtr (pod podlahou u zadní nápravy, nad výfukovým potrubím u nádrže), zkus půjčit čerpadlo a prohodit Nebo pak regulátor tlaku na liště vstřiků, ale to se mi nezdá.
Možná alternativa je špatná lambda. Ta mi způsobovala ve vyšších otáčkách při plném zatížení lehké výpadky výkonu (jako bych trochu ubral plyn mezi 3500 a 4000 ot/min, přitom jsem měl plyn na podlaze).
Tyhle závady se těžko odhalují. Většinou to končí systémem pokus-omyl, kdy je to až ta poslední vyměněná věc.
Vyměň palivový filtr (pod podlahou u zadní nápravy, nad výfukovým potrubím u nádrže), zkus půjčit čerpadlo a prohodit Nebo pak regulátor tlaku na liště vstřiků, ale to se mi nezdá.
Možná alternativa je špatná lambda. Ta mi způsobovala ve vyšších otáčkách při plném zatížení lehké výpadky výkonu (jako bych trochu ubral plyn mezi 3500 a 4000 ot/min, přitom jsem měl plyn na podlaze).
Tyhle závady se těžko odhalují. Většinou to končí systémem pokus-omyl, kdy je to až ta poslední vyměněná věc.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Moze to robit este aj zapalovacia cievka
Pozri, ci nie je prasknuta 
tak vyměněný palivový filtr, ještě znova vyčištěná klapka a pořád nic
už to dělá i na dvojku stačí jak se to dostane nad 3000 otáček a pak to je jak automat, řve to, ale nejede to a až to dojde tak na 4000 otáček tak to pak zase jede, nedá se s tim ani předjíždět to mě štve nejvíc, že by to dělala ta spojka ? má najeto jen přes 10 000
Naposledy upravil(a) H4nIS dne ned 13. lis 2011 20:29:06, celkem upraveno 1 x.
Škoda Felicia 1.6 GLX - ABS, 2xairbag, servo, el.okna, zrcatka, alarm Magicar s dálkovým startem..
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Smykat spojka moze...mas dobre nastelovane spojkove lanko? V ktorej casti ti zabera spojka?
spojku bys poznal, by ti vybehly otacky a zrychleni zadny... To co popisujes delalo kamososovi, kdyz mel nemocnou lambdu. V otackach, kde to melo nejvic tahnout, to proste umrelo, davalo to blbou smes. Bylo to jak jezdit s dieselem z roku 70..
přidávám sem video, sice nic moc kvalita točeno mobilem, ale to hlavní tam je
http://www.youtube.com/watch?v=qU59uTdvKvI
http://www.youtube.com/watch?v=qU59uTdvKvI
I podle toho videa to tak vypadáMexikan píše: Možná alternativa je špatná lambda. Ta mi způsobovala ve vyšších otáčkách při plném zatížení lehké výpadky výkonu (jako bych trochu ubral plyn mezi 3500 a 4000 ot/min, přitom jsem měl plyn na podlaze).
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
-
SIDLO - FK
vyfuk mas dobrý?? skus odpojit zadni diel . ci neni ucpaniii potom vymen
-
tramvaj - FK
Me zase felda cuka, kdyz mam min benzinu. Jakmile je ho min jak ctvrtka, tak obcas vynecha na zlomek vteriny motor. V okamziku, kdyz mam vic benzinu problem neni. Je to taky cerpadlem?
-
Návštěvník
To by mě taky zajimalo?dokonce když někdy přejizdim dlažebni kostky tak to jakoby po tom plynu nejde...
-
Libby - FK
já jsem jednou měla poškozené relé na čerpadlo, pak to už jelo jako hodinky...
-
hundrtmann
ZDRAVIM RESIM PROBLEM U FAVORITA 94 BEHEM JIZDY UPLNE ZDECHNE VYPNU KLICEK ZNOVU ZAPNU A OPET NORMALNE JEDE.JEZDI S NIM ZENA DO PRACE 16KM A BEHEM JIZDY JI TO UDELA I 4X CERPADLO JSEM UZ DAVAL JINE A PO 14 DNECH TO ZACALO DELAT ZNOVU.