LPG 1.3 - zkušenosti, rady, postřehy

se sporákem místo motoru :D
pepiv - FK

LPG 1.3 - zkušenosti, rady, postřehy

Příspěvek od pepiv - FK »

Já mám BRC na Feldě 1.3 MPI 50kw a už druhý reduktor. Repas se až tak nevyplatí, pokud si to člověk neumí udělat...
Spotřebu mám v průměru něco málo pod 8 litrů. Můj jízdní styl je smíšený, jezdím s lehkou nohou ale i agresivně, dle nálady achuti ;) Jezdím docela málo - 10 tis. za rok, ale i tak se mi Lpg vyplatí.
Auto na plyn jsem koupil náhodou, avšak nelituji toho!
Ono by si každý blbeček ušetřil ty uštěpačné poznámky o plynovém sporáku atd. , kdyby si spočítal kolik prachů nasypal do auta jen za benzín - za několik let jsou to nehorázné pálky.
Jen jediná věc mě na mém lpg systému mrzí: nefuguje zde totiž odstavení dodávky paliva při deceleraci (brždění) motorem, narozdíl od MPíčka.
Jinak pro zajímavost: při výměně reduktoru v servise mi vyhodili krokový motorek - že prý to jede i bez toho! (Spotřeba pak byla asi o 0,5 l nižšší, než se starým reduktorem.). Při předposlední revizi a seřízení reduktoru zase odpojil dráty od lambda sondy, že prý jim ukazovala nějaký nesmysly. Výsledkem bylo pocitově lehké navýšení výkonu při stejné spotřebě.
Dále pro zajímavost: každým rokem, kdy jdu s plynem na povinnou revizi, ohlašuji pouze: "chci seřídit reduktor". V mém servise je totiž revize součástí seřízení reduktoru (zdarma). V opačném případě platím stejný prachy (350 Kč) pouze za tu nutnou a fádní revizi!!!
Stefi74 - FK

Re: LPG 1.3 - zkušenosti, rady, postřehy

Příspěvek od Stefi74 - FK »

Vydím Forum O LPG tak se chci zeptat jake sou ceny zastavby a jaký system je dostačující pro 1.3 Mpi dik za radi :) smozřejmě s toroidní nadrží :thumleft:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

:D ...s toroidní...
Stefi74 - FK

Ivorek Sakra pardon ;)opraveno :lol:
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Proč ta připomínka k toroidu?
Stefi74 - FK

Blbě sem to napsal no tak mě opravil ;)
pepiv - FK

Jak často měníte svíčky u 1.3 LPG?
Já mám na nich 25 tisíc a letos mi to už asi 3x střelilo do sání. Poslední případ byl fatální, rozskočil se airbox, rozrhla se hadice pro sání z airboxu... Bude to asi těmi svíčkami, že? Filtr je totiž čistý.
Holt plyn šetří kačky ale jsou s ním starosti navíc.
Jinak spotřebu mám dlouhodovou 8,0 l na 100 km, až teď se začíná zvedat o asi půl litru.
Niko

Příspěvek od Niko »

To střílení do sání je asi způsobené i tím že ti vyhodili krokový motorek co udržuje optimální složení směsi-když šlápneš na plyn krokový motorek přidá víc plynu když ubereš plyn zase ubere plynu a ten šroubek co ti tam dali místo něj ti na akceleraci přidá prd a směs je potom chudá a motor víc náchylnýn a střilení do sání.......
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

krokovej motorek hlídá volnoběh ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
pepiv - FK

Tak jsem koupil "nový" airbox z vrakoviště, starý netěsnící jsem vyhodil (pro zajímavost: starší generace lidí, byť třeba odborníků nemá potuchy, co slovíčko "airbox" znamená - v prodejně škoda na mě hleděli jako na marťana, znají tam jen termín: "vzduchový filtr a vložka vzduchového filtru" :D Já si ale myslím, že termín Airbox je nejen kratší ale i přesnější...)

Ale zpátky k problematice. Dal jsem ten druhý, skutečně těsnící airbox, novou filtrační vložku nasávaného vzduchu (za 140 Kč) a vyměnil svíčky. Na starých svíčkách jsem naměřil odtrh 0,7 mm (Bosh Super plus) což pro plyn asi není ideální, jak jsem se zde dočetl... Dal jsem tedy nové NGK, co tady někdo doporučoval (jedna sála nějakých 113 Kč), a ty jsem před montáží sklepl na 0,5-0,6 mm. (Mimo toho jsem udělal ještě olej ale to jen mimochodem). Očistil jsem spirálové kontakty na vysokonapěťové cívce zapalování.

