já ho tam měl taky a supr, co jsem nalil to zase vylil. nesežralo to nic, ale stejně ho musíš vyměnit po najetí 15 tis. km nebo po roceSatanda píše: Shell Helix Plus 10W40 (4L).
Olej pro motory 1.3
-
Snehulak - FK
Re: Jaký olej do 1,3 Mpi?
-
Zbysek - FK
Je jen málo olejů než shell helix a ty jsou zase jinde s cenou. I když právě shell není taky zrovna levný, pokud ho někdo svému autíčku dopřává, musí mu jen děkovat.
-
smazany clen - FK
Já od začátku co feldu mám tak tam leju Paramo M7ADS3 15W40(Mám ho totiž zdarma). Ta felda Měla nejeto 100 000Km a ted má skoro 200. Olej to nežere a jezdí to pořád stejně. Měnim po desíti.
-
smazany clen - FK
ja sa chystam menit olej, naposledy tam bol castrol 10w40 , teraz mam 210 000 km nabehanych , a povedal mi jeden ze mam dat kludne 15w40 , je lacnejsi, tak neviem teraz co, ,,,,
-
smazany clen - FK
takze mozem v pohode prejst z 10w40 na 15w40 ?? snad sa nic neudeje
- Danis
- Kontaktovat uživatele:
Když se tady zase jednou mluví o olejích, tak mám dotaz na ty, kteří mají zkušenosti s těmito oleji (1 z nich si chci za nedlouho dát do auta):
Castrol Magnatec 10W-40 A3/B3 vs. Shell Helix Plus 10W-40 vs. Valvoline Max Life 10W-40.
Auto má 92000 km a nyní je tam Valvoline Durablend 10W-40. Co radíte? Díky
Castrol Magnatec 10W-40 A3/B3 vs. Shell Helix Plus 10W-40 vs. Valvoline Max Life 10W-40.
Škoda Felicia Combi LXi - 1.3 MPi, r.v. 1997
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
-
smazany clen - FK
Ten Castrol Magnetec je oproti starším a obyčejnějším castrolům výrazné zlepšení. Maže to slušně. 
Valvoline Max Life 10W-40. - tak tenhle olej pár lidem poničil motor feldy. Tedy myslím při přechodu z horšího oleje. Ale ne proto, že je tak špatný, ale proto že je tak dobrý. Ale právě že ve starším motoru to udělá dost bordel
Valvoline Max Life 10W-40. - tak tenhle olej pár lidem poničil motor feldy. Tedy myslím při přechodu z horšího oleje. Ale ne proto, že je tak špatný, ale proto že je tak dobrý. Ale právě že ve starším motoru to udělá dost bordel
-
Návštěvník
já bych tam dal tenhle...do auta jakým jen felda je i tenhle olej naprosto perfektní, zkusenosti jsou snad jenom kladny a za malo penez hodne muzikyDanis píše:Když se tady zase jednou mluví o olejích, tak mám dotaz na ty, kteří mají zkušenosti s těmito oleji (1 z nich si chci za nedlouho dát do auta):
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=607
-
smazany clen - FK
Přesně tak. Ono každý olej nějak maže, ale je třeba se také blíže podívat na parametry daného oleje dle technických listů. A když srovnám parametry dražšího Castrolu Magnatec 10W-40 a levnějšího Totalu Quartz 7000 10W-40 tak Total je podstatně kvalitnější.
- juro111
- Kontaktovat uživatele:
Olejový filter
Ahojte. Chcel by som si cez internet objednať olej aj s filtrom a potreboval by som pomôcť s výberom olejového filtra. Mohol by mi niekto povedať, ktorý filter na tejto stránke http://olejposta.sk/s_6-m_0-t_0-v_0-a_0-n_0.html je na feliciu 1,3 MPI? Sú tam len číslené označenia a neviem si z toho vybrať.
Vopred ďakujem za pomoc.
Vopred ďakujem za pomoc.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Re: Olejový filter
Kup si radšej filter zn.Mann W712/43,ten má aj spätný ventil. Napr. http://www.autosuciastky.com
-
Zbysek - FK
Re: Olejový filter
-
smazany clen - FK
Od začátku jsem do 1,3 MPI lil 15W-40 a to buď přímo Mogul Felicia nebo GX Pro, jsou v podstatě totožné. První jsem vyměnil po cca 2,5 tis., pak pravidelně po 15 při prohlídkách. Nevidím důvod do tohoto typu motoru lít něco jiného a zbytečně drahého. Motor byl zkonstruován na olej této třídy, tak nemá smysl tam lít něco jiného. Olejem 10W-40 jsem si jiný motor Škoda docela poničil.
