Špatné chlazení při volnoběhu
-
vasek125 - FK
Špatné chlazení při volnoběhu
Již od výroby má moje felicia 1.3 MPi problém s uchlazením motoru v kolonách při volnoběhu, jak v zimě, tak v létě. Všechno bylo měněný kromě chladiče a chladí to "dobře". Problém je asi ten, že je malý chladič a proto často spouští ventilátor. Šel by použít chladič např. z 1.9? Pomohl by?
-
flacek - FK
Re: Špatné chlazení při volnoběhu
Tak chladic je velikostne v poradku to by varilo nam vsem.Ono hlavne jde o to ze i kdyz budes mit chladic ja nevim z ceho napr z octavy tak pokud stojis tak chladic neni uciny.Proto se jmenuje naporovy chladic.To znamena hledej chybu nekde jinde.Co treba spinac na chladici? Funguje? Co sam ventilator? Dale cerpadlo a cely okruh.Nestraci se voda atd? Spis to chce napsat co je novy a co ne.Pripadne ze chladic chladi tak ono po rpavde uz ma par let za sebou a kdyz uz si menil vse tak chladic neni zadna darda.
-
vasek125 - FK
Právě že ventilátor spouští, ale dost často. Chvilku stojím a teplota jde nahoru, spustí ventilátor a běží s přestávkami dokud se nerozjedu. Měnil jsem všechny hadice okruhu, termostat, expanzní nádobku i s víkem.
-
jarda.vysocina - FK
No, já mám sice 1.3 BMM motor a chová se to stejně . Jelikož jsem toho s Felinama najezdil ve firmě hodně a to jsem měl dvě , s první jsem najel přes 180 000 km ( 1.3 MPI , combi , zvýšený výkon ) , druhá VAN plus ( 1.3 MPI klasika stará tvář )
a taky asi 220 000 km . Většinou jsem jezdil dlouhé štreky po republice a zjistil jsem toto .
U vozů s motorem BMM a MPI a se starou maskou je chlazení trošku hůře provedené (nyní mám svoji Felinu taky 1.3 BMM /40 /1995 ) a při popojíždění v koloně se často spouští ventilátor - nepomůže ani zvýšení otáček aby se nespustil ventilátor . A při teplotě nad 15 ° C stačí zastavení na semaforu na 2 minuty a ventilátor běží . Faktem je to , že tato auta neměla měněný chladič a ten se opravdu časem hodně zanáší . Při provozu jsem to sám nějak nepozoroval , ale když kámoš vyměnil předek ( masku + další části ) na Felině , protože ji ťuknul , za novou tvář a motor zůstal včetně chladiče původní , tak se chlazení zlepšilo . Pak jsme vyměnili i chladič a výsledek byl zase o poznání lepší .
Taky mě netěší , když jedu nakoupit a jen moje auto po zastavení na parkovišti ještě několik minut vřčí (chladí se ) .
Vyřešeno to zatím mám, čidlo na chladiči spíná dost brzy a tak se to vždy uchladí , ale nový chladič dám a to co nejdříve .
Je totiž taky původní a bude zanesený .
Jarda
a taky asi 220 000 km . Většinou jsem jezdil dlouhé štreky po republice a zjistil jsem toto .
U vozů s motorem BMM a MPI a se starou maskou je chlazení trošku hůře provedené (nyní mám svoji Felinu taky 1.3 BMM /40 /1995 ) a při popojíždění v koloně se často spouští ventilátor - nepomůže ani zvýšení otáček aby se nespustil ventilátor . A při teplotě nad 15 ° C stačí zastavení na semaforu na 2 minuty a ventilátor běží . Faktem je to , že tato auta neměla měněný chladič a ten se opravdu časem hodně zanáší . Při provozu jsem to sám nějak nepozoroval , ale když kámoš vyměnil předek ( masku + další části ) na Felině , protože ji ťuknul , za novou tvář a motor zůstal včetně chladiče původní , tak se chlazení zlepšilo . Pak jsme vyměnili i chladič a výsledek byl zase o poznání lepší .
Taky mě netěší , když jedu nakoupit a jen moje auto po zastavení na parkovišti ještě několik minut vřčí (chladí se ) .
Vyřešeno to zatím mám, čidlo na chladiči spíná dost brzy a tak se to vždy uchladí , ale nový chladič dám a to co nejdříve .
Je totiž taky původní a bude zanesený .