A teď dojmy:
Zatím jsem ujel jen nějakých 70 km. Střílení se zatím neobjevilo. Co se týče výkonu motoru pozoruji jeho drobnou degradaci při sešlápnutí "plný plyn" , kterou připisuji tomu, že starý airbox prostě netěsnil a pouštěl vzduch do sání i mimo filtr (byl naprasklý). Tudíž méně vzduchu a menší výkon. Naopak ve spodních otáčkách, když nedávám plný plyn to jakoby akceleruje o malinko lépe (ale jen skutečně ve spodních otáčkách t.j. tak do dvou tisíc).
Taky se mi zdá, že padají trochu rychleji otáčky při puštění akceleračního pedálu.
Co mě ale nepotěšilo je toto:
Při poklesu otáček na volnoběh dochází pravidelně k drobnému "taroku" = otáčky spadnou snad až příliš tak, že motor chce chcípnout, následně vyletí na 1000 ot. a až pak se ustálí na volnoběžných (ASI 800?).

Uvidím, jak dopadne kombinovaná spotřeba. Ta se dlouho držela na 8,2 litrech a až při rozrženém airboxu se vyhoupla na 8,95 l. Pokud bude vysoká, valím do servisu.
Pokud máte nějaký postřeh, napište prosím.
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Já mám LPG s klasickým mixem+reduktor, jednotka pouze pro přepínání LPG/Benzín a zastavení LPG ventilem. Spotřeba kolem 9-10, ale honím ji a svíce mám asi ještě origo-na vlastní auto není čas :D (kovářova kobyla...). Jinak propad otáček po sundání nohy z plynu mám taky-zhoupne se to i několikrát, nicméně to nechcípně tak to neřeším. Najeto zatím asi 6,5tkm (cca za 3 měsíce) a nestřílí a jede odspoda lépe než na benzín (mám 40kw) - lpg není limitován jednotkou motoru, tak to rve šponu :D . Závada byla jedna-odešla mi plnička. Po natankování hezký fičák cca 1m od nárazníku :lol: - na čerpačce valili oči. Vyměněno za nový kus a zatím vpoho.
Pokud máš spotřebu LPG na 8l, buď rád. Já to raději otevřel ať to jede, proto těch 9-10l. Mimo město je to pod 9l jen lehce-neřeším to, furt to spoří.
V pátek jsem měl dobrý zážitek - stál jsem čumákem mírně do kopce, vypnu motor a za 5 minut už jsem nenastartoval. Motor točil a nic. Na třetí pokus sepnulo čerpadlo a nakopnul jsem. Z toho plyne-i na LPG se vyplatí držet aspoň 1/4 nádrže benzínu - pumpa se nezadře a chladí se ;) .
pepiv - FK

Teď má vlastně taky klasiku: mix a reduktor. Ten krokový motorek vyhodili prý proto, že lpg-lambda signál byl prý špatný a tak by ten motorek stejně nefungoval, jak má. Škoda, no, je to přece jen věcička za 2200 Kč a teď mi leží nevyužitá doma.
Nakonec jsem jel do toho servisu, protože to nedrželo volnoběh na lpg a furt chcípalo. Spotřeba navíc 9l. Mimochodem taky to poslední dobou dost honím, jak důchodce jedu jen když mám na to náladu, tak z 15% jízdy.
V servisu jsem vyplazil 410 Kč za seřízení ařekli, že byla příliš chudá směs. Paradoxem je, že při té chudé směsi, když jsem stál a na neutrál šlápl na pedál plynu, tak ručička otáčkoměru švihala nahoru rychleji než nyní, když mám "údajně" správně seřízenou bohatost směsi. Každopádně na tom dost rejžují, páč to auto tam neměli ani 10 minut. Ale: volnoběh drží a ani studená na lpg nechcípne.
Teď jsem zvědav na tu spotřebu - dám pak vědět.

