Alpine IDA-X200: problémy, rady, zkušenosti

dotazy a rady na vše kolem hudby
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Zdravím,
koupil jsem nové autorádio Alpine IDA X200 (místo 16 let starého) a ISO konektory jsou rozdílné, což se asi dalo očekávat. Co s tím? dá se sehnat nějaká redukce?

Původní konektor:
Obrázek

Alpine:
Obrázek

Předem díky za info, nemohl jsem to nikde najít.
Naposledy upravil(a) Almond dne ned 21. úno 2010 19:09:08, celkem upraveno 1 x.
Psykopath - FK

Re: Zapojení nového autorádia - help

Příspěvek od Psykopath - FK »

K tomu Alpinu jsi nedostal nějakou kabelovou redukci na klasické iso? Potim se djí koupit iso konektory a ten původní bílý si přepájíš....
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Nedostal, mám to z druhé ruky... Ještě zkusím kontaktovat prodávajícího... Nedá se to někde dokoupit?

S tím přepájením nevim nevim, jednak jsem levej, ale hlavně na rádiu je sice návod pro zapojení kabelů (číslo pinu - barva kabelu), jenže tam uváděj takový barvy, který se u mně v autě prostě nevedou a naopak mám některý zase navíc...
Psykopath - FK

No v autě to není problém dohledat, nicméně zkus počkat jestli se neozve někdo z tvého okolí, že by ti pomohl...

edit: každopádně redukce k těmto rádiím se dá koupit http://www.zbozi.cz/items?q=redukce%20i ... ab&redir=1
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Díky za info... na ty Alpine/ISO redukce jsem se taky díval, ale u žádné jsem nenašel, že by byla kompatibilní přesně s iDA-X200. zase na druhou stranu, Alpine snad nebude v jednom kuse měnit svoje konektory, ne?

jinak dá se s jistotou podle první fotky říct, že se jedná o standartní ISO konektor?
Psykopath - FK

ne, iso konektor se skládá ze dvou konektorů a vypadají takto: http://www.feliciaklub.cz/?id=r_radio
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Aha, tak to jsem z toho jelen :rendeer: co za konektor tam vlastně mám...

Nenašel by se někdo z Prahy a okolí, kdo by zvládl za úplatu zapojit?
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...konektor ti pošlu, ten starý je bez odrušovacího členu a má jiné rozměry.Tento by měl být 10x22mm

http://www.fancarhifi.cz/www-fancarhifi ... Alpine-ISO

...takže původ iDA... je nejasný co... :?: ...a rady typu "...to si přepájíš..." jsou fakt super... ;)
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Ohledně konektoru jsem kontaktoval prodejce, počkám si na jeho reakci, třeba ještě dodatečně pošle ;) Kdybys měl nějakou redukci na ten původní konektor, prostě plug and play, bral bych hned...
Původ - čorka by to snad bejt neměla, koupeno oficiální cestou z druhé ruky, znám jméno a adresu prodejce.. I když možné je bohužel všechno, 100%ně si nic ověřit nemůžu.
Psykopath - FK

famcar: co je špatného na radách typu to si přepájíš, nebo to někomu svěříš? Nebo jsem mu měl napsat ať to rozstříhá a napojí to (prasácky) přes čokolády? neznám lepší způsob (samožřejmě kromě natahání nové el. instalace) než přepájení...
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

nebylo tím myšleno nic osobního...ale pokud nemá ten konektor tak pro laika je nemožné toto rádio zapojit tak aby nedošlo k jeho poškození.Taky jsem se setkal s autorádiem pochybného původu které mělo na výstupních konektorech (jak je na foto výše) napájeny kabely.Ty nebyly ani překryty smršťovací bužírkou proti případnému spojení.Proto ta moje reakce...na tyto styly jsem doslova alergický ;) a na čokoládu zvlášť...tu ať si nechají elektrikáři na lustry... :lol:

...takže nic ve zlém...ale setkal jsem se už s takovým bastlem, že to hlava nebere :thumbdown: a proč to dělat složitě...když to jde vyřešit v celku elegantně...
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Tak pánové, nehádejte se mi tady, oba se mi snažíte pomoct a to je pro mě hlavní, díky vám oběma ;)

Jinak před pár minutami jsem obdržel odpověď od prodávajícího - kabel mu po připojení jeho nového rádia zbyl, zapomněl ho přibalit k tomu starému, co prodával. Dodatečně mi ho pošle. Takže situace je následující: během pár dnů mi dorazí redukce z ISO na 16ti pinový konektor Alpine. Je to posun vpřed, ale ne, že by to uplně řešilo můj problém :) Ještě bych potřeboval nějakou redukci z toho mého starého konektoru na iso :lol: Nedělám si iluze, že by se něco takového dalo sehnat, ale přecijen - neví někdo o něčem?
Psykopath - FK

No to je sice pravda, že mu to nepomůže pokud nemá ten konektor k tomu rádiu, nicméně z auta mu trčí starý konektor, který taky není iso, takže ten už bude muset přepájet (nebo někdo) samozřejmě že je zde namístě kvalitní práce, zatáhnutí do sršťovacích bužírek apod. Já čokolády používám buď na jídlo nebo do lustru, stejný názor mám na ty zařezávací svinstva, za tohle bych vraždil...