Po 90 tis. km jsem do feldy dával jinou vačku a když už to bylo rozebraný, vyměnil jsem i rozvody, spíš preventivně. Motor byl uvnitř stále jako nový, žádné usazeniny, jen zlatavý potah na povrchu dílů.
Po 90 tis. km jsem do feldy dával jinou vačku a když už to bylo rozebraný, vyměnil jsem i rozvody, spíš preventivně. Motor byl uvnitř stále jako nový, žádné usazeniny, jen zlatavý potah na povrchu dílů.
-
smazany clen - FK
tgfh:
Jsou takové případy, kdy do starého motoru naleješ lepší olej a on uškodí .-)
Jsou takové případy, kdy do starého motoru naleješ lepší olej a on uškodí .-)
-
West - FK
11 rokov rodičia lejú do feldy Castrol 15W (nevysvetlím im, že ich okrádajú) a je to zlatavé...
-
Zbysek - FK
Tady se ta diskuse zase rozjíždí. Ano, případy, kdy lidé nalejí lepší olej do motoru než po celou dobu dávali a motor odejde existují, ALE: téměř ve všech případech je to vinou toho, že motor je již před smrtí a jako poslední záchranu tam nelijou lepší olej, čímž už tomu samozřejmě nepomohou. Pokud daný olej splňuje specifikaci, není ani technicky možné, aby vůbec motor poškodil rpoti horšímu oleji. Doby, kdy se oleje jasně dělily na minerály, polosyntetiku a syntetiku jsou dávno pryč a dnes už neexistují oleje, kdy by jste tam lili obyčejný a po nalití lepšího by se rozpustily nějaké úsady a zničil se motor špatným mazáním. Tohle byly věci někdy před dvaceti lety téměř, kdy se směsi olejů doslova nesnášely a potom to takto opravdu fungovalo, že tam nějaká jouda lil celou dobu obyčejný, nalil potom něco mnohem lepšího s naprosto jinými vlastnostmi a motor odešel. Dnes je to nemožná situace, pokud olej splňuje specifikaci daného motoru, která jasně zaručuje, že právě ničemu neuškodí.
Tedy pokud si někdo zničí motor a stane se to po výměně oleje, není to vůbec samotným olejem, ale buď špatným výběrem oleje co do toho auta nepatří, nebo je opravdu motor už před smrtí a odešel by i s jakýmkoli jiným olejem, nebo velmi častá příčina - špatný olejový filtr (hlavně noname)
Tedy pokud někomu z vás, nebo vašich známých odešel motor po výměně oleje za lepší, který do toho motoru opravdu patřil, ať se přihlásí jako ojedinělý druh.
Tedy pokud si někdo zničí motor a stane se to po výměně oleje, není to vůbec samotným olejem, ale buď špatným výběrem oleje co do toho auta nepatří, nebo je opravdu motor už před smrtí a odešel by i s jakýmkoli jiným olejem, nebo velmi častá příčina - špatný olejový filtr (hlavně noname)
Tedy pokud někomu z vás, nebo vašich známých odešel motor po výměně oleje za lepší, který do toho motoru opravdu patřil, ať se přihlásí jako ojedinělý druh.
-
smazany clen - FK
Tak to je zajímavý názor.
Takže pokud se rozhodnu tam dát lepší olej, tak jedině takový o kterém se píše v příručce k autu. No jenže říkáš, že za 10 let se oleje značně změnily a nejsou už takové rozdíly. Jenže ta příručka k mému auta je 10 let stará a počítala s kvalitativním rozdělením olejů v tehdejší době. Takže na to bych si dal taky pozor a na příručky ke starším vozům raději až tak nedal. Chce to asi zjistit aktuální doporučené oleje ke staršímu autu.
A až se rozhodnu tam dát lepší olej, tak tedy určitě koupit lepší olejový filtr než ten za 45 kč? Tak to má taky svou logiku.
