STK A EMISNA

MPi 1AV
AEE
Lumpy

STK A EMISNA

Příspěvek od Lumpy »

Zdravim všetkych..
Najskor sa omluvam ak som zalozil tuto temu na zle miesto ale mam par otazok..
Zacnem tym ze vo february mi konci STK a Emisna... Mam taky problem.. Moja 1.6 ide motoricky perfektne, ale ma uz najazdene 300t km.. papa olej aj ked nejak extra nie.. cca 1300km/liter a to pri vytačani motora..Chcel by som vymenit motor ale az niekedy v lete pretoze menit piestne kruzky alebo spominane gufera nechcem vzhladom na to ze motor uz ma svoje odžite.. Moj problem spočiva v tom ze ci bude problem na Stk ked mi budu robit emisie... ci bude vadit ze zerie olej a ci to prejde.. nechcem menit motor kvoli emisnej lebo mi to teraz nevychadza ani po financnej stranke ani po casovej.. olej ma netrapi lejem tam klasiku ziadny 500 korunovy olej.. este sa chcem opytat k stk, ze co vsetko musi byt dobre aby auto preslo.. viem ze brdzy, svetla.. beru do uvahy aj tlmice? pojdem na geometriu este a neviem musim vymenit aj capy? kontroluju ich? nechcem tam chodit NA 2-3 KRAT ALE PRIST TAM RAZ spravit vsetko a ist dalej.. dik za vase rady.. a este raz sa ospravedlnujem ak som tuto temu dal na zle miesto:)
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: STK A EMISNA

Příspěvek od 103457 »

Ahoj,
pokud ti to žere olej, tak to legálně přes emise neprojde.
Co se týče STK, tak je hlavní důraz na brzdy a řízení s podvozkem, čily klouby silentbloky, vůle v řízení
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Litr na tisíc kilometrů, to už je docela dost na HC to bude znát. Záleží jak je na tom katalizátor. Jestli to tolik oleje bere už dlouho, tak bude otrávený a hodnota HC může být přes limit. Původně bylo předepsáno 300, později to sundali na 100. Jak mám ale zkušenost, tak tady s toho nikdo moc nedělá vědu. Když se to tak nějak motá kolem té stovky, tak auto projde. V ČR měřeji emise v každé autodílně a tak nebývá problém zajistit zelenou známku za drobnou pozornost. ;)

Co kontrolují na STK na Slovensku ti neřeknu. V ČR probíhá kontrola tak, že najedeš na montážní jámu. Technik si nechá otevřít kapotu, prohlédne identifikaci vozidla, pohledem překontroluje stav motorového prostoru, stav brzdové kapaliny, překontroluje upevnění akumulátoru. Pokaždé mi pohledem kontroluje i přítomnost ABS. Následně auto obejde a obhlédne náležitosti jako zástěrky, tažné zařízení... Potom technik vleze pod auto a prohlédne stav podvozku (vůle, koroze), stav brzdových hadic a trubek, stav palivových trubek, stav prachovek a manžet. Poté popojede na válcovou zkušebnu brzd, kde vyzkouší provozní i ruční brzdu. Popojede na místo kde reglokopem překontroluje nastavení světel a zkontroluje i funkčnost dalších elektrických zařízení (komplet světla, stěrače, klakson). A to je vše.
Měli by kontrolovat i povinnou výbavu, ale to jsem ještě nezažil.

Neboli, jestli ti auto brzdí, svítí, není v celkově dezolátním stavu, tak v pohodě projdeš. Když vidím co všechno dokáže legálně a bez úplatku projít STK, tak kroutím hlavou. Spolehlivě budeš mít problémy s votuněným autem. Cokoli bez homologace a letíš.
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

:o
Od Atnafurs:to co píšeš dělaj možná u vás na Vysočině,ale tady v Praze sem přijel na STK v kanclu předal klíče a dostal jsem je až když bylo auto po kontrole, čili když si ho technik přebral asám si pojížděl po lince,pak teprv zjistíš zda jsi prošel nebo NE!!! Je pravda že zatím jsem prošel pokaždé kdykoliv tam přijedu a letos jsem tam byl již po páté..
Podotýkám že jezdím do Roztok u Prahy a nikoho tam neznám,ale jen zavolám jestli mají volno anikdy se nestalo že by odmítli!!!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jo vy to tam máte s komplet servisem ;)
(alkoholické nápoje dle volného výběru, masérka...) :D

Tady si musím sám zajet do dílny kde probíhá měření emisí. U měření celou dobu jsem. Pak musím vycouvat a stoupnout si do fronty před linkou technické kontroly. Až nad jámu dojedu sám. Dolu pod auto mne táhne skoro pokaždé, i když autu nic zásadního neni. Na další stanoviště na lince už si popojíždí technik sám.
Byl jsem na třech stanicích v okolí a všude je to stejné.