Ještě mě napadlo Almonde, zkus vytáhnout tu tvojí kabeláž z auta, jestli tam náhodou ty iso konektory nebudou...
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Tak rádio jsem asi před týdněm úspěšně zapojil, dorazil mi k němu konektor od prodejce a s ním už to byla hračka, nakonec jsem v autě našel i ISO konektory, zastrčené hluboko v plaubní desce.. :) No nicméně jak už to bývá, tím problémy neskončily... Teď mi auto 3 dny stálo a rádio vyflusalo baterku do takový míry, že se mi při otočení klíčkem ani nerozsvítily kontrolky a jak jsem si později všimnul, ani nezafungoval centrál, baterka prostě neměla sílu vůbec na nic. Tak jsem to proměřil a odběr 190-220mA :shock: No nicméně vyřešeno, dal jsem vypínač na ten drát, kterej má jít přes spínačku, takže teď při vypnutym vypínači mi to žere kolem 5-10mA, což už by mělo bejt v klidu. Nastavení si pamatuje. No ale teď další záležitost:

Když přes USB připojim paměť s cca 20GB hudby, jednak trvá načítání nesnesitelně dlouho, rozdělí se mi to do 3 "BANKů", což je taky na přesdržku, když chci vybrat autora z jiné části abecedy než ten co tam hraje teď... Protože při přepnutí BANKu se ten novej vždycky začne znova načítat, což opět trvá dost dlouho... No ale hlavní problém: některé soubory (občas alba a občas celé interprety) mi to vůbec nenačte, některé mi to rozhází (jednak do různých BANKů, jednak pod různá jména - např. pár songů pod jméno interpreta, pár pod "neznámé").. Když si chci zobrazit složky, zobrazí to až seznam složek s jednotlivými alby, tedy asi až třetí úroveň složek, výš (k interpretům) se dostat nemohu. Podotýkám, že vše mám pečlivě otagované, ID3 Tagy tam jsou u všeho. Nemá s tím někdo zkušenost, nenapadá někoho co s tím? Zkoušel jsem už i ze složek vymazat obrázky (covery), nepomohlo. Možná nějaké znaky, které se Alpině nelíbí, tak pro jistotu vůbec nenačte celé soubory? Ale to by nevysvětlovalo zmizení celých interpretů, kteří v názvech nemají žádnou diakritiku.. prostě už nevím no :?

Další věc, dá se měnít barva podsvětlení? pokud jo, jak? četl jsem, že se dá měnit mezi červenou a modrou, ale nepodařilo se mi to vykoumat...
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Re: Alpine IDA-X200: problémy, rady, zkušenosti

Příspěvek od LucasCZE »

Mozna mas tagy v ruznem kodovani. Jsou tam moznosti UTF-8 a jeste tusim nejake win.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

...Almond...20GB fleshka nebude s rádiem kompatibilní...proto to dlouhé načítání.Zkušenosti mám s 8GB a ta je bez problémů a i na tu se toho vejde dost a dost.Některé fleshky dokonce s Alpine ani nehrály.
Tyto autorádia jsou koncipované hlavně pro připojení přehrávače iPod, ale ty jsou ještě bohužel cenově ne nedostupné, ale každopádně drašší.

Teď k připojení autorádia...to v případě Felicie je lepší udělat buď na spínačku pozice č.15 kde budeš mít +12V po zapnutí zapalování a nebo použít vypínač pro spínané +12V (červený kabel) Nové modely (cca od 04>) musí být zapojené na spínání což u novějších vozů je v celku bez problémů protože disponují tzv. spínanou "O" kde i bez zapnutého zapalování jen s klíčkem v první poloze je možné mít puštěné rádio.

Změny nastavení podsvětlení se provádějí v menu.
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

LucasCZE: Tak jsem zkousel zmenit kodovani, bohuzel zadnej efekt, ale diky za napad ;)
Vyzkoumal jsem jeste jednu zalezitost: kdyz zkopiruju obsah, ktery se mi z 20GB nenacte, na jinou flashku (dejme tomu 1gb), ejhle, najednou ten obsah vidim. Takze to bude asi fakt tim, co psal fancar, ze to proste na takovou kapacitu neni staveny. Zas na druhou stranu jsem si stahnul anglickej navod a tam se pise, ze to zvladne nacist az 10 000 pisnicek z USB, ja jich tam mam cca 2200. Zadne omezeni kapacity jsem v navodu nevycetl. No ale nevadi, co se da delat, vetsinu pisnicek tam vidim, tech par budu muset ozelet. Nechce se mi pouzivat flashku s nizsi kapacitou uz proto, ze zadnou nemam, tech 20GB mam v mobilu, kde tu hudbu pouzivam i k jinejm ucelum. Na telefonu se da nastavit, aby se choval jako flash pamet, coz jsem udelal, to jen tak pro vysvetleni...

No a k tomu připojení - přesně to, co tu píšeš, jsem už na FK někde vyčetl a momentálně to mám zapojený tím druhým způsobem, tedy přes vypínač na červenym drátu. Funguje to převážně dobře, ale už asi jednou nebo dvakrát se mi stalo, že i přes toto připojení se mi smazaly nastavené hodnoty :?

Podsvětlení - menu jsem prolez od A do Z, hrál jsem si s tim fakt dlouho, ale jediné nastavení ohledně podsvícení jsem tam našel ztlumení intenzity podsvětlení při zapnutých hlavních světlometech,aby radio v noci neoslňovalo (tuším, že se to jmenuje "dimmer"), jenže při povinném denním svícení je to dost k prdu. Žádné jiné nastavné podsvětlení jsem bohužel nenašel.
Odpovědět