Takže pokud se rozhodnu tam dát lepší olej, tak jedině takový o kterém se píše v příručce k autu. No jenže říkáš, že za 10 let se oleje značně změnily a nejsou už takové rozdíly. Jenže ta příručka k mému auta je 10 let stará a počítala s kvalitativním rozdělením olejů v tehdejší době. Takže na to bych si dal taky pozor a na příručky ke starším vozům raději až tak nedal. Chce to asi zjistit aktuální doporučené oleje ke staršímu autu.
A až se rozhodnu tam dát lepší olej, tak tedy určitě koupit lepší olejový filtr než ten za 45 kč? Tak to má taky svou logiku.
-
Zbysek - FK
Olejový filtr za 45 korun? Co to je proboha?
Velká většina levných filtrů má naprosto špatně nastaven obtokový ventil a olej se pak nedokáže ani dotlačit do hlavy motoru nebo na místa, kde se hůře dostává. Nejlepší filtey (s nejcitlivěji nastaveným ventilem) jsou Mann. Stejně to stojí pár korun, tak rpoč to nekoupit že. Jinak specifikace se za tu řadu let sice změnily, ale například norma 500.00 a 505.00, která platí pro feldu má v sobě zahrnuty právě i dřívější oleje co se do toho lily, stejně jako dnešní jiné oleje. Stačí tedy vyloženě sledovat specifikaci oleje (kompletní), zda do daného auta patří a nejlépe taky prozkoumat technické listy. No a v neposlední řadě, brát buď oleje, na které je motor od počátku zvyklý, nebo jít cestou k lepším olejům.
-
smazany clen - FK
http://www.olejshop.cz/xVP-olejovy-filtr-op629
Tenhle měli u nás v obchodě okolo 50 kč. Je to přímo na Felicie.
Tenhle měli u nás v obchodě okolo 50 kč. Je to přímo na Felicie.
-
smazany clen - FK
No kdybych kupoval vždy ty nejlepší součástky, tak to jsem nemusel koupit felicii, ale rovnou BMW. TO by vyšlo pak při údržbě cenově dost podobně. 
-
Zbysek - FK
No, na bmw by jsi s těma cenama byl zcela jinde samozřejmě. Chápu že hodně lidí pořídí feldu právě proto, že stojí náhradní díly pár korun, ale myslím že řešit, jeslti koupit filtr za 50, nebo 150Kč při výměně párkrát do roka není nic moc.
-
smazany clen - FK
80W/90 neber. Vlastní zkušenost s olejem nalitým v servise. Blbě to řadí. V návodu jsou předepsány specifikace SAE 75W, 75W-80,Návštěvník píše:čaute, chtěl bych se zeptat jaký olej do převodovky by byl hodně dobrej pro 1.3 MPI? mohu použít olej 80W/90 nebo 75W/80?
Je dobrej Total Transmission TM 80W/90 (BV 75W/80)? díky
75W-85, 75W-90. Teď jsem měnil (raději doma sám) a mám tento http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1020, je sice dražší ale řazení jedna báseň.
-
smazany clen - FK
super díky za tip...jakej si tam měl předtím? a po kolika km je tak vhodný měnit převodový olej?[/quote]
Převodový olej se mění po 60000km. Když jsem auto kupoval (42000km poctivých), krásně řadilo. Bohužel nevím jaký olej tam byl.
Z nedostatku času jsem nechal při pravidelné prohlídce vyměnit olej ve značkovém servise (s kterým jsem jinak celkem spokojen)
za jiný. Bohužel značku již nevím, jen specifikaci a to právě 80W/90. Řadilo to ztuha než se převodovka prohřála. A i tak někdy rychle
zařadit jedničku (při stojícím autě) a dvojku bylo nepříjemně tuhé. Teď je zase vše v pořádku.
Převodový olej se mění po 60000km. Když jsem auto kupoval (42000km poctivých), krásně řadilo. Bohužel nevím jaký olej tam byl.
Z nedostatku času jsem nechal při pravidelné prohlídce vyměnit olej ve značkovém servise (s kterým jsem jinak celkem spokojen)
za jiný. Bohužel značku již nevím, jen specifikaci a to právě 80W/90. Řadilo to ztuha než se převodovka prohřála. A i tak někdy rychle
zařadit jedničku (při stojícím autě) a dvojku bylo nepříjemně tuhé. Teď je zase vše v pořádku.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Já mám v feldě Castrol Formula RS 10w60 je to plně syntetický olej a neni tak řídkej jako ostatni syntetiky takže čerpadlo s nim nema problem. Je pravda že takovej olej je nesmysl do feldy na normální ježdění. Tenhle olej byl v motoru odjakživa a výhody syntetiky ocení hlavně ti co feldu občas hodně prohánějí. Protože u pístního stíracího kroužku má olej 200st i víc a takové teploty minerál moc nesnáší.