A ještě: vím, že bych mohl na spotřebě ještě ušetřit vyhazováním kvaltu ale nedělám to. Jsem prostě zvyklý brzdit motorem a tak i šetřit brzdy :salut:
pepiv - FK

To: denis15: Mně taky jede líp od spoda na plyn než benzín ale přisuzuji to těm skleplým elektrodám svíček (mám sklepnuto na 0,5 mm). Mám 1.3 MPI 50 kW.
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Ono to je pružnější v nižších otáčkách,protože LPG reaguje na podtlak v sání, kdežto jednotka při jízdě na benál reaguje na polohu klapky a chvíli jí trvá, než se rozhodne, kolik toho benzínu má vlastně dát, aby to bylo košér ;) .Svíce jsem ještě neměl ani venku :oops: .
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Co se týká svíček,tak za 13 let jsem s nimi nedělal žádné švíky.Jak je nastavil výrobce tak jezdily a jestli myslíš ,že 0,2 mm udělá nějaký rozdíl na 30 000 voltovém napětí ,když izolace na přeskok je 1 mm na 1000 Volt ,tak to je omyl,jen se může stát,že se tam udělá pecka a když to budeš potřebovat nejvíc tak to chcípne. A jestli je auto líně na benz.,tak si myslím ,že to není přímo škrticí klapkou ,ani poťákem.
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Já ho mám "lenivější" protože je to 40KW-čili jednotka je nastavena na 40KW. LPG je jedno, jak je co nastaveno, v případě reduktor-mix funguje jednotka jako řízení zapalování a předstihu, zbytek neovlivní, proto to jede lépe - ikdyž to může být jen subjektivní pocit.
Jinak ty svíce na benál OK, ale LPG ty 2 desetiny pozná a může (nemusí) střílet do sání, proto se doporučuje je měnit po xx km. Já mám asi ještě origo (já je ještě neměnil), najeto 108tis.km a je to OK. LPG se hůře zapaluje, proto se doporučuje ten nižší odtrh.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To slyším po 13 letech poprvně,že se plyn zapaluje hůř a že se kvůli tomu zbouchávají svíčky .Podle mě je to pouze tvůj subjektivní názor.Jelikož jsem elektrikář a znám na jakou vzdálenost může přeskočit jiskra.Jo toto mohlo pomoct ve 120 nebo 110,která měla kladívka a na vysokým cca 10kV.Při startu ještě míň. Ale elekronika těch 30kV udělá snadno.
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Je trochu rozdíl, při jakém napětí přeskakuje jiskra (stačilo by mnohem méně KV, aby přeskočila) a jak se toto chová ve spalovacím prostoru motoru. Proč tedy felda má tendenci při vyšším odtrhu na LPG střílet do sání a hůře startuje na LPG? Pokud mi toto zdůvodníš (jsem taky elektrikář - teď i autoelektrikář), třeba se to konečně rozsekne a nebude se tu žádný odtrh řešit. On i Harley má v předpisu 0,9mm odtrh a pokud mu dáš 0,6mm, střílí do výfuku jako divý. Čím to je? Podle tvé teorie by mohl mít odtrh i 2mm, protože jej živí cívka, na kterou když jsem omylem mácnul, viděl jsem všechny svaté a pobavil jsem přihlížející osazenstvo.
PS: "Subjektivně" to řeší asi 50% uživatelů starších vozů na LPG - stačí zadat do vyhledávače odtrh na LPG a zasype tě to zkušenostma lidí, které už to vypeklo. ;)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tak jsem měl zázračný auta nebo dobře seřízený LPG,protože ani u jednoho tento jev se mi neprojevoval.U 120 LOVATO podtlak mi startoval cca do -5. Fávo do -8.,ale je to týrání motoru a Felda měla a má BRC elektronic .Ale pokud se startuje studený auto chce to cvik ,protože plyn ve válci po stlačení zkapalní a když je ho tam víc ´´sytič´´ tak může ´´ulít´´svíčku,pak možná ta menší vzdálenost prorazí. To je také důvod, proč výrobce doporučuje startovat na benál. Zahřátý regulátor dávkuje méně plynu ten je řidší a v menším množství.
pepiv - FK

Servismeni co dělají do lpg sklepávají elektrody na 0,5 a vědí asi proč :!:
Na starých svíčkách jsem měl najeto přes 20 tisíc, odtrh byl při demontáži 0,7 a střílelo to občas do sání.
Na nových svíčkách při odtrhu 0,5 to zatím nestřelilo.
Po seřízení směsi krásně startuje na lpg - při teplém a vlažném motoru i na drc, což dříve nebylo možné. Volnoběh je kultivovaný a drží, stejně jako na benzín, což dříve opět nebylo.

