Po výměně víčka a palce nestartuje

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Honzecek

Po výměně víčka a palce nestartuje

Příspěvek od Honzecek »

Ahoj, dneska jsem měnil víčko rozdělovače a palec u 1,3i a nemůžu nastartovat. Točí, točí, ale nechytne to. Předpokládám, že na vině jsou blbě zapojené kabely, ale nemůžu zaboha přijít na to co na nich mám zapojeno špatně. Ujasněme si to: víčko jde nasadit jen jedním směrem (je tam takový výřez, který vymezuje jednu jedinou polohu, pohled budu brát směrem zvenku dovnitř namotor, čiže rozdělovač mám po levé ruce). Pořadí zapalování je 1-3-4-2, palec se otáčí po směru hodinových ručiček (jak je vidět z přiloženého obrázku, ty dva čtverečky jsou výstupky pro úchyt), doufám, že zatím to mám dobře. A teď připojím kabely ke svíčkám a číslu válce, který je vyražený na bloku motoru. Takže jednička k jedničce, dvojka ke 2 a tak dál. Je to tak správně? Pokud ano, tak závada je někde jinde, ale aspoň to pomůže nešťastníkům, kteří si popletli kabely.

Obrázek
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Po výměně víčka a palce nestartuje

Příspěvek od Kuladmin »

Ve vicku to mas ok ale na svicky blbe ber svicky zleva (pri pohledu pred autem) a je to 1 3 4 2 poradi svicek zapomen na ty cisla na hlave!!! A bude to ok. Samozdrejmne i dle delky kabelu.
Adler - FK

Příspěvek od Adler - FK »

Je to zapojené špatně...

Vývod pro první válec je označený ryskou takže to je jasné... A pak kabely do rozdělovače zapojíš po směru hodinových ručiček a na svíčky směrem od alternátoru v pořadí :

2 vývod rozdělovače a 3 svíčka
3 vývod rozdělovače a 4 svíčka
4 vývod rozdělovače a 2 svíčka.

Už víš proč tedy 1-3-4-2?
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Tedy asi takhle, že? Obrázek

Díky za informace, fakt jsem v tom měl zmatky:)
Adler - FK

Ano už je to správně ;)

Kdybys to bral podle čísel na hlavě pak by sis musel odmyslet čísla které jsou na víčku rozdělovače a jeho vývody číslovat v pořadí tak jak jdou za sebou po směru hodinových ručiček. Tzn. že jsi pomíchal dvě metody zapojení dohromady.
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Mě totiž zmátlo u 1-3-4-2 to, že to je číslování válců zleva doprava. Já jsem to bral podle číslování, které je vyraženo na bloku a to se liší.
Adler - FK

viz co jsem napsal v předchozím příspěvku ;)
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Ajajajaj, nejde to!!! :( Teď jsem to zapojoval a furt to samé. Ted už to mám stopro dobře, odpojil i připojil jsem konektor k cívce, i ke vstřikování, no mě jebne:-D Zítra tam zkusím vrazit zpátky jak VN kabely, tak palec i víčko i staré svíčky. Jo, teď mě napadlo, kdyby byla špatná jedna svíčka, nastartovalo by to a jelo na tři válce nebo by to nenastartovalo vůbec?
Chose

Příspěvek od Chose »

jelo by to jenom na tři válce.Nemáš to třeba jenom zachlastané,kdyžsto zkoušel s blbě zapojenýma kabelama?Zkus svíčky jestli nejsů mokré,nebo jestli vůbec hážů jiskru,aby nebyl problém někde jinde.
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Počítám, že přechlastané to asi bude, s tím blbým zapojením jsem to párkrát dost protočil (cca po pěti sekudnách). Co teda? Mám to zkoušet startovat (samozřejmě při dobrém zapojení:-) dokud to nechytne? Nebo to mám nechat vydechnout do rána?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Já už se setkal u Favorita se šmejd víčkem a palcem...kdy palec byl jakoby nižší (nebo víčko vyšší) a nedosahoval ke kontaktům ve víčku.
Chose

Příspěvek od Chose »