Už se ale neprodává a je za něj údajně náhrada http://speedpro.cz/castrol-edge-sport-1 ... -1485.html kterou jsem ještě nekupoval.
Už se ale neprodává a je za něj údajně náhrada http://speedpro.cz/castrol-edge-sport-1 ... -1485.html kterou jsem ještě nekupoval.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
Ja by som ťa len trocha poopravil.... na lokálne prehriatie mikromnožstva je háklivý práve ten syntetický olej... je to jeho jedna z mála nevýhod, ked sa prehriatý mikroobjem po ochladení už nespráva tak ako je žiaduce. Kdežto prehriatý minerál je po ochladení znova v pohode. Z tohto dôvodu je na zábeh nenáročných (rozumej menej náročných) benz.motorov dokonca vhodnejší minerál. Niektoré automobilky ho dokonca lejú do motorov na zábeh prvých km (ale to aj kvôli cene - samozrejme).jirkaf píše:Protože u pístního stíracího kroužku má olej 200st i víc a takové teploty minerál moc nesnáší.
.
-
Peeti1
Jaký olej do 1,3 Mpi?
Zdravím,
pánove ohledně 15W40? Co byste doporučili?
http://www.olejservis.cz/index.html?pod ... 0.htm#0166
http://www.eshop-rychle.cz/znackoveoleje/eshop/5/0/5/96
Podle API se jevi lépe Mogul, ale údajně Esso (Mobil) je lepší. Takže zvažuju poměr kvality a značky, cenu v tomto případě neřeším, poněvadž oba mám za cca totožnou. (pokuď možno se držte těchto dvou olejů:)). Dík za info
pánove ohledně 15W40? Co byste doporučili?
http://www.olejservis.cz/index.html?pod ... 0.htm#0166
http://www.eshop-rychle.cz/znackoveoleje/eshop/5/0/5/96
Podle API se jevi lépe Mogul, ale údajně Esso (Mobil) je lepší. Takže zvažuju poměr kvality a značky, cenu v tomto případě neřeším, poněvadž oba mám za cca totožnou. (pokuď možno se držte těchto dvou olejů:)). Dík za info
-
wessum
Re: Olej
Ahojte!
rád bych se zeptal, dneska jsem byl na technické a při té příležitosti jsem vyměnil motorový olej (trochu jsem zaspal interval výměny: do té doby najeto 10 tkm za 3 roky
), byl tam OMV 15W40. V servise mi tam dali nějakou FUTURA 10W40 od Sunoco, asi nějaký laciný šmejd, ale více mě zajímá to, že se jedná polosyntetický olej - přechod z minerálu na polosyntetika. Je to v pořádku? prostě to takhle vyměnit a nalít tam polosyntetický olej když tam byl dosud minerální? díky
rád bych se zeptal, dneska jsem byl na technické a při té příležitosti jsem vyměnil motorový olej (trochu jsem zaspal interval výměny: do té doby najeto 10 tkm za 3 roky
-
smazany clen - FK
wessum:
To ti dam dali úplně jiný olej a ani se tě nezeptali? Tak do takového servisu bych už nejel.
Vůbec to není v pořádku.
To ti dam dali úplně jiný olej a ani se tě nezeptali? Tak do takového servisu bych už nejel.
Vůbec to není v pořádku.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 14. lis 2008 18:39:28, celkem upraveno 1 x.
-
sigmen - FK
Esso je OK,na Mogul to taky jezdí.Esso jsem lil do žigula,na Mogul jezdím teď s Feldou,ale je to polosyntetika.Minerál jsme lili v práci do služebních a dobrý,jen rychlejc černá. ;)Jestli řešíš tyhle dva,tak tam klidně šoupni Esso.Trochu odbočím:-ze zkušeností bych řekl,že maj dobrej i benzín,když potkám někde tuhle pumpu,tak tam tankuju. 
