Geometrie a jiní bubáci

stony - FK

Geometrie a jiní bubáci

Příspěvek od stony - FK »

Může mi tu někdo pospat jak se přesně provádí seřízení geometerie u felicií?
Nejdřív to změří a pak co se kde povoluje a co se kde utahuje? Pořád s tím všichni straší, ale že by někdo uvedl co jak se to nastavuje to ne. :lol:
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Re: Geometrie a jiní bubáci

Příspěvek od Mildacaso »

pokud se to ma udelat presne je potreba na to vybaveni, a jelikloz nevis kde se co dela tak vybaveni nemas, Doporucuji nechat udelat nekde v servisu.
Jinak u felicie se da menit pouze sbíhavost predni napravy, ta by mela byt cca 0-1 mm sbihava ( udaj se muze treba nepatrne lisit) , dela se to na spojovacich tycich ze se meni jejich dleka dle toho jak je spojovaci hridel zasrouovana.
Jinak mereni ostatnich parametru nema smysl pac se snima hybat neda za normalnich okolnosti, ale da se podle nich udelat kontrola zda byla karoserie bourana a tak podobne.
stony - FK

Takže jde o to aby byli kola rovně když auto stojí nomrálně na zemi. Aha, tak to si vemu vodováhu a šup na to :lol:
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

auto musi byt na zemi, spravne by melo byt zatizeno urcitou hmotnosti ale to se nikdy nedela, jen se properuje aby si vse sedlo, Kola bych udelal 1 mm sbihava, musis taky pri tom mit spravne natocen volant aby byl v rovine, nez vodovavu spis potrebujes meridlo delky, Zmeris vzdalenist hrany rafku vzadu a pak v predu na hrane na stejnemm miste vyskove , a pak si jen dopocitas a doladis. Bejt to nejaky novejsi auto tak tam ty hodnoty jsou daleko mensi a jsou spatne meritelne.
Ja na svem aute mam 1 mm sbihavy.
mikka

Příspěvek od mikka »

Sbíhavost je ok, když má 0 až 2 mm. Takže ten 1 mm sbíhavosti je fakt optimální.,
Ještě pozor na pár věcí: měřit na hraně ráfku přesně v polovině výšky kola, a ráfek v tom místě nesmí být nějak deformovaný. Lepší je si označit bod měření třeba křídou, změřit vzdálenost mezi hranami ráfků vzadu a pak s autem popojet (na rovné ploše) tak, aby označený bod byl vepředu. Tím se eliminuje pokřivení ráfků.
A taky se musí korekce sbíhavosti dělat na obou řídících tyčích, ne jenom na jedné. Na obou stranách musí zůstat stejná vzdálenost od osy vnitřního kulového čepu (u hřebene řízení) po osu vnějšího kulového čepu. Jinak auto blbě sedí v zatáčkách, protože se kola neodvalují správně (vnitřní kolo musí být natočeno do zatáčky o něco víc než kolo vnější). Měří se to třeba od konce závitu, nebo od zápichu na řídící tyči. U starých aut to ale nemusí jít dobře změřit, řídící tyče můžou být dost orezlé.
Takže je fakt asi nejlepší, nechat si sbíhavost udělat přesně někde, kde na to mají správné vybavení.
stony - FK

Tak díky za info, přeměřit to snad zvládnu. Jde o to, abych zbytečně neplatil za geometrii když to vlastně nepotřebuju. Si řeknete blbých pár stovek, ale ročně se na podobných blbostech ušetří už hezkých pár tisíc. ;)

Tohle jsem našel. Hezké:
Sbíhavost je nutno nechat seřídit, jakmile zjistíte:

* nadměrné opotřebení vnitřní nebo vnější strany pneumatik
* tendence vozidla táhnout k jedné straně při zrychlení a k druhé straně při brzdění (tohle si ověřím :!: )
* tendence vozidla táhnout doprava nebo doleva pří jízdě konstantní rychlostí po rovné silnici
* určitou tuhost řízení při rejdu
* špatné vycentrování volantu
* po průjezdu zatáčkou se kola nevrátí rychle do přímého postavení
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

stony:Aby jsi nedopadl jak já.Nechal sjem si to seřídit od jednoho kluka taky jen tyčkou a místo jednoho kola se mi sjížděli obě,takže nakonec jsme stejně jel na laserovou geometrii
stony - FK

No ale mně se kola sjíždějí stejně a rovnoměrně. Podle těch příznaků bych řekl, že to mám v pořádku.
Jde o to jestli se může stát něco vážnějšího než blbě sjeté gumy, když to nenechám odborně seřídit?
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

pokud je špatně seřízená geometrie přední nápravy, tak to má víc příznaků společně, jak už zde bylo uvedeno, např. nerovnoměrným sjížděním pneumatik, táhnutím ke straně atd. nebo to má vždy jeden příznak z několika, např. jen sjíždění pneumatik aniž by auto táhlo ke straně atd?
Odpovědět