Co bych taky za 990Kč čekal.
drv.Astor - FK

Příspěvek od drv.Astor - FK »

990Kc je dobry....v bruntale chcou 1200, ceka me to v lednu...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

U 1,6 se doporucuje davat mene oleje a ne az po okraj pak ho papaji o 106. Proste bych tam zajel a ryskl to navic 1,6 maji uz v papirech normu ze mohou zrat az 1l na 1000km.
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

No tento rok som mal problém s EK/STK - tiež mi žerie olej tak 0,7l / 1000km. Na prvej kontrole sa s tým vôbec nebavil - začal s emisnou - tá nevyšla :cry: , tak ma dal vycúvať, aby som sa vrátil, keď to bude OK a potom ma pustí aj na STK :evil: . Odišiel som ešte v ten deň na inú stanicu TK - bol tam akurát kámoš a ten dal motoru na frak :o . Presnejšie takých 4500 ot držal 5 minút a potom bol sám v šoku, keď odrazu všetky hodnoty padli na nulu :shock: . Podľa protokolu som mal lepšie hodnoty ako pred dvomi rokmi ;) . Takže doporučujem pred STK/EK nechať si skontrolovať auto - najmä brzdy a svetlá v obyčajnom servise a pred vjazdom do dielne poriadne vytočiť motor na takých 20km - ak je kat. OK tak to zvládne ;)
Lumpy

Příspěvek od Lumpy »

No jato risknem s tou emisnou.. na stk sa pripravim vymenim predne platnicky, pojdem na geometriu vymenim vsetky capy, a zadne tlmice.. ziarovky som kupoval nove s xenonovym efektom a 50 percentov zvysenou vydietelnostou.. este jedna otazka.. asi este neviete kupil som auto feldu 1.6 no az po kupe respektivne po odhlasovani z evidencie v bratislave zistil majitel ze ho ma v exekucnom konani :( no uz som do nej vrazil dostz penazi a ked som sa to dozvedel nechcel som uz spet povodne peniaze lebo mi nechcel dat aj s tym co som tam vlozil.. ale slubil ze to da dokopy co najskor a poslal mi jeho original technicky spolu s kartickou emisna stk a aj poistka.. no a aby som nezabudol aj splnomocnenie overene notarom.. no ale otazka viazne tu.. nebude problem spravit stk a emisnu ked je to v exekucii?? mozno to dovtedy spravi mozno nie neviem.. ale chcem vediet aby som tam nesiel nadarmo..diki za rady
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Před emisema je potřeba protáhnout každé auto, které jezdí kratší štreky. Nedávno jsem byl na emisích s manželky feldou. Neměl jsem čas to projet a HC bylo sotva v limitu. Když mi to před rokem měřil kamarád jenom tak pro ověření stavu, tak jsem to protáhnul a hodnoty to ukazovalo třetinové.
Chce to fakt zahřát motor a pak ho delší dobu hnát víc v otáčkách, aby se profouknul kat.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

STK uděláš na jakékoli auto, které má platnou registraci. To v ČR znamená registrační značku (dříve SPZ), technický průkaz a osvědčení o registraci (dříve tzv. malý technický průkaz).
S autem může na STK přijet kdokoli, vůbec to nemusí být majitel. Identitu toho kdo přijel nikdo neřeší. Určitě pak neřeší, jestli je na autě nějaký dluh, exekuce... Doufám, že by alespoň zavolali policajty, když by bylo kradené, nebo ho exekutor už hledal, ale ani tím si nejsem jistý.

S tou exekucí tě považuju za sebevraha. Je velice pravděpodobné, že si auto vyzvedne exekutor a vydraží ho. Ty se pak léta budeš soudit s původním majitelem. Do uzavření celé záležitosti už bych do auta nedal ani korunu. Tedy bych nedělal ani STK. Doufám ještě, že nemáš ani písemnou smlouvu, to se s prachama rozluč definitivně.