-
smazany clen - FK
Lil jsem od začátku do feldy Mogul, a to buď Felicia nebo Forte GX Pro. Jsou v podstatě stejné, viz i nějaký můj příspěvek výše. Po 90 tis. km uvnitř motoru jen zlatavý nádech, žádné černé úsady. Takže já s ním mám zkušenost dobrou a doporučil bych ho. Je to asi i trochu věc přízně k určité značce.
-
jupik - FK
Zdravím,
koupil jsem feldu 1,3mpi (r.v.2000) a chci vyměnit olej dle dodanch dokumentů od předchozího majitele tam bylo lito toto Mobil Super S, 10W40 je to dobrý olej nebo nebo za ty peníze co stojí je lepší olej třeba zde zmíněný Shell Helix Plus 10W40 popř. Total Quartz 7000 10W40... (tady u tohoto oleje LiquiMoly Super Leichtlauf 10W/40 HD mě docela zaujala cena co nějaký zkušenosti??)
Do předchozího auta forman 93 jsem lil valvoline 10w/40a spokojenost...
dík za odpovědi
koupil jsem feldu 1,3mpi (r.v.2000) a chci vyměnit olej dle dodanch dokumentů od předchozího majitele tam bylo lito toto Mobil Super S, 10W40 je to dobrý olej nebo nebo za ty peníze co stojí je lepší olej třeba zde zmíněný Shell Helix Plus 10W40 popř. Total Quartz 7000 10W40... (tady u tohoto oleje LiquiMoly Super Leichtlauf 10W/40 HD mě docela zaujala cena co nějaký zkušenosti??)
Do předchozího auta forman 93 jsem lil valvoline 10w/40a spokojenost...
dík za odpovědi
-
Návštěvník
záleží jak v moc dobrým stavu je..pokud mí motor v pohodě, nežere olej, dopřál bych jí Shell, pokud chceš výbornej poměr cena/výkon tak Total (dal bych ho tam radši jak castrol)
-
mr.Freak - FK
takže...na jaře mě nejspíš čeká olej...myslím, že felda dostávala 15W-40 a nikde nic neprosakuje, olej za rok nespapala snad vůbec žádnej a chci tam dát ten Total 10W-40...když přejdu na tenhle olej, na kolik se zkrátí ta další výměna? ročně najedu cca 10t km
-
Zbysek - FK
Záleží hlavně na tom jaký olej jsi tam lil doteď. Podle toho lze teprve pořádně odvodit zda tam dávat řidší. Ten total je jeden z nejlepších olejů v dané ceně, ale pokud je felda spokojená s dosavadním a není to vyloženě šmejd, není proč přecházet. Pokud najedeš 10tkm za rok, měl by jsi měnit normálně každý rok, ač máš interval výměny 15tkm.
-
mr.Freak - FK
je pravda že jezdím spíš pres mesta takze tech 10t je tak akorat...chtěl bych jí dopřát kvalitní olej a dostat z ní aspon trošku ten bordel pokud tam je...je ještě nějakej jinej rozdíl v 10W-40 a 15W-40 krom toho že je řidší a "rychleji maže"?
-
Zbysek - FK
Mají naprosto jiné složení a vlastnosti. Za tepla se k sobě vlastnostmi trochu přibližují. Jinak řidší olej rozhodně rychleji nemaže, právě naopak.
-
tgfh - FK
Jen bych se zeptal pro jistotu:
Když je olej 15W tak je to vždy minerální.
Když 10W tak je to vždy polosyntetický.
A 5W je vždy syntetický.
Je to tak že?
dík
Když je olej 15W tak je to vždy minerální.
Když 10W tak je to vždy polosyntetický.
A 5W je vždy syntetický.
Je to tak že?
