Manželka má ve své 1.6ce řídící jednotku AJ. Tedy tu nejhorší variantu. I teď při vyšších teplotách má motor po nastartování 1200 otáček a volnoběh začne klesat až asi po půl kilometru jízdy. Navíc se šíleně projevuje známé chrchlání po nastartování studeného motoru při horkém počasí.
Jednotka AJ je naprogramovaná tak, že po nastartování do motoru láduje nesmyslné množství benzínu. Jezdí jenom krátké jízdy po městě vlastně pořád se studeným motorem a proto jsem začal experimentovat co by si motor nechal líbit. Jediná možnost jak vypnout sytič je oblbnutí řídící jednotky. Prostě jí namluvím, že je motor již trochu zahřátý.
Jsem v první fázi experimentu - paralelně k snímači teploty chladící kapaliny jsem připojil potenciometr a experimentuju jaké hodnoty si mohu v tom kterém režimu chodu motoru dovolit. Při současné venkovní teplotě je možné potenciometr nastavit na 3200 ohmů. Výsledný odpor snímače teploty a paralelně připojeného potenciometru je cca 1k Ohm. To odpovídá teplotě chladící kapaliny asi 40st. Motor i při této nalhané hodnotě bezpečně nastartuje, drží volnoběh, bez výpadků reaguje na plynový pedál. Volnoběžné otáčky ihned po nastartování klesnou na cca 1000 otáček. Neprojevuje se chrchlání i podle čichu není směs tak nehorázně bohatá jako byla před úpravou.
V druhé fázi (jestli první fáze proběhne podle představ) přibude v interieru spínač, kterým bude možné sytič ručně ovládat z místa řidiče. Jednoduše bude možné ten můj přidaný paralelní odpor aktivovat, nebo deaktivovat. Ve velkých mrazech by s překlemovaným snímačem teploty mohl být problém s chodem studeného motoru. Navíc doplním jednoduchý zpožďovač, aby se motor vždy startoval se zapnutým sytičem a až za několik vteřin se sytič vypnul. Nijak tedy neutrpí pohodlí uživatele. Maximálně před vánocema přepne spínač do druhé polohy a v březnu zase zpět
Možná negativa:
pomalejší zahřívání lambdasondy (toho se zase až tak neobávám, protože moje auto s řídící jednotkou AG má volnoběh hned po nastartování fous přes 1000 otáček a benzínu to tam tolik nehnojí, přesto to dlouhá léta jezdí normálně)
cukání motoru při ostřejším přidání plynu (to je o vhodné hodnotě přidaného odporu)
Očekávané přínosy:
snížení spotřeby
zlepšení komfortu (chrchlání motoru v létě není nic příjemného a poslouchat motor točící se na 1200 otáček při stání na semaforech taky není žádný zázrak)
zamezení pronikání benzínu do oleje (při tak velkém obohacování se benzín sráží na stěnách válců a proniká do oleje)
Ano, možná bude lepší sehnat řídící jednotku AG.