Životnost motoru

MPi 1AV
AEE
Standa3

Životnost motoru

Příspěvek od Standa3 »

Jakou životnost mají obvykle motory 1,6 MPI u Felicií při normální jízdě, tj. asi do 100 Km/h?V bazaru jsem viděl 1,6 MPI, měla najeto 310000 km a motor běhal bez problémů
Hans - FK

Re: Životnost motoru

Příspěvek od Hans - FK »

Tady všeobecně http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
K té 1.6 MPi asi tolik: kliková hřídel je uložená v pěti ložiskách, krouťák má dost velkej už odspoda, takže se nemusí tolik točit. Osobně jsem jel v 1.6ce která měla najeto 250t km a motor šlapal parádně a výkon měl taky slušný. Nebál bych se říct, že tyto motory najedou normálně 300t km a 500t km pro ně není žádný problém při pravidelných výměnách oleje a filtru. Nálepka a jméno výrobce nehraje moc roli, důležité je dodržet specifikaci ( 10W/40 = značka ideál ). Nevěřím těm kecům typu " s naším olejem prodloužíte životnost svého motoru ". Každý motor má svou životnost odvozenou od konstrukce a použitých materiálů. Pokud se tam bude lít značka, která je aspoň trochu známá, tak se nic nepokazí. Uplně stačí oleje s takovým poměrem cena/kvalita jako třeba Texaco, Total, Ekolube, Q8, Mobil ( já dávám S 10W/40 rozlívaný za 90kč/litr ) ..
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 25. dub 2009 16:18:06, celkem upraveno 1 x.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Jak už bylo řečeno, s pravidelnou údržbou se dá najezdit stovky km. Osobně motor, nějak extra nešetřím, protože stejně tu kastli přežije tak i tak :)
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Přesně. :D
Motor bude šlapat jak hodinky, ale nebude mět kde držet páč kastla bude kaša.
Ravo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ravo »

Naprostý souhlas s výše uvedenými názory.

Mám najeto 350 tis. a sám jsem s tím najel 150tis a nepozoruju žádný rozdíl jako když jsem to koupil.

Pokud se dodržují výměny oleje a rozvodů, tak 500tis není podle mě žádná utopie. Ventily jsou přes hydroštely, takže pokud mají dost oleje, tak jsou v klidu. Vačka přes řemen, takže žádný rachot a pěkná stabilita

Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....
Felicia 1.6 GLX - Old Face Hot Chilli Metalista
Obrázek
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Ravo píše: Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....
bohužel, no :(
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ravo píše: Dřív se rozsype všechno okolo = kastle, úchyty tlumičů, ramena, řízení....

Takže se výkon motoru časem přeci jen zvýší,protože potáhne kastli o 300 kg lehčí. :lol:
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Jos: to se ale nezvýší výkon motoru, jen to líp pojede-...
feli525

Příspěvek od feli525 »

Až s toho začnou lítat v zatáčkách věci,tak je čas tam fouknout radši slabší motor:-)
Francis - FK

Životnost motoru 1,6 ?

Příspěvek od Francis - FK »

Dobrý den.

Mám dotaz . . . Dostala se mi do rukou nabídka Felicie 1,6 ale motor má najeto 280.000. Trochu žere olej a to cca každých 5.000Km litr oleje... Takže asi pístní kroužky . . .

Zajímá mě, jestli 280.tis není pro tento motor už konečná?
Kolik tyto motory vydrží, když se o ně majitel stará?

Děkuji
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Litr oleje na 5000,- km není ještě žádné žraní. Kdyby bral litr za 1000,- tak to řeš.
1,6 sportline 1999
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

aspon za aku cenu ti je chce predat?
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Francis - FK

má už zaplacenou EKO daň, tak bych mu za ní měl dát 2O.OOOKč
JoS

Příspěvek od JoS »

Jestli je kastle v pořádku.tak to kup a pak vyměň gufera na ventilech.Jestli to pravidelně dostávalo dobrý olej a kvalitní filtr a pokud to někdo neuvařil,tak budeš jezdit dalších 300 000km. :)
Francis - FK

- JoS: A jak poznám, jestli to někdo neuvařil??
Nejsem odborník na auta . . . ale zase né nějakej neznalec . . . Jak se to dá poznat při prohlídce, či jízdě?

