Kolik ampér vám "žere" čerpadlo na Felicii MPI?

Simos 2P
135M, 136M
jirikj - FK

Kolik ampér vám "žere" čerpadlo na Felicii MPI?

Příspěvek od jirikj - FK »

Zdravím všechny.neustále bádám proč mi felda jede tak ne půl výkonu než ostatním.Teď jsem si změřil jestli je na palivovém čerpadle dostatečné napětí a vlivem přechodových odporů netlečí třeba málo.Zjistil jsem že je tam pouze 11V přitom na alternátoru a baterii 14V.Změřil jsem proud a ten je přes 10A.Posílil jsem vedení takže je tam už 13,5V
Ale je takový proud normální?
tajnej

Re: Kolik ampér vám "žere" čerpadlo na Felicii MPI?

Příspěvek od tajnej »

10A tak velky proud, to by vysvetlovalo ten ubytek napeti nekde po ceste k cerpadlu vlivem prechodovych odporu. Jinak nejspis mas v haji moturek v cerpadlu, 10A je sakra prilis...
jirikj - FK

Taky jsem si to myslel,ele to čerpadlo je celkem nový.Zas někdo říká že je to normální proud.Mohlbyste to někdo změřit a dát mi vědět?
tajnej

Příspěvek od tajnej »

no zmeril bych to, ale znas nejaky nejednodussi zpusob jak a kde? Obetuju tomu tak maximalne 10 minut :-)
jirikj - FK

Dalo ba se to udělat na relátku čerpadla(myslím druhé zprava nahoře).Vyndat ho a do zdířek(je tam takový kříž zdířek,tak jsou to ty vedle sebe horizontálně) zastrčit dva fastony a připojit ampérmetr,pak nastartovat.
Vypadá to nějak jako na obrázku(těch teček si nevšímejte,jen čárek,nejde mi sem vložit obrázek,proto tkahle krkolomně)

...──
│....── ← tak na těchto zdířkách se dá změřit proud do čerpadla
...──
tajnej

Příspěvek od tajnej »

Tak sem ti to promeril. Zezacatku, kdyz byl motor vypnutej a cerpo se tocilo melo spotrebu kolem 7A. Pak sem nastartoval a proud se ustalil kolem 8A. Kdyz sem motor vytocil spotreba kratkodobe vylitla na 8,5A. Zkalibruj si ampermetr, je mozny ze ukazuje hovadiny. Jestli mas merak z lidlu ani bych se nedivil...
jirikj - FK

Díky moc.Měřák mám dobrej,kalibrovanej z práce.Mám ještě jedno čerpadlo tak jsem ho zkusil a když trochu přiškrtím hadičku je tam taky těch 10A.Je možný ayby byly ucpaný trubky pod autem?Filtr je novej.Nedá se to nějak zjistit třeba tím že bych nechal téct benzín třeba do kanistru a třeba za minutu to načerpá určitý objem,ale neví někdo kolik by to mělo být?
mikka

Příspěvek od mikka »

Minimální množství čerpaného paliva pro motor 1,3MPI při přetlaku 3 bary je podle dílenské příručky při napětí na svorkách čerpadla 9V 410 cm3/30s, při 10V 495 cm3, při 11V 580 cm3 a pri 12V 665 cm3.
Napětí na čerpadle při motoru v klidu a při běžícím čerpadle je asi o 2V nižší než napětí na akumulátoru.
jirikj - FK

Díky za vysvětlení.Takže ten úbytek 2V tam má být?To je nějaká ochrana čerpadla nebo co?
mikka

Příspěvek od mikka »

Ochrana asi ne...
Spíš přirozený úbytek napětí pro dost velký proud čerpadla.
Je to sice měděný drát 1,5 mm2, ale délka drátů (od relátka v pojistkovce k čerpadlu a od čerpadla k ukostření vzadu u levého koncového světla) je značná a něco přidají i přechodové odpory na konektorech a svorkách.
Odpovědět