externí teploměr

vybavení a úpravy interiéru atd.
vitanek-best - FK

externí teploměr

Příspěvek od vitanek-best - FK »

Ahoj, nikde jsem nenašel téma na toto téma :-D

Kam byste umístili čidlo na venkovní teplotu externíh teploměru? Někde jsem četl, že se dává někam k mlhovce. Tak jestli máte někdo lepší řešení??

Dííík
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: externí teploměr

Příspěvek od Kuladmin »

U mlhovky by mu bylo asi hodne zima a zkreslovalo by to nekdo dava to cidlo do zpetnyho zrdcatka to je asi nej misto pak nekam pod naraznik apod ale nesmi ho ovlivnovat teplota motoru a naopak studeny vzduch za jizdy.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Naopak si myslím že u mlhovky je to ideální....je co nejblíž u silnice a je schovanej za nárazníkem takže si myslím že měření je celkem odpovídající skutečnosti.
Já ho mám přidělaný ke kabeláži mlhovky a no problem.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Kuladmin píše:U mlhovky by mu bylo asi hodne zima a zkreslovalo by to nekdo dava to cidlo do zpetnyho zrdcatka to je asi nej misto pak nekam pod naraznik apod ale nesmi ho ovlivnovat teplota motoru a naopak studeny vzduch za jizdy.
ale pozor pokud jsou vyhřívaná tak to bude taky zkreslovat :) Čidlo teploty od PC se dává k levý přední mlhovce .
Tam mu je nejlíp.
http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... ru#p149039
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Kdyz tak nad tim uvazuji mozna ze i jo ale je otazkou na jakem typu narazniku u stareho je kapsa tam to bude asi ok akorad nevim co to udela kdyz bude mlhovka svitit delsi dobu zda to nezacne ohrivat.
mikka

Příspěvek od mikka »

U starého nárazníku není čidlo teploty od PT přímo v kapse, ale vedle ní. Kouká tou malou mřížkou vedle kapsy mlhovky.
Naposledy upravil(a) mikka dne pát 25. pro 2009 9:17:59, celkem upraveno 1 x.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dal jsem ho vedle mlhovky. Měří to relativně dobře. Jenom když se zastaví, tak rychle teplota roste, protože se to zahřívá od motoru a chladiče.

Většina aut ho má v zrcátku, ale to se obávám, že v létě to ukazuje hovadiny.
Chabicov - FK

Příspěvek od Chabicov - FK »

hehe :D kdosi tady psal ze k mlhovce ne ! Prej to ovlivni, kdyz na to fouka ... kdyz jedes 20km/h a mas tam 10 stupnu tak pri 156km/h tam bude taky 10 stupnu.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Chabicov
hehe :D kdosi tady napsal ptákovinu
Chabicov - FK

Příspěvek od Chabicov - FK »

tj fyzika ...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Však právě, ta ti asi nic neříká ;)
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

103457: Opravdu? Takže když kolem čidla proudí vzduch o určité teplotě tak může to čidlo ochladit na teplotu nižší než je teplota vzduchu? Pouč nás 8-)
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Tak až pojedeš tak si vystrč ruku z okna ale nech si to až bude teplejc ;)
A můžeš to zkusit i s teploměrem kolik ukáže při stojícím vozidle a kolik za jízdy .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jenže kolem čidla neproudí vzduch o konstantní teplotě, roli v tom hraje vlhkost obtékaného vzduchu, jeho rychlost a z toho vyplývající tlak.
Ještě se ti nestalo, že ti za jízdy zamrzly ostřikovače, které před jízdou šly? Nebo, že ti za jízdy na skle zamrzla voda, která při stojícím vozidle byla v kapalném stavu?
Chlapci, chlapci, nejdřív si něco přečtěte, než vypustíte blud. Napište si do apri, oni vám o tom pošlou referát, jak je palubní PC naprogramován, aby korigoval teplotu v závislosti na jedoucím, či stojícím vozidle. Proto taky palubní PC ukazuje dvě teploty, jednu stavu vozovky s ohledem na rychlost jízdy a druhou aktuální teplotu čidla. ;)
Marty_pv - FK

emilio52: A píše tu někdo že bude měřit teplotu rukou? Lidi cítí pocitově nižší teplotu když kolem nich rychle proudí vzduch - kůže se rychleji ochlazuje. Ale jestli se někomu ochladí za jízdy čidlo teploměru na teplotu nižší než je teplota vzduchu tak rozbil druhý termodynamický zákon :lol: Teploměr ti při různých rychlostech ukáže stejnou teplotu vzduchu, ledaže bys dojel do míst kde je teplota vzduchu nižší nebo vyšší než při předchozím měření. to že se někomu zvedá teplota při stojícím autě může souviset se špatnou izolací čidla od teplýho vzduchu z motorovýho prostoru.