povytahuj svíčky a omrkni je jestli sou mokré,kdyžtak ofůknůt vzduchem benzín,popřípadě ještě zkus jestli hážů jiskru.
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Oukej, zítra zkusím ty svíčky a taky hodit zpátky víčko a palec. Díky za rady.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Me jen napada mas jednicku opravdu na jednicce? Pokud se nemylim je na vicku ten vycnelek z boku ktery rika ze je to prvni valec.
Takhle by to melo vypadat.
http://sklad.obrazku.cz/obr251817_P1040279.JPG
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Tak jsem to dneska zase zkusil vypojit, zapojit, přepojit, profoukal jsem konektory, lehce stříkl WDčkem, vytáhl jsem i snímač otáček, byl celkem zanesený, tak jsem ho vyleštil. Svíčky krásně mokré, čerpadlo při otočení klíčkem chvilku zašumí, takže benzínu asi habaděj. Jiskry jsem zkoušel u dvou svíček (dva válce zprava, ty ostatní jsem nezkoušel, páč mně neměl kdo startovat, a nejsou dost dlouhé kabely, abych je vytáhnul tak, abych to viděl z auta při startování, ale myslím, že budou taky házet jiskru, když dvě fungují výborně). při startu z válce bez svíčky krásně bafá benzínová mlha, takže já fakt nevím co s tím. Nemůže to být tím, že je to přechlastané (jak tu padl názor?) POkud ano, co s tím? Měl jsem sundaný filtr vzduchový a vevnitř u škrtící klapky i kolem bylo dost mokro. A nemůžou být přece jen ty kabely blbě zapojené? :lol: :lol: :lol: POsílám odkazy na fotky polohy víčka i pořadí kabelů. Lidi, já fakt nevim. Budu vděčný za jakékoli rady.

http://img5.rajce.idnes.cz/d0509/2/2857 ... 007930.JPG

http://img5.rajce.idnes.cz/d0509/2/2857 ... 007940.JPG
Adler - FK

Proč se ptáš a rovnou si to nezkontroluješ podle fotky co sem dal Kuladmin? :roll: Zjistil bys totiž hned že zapojené to máš správně.

Tak mě napadá zkusit vytáhnout pojistku palivového čerpadla, vytočit všechny svíčky a protočit motor ať se palivo vyšlehá z válců jestli je to fest přechlastané.
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Tak jsem zkusil i tu pojistku pro čerpadlo vytáhnout, párkrát jsem chtěl protočit motor, ale ten zvuk byl úplně jiný než klasicky při startování, podle mě se točil jenom startér, ale motor ne, tím pádem písty žádné palivo nevytlačily. A já už na to kašlu, zítra to odtahuju do servisu. Každopádně díky za rady. Pak sem napíšu čím to bylo.
mikka

Příspěvek od mikka »

Vyšroubuj všechny svíčky, vyndej pojistku od čerpadla paliva (č.4), dej plný plyn a startuj. Motor se bude točit o dost rychleji a lehce, nemusí překonávat kompresi ve válcích, protože vzduch utíká otvory po svíčkách. Pokud je motor přechlastaný, tak tím vyfoukáš přebytečný benzín.
Zkontroluj, jestli máš rozdělovač natočený správně. Nejprve natoč motorem tak, aby ryska na řemenici byla proti výstupku s nulou na krytu rozvodů. Teď máš píst prvního válce (u řemenu) v horní úvrati, ale zbývá ještě zjistit, jestli je to horní úvrať po kompresi nebo po výfuku. Nejjednodušeji se to zjistí tak, že trošku ucpeš prstem otvor po svíčce prvního válce a otáčíš motorem. Když se ryska na řemenici blíží k značce nula a z otvoru po svíčce fouká vzduch, je to kompresní zdvih. Pokud vzduch nefouká, musíš motorem pootočit ještě o jednu celou otáčku.
Pak sundej víčko rozdělovače. Palec teď musí být natočený k vývodu kabelu ke svíčce prvního válce. Pokud není, je třeba pootočit rozdělovačem.
Svíčky musí být suché, jinak nepálí. Pokud jsou mokré, tak vyfoukat, vysušit, vypálit nad plamenem, nebo použít nové svíčky.
Adler - FK

Když vytáhneš pojistku čerpadla tak ti akorát nepojede ono čerpadlo a vstřikovací ventil. A děláš to z toho důvodu aby se ti při protáčení motoru nedostávalo do válců další palivo. Na startér to nemá žádný vliv a musí točit s motorem normálně... Jinak je pravda co psal mikka a to zkusit ještě zkontrolovat základní polohu rozdělovače.
Honzecek

Příspěvek od Honzecek »

Tak, auto už mám doma. Bylo to: 1)otočený rozdělovač o 180° (jak tu někdo říkal) + 2) špatné čidlo otáček. Ten rozdělovač byl otočený zřejmě při výměně rozvodů asi před 40000 km (zdravím umělce z Jablůnky :lol: a když to opravář zjistil, tak už se mu nechtělo ho otáčet, tak prostě zapojil kabely jinak. To bych mohl zkoušet zapojovat dle normálního schématu do aleluja a nic. Tak ale už je to v pořádku všechno, je to dokonce ještě lepší než když auto jezdilo, zmizely drobné nepravidelnosti ve volnoběhu (asi vyčištění na VAGu) a startuje na drcnutí. Čiže pokud budete chtít někdo opravovat auto v Jablůnce (u Vsetína), tak si dobře zkontrolujte zda jedna je jedna a vlevo je vlevo ;) Všem děkuju za rady.
Odpovědět