Tohle je jeden z důvodů, proč bude moje následující auto nové.
Lumpy

Příspěvek od Lumpy »

Ano je to sebevrazda.. mas pravdu no co som mal spravit? predtym ako som sa dozvedel som vymenil prevodovku, a vela veci.. mam aj kupno predajnu zmluvu.. a on povedal ze ak sa mu to nepodari vybavit tak mi vrati peniaze.. pockam do toho februara a uvidim..
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Keď chceš meniť brzdové doštičky, tak po výmene ich treba trocha zabehnúť - aby si sadli, pretože sa Ti ľahko môže stať, že s brzdami neprejdeš :!: :o
SID
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SID »

Kuladmin píše:U 1,6 se doporucuje davat mene oleje a ne az po okraj pak ho papaji o 106. Proste bych tam zajel a ryskl to navic 1,6 maji uz v papirech normu ze mohou zrat az 1l na 1000km.

S tím olejem mám stejnou zkušenost dát do půl rýsky a vydrží dýl než když dáš plnou a u té mé 1,6 je ještě poznat když ji točím to si pak taky vezme o dost rychleji
škoda felicia 1,6 kombi lxi 55kW 08/99
ford focus 1,8 kombi Ghia 85kW 04/99
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Tak jsem byl dnes na STK. Vše bez problémů, SPDS, LEDky v osvětlení SPZ i elektrické naklápění světel - ani nezkoušel jestli funguje. Povinnou výbavu kontroloval zběžně. Výsledek dvě lehké závady: Mírná koroze (klasika) a Kola - vůle v zavěšení. Už jsem se nestihl zeptat na detaily, tak to zkusím tady - co si mám pod tím představit - co a jak případně zkontrolovat? Díky.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Niekto z prispievajúcich ( asi Peters, neviem isto ) sen dával kód závad z STK. Pozri si na protokole kódy závad a na druhej strane protokolu by mal byť popis závady prípadne tu na fóre príspevok.
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Jojo, tam jsem se už díval. Prostě vůle v zavěšení, víc se z toho nedovím. Jde mi jen o to, co a jak si mám překontrolovat fyzicky.
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Zvedni předek auta, pohejbej s kolama. Jestli zjistíš vůli je to buď čep řízení ( při držení vpravo a vlevo ) nebo kulový čep spodního ramena ( nahoře a dole ). Pak sundej kola, obuj kanady a kopni ( lehce ) do ramen, tím odhalíš špatný silentbloky ramen. Pak můžeš ještě pohnout tlumičem s pružinou, horní uložení tlumiče může mít vymačkaný silentblok nebo ložisko.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli to na nerovnostech nevrže, nebo neklepe od přední nápravy, tak to neřeš. Oni tam něco na tak staré auto napsat museji. Mě tam už dvakrát napsali únik oleje, přitom to nikde ani nevlhne.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Atnarfus: Jasný, taky si to říkám. Mám ale rád, když jsou věci v pořádku a vím na čem jsem. Až budu mít čas, tak se na to preventivně mrknu.
Jinak díky za radu.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mrkni.
Tady jsou technici na STK až tak aktivní, že když se jim tam něco nezdá, tak mne zatáhnou pod auto a ukážou problém.
SID
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SID »

no ono je docela jednoduché poznat zda je tam máš /ty vůle/ nebo ne nejlépe je to při přejezdu nerovností při vyšší rychlosti v zatáčce auto má pak tendenci vypochodovávat ze zatáčky ven . Doporučuji nechat opravit na fildu je to relativně levná záležitost a neskutečně to zlepší pohodu při řízení
škoda felicia 1,6 kombi lxi 55kW 08/99
ford focus 1,8 kombi Ghia 85kW 04/99
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Atnarfus píše:Jo vy to tam máte s komplet servisem ;)
(alkoholické nápoje dle volného výběru, masérka...) :D

Tady si musím sám zajet do dílny kde probíhá měření emisí. U měření celou dobu jsem. Pak musím vycouvat a stoupnout si do fronty před linkou technické kontroly. Až nad jámu dojedu sám. Dolu pod auto mne táhne skoro pokaždé, i když autu nic zásadního neni. Na další stanoviště na lince už si popojíždí technik sám.
Byl jsem na třech stanicích v okolí a všude je to stejné.

Co bych taky za 990Kč čekal.
:lol: :lol: Noo maserku nemáme, ale servis je když přijedu nahlásim STK+Emise tak mi nechá pouze najet k dílně a dále se o nic nestarám, v recepcesi dám kavíčko :oops: nebo BIREL a čekám až dorazí tehnik :)
Cena:1.000,-Kč
Odpovědět