Jo a LPG v plynném skupenství se skutečně hůře zapaluje než benzín Natural 95 ve válci. Je to logicky dáno i vyšším oktanovým číslem, kterým LPG disponuje oproti naturalu 95. (má tuším více jak 98, až 105 oktanů). :salut:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

S plynem jezdím od cca roku 2000,nejdřív s karbecovým fáčkem,teď s feldou a odtrh jsem měl odjakživa 0,7 mm a nestřelilo to nikdy.A ještě jsem nezažil "plynaře" kterej by sklepával svíčky na 0,5 mm a že jsem jich za těch 10 let pár potkal.
Zapalování v bezvadném stavu a seřízené a nemůže to střelit.
pepiv - FK

To: Ivarek: Ty zřejmě nemáš MPI ale BMM nebo Magneti, že? Jinak bys nepsal o seřizování zapalování.
Já jsemměl problém právě na tom motoru MPI...
Jinak já jsem zase ještě nepotkal plynaře, který by nevěděl o úpravách odtrhu u LPG. To je fakt zajímavý, možná by si to zasloužilo nový vlákno, co myslíte?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Mám 1,3 MPi - Simos 2P a používám výhradně tříbodové (momentálně 4 bodové BOSCHe) takže na Feldě žádnej odtrh řešit nemusím a spíš zkouším různý značky...Brisk,NGK atd.
pepiv - FK

No, v renomovaném servise pro lpg přestavby mi mechanici říkali, že tříbodovky jsou zbytečně drahý pro užití v plyňácích a speciální svíčky typu Brisk Silver jsou prý úplně "nahovno".
Nicméně jsem založil nový vlákno: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 61&t=19599
Tam můžeme srovnat kdo na co "pálí" a s jakým úspěchem ;)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

jen tak pro zajímavost.filtr lpg měním každých 10tisíc km s výměnou oleje a pokaždý vypadá nějak takto.tenhle jsem měnil dnes tak to nepodceňujte.přeci jen stojí jenom asi 70kč.pro porovnání jak vypadá novej ;)
Obrázek
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

teď se zeptám jako uplnej amatér... kde přesně se nachází ten LPG filtr?
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

v takovymhle nebo podobnym elektro ventilu.je umístěnej buď na topení nebo před baterkou podle toho jakej máš systém.je to jednoduchý vyměnit sám.jen se zespoda rozšroubuje ten šroub na klíč 13 a celý se to rozdělá a vymení filtr.jen musíš vědět jakej ten filtr potřebuješ.já ho měnim vždykcy sám nic na tom není jen pak musíš zkouknout jestli všechno dobře těsní zase a to bys poznal kdyby ne. http://www.fedorauto.cz/index.php?nid=1 ... 68&epc=183
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

tak to mě snad taky vyměnili,když se dělala nová nádrž po 10 letech a revize :scratch:
pepiv - FK

Tak mi to nedalo a poté, co jsem viděl foto toho zahnojenýho filtru od Vlada320 jsem zajel do LPG servisu poptat se po filtru. Ptal jsem se i po těsnění a tak jsem nakonec zakoupil sadu (filtr+asi 5 gumových o-kroužků) za 139,- Kč. Prodavač se ale velmi divil, na co že to potřebuju a dušoval se, že to měnit nemusím, že oni ten filtr mění jen když dělají generálku reduktoru (výměnu membrán), což může být tak za 50 tisíc najetých km. Přesný interval výměny jsem z toho chlapíka za pultem nedostal. Na internetu jsem taktéž nenašel přesný interval výměny, jen u Lovtec psali právě těch 50 tisíc, někde jsem ještě objevil 20 tisíc, to ale nevím, kdo to psal. Mám momentálně najeto na filtr 20 tisíc, takže až se oteplí, tak jej zkusím vyměnit a uvidím, kolik na něm bude nečistot. Pokud by to vypadalo jako u Vlady320, budu jej měnit častěji. Na výměně asi nic není a člověk přitom ušetří min. 150 Kč oproti servisu.
Každopádně dík pro Vlada320 za velmi cenný příspěvek.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

