Zůstávají viset otáčky

MPi 1AV
AEE
smazany clen - FK

Zůstávají viset otáčky

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravim všechny.Mám takovej problém s motorem.Někdy když chci podřadit, nebo sundám nohu z plynu a chci brzdit motorem, mi zůstanou viset otáčky.Je ale zajímavé že jak šlapnu na plyn, tak otáčky spadnou.Neví někdo čím to?A lanko plynu se mi asi neseká, protože jsem zkoušel vrátit plyn špičkou nohy a nešlo to.Byl v normální poloze.Díky za rady
smazany clen - FK

Re: Zůstávají viset otáčky

Možná se zasekává motorek klapky.
ObrázekObrázek
Zkus hledat téma:Pitva škrtící klapky.
smazany clen - FK

Zdravím pánové.Mam problém s klapkou.Nedávno něchtěla felda startovat a zjistili jsme, že je to zapalovací cívka.Tak se vyměnila a vyčistili jsme i klapku.Felda chytla a jezdila v pohodě.Ale asi po 150km mi zůstávali viset otáčky a když jsem šlapnul na plyn spadly dolů.Dělalo to jen někdy.DNeska se mi sekli uplně a nejdou už vubec dolů.Oddělal jsem sání a zjistil že nedovírá klapka.Když na ni zatlačím tak zavře a otáčky v pohodě.ale jak se přidá zůstane otevřená znovu.Co s tím jde to opravit nebo musím dát jinou klapku.Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Lanko nezůstává viset? Když je klapka zaseknutá, tak má lanko u klapky vůli? Klapka zůstane zaseknutá i když vypneš zapalování?

Začni tím, že plynové lanko odpojíš a tak vyloučíš chybu v něm.

Jestli je klapka otevřená i po vypnutí zapalování, tak je to mechanický problém. Jestli se s vypnutím zaklapne, tak to bude asi něco kolem elektriky a pootevřenou jí drží řídící jednotka.

Jestli to bude mechanické, tak klapku vyndej, sundej černý plastový kryt, prohlédni převody a ručně zkus chod klapky. Musí chodit naprosto volně, bez zadrhávání. Drhnout může samotná klapka, může drhnout hřídelka (jsou tam uvnitř ložiska), nebo taky může drhnout kolíček, který zboku zajišťuje hřídelku proti posunutí.
smazany clen - FK

Lanko je u klapky volné.Klapka nedělá nic při zapínání vypínání zapalování.Asi někde drhne protože jde špatně.Je to znát i na pedálu plynu.I rukou to jde blbě.Už jsem objednanej do servisu ke známímu tak uvidím co mi řekne a na co přijdem.Pak to sem napíšu kdyby někdo měl to samé.
smazany clen - FK

Tak už to mám v pohodě.Musela se vyměnit klapka.Ta stará se zadrhávala a musím říct, že je to teď úplně jiný ježděníčko.Prostě paráda ten zátah nemá chybu.Jde vidět že klapka dělá hodně.Jinak cena i s prací 4000kč.Takže se myslím že to ujde.Přeju všem štastnej dolet
smazany clen - FK

Prosím tě,to je úplně nová klapka za ty peníze? :)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 21. lis 2008 9:41:06, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
smazany clen - FK

Ta klapka je z feldy, která měla najeto necelých třicet tisíc takže nová skoro je :D Ta felda je totálně na šrot je po havarce.Někdo ji koupil od důchodce a přetáhl zatáčku.Takže jsou z ní akorát náhradní díly :D Měl jsem štestí že jsem ji sehnal :D
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

http://www.skoda-dily.cz
maji klapku za 4900
smazany clen - FK

no,nevim,cim to muze bejt,ale jako,me se to bcas stane taky,z niceho nic,tak jednou za 14dnu:-D..proste jedu,sundam nohu z plynu a auto porad jede,zhruba tak 4sec po vyslapnuti plynu se motor drzi na 2000ot,cim to je netusim,ale taky bych rad prisel na to,cim to jako je...ale rekl bych,ze u me to nebude motorkem klapky,pac me ty se ty otacky jeste kolibou od 1600-2000....opravdu jen chvilinku,ale nastesti se to deje jen jednou za cas...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mě motor držel vysoký volnoběh po výměně baterky. Spíš teda byla řídící jednotka zblblá z těch pokusů o nastartování s vyšlehanou baterkou..
Baterku jsem znovu odpojil, chvilku nechal a pak už to běhalo jak má.
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

Využijem túto staršiu tému na môj každoročne sa vracajúci problém.
Ide o to, že počas chladného obdobia, keď je vonkajšia teplota približne pod +5°C, po naštartovaní studeného motora a po šliapnutí na plyn, ostanú visieť otáčky na 2000. Trvá to malú chvíľu, pokým sa trošku nezohreje motor. Po ohriatí, otáčky samovoľne klesnú a problém sa už neopakuje.

Nemali ste niekto taký problém, resp. nemáte tip, čo by to mohlo spôsobovať?