Jarda
-
vasek125 - FK
Jakým způsobem mám ten chladič vyměnit? Vypustit kapalinu, vyčistit soustavu a pak nový nebo nejdřív nový, pak vyčistit soustavu? Jak mám vlastně vyčistit chladicí soustavu? Mám to vypustit a nalít tam jen destilovanou vodu nebo ještě něco na vyčištění?
-
vasek125 - FK
A ještě: koupil jsem chladicí kapalinu starline, která je na bázi ethylglykolu, ale ta současná na bázi monoethylenglykolu. Předpokládám, že ta současná tam ještě i po vyčištění trocha zůstane. Můžou se ty kapaliny mísit? Obě jsou modré.
-
big.jedla - FK
Proboha to je přece jasné že to nechladí. Žádné auto když stojí tak nechladí... škodovka, BMW, Ferrari... náporové chlazení = k chlazení je třeba nápor vzduchu. Jelikož auto stojí nápor vzduchu není. No tak je ho holt nutno vyvolat jinak (ventilátorem). Kdyby to auto mělo chladit i když stojí tak by tam ten ventilátor ani nebyl.
-
vasek125 - FK
To je do jisté míry pravda, ale nestalo se mi u jiných aut, že by teplota tak rychle šla nahoru při stání na semaforu nebo v koloně.
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Když jde teplota rychle na horu při zastavení na červenou tak snad jedině termostat .
Buď neotvírá nebo je zaseklej .
Buď neotvírá nebo je zaseklej .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
vasek125 - FK
Termostat je ok. Už je tam alespoň asi 10., protože často odcházejí a problém byl se všemi.
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A čistě náhodou když odděláě víčko z chladící kapaliny a motor je zahřátý a přídáš víc plynu neunikaj tam nějaký bublinky ?
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
jarda.vysocina - FK
Měj jsem kdysi Favorita , kopil jsem ho v r. 1989 jako nové auto a najel jsem s ním 135 000 km a měl stejný problém . Je to stavbou motoru a způsobem chlazení . Chladící směsi do mrazu nejsou nic dobrého - je to žíravina a i když říkají, že ty nové jsou ekologičtější - není to pravda . Dokáže rozpustit a naleptat cokoliv, včetně gumy a plastů - a to je to, co se po čase začne usazovat v chladiči , tam se totiž ta teplá kapalina "ochlazuje" a proto se usazuje .
Pokud by byla v chladiči od začátku v novém vozidle jen destilovaná voda , bylo by to nejlepší . To ale v našich klimatických podmínkách nejde .
Jinak pro emilio52 : pokud má někdo v háji těsnění třeba pod hlavou a nebo se mu barví chladící kapalina olejem atd. , tak myslím že chápe , že za přehřívání ""může"" něco jiného . Pokud není úplně "TYDÍT"
Jarda
Pokud by byla v chladiči od začátku v novém vozidle jen destilovaná voda , bylo by to nejlepší . To ale v našich klimatických podmínkách nejde .
Jinak pro emilio52 : pokud má někdo v háji těsnění třeba pod hlavou a nebo se mu barví chladící kapalina olejem atd. , tak myslím že chápe , že za přehřívání ""může"" něco jiného . Pokud není úplně "TYDÍT"
Jarda
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 03. čer 2009 10:05:01, celkem upraveno 1 x.
-
flacek - FK
Tak ono ohrati vody u FA/FE je behem chvile protoze ohrat vodu z cca 80 na 100 a vic uz neni takovy velky rozdil a v okruhu je +-6l. Napr. vozy 742 pro neznale Skoda 120 a odvozeniny mely 12l takze nez se to ohralo na provozni teplotu kor v zime chvili trvalo.A kazdy auta i novy maj vepredu ventilator proste chladic pokud na nej nejde proud vzduchu nechladi.
Ted k problemu.Zkusil bych vymenit chladic.Vypustis nekam vodu (nejlepe ekologicky
) odsroubujes hadice myslim ze je chycen nahore a dole na takovym rantlu popravde kdyz se menil na facku byl sem po nocni a moc si to nepamatuju a zase otazka jestli je v tomto smeru FA/FE stejne.Postup montaze je zas opacny.Jinak s tou nemrzkou tak se nedoporucuje jezdit bez nic i v lete kvuli korozi.Ono driv byl problem v tom ze FA uz melo hlinik a ty blci ze Skodovky tam davaly Fridex co ho vyzral.Takze prvni generace Facek s hlavama neni extra dobre.Dneska uz by kapaliny mely byt OK.
Ted k problemu.Zkusil bych vymenit chladic.Vypustis nekam vodu (nejlepe ekologicky