nemáš zač.já ho právě měním pořád po 10tisících s olejem a už tři výměny vypadal vždy takhle.teď už mi to teda nedalo když jsem to zase měnil a změnil jsem benzínku.je fakt že předtím jsem tankoval pořád na jedný a tý samí.uvidíme jak to bude vypadat teď když jezdím na Shellku.jinak na tý výměně fakt nic není jen si zapamatuj jak je to složený a nelekni se vevnitř je takovej malej magnet tak ten vyčisti a zase ho tam vrat, zachycuje nějaký pevný částice nebo co. ;)
Mesiah - FK

Příspěvek od Mesiah - FK »

Chlapi dam Vam sem fotku(dneska vyfotim) a reknete me kde ten filtr je.LPG je pro me nova vec.Myslim si ze asi taky bude pekne zahumusenej.Jinak Je to Lovato.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

vlož to sem ;)
Mesiah - FK

Tak kde se ten filtr schovava(nechal jsem full rozliseni):
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Myslim ze to nebude na skodu a bude to zajimat i ostatni mene znale.
1.3MPi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1.3MPi »

Tu sa schováva...
Obrázek
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Tak to su zvědavý jak na tom bude.Pak ho vyfoť.Já když ho měnil tak vždycky v něm bylo pár nějakejch šupinek a nic víc.Ale jestli ho budeš kupovat tak kup i gumičky protože bejvaj ztěřelý.
Mesiah - FK

Moc dekuji. Jeste zda muzes napsat jak to rozebrat a zda nemas tip kde to koupit.Tady u Nas nic nemaj.Takze bych to stejne kupoval na netu.
:thumleft:
Jo a jeste-kdyz se to bude rozebirat,tak nebude utikat plyn? Nema se to nekde zavrit?
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Nemělo by, ale uteče ti to co je v trubkách, tak ať se nespálíš :) A pro sichr bych zavřel kohoutek na multiventilu...
Mesiah - FK

Kterej nevim kde je, takze radsi asi vyjedu nadrz. ;)
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Na ventilu na nádrži sou dva kohoutky.Buď pákové nebo šroubovací.A nebo pokud tam máš elektro ventil tak jen jeden.Pokud máš dva tak je zavři klidně oba.Pokud je tam elekto,tak nemusíš zavírat nic.Rozdělat ten filtr je jednoduché.Buď je zespod šroubek a ten vyšroubuješ a celá ta baňka ti spadne na zem a nebo je to našroubováno jako olejový filtr.Ale spíš se přikláním ke šroubku.Kde koupit fitr a gumky?Nejlíp tam kde opravujou LPG.A nebo filtr na netu a gumky taky,ale musíš přesně vědět co máš za systém.Je toho víc druhů...
Mesiah - FK

Diky za rady. Az nebude tak mrznout kouknu na to. ;)
Dandy

Příspěvek od Dandy »

Ahoj,prosim vas nevi nekdo o kvalitnim servise,kde namontuji plyn v okoli Turnovska do 30km a jaka soustava je podle vas nejlepsi? Mam 1.3 50KW combi 1995.
Dandy

Příspěvek od Dandy »

Je pravda ze soustavy Lovtek jezdi vsechny kolem 9-10 litru u podtlaku,ze tyhle soustavy nelze manualne tak dobre serizovat jako u treba u BRC ci Lovato,ktere lze sestelovat az na kolem 8 litru na 100KM,jsem v LPG novacek a chtel bych poradit jaky typ zvolit pro sveho kombika 1.3 50Kw r.v.95. Jak tady procitam tak se pise,ze u lovtecu se neda moc serizovat ci stelovat spotreba,tak nevim,pac jedine levne lpg prestavbu v mem okoli jsem nasel v Jicine za 13000,-,ale lovtec...
brga

Příspěvek od brga »

Nerozumiem, čo máš na mysli - mám LOVATO Lovtec a jazdím od 6,9 do 8,2 - podľa toho, či mesto/diaľnica/okresky/leto/zima.
"Štelovať" spotrebu je nezmysel - riadený systém si sám reguluje bohatosť zmesi - tak aké "štelovanie" spotreby?
Odpovědět