Pre názornosť som nahral krátke video: http://www.youtube.com/watch?v=ny3Sqd6KIks

Komentár k videu:
Naštartujem auto. Volnobežné otáčky zodpovedaju chladnému počasiu (cca1200ot/min). Šliapnem na plyn a otáčky ostávajú visieť na 2000. Motor sa ohrieva a po zhruba pol minúte otáčky náhle klesnú na voľnobežné.
Šliapnem na plyn druhýkrát. Pri klesaní otáčok je vidieť ako sa pri dvetisícovej hranici mierne pribrzdia, ale keďže je motor už trochu ohriaty, neostanú visieť, ale padnú na voľnobežné.
Pri treťom pridaní plynu otáčky plynulo klesnú na voľnobežné a chyba sa už viac neprejavuje.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Aj mne toto robi sem tam :roll:
Hlavne, ked som cistil a resetoval klapku, tak to robilo potom nejaky cas...Po jazdeni sa asi adaptacne hodnoty nastavili a zatial vsetko ok.
Stalo sa mi to na oboch nasich feldach...Este by trebalo precistit drahu potenciometra, ci by to nepomohlo :scratch:

Kolko krat si uz resetoval klapku? :D Lebo toto vyzera na nezresetovanu, hoci jazdenim by sa mala sama nastavit :scratch:
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Moje auto se chová podobně, ale dělá to jenom když je větší mráz a auto stojí dlouhou dobu venku. To se ale stane tak třikrát za zimu, tak to neřeším.

Nastartuju a točí to 1200 jak má. Rozjedu se a mírně přidám a už se otáčky chytnou na 2000 a vydrží tam až do chvíle než přidám víc.

Nepomáhá číštění ani základní nastavení.
robin1 - FK

lukydm:
Klapkou to určite nie je, pretože výskyt tejto chyby je závislý od teploty. Napríklad dnes, keď som išiel z práce, bolo +10°C a už to nerobilo.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Chcelo by to preprogramovat RJ...vraj octavky uz taky problem nemaju... :scratch:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

V mém případě to SW chyba nebude. Nové auto to nedělalo. Začalo to dělat tak někdy předloni.
robin1 - FK

Ja som už dávnejšie skúšal vymeniť riadiacu jednotku, no nepomohlo to.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Chcelo by to vyskusat nachipovanu RJ, ci ten chip nieco zmenil alebo len zvysili davku paliva a nastavili predstih :roll:
Ked dam ostru vacku +chip, potom vam poviem :D
robin1 - FK

Po dlhšej dobe som sa opäť venoval tomu môjmu problému.

Aby som si potvrdil, že "visenie" otáčok súvisí s teplotou motora, spravil som nasledovné. Odpojil som čidlo teploty a namiesto neho som pripojil potenciometer, ktorým som simuloval rôznu teplotu motora.
Nastavil som teplotu na 25°C a dvakrát po sebe som zvýšil otáčky. Zakaždým klesli na voľnobežné - čiže normálne správanie.
Potom som nastavil 10°C a opäť som zvýšil otáčky, ktoré už ale ostali "visieť". A to dovtedy, pokým som potenciometrom nezačal zvyšovať teplotu. Po dosiahnutí cca 23°C, otáčky spadli na voľnobežné.

Celú túto procedúru som pre istotu zopakoval ešte raz - s tým istým výsledkom.
Screenshot z VAGScope: http://sklad.obrazku.cz/obr595517_VAGscreenshot2.jpg

Keby som nemal dve riadiace jednotky, tak by som si myslel, že rj má vadný softvér, ktorý zle reguluje voľnobežný režim pri nízkej teplote motora. Lenže aj jedna, aj druhá jednotka sa správa rovnako.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

A co by sa stalo, keby si nastartoval studeny motor s akoze teplotou 25°C??? CI to uz prehanam :D Zimny motor sa inac sprava ak teply, ale predsa :roll:
robin1 - FK

Zatiaľ to mám "vyriešené" tak, že som paralelne k čidlu teploty pridal odpor. Riadiaca jednotka si pri 0°C myslí, že je 15°C, takže otáčky na 2000 nevisia. Čo je zaujímavé, táto "úprava" na chod studeného motora nemá nejaký postrehnuteľný vplyv.
robin1 - FK

robin1 píše:...počas chladného obdobia, keď je vonkajšia teplota približne pod +5°C, po naštartovaní studeného motora a po šliapnutí na plyn, ostanú visieť otáčky na 2000. Trvá to malú chvíľu, pokým sa trošku nezohreje motor. Po ohriatí, otáčky samovoľne klesnú a problém sa už neopakuje.

Nemali ste niekto taký problém, resp. nemáte tip, čo by to mohlo spôsobovať?

Pre názornosť som nahral krátke video: http://www.youtube.com/watch?v=ny3Sqd6KIks
Namontoval som do vozu AJčkovú jednotku a s ňou sa problém visiacich otáčok skoro úplne odstránil.

http://www.youtube.com/watch?v=MrkH49E2rJk
Teplota bola -5°C. Trikrát som šliapol na plyn. Na prvýkrát spadli otáčky bez zaváhania na voľnobežné, pri druhom a treťom prešliapnutí padajúce otáčky na dvetisícovej hranici jemne pribrzdili. Aj keď to ešte nie je kóšer, pokiaľ sa súčasný stav nebude časom zhoršovať, ďalej to už riešiť nebudem.

Ešte som zvedavý, ako sa bude v lete štartovať, keďže sa tu párkrát spomínalo, že AJčková jednotka robí v lete pri štarte problémy.
Odpovědět