-
Návštěvník
lidi jak myslíte, že na tom bude tenhle olej Shell Helix Super 15W/40 proti Totalu 10W-40? Cena je o 50 Kč o litr víc, což není moc si myslím...co byste radějí dali? někdo tu psal že Shell oleje jsou super...najeto mám cca 137 km,olej nezere, od posledni vymeny ani kapka nedolitá
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
tgfh: vždy to tak není. Musíš číst etiketu ...
sysntetický olej je když je na něm napsáno Fully sysntetic. Tam kde je Syntetic se pak zezadu docteš že to je vlastně minerál se sysntetickýma částicema. (takhle to třeba označuje Castrol)
Edit: jsou i 10w plně syntetické a jsou i 5w polosyntetické ... prostě se musi číst celá etiketa.
sysntetický olej je když je na něm napsáno Fully sysntetic. Tam kde je Syntetic se pak zezadu docteš že to je vlastně minerál se sysntetickýma částicema. (takhle to třeba označuje Castrol)
Edit: jsou i 10w plně syntetické a jsou i 5w polosyntetické ... prostě se musi číst celá etiketa.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
-
smazany clen - FK
To snad už není pravda. To kecání o olejích je stále o jednom a tom samém. Suma sumárum: vrzni tam Total Quartz 7000 10W-40 a už se na nic neptej. Ten patří skutečně mezi nejlepší v kategorii 10W-40 (i dle parametrů tech. listů). Lze ho objednat na www.oleje.cz za velmi výhodnou cenu. A ještě jedna věc: nevěřte, že všechny oleje 5W-40 jsou automaticky plná syntetika, byť by to bylo na etiketě napsáno. Tam lze beztrestně psát cokoliv. 10W-40 jsou optimum pro všechny felicie (1.3 i 1.6).
-
Zbysek - FK
Keldon napsal to co už tu bylo stokrát vypsáno, ale je to vážně pravda a stále se to tu píše znovu a znovu.
Jinak pro návštěvníka ještě: Shell Helix je oproti Totalu zcela jiná třída a je to jeden z nejkvalitnějších olejů na trhu. Jen nevím proč porovnáváš 15 a 10W oleje mezi sebou. Prostě chceš buď jedno, nebo druhé.
Jinak pro návštěvníka ještě: Shell Helix je oproti Totalu zcela jiná třída a je to jeden z nejkvalitnějších olejů na trhu. Jen nevím proč porovnáváš 15 a 10W oleje mezi sebou. Prostě chceš buď jedno, nebo druhé.
-
smazany clen - FK
Kurňa to je dlouhý vlákno no doufám že nebudu psát co tady je (alespoň moc teda, jestli jo tak se omlouvám) Do 1,3 Feldy může být 15W40, 10W40, asi bych to zvažoval dle toho kdo jakou vzdálenost jezdíte, jestli někdo skáče ráno 5km do práce a odpoledne zpět tak bych navrhoval 10W40 a pokud někdo jezdíte zhruba od 40-50km a víc v kuse denně tak klidně 15W40, ani jedním motoru nijak neublížíte, k 1,6 feldě, no tam hlavně nelejt nic hustčího jak 10W40 eventuálně 5W40, s 0W30 radši dále od tohodle motoru, může dojít k zadření, a jinak ze značek no Liqui Moly, Valvoline, Texako, Motul, Mobil, Mogul, pár lidí chváli Fuchs ale ten nevim nikdy jsem nedával a není ani moc k vidění. Jo a ještě taky řádně zvažte výměny, nezapomeňte že jakej koliv olej vytvořenej sintetickou cestou se znehodnocuje dalekodříve než minerál, a vzhledem ke všem přidávaným složkám do benzínu se taky olej jako takovej (ať už minerál nebo sint) znehodnocuje podstatně rychleji než tomu bylo v předchozích letech, takže jestli někdo skáčete soustavně po městě, samej start a motor soustavně ohřátej na půl tak měnit po 10 000km(on se třeba ohřeje na provozní teplotu ale právě olej se ohřejvá kapánek déle takže na tu provozní teplotu je motor opravdu zahřátej po cca 10-15km včetně oleje) no a pokud někdo mažete furt dálnici nebo prostě dlouhý cesty tak tam klidně těch 13-15000km, nějaký oleje se zvýšeným kilometrovým výkonem (long life) to není nic pro běžnýho člověka, naopak to co ušetří za časté výměny se mu může lehce vymstít, to je vhodné spíš pro týpky co v Brně sednou jedou do německa francie, nebo co já vím kam a furt takhle lítaj, ten motor vlastně jede soustavně v nejlepším režimu ale do města nebo na cestu k babičce nebo na chatu tenhle olej vhodnej není.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Ona to ani není žádná dobrá pověst. Za komančů to byl jediný cizí olej co byl občas dostupný i mimo tuzex. A původní GTX se prodával ještě donedávna za absolutně nesmyslné ceny.
ex nebožka 1,6 lpg