Děkuji....
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nepoznáš.
Maximálně se podívej na šrouby co drží přírubu termostatu a na sponu hadice u termostatu. Origoš jsou černé a tak je na nich znát každá stopa. Jestli tam najdeš poškození naznačující demontáž, tak je pravděpodobné že odešel termostat a motor se uvařil. To ale nutně nevede k poškození. Když se zastaví hned jak se začne hulit, tak se motoru nic nestane.
Stejně tak to ale může být odrbané jenom proto, že se auto neohřívalo, nebo přehřívalo a někdo měnil termostat.

Prostě až to koupíš tak časem zjistíš jak moc to žere olej.
Jestli chceš udělat důkladnou prověrku motoru, tak nech změřit emise a tlaky. Když bude vše jako na novém motoru, tak máš jistotu že je OK.
JoS

Příspěvek od JoS »

Mně,když se mi propíchla tyčka termostatu do příruby se podařilo zastavit hned,protože jsem si všimnul,jak ručička teploměru najednou během půl kilometru vlítla do červeného pole.Kdežto jeden chlapík,co chodí k mému známému na údržbu s tím jel z Orlických hor až do Pardubic.Praskla mu hlava a zapekly se kroužky.Nakonec kupoval jiný motor 1,6 za 5000,-Kč.Záleží prostě na šoférovi,takže ani vyměněný termostat nemusí ještě nic znamenat.Že je to u tohoto motoru řešený na prd,víme všichni. :|
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Takže se motoru 1.6 který má nalítáno 132 tis. nemusím tolik bát ;) Teďka mám 1.3 Mpi najetejch poctivejch 337 tis a ten motor po mě nic nechce tak jeslti to platí u 1.6 :) A kolik dyžtak stojí udělat GO u 1.6, aby byla (téměř) jako nová ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

132k km, to je ten motor teprve zajetý, jestli se s ním slušně zacházelo.
Vyměníš rozvody, přinejhorším gufera na ventilech a termostat a budeš dalších 100k km jezdit. Motor mechanicky nemá žádné problémy a při používání slušného oleje a rozumném zacházení přežije zbytek auta dvakrát.

Problémy jsou pouze s příslušenstvím - výfukové svody, škrtící klapka...
Meverick - FK

Příspěvek od Meverick - FK »

Najetý kilometry bych moc neřešil .. hlavně záleží na kusu motoru nějakej se ti rozbije hned a jinej zase vydrží .. já jsem koupil 1.6 z JZD byl to služebák a vystřídaly se na ní 3 lidi. Koupil sem ji s 389 000 km .. mám ji 2 a pul roku a mám najeto 416 000 km sice už zní nevymáčknu tolik ale furt dobře táhne .. na začatku sem v klidu daval 160 - 165km/h ted tak 140 možná 150 km/h . to žraní oleje .. když jezdim normalně tak maximalně 100 Km/h takj dolejvam tak 2 do roka a jen trošku . Když na ni šlapu třeba těch 130 -140 tak bych mohl dolejvat každej třetí měsíc. :)

Jinak do oprav motoru jsem investoval zhruba 15 000 - 20 000 . Nový rozvody,vodni pumpa,chladič, už tam mám třetí skrtící klapku .. naštěstí sou k sehnání na vrakáčích tak za jednu jsem dal 400 . Jinak nová na 1.6 je docela pálka myslím že 6500. Motor má všelijaký zvuky chvilku v něm cinká ,jindy si myslim že mám turbo , při nižšší rychlosti a vyšším zařazenym stupni vněm píská.Nevím co to může bejt. A ted mi začal pískat při rozjezdu .. bude asi spojka.
Yany - FK

Příspěvek od Yany - FK »

Ahojte, nechcem zakladat novu temu tak sa spytam tu: mam feldu 1,6 (na diely) vsetko je plne funkcne a chcem nejako uskladnit motor, prevodovku a napravy, je lepsie z motora vypustit olej alebo ho tam nechat, ide mi o to aby vnutri nic nezhrdzavelo alebo sa nezaseklo. Ako to najlepsie zakonzervovat a odlozit?
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

neví někdo, v jakých letech byl přibližně konstruován motor 1,6 MPI AEE, který se montoval do Feld?Vím, že třeba motor 1,3 MPI vychází konstrukčně z embéčka z roku 1964.U toho motoru 1,6 MPI AEE bych odhadoval tak 80. léta, ale nevím
Odpovědět