103457: Druhý termodynamický zákon (Clausiusova formulace) říká: Teplo nemůže při styku dvou těles různých teplot samovolně přecházet z tělesa chladnějšího na těleso teplejší. Když stojí auto a voda na skle je tekutá a při jízdě zamrzne, tak musí mít vzduch teplotu 0°C nebo nižší (na stojícím autě voda nemusí mít teplotu vzduchu, ale během jízdy se ochladí rychleji než když auto stojí) zamrznutí ostřikovače bych do toho vůbec nepletl, protože aspoň já v nich nemám čistou vodu, ale i líh.
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

Marty_pv píše:emilio52: A píše tu někdo že bude měřit teplotu rukou? Lidi cítí pocitově nižší teplotu když kolem nich rychle proudí vzduch - kůže se rychleji ochlazuje. Ale jestli se někomu ochladí za jízdy čidlo teploměru na teplotu nižší než je teplota vzduchu tak rozbil druhý termodynamický zákon :lol: Teploměr ti při různých rychlostech ukáže stejnou teplotu vzduchu, ledaže bys dojel do míst kde je teplota vzduchu nižší nebo vyšší než při předchozím měření. to že se někomu zvedá teplota při stojícím autě může souviset se špatnou izolací čidla od teplýho vzduchu z motorovýho prostoru.

103457: Druhý termodynamický zákon (Clausiusova formulace) říká: Teplo nemůže při styku dvou těles různých teplot samovolně přecházet z tělesa chladnějšího na těleso teplejší. Když stojí auto a voda na skle je tekutá a při jízdě zamrzne, tak musí mít vzduch teplotu 0°C nebo nižší (na stojícím autě voda nemusí mít teplotu vzduchu, ale během jízdy se ochladí rychleji než když auto stojí) zamrznutí ostřikovače bych do toho vůbec nepletl, protože aspoň já v nich nemám čistou vodu, ale i líh.
Řeknu ti to asi takhle- otevři si nějakou láhev se stlačeným vzduchem a uvidíš, že za chvíli budou odletovat kousky ledu i při teplotě okolí 20 stupňů. Jak mi pak tedy vysvětlíš to Tvoje tvrzení ,že ta teplota není na rychlosti závislá????
Marty_pv - FK

Radek1: Když plyn prudce expanduje (to je ten tvůj stlačený vzduch z lahve unikající do atmosféry) tak se ochlazuje - říká se tomu Joule-Thomsonův jev. Takže to s měřením teploty za jízdy čidlem souvisí asi tak jako měření teploty rukou z okna.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jak tak hledím, tak někteří opravdu při fyzice chrněli.

Když ti kolem ruky proudí vzduch, tak odnáší vrstvičku zahřátého vzduchu + se z ruky odpařuje voda. Čidlo není narozdíl od ruky vyhřívané a tak kolem sebe žádnou vrstvičku nemá. Čidlo se může ochladit na nižší teplotu než okolní proudící vzduch, jenom v případě že je mokré. Odpařování vody odnímá čidlu teplotu. Mokré ale bude jenom chvíli, než se všechna voda odpaří.

Tahat sem otevření tlakové lahve, kdy dochází ke změně tlaku plynu, nebo dokonce ke změně skupenství kapaliny na plyn, to už jsme hodně daleko. Na principu změny skupenství nám všem pracuje lednička, klimatizace...

Najít na autě místo, kde čidlo bude stále ukazovat teplotu jako teploměr ve stínu za barákem, to nemáte šanci. V nárazníku ho zahřívá motor, zahřívá ho slunce, zahřívá ho v létě silnice. Když ho dáte do zrcátka, tak ho bude zahřívat slunce výrazně víc, než v nárazníku.

Vy opravdu potřebujete v autě měřit teplotu nějak extra přesně? Venkovní teploměr mne netrápí. Víc mne štval vnitřní, který reagoval na změnu teploty zoufale pomalu. Dohnalo mne to až k vykuchání čidla z teploměru. Umístil jsem ho do holé stínu pod palubní desku a hned je to jiná káva. Jak v létě otevřu dveře, ta teplota na teploměru valí dolu. Dřív to ještě půl hodiny ukazovalo 45st.
Odpovědět