Životnost motoru
-
Standa3
Životnost motoru
Jakou životnost mají obvykle motory 1,6 MPI u Felicií při normální jízdě, tj. asi do 100 Km/h?V bazaru jsem viděl 1,6 MPI, měla najeto 310000 km a motor běhal bez problémů
-
Hans - FK
Re: Životnost motoru
Tady všeobecně http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
K té 1.6 MPi asi tolik: kliková hřídel je uložená v pěti ložiskách, krouťák má dost velkej už odspoda, takže se nemusí tolik točit. Osobně jsem jel v 1.6ce která měla najeto 250t km a motor šlapal parádně a výkon měl taky slušný. Nebál bych se říct, že tyto motory najedou normálně 300t km a 500t km pro ně není žádný problém při pravidelných výměnách oleje a filtru. Nálepka a jméno výrobce nehraje moc roli, důležité je dodržet specifikaci ( 10W/40 = značka ideál ). Nevěřím těm kecům typu " s naším olejem prodloužíte životnost svého motoru ". Každý motor má svou životnost odvozenou od konstrukce a použitých materiálů. Pokud se tam bude lít značka, která je aspoň trochu známá, tak se nic nepokazí. Uplně stačí oleje s takovým poměrem cena/kvalita jako třeba Texaco, Total, Ekolube, Q8, Mobil ( já dávám S 10W/40 rozlívaný za 90kč/litr ) ..
K té 1.6 MPi asi tolik: kliková hřídel je uložená v pěti ložiskách, krouťák má dost velkej už odspoda, takže se nemusí tolik točit. Osobně jsem jel v 1.6ce která měla najeto 250t km a motor šlapal parádně a výkon měl taky slušný. Nebál bych se říct, že tyto motory najedou normálně 300t km a 500t km pro ně není žádný problém při pravidelných výměnách oleje a filtru. Nálepka a jméno výrobce nehraje moc roli, důležité je dodržet specifikaci ( 10W/40 = značka ideál ). Nevěřím těm kecům typu " s naším olejem prodloužíte životnost svého motoru ". Každý motor má svou životnost odvozenou od konstrukce a použitých materiálů. Pokud se tam bude lít značka, která je aspoň trochu známá, tak se nic nepokazí. Uplně stačí oleje s takovým poměrem cena/kvalita jako třeba Texaco, Total, Ekolube, Q8, Mobil ( já dávám S 10W/40 rozlívaný za 90kč/litr ) ..
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 25. dub 2009 16:18:06, celkem upraveno 1 x.
-
tgfh - FK
Jak už bylo řečeno, s pravidelnou údržbou se dá najezdit stovky km. Osobně motor, nějak extra nešetřím, protože stejně tu kastli přežije tak i tak 
-
Hans - FK
Přesně. 
Motor bude šlapat jak hodinky, ale nebude mět kde držet páč kastla bude kaša.
Motor bude šlapat jak hodinky, ale nebude mět kde držet páč kastla bude kaša.
Naprostý souhlas s výše uvedenými názory.
Mám najeto 350 tis. a sám jsem s tím najel 150tis a nepozoruju žádný rozdíl jako když jsem to koupil.
Pokud se dodržují výměny oleje a rozvodů, tak 500tis není podle mě žádná utopie. Ventily jsou přes hydroštely, takže pokud mají dost oleje, tak jsou v klidu. Vačka přes řemen, takže žádný rachot a pěkná stabilita
Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....
Mám najeto 350 tis. a sám jsem s tím najel 150tis a nepozoruju žádný rozdíl jako když jsem to koupil.
Pokud se dodržují výměny oleje a rozvodů, tak 500tis není podle mě žádná utopie. Ventily jsou přes hydroštely, takže pokud mají dost oleje, tak jsou v klidu. Vačka přes řemen, takže žádný rachot a pěkná stabilita
Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....
- Drahoš
- Kontaktovat uživatele:
bohužel, noRavo píše: Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
-
smazany clen - FK
Ravo píše: Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....
