teplota motoru
-
blowfishy
teplota motoru
Zdarvim vsechny ucastiny fora.Je to mesic,co jsem si koupil felicii 1.6MPI.Auticko jako takove me nedchlo nejen pro to,ze predtim jsem mel favorita ale i proto,ze auto bylo po repasi celeho motoru,protoze slecne prasknul rozvodovy remen.Ale ted k problemu.Po koupi jsem zpozoroval problem s teplotou.Nasledne se ukazalo,ze termostat uplne chybi...Koupil jsem prirubu s termostatem.Nyni mam jiz treti a ten se zda byt v poradku.ALE... Dneska jsem jezdil pracovne po meste,teplomer ukazoval na slunicku 27 stupnu a jakmile jsem narazil na kolonu a chvili stal,ta mi teplota vzrostla az na tu predposleni carku na budiku,kde sepnul vetrak.Za jizdy mam rucicku zvedlou tak 2-3mm nad tou stredni carkou,coz se mi zda uz taky moc.Je to Je to normalni,ze se to auto takhle hreje a ze ventilator spina tak pozde,nebo je jeste neco spatne?Jak to mate s teplotou Vy v lete?
-
smazany clen - FK
Re: teplota motoru
V zimě mám při delší jízdě ručičku na vodorovné čárce,v létě při delší jízdě tak jeden až dva milimetry nad vodorovnou čárkou.Teď v tomhle teplém počasí ji mám při pojíždění ve městě ty tři mm nad a občas v koloně už leze do poloviny mezi čárkami,kde už sepne větrák.Dával jsem tam čidlo 92/87.Předtím tam ale bylo stejné.Pro motor 1,6 je to lepší.Sice v koloně pořád zapíná a za krátkou chvíli zase vypíná,ale nepřehřívá se.Těch čidel je víc druhů.Vyrábí se třeba 96/92 stupňů.Je hlavně potřeba si uvědomit,že čidlo JE ZAPOJENÉ ZACHLADIČEM,kde je teplota nižší,protože chladič už odevzdal svoji tepelnou energii do vzduchu.Pakliže k tomu nemůže dojít,protože se auto nepohybuje a chladič nemá nápor vzduchu,teplota vzroste a sepne větrák.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Až na předposlední čárku mi to neleze, ale jinak se to chová tak jak popisuješ.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych, že se auto chová standardně, 1,6ka se více hřeje než 1,3ka a ventilátor spíná častěji na krátké intervaly. Možná by stálo za to vypustit chladící kapalinu, propláchnout systém, nalejt vodu se sodou a tak po týdnu vypustit, znovu propláchnout a nalejt novou chladící kapalinu červenou naředěnou v poměru 1 : 1 s destilkou. 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Rafička ukazuje plus mínus něco.
Důležité je, že větrák sepne dřív než se to uvaří. Jestli chceš mít jistotu, tak nech auto štěkat půl hodiny na místě a uvidíš, že se to v pohodě uchladí. Případně si pro klid v duši natáhni drát od větráku a dej si někam spínač. Když budeš stát v koloně, tak větrák pustíš natvrdo a rafička se ti z vodorovné čárky ani nehne.
Důležité je, že větrák sepne dřív než se to uvaří. Jestli chceš mít jistotu, tak nech auto štěkat půl hodiny na místě a uvidíš, že se to v pohodě uchladí. Případně si pro klid v duši natáhni drát od větráku a dej si někam spínač. Když budeš stát v koloně, tak větrák pustíš natvrdo a rafička se ti z vodorovné čárky ani nehne.
-
stifler1 - FK
Ked som kupil auto felicia 1,6 Mpi tak mi palicka vysla do vodorovnej polohy a v kolone mi to v lete väcsinou hned zopinalo na kratke intervaly ked bola palicka tak asi 2 mm nad vodorovnou ciarkou, potom sa mi pokazil termostat, vobec sa nechcela chladiaca kvapalina zohriat po tu vodorovnu ciarku, iba ked som stal hodnu chvilu. Dnes som menil termostat a dal som tam Wahler, lenze teraz mi palicka vystupuje asi tak v strede medzi vodorovnou ciarkou a tou ciarkou pred cervenym polickom, a ventilator mi zopne az tak asi ked stojim 4-5 minut a palicka sa pohne tak 1-2 pod tou bielou ciarkou uchladi a znova je tak niekde v strede medzi vodorvnou a tou ciarkou pred cervenym polickou. Je to tak dobre alebo co mam este zle, moze to byt tym ze tam je iny ten termostat Wahler a od vyrobi je tam nejaky SKoda, pretoze v mototechne po otazke ci je to original odpovedal ze tento stoji 450SK a original okolo 800SK.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Normálně fungující termostat udržuje za jízdy teplotu kolem 90st. To je ta vodorovná čárka. O přesnosti ukazatele teploty si ale dovolím pochybovat a tak když je rafičky +- dva milimetry kolem té čárky, tak to beru jako OK.
Normálně fungující termostat taky musí zajistit rychlý ohřev motoru. Při současných teplotách musíš mít po pěti kilometrech rafičku na té vodorovné čárce.
Když zastavíš se zahřátým motorem, tak rafička leze nahoru a před další čárkou to musí začít foukat. Rafička kus sleze a větrák se zase vypne.
Normálně fungující termostat taky musí zajistit rychlý ohřev motoru. Při současných teplotách musíš mít po pěti kilometrech rafičku na té vodorovné čárce.
Když zastavíš se zahřátým motorem, tak rafička leze nahoru a před další čárkou to musí začít foukat. Rafička kus sleze a větrák se zase vypne.
-
stifler1 - FK
Tak teraz po vymene mi palicka vylezie na moju hondotu v strede medzi vodorovnou a bielou ciarkou pred cervenym polickom po asi tak 1-2 kilometroch a vetrak zopina nieco pred tou ciarkou pred cervenym polickom, takze asi je to v poriadku.
-
joel
zdravym,potreboval bych poradit.Rucicka na teplote furt kolisa nekde mezi stredem,po hodne dlouhy jizde se zastavi za stredem,jen obcas,jinak furt kolisa,vymenil se chladic,termostat,fridex s destilkoua nod te doby to furt takhle kolisa,pred opravou se drzel budik normalne,jak ma