Umístění hasicího přístroje

vybavení a úpravy interiéru atd.
smazany clen - FK

Umístění hasicího přístroje

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravím, chtěl bych se zeptat na Vaše názory ohledně umístění 1 kg hasicího přístroje ve feldě. Jak ho umístit tak, aby byl v případě potřeby hned po ruce a zároveň aby při případné nehodě neudělal víc škody než užitku.
smazany clen - FK

Re: Umístění hasicího přístroje

Před sedadlo spolujezdce. Jsou na to takové držáky.
Obrázek
smazany clen - FK

O tomhle taky uvažuju. Nedávno jsem četl, že stejně umístěný hasičák zlámal při čelním nárazu spolujezdci obě nohy :cry: Pokud se ten držák dobře přišroubuje a přístroj se pojistí popruhem tak by to snad mělo být v pohodě.
Vašek - FK

Příspěvek od Vašek - FK »

Já se kdysy ptal hasičů na serveru pozary.cz a ti doporučovali kombinaci hasičáku nějakého většího umístěného v kufru (1kg prý je jako flus) + speciální hasící spray pyrocool. Ten pyrocool je prý naprostá špica. Tak zkus ještě zvážit tuhle možnost.. V interiéru ho můžeš dát v podstatě kamkoli.
http://www.pyrocom.cz/html/produkty-kat ... tegoryId=4
Obrázek
smazany clen - FK

mi ho přinesl Ježich ... 1 kg .. a poleti do kufru ...

nevi někdo, kde se to má nechat každý rok kontrolovat?
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Tenhle Pyrocom mam taky a slyšel jsem na něj zatim jenom chválu...
Mam ho umístěnej ve středovém tunelu před zadníma sedačkama v tom kroužku :D
Padne tam úplně přesně a je po ruce. Ovšem při případné nehodě to nebude zrovna 2x bezpečný...
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 24. črc 2009 16:04:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
Vašek - FK

Drahoš píše: Ovšem při případné nehodě to nebude zrovna 2x bezpečný...
Ale ten spray by měl mít právě tu výhodu že se dá umístit třeba do těch přihrádek ve dveřích. Nebo se tam nevejde? Nevím ještě jsem ho nepořizoval :( Takže kdyby se dal třeba tam, tak je při nehodě riziko stejné jako třeba plechovka coca coly ne?
smazany clen - FK

Z přihrádky ve dveřích to vylítne ani nebudeš vědět jak...(vlastní zkušenost :cry: )...opravdu cokoli kdekoli co není napevno, začne při nárazu nepředvídatelně cestovat po vozidle...proto mám pyrocool zavřenej v přihrádce před spolujezdcem...a v nejbližší době budu kupovat hasičák a ten půjde do kufru...
Vašek - FK

Tyler píše:proto mám pyrocool zavřenej v přihrádce před spolujezdcem...a v nejbližší době budu kupovat hasičák a ten půjde do kufru...
Tohle bude asi ta nejlepší možnost..
Tak ze zvědavosti: Jak velkej budeš kupovat?
smazany clen - FK

Minimálně 2 kg...spíš víc...musím to ještě rozměřit a rozhodnout se kde přesně bude...ale rád bych co největší...když už to kupuju, tak ať to v nouzi nezklame...
Niko

Příspěvek od Niko »

Tyler píše:Minimálně 2 kg...spíš víc...musím to ještě rozměřit a rozhodnout se kde přesně bude...ale rád bych co největší...když už to kupuju, tak ať to v nouzi nezklame...
A co tak centrální hasičské zařízení jaké je v závodních autech???? :P V případě nouze zatáhleš za páku a celé auto se obalí do pěny ...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
smazany clen - FK

Niko, viděls někdy jak rychle dokáže auto blafnout a jak překvapivě neúčinný je 1 kg hasičák??? :twisted:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tyler píše:Niko, viděls někdy jak rychle dokáže auto blafnout a jak překvapivě neúčinný je 1 kg hasičák??? :twisted:
No ono když auto šikovně blafne tak seš rád když si stačíš odepnout pás a utéct...
Niko

Příspěvek od Niko »

Niko
Tyler píše:Niko, viděls někdy jak rychle dokáže auto blafnout a jak překvapivě neúčinný je 1 kg hasičák??? :twisted:
1kg hasičák je tak dobrý na uhašení motoru,na větší požár už ti asi stačit nebude.A jestli si myslíš žě 1kilovka ti bude stačit na uhašení skoro 3/4 vylétého benzínu z proražené nádrže pod autem po bouračce v létě v největším parnu tak si KING :mrgreen: :lol: :mrgreen: Dobrá prevence proti takovím nečekaným událostem by bylo si koupit 1 hasící sprej na malé požárky na autě a dát ho do schránky spolujezdce, dvě 1kilovky hasičáky kdyby sprej nestačil a ty dát před přední sedadla pod nohy a do kufru auta koupit jednu 5kilovku hasičák pro největší stav nouze-bezpečnost nadevše.Možná si říkáte že je to zbytečně moc ale polovina zvás má chaty a neradi tam byste kupovali tak drahé věcičky-takhle je budete mít mobilní v autě a stále při ruce ;) Jinak já mám v autě dvě 1kilovky pod předníma sedadlama a chci si koupit ten hasící sprej.To 5kilo možná časem 8-)
smazany clen - FK

není to už trochu paranoia? :lol:
Niko

Příspěvek od Niko »

Vlad J@n píše:není to už trochu paranoia? :lol:
Když ti při jízdě začne hořet něco v autě a nebude zbytí čím hasit tak ti bude dobrej i kýbl písku co povezeš u kufru :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: PS: hasící srej mi přijde hodně málo kilovka to už je lepší,dvě 2kilovky to už je hodně lepší a s 5kilovkou můžeš zachránit životy..... 8-)
smazany clen - FK

Ivarek píše: No ono když auto šikovně blafne tak seš rád když si stačíš odepnout pás a utéct...
Proto mi přijde trochu nevhodný mít hasičák v kufru. I když lepší ho mít tam, než vůbec.
smazany clen - FK

Trochu problém je v tom, že víc než 1 kg se do interiéru rozumně napevno umístit podle mě nedá...proto do kufru...

...a jestli je to paranoia...asi jo, ale co se dá dělat... :twisted: :mrgreen:
Niko

Příspěvek od Niko »

Ivarek píše: No ono když auto šikovně blafne tak seš rád když si stačíš odepnout pás a utéct...
Tak to máš naprostou pravdu.A nejhorší je když ti lidé co se nabourají se dostanou do takového zmatku a šoku že nejsou schopni se odpoutat z těch pásů a vylézt z auta ven když jim to začíná hořet.A o hašení svého auta to ani nemluvě-v tu chvíli je ti to úplně u prdele hlavně že ti někdo z toho ohnivého pekla vysvobodí :| ;) Proto si myslím že ten centrální hasící zařízení co se používá v závodních autech by nebylo na škodu při takové šlamastice co by mohla i někdy nastat.Příklad:vymeleš se s autem,nemůžeš vylést ven protože jsi zaklíněný a ono ti to začne hořet.Hasičák pod sedačkou je ti ůplně na nic když ti začíná hořet od motoru nebo spodku auta.Tak u centrálního hasícího zařízení zatáhneš za páku a celej vůz se ti zavalí do pěny. Otázkou je kolik by taková sranda stála do felis :?: a jak by bylo pracné to tam namontovat a v poslední řadě jak by se tvářili ti kreténí na STK kdyby na to přišli při kontrole.... :lol: :lol: :lol:
smazany clen - FK

Já jsem kdysi dostal zdarma hasící přístroj, namontoval jsem ho do kufru v krátké Felicii, do místa kde nepřekáží, je to v tom výklenku u levého zadního světla. Je to nějaký malý práškový hasící prej. Mám ho tam víceméně jen pro okrasu, pochybuji, že bych s tím uhasil nějaký požár, je tam takto umístěn už asi 9 let.

ObrázekObrázekObrázek
Vašek - FK

kvalt píše:je tam takto umístěn už asi 9 let
A co pravidelné revize? :lol:
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Vašek píše: A co pravidelné revize? :lol:
:lol: Můžu zajistit :lol:
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Bobous - FK

Příspěvek od Bobous - FK »

Vlad J@n píše:mi ho přinesl Ježich ... 1 kg .. a poleti do kufru ...

nevi někdo, kde se to má nechat každý rok kontrolovat?
http://www.hastex-haspr.cz/ to je nejblíž HK ;)
smazany clen - FK

Bobous, díkes, prolejzal jsem jejich stránky ale nikde jsem k revizím nic nenašel :(
Bobous - FK

Příspěvek od Bobous - FK »

Taky jsem se díval, u nás byly na firmě chlapi od nich a vyměnily nám nový hasičáky za starý, nebo zkusit zavolat
Danis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Danis »

Hastex a Haspr - známá firma. A sídlej dokonce v naší obci 8-)
Škoda Felicia Combi LXi - 1.3 MPi, r.v. 1997
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

Hasicaky by se meli kontrolovat kazdy rok, u nakladaku je predepsano minimalne 6KG a pokud mate ADR tak 2x 6KG a 1X 2KG, ja kdyz jsem minule vezl hasicaky na revizi tak jsem mel v kufru asi 200KG hasiva :D kam se srali hasici :D jsem mel feldu jak pri vzletu :D
jenda_dc
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění hasicího přístroje -

Příspěvek od jenda_dc »

2 Niko:

s tím centrálním hasícím systémem. Našel jsem tohle http://www.hasici-pristroje.info/hasici ... _pg1f.html třeba se no někomu bude hodit
Obrázek
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Dlouhou dobu jsem řešil že bych měl konečně i feldu vybavit hasičákem a dohnalo mě k tomu až to, že se mi teď nějaké naskytly, tak už to tam konečně nacpu. Chci někde do interiéru dát alespoň flusátko v podobě 1kg práškáče a nejlepší by bylo umístění pod rádiem, kde nevyletí z držáku při bouračce tak jako pod nohama, kde klasicky přerazí řidičovi nohy. Máte někdo hasičák pod rádiem na středovém tunelu? Sice by se to muselo vrtat skrz kastli, aby se to dalo uchytit, ale zase asi lepší mít ho na co nejpřístupnějším místě bez nebezpečí toho že vyletí, než někde kde sice nebudu muset "poškozovat" auto, ale bude tam blbě.
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

myslím že na středovém tunelu tu má 95 procent lidí středovou konzoli
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Navíc na středovym tunelu je vedení vzduchu dozadu k nohám.
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

dozadu to stejně prd fouká :lol:
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

tjn moc to nefouká, ale fouká :-D
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Zbysek - FK

no asi bych to právě přišroubil k tomu vedení plastovému. Jestli to dozadu něco vede nebo ne nevím, tam nikdy nesedím :P
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

Já to mám ten sprej 1 kg.
A mám to strčené do plastové přihrádky dveří řidiče a upevněné hadrem. Se to nehne.
Takže než se dostanu z auta, můžu si uhasit nohy.
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

No po tom co kolegyni z práce vyhořel fiat Bravo,tak o hasičáku silně uvažuju
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

já mám sprej pod kopytama. vytáhnou a odjistit otázka 3s
Zbysek - FK

Sprej tam taky někam šoupnu, ale jako hasič můžu říct že je to opravdu vhodné pouze na uhašení vajglu nebo doutnající elektroinstalaci. Ono tedy ani ty hasičáky nejsou žádná záchrana, ale lepší něco než nic. Třeba takový šestikilák stříká nějakých 9-16 vteřin, což je celkem málo na to že už to něco váží a třeba pro ženskou je to už možná moc. Vždycky je ale lepší mít alespoň něco, protože když začne člověk cítit něco a zjistí že mu třeba chytá něco od výfuku, tak se to někdy dá ještě stříknout. Když je