Takže se výkon motoru časem přeci jen zvýší,protože potáhne kastli o 300 kg lehčí.
-
feli525
Až s toho začnou lítat v zatáčkách věci,tak je čas tam fouknout radši slabší motor:-)
-
Francis - FK
Životnost motoru 1,6 ?
Dobrý den.
Mám dotaz . . . Dostala se mi do rukou nabídka Felicie 1,6 ale motor má najeto 280.000. Trochu žere olej a to cca každých 5.000Km litr oleje... Takže asi pístní kroužky . . .
Zajímá mě, jestli 280.tis není pro tento motor už konečná?
Kolik tyto motory vydrží, když se o ně majitel stará?
Děkuji
Mám dotaz . . . Dostala se mi do rukou nabídka Felicie 1,6 ale motor má najeto 280.000. Trochu žere olej a to cca každých 5.000Km litr oleje... Takže asi pístní kroužky . . .
Zajímá mě, jestli 280.tis není pro tento motor už konečná?
Kolik tyto motory vydrží, když se o ně majitel stará?
Děkuji
- Schimi
- Kontaktovat uživatele:
Litr oleje na 5000,- km není ještě žádné žraní. Kdyby bral litr za 1000,- tak to řeš.
1,6 sportline 1999
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
aspon za aku cenu ti je chce predat?
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
-
Francis - FK
má už zaplacenou EKO daň, tak bych mu za ní měl dát 2O.OOOKč
Jestli je kastle v pořádku.tak to kup a pak vyměň gufera na ventilech.Jestli to pravidelně dostávalo dobrý olej a kvalitní filtr a pokud to někdo neuvařil,tak budeš jezdit dalších 300 000km. 
-
Francis - FK
- JoS: A jak poznám, jestli to někdo neuvařil??
Nejsem odborník na auta . . . ale zase né nějakej neznalec . . . Jak se to dá poznat při prohlídce, či jízdě?
Děkuji....
Nejsem odborník na auta . . . ale zase né nějakej neznalec . . . Jak se to dá poznat při prohlídce, či jízdě?
Děkuji....
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Nepoznáš.
Maximálně se podívej na šrouby co drží přírubu termostatu a na sponu hadice u termostatu. Origoš jsou černé a tak je na nich znát každá stopa. Jestli tam najdeš poškození naznačující demontáž, tak je pravděpodobné že odešel termostat a motor se uvařil. To ale nutně nevede k poškození. Když se zastaví hned jak se začne hulit, tak se motoru nic nestane.
Stejně tak to ale může být odrbané jenom proto, že se auto neohřívalo, nebo přehřívalo a někdo měnil termostat.
Prostě až to koupíš tak časem zjistíš jak moc to žere olej.
Jestli chceš udělat důkladnou prověrku motoru, tak nech změřit emise a tlaky. Když bude vše jako na novém motoru, tak máš jistotu že je OK.
Maximálně se podívej na šrouby co drží přírubu termostatu a na sponu hadice u termostatu. Origoš jsou černé a tak je na nich znát každá stopa. Jestli tam najdeš poškození naznačující demontáž, tak je pravděpodobné že odešel termostat a motor se uvařil. To ale nutně nevede k poškození. Když se zastaví hned jak se začne hulit, tak se motoru nic nestane.
Stejně tak to ale může být odrbané jenom proto, že se auto neohřívalo, nebo přehřívalo a někdo měnil termostat.
Prostě až to koupíš tak časem zjistíš jak moc to žere olej.
Jestli chceš udělat důkladnou prověrku motoru, tak nech změřit emise a tlaky. Když bude vše jako na novém motoru, tak máš jistotu že je OK.
Mně,když se mi propíchla tyčka termostatu do příruby se podařilo zastavit hned,protože jsem si všimnul,jak ručička teploměru najednou během půl kilometru vlítla do červeného pole.Kdežto jeden chlapík,co chodí k mému známému na údržbu s tím jel z Orlických hor až do Pardubic.Praskla mu hlava a zapekly se kroužky.Nakonec kupoval jiný motor 1,6 za 5000,-Kč.Záleží prostě na šoférovi,takže ani vyměněný termostat nemusí ještě nic znamenat.Že je to u tohoto motoru řešený na prd,víme všichni. 
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Takže se motoru 1.6 který má nalítáno 132 tis. nemusím tolik bát
Teďka mám 1.3 Mpi najetejch poctivejch 337 tis a ten motor po mě nic nechce tak jeslti to platí u 1.6
A kolik dyžtak stojí udělat GO u 1.6, aby byla (téměř) jako nová 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
132k km, to je ten motor teprve zajetý, jestli se s ním slušně zacházelo.
Vyměníš rozvody, přinejhorším gufera na ventilech a termostat a budeš dalších 100k km jezdit. Motor mechanicky nemá žádné problémy a při používání slušného oleje a rozumném zacházení přežije zbytek auta dvakrát.
Problémy jsou pouze s příslušenstvím - výfukové svody, škrtící klapka...
Vyměníš rozvody, přinejhorším gufera na ventilech a termostat a budeš dalších 100k km jezdit. Motor mechanicky nemá žádné problémy a při používání slušného oleje a rozumném zacházení přežije zbytek auta dvakrát.
Problémy jsou pouze s příslušenstvím - výfukové svody, škrtící klapka...
-
Meverick - FK
Najetý kilometry bych moc neřešil .. hlavně záleží na kusu motoru nějakej se ti rozbije hned a jinej zase vydrží .. já jsem koupil 1.6 z JZD byl to služebák a vystřídaly se na ní 3 lidi. Koupil sem ji s 389 000 km .. mám ji 2 a pul roku a mám najeto 416 000 km sice už zní nevymáčknu tolik ale furt dobře táhne .. na začatku sem v klidu daval 160 - 165km/h ted tak 140 možná 150 km/h . to žraní oleje .. když jezdim normalně tak maximalně 100 Km/h takj dolejvam tak 2 do roka a jen trošku . Když na ni šlapu třeba těch 130 -140 tak bych mohl dolejvat každej třetí měsíc. 
Jinak do oprav motoru jsem investoval zhruba 15 000 - 20 000 . Nový rozvody,vodni pumpa,chladič, už tam mám třetí skrtící klapku .. naštěstí sou k sehnání na vrakáčích tak za jednu jsem dal 400 . Jinak nová na 1.6 je docela pálka myslím že 6500. Motor má všelijaký zvuky chvilku v něm cinká ,jindy si myslim že mám turbo , při nižšší rychlosti a vyšším zařazenym stupni vněm píská.Nevím co to může bejt. A ted mi začal pískat při rozjezdu .. bude asi spojka.
Jinak do oprav motoru jsem investoval zhruba 15 000 - 20 000 . Nový rozvody,vodni pumpa,chladič, už tam mám třetí skrtící klapku .. naštěstí sou k sehnání na vrakáčích tak za jednu jsem dal 400 . Jinak nová na 1.6 je docela pálka myslím že 6500. Motor má všelijaký zvuky chvilku v něm cinká ,jindy si myslim že mám turbo , při nižšší rychlosti a vyšším zařazenym stupni vněm píská.Nevím co to může bejt. A ted mi začal pískat při rozjezdu .. bude asi spojka.
-
Yany - FK
Ahojte, nechcem zakladat novu temu tak sa spytam tu: mam feldu 1,6 (na diely) vsetko je plne funkcne a chcem nejako uskladnit motor, prevodovku a napravy, je lepsie z motora vypustit olej alebo ho tam nechat, ide mi o to aby vnutri nic nezhrdzavelo alebo sa nezaseklo. Ako to najlepsie zakonzervovat a odlozit?
-
Standa3
neví někdo, v jakých letech byl přibližně konstruován motor 1,6 MPI AEE, který se montoval do Feld?Vím, že třeba motor 1,3 MPI vychází konstrukčně z embéčka z roku 1964.U toho motoru 1,6 MPI AEE bych odhadoval tak 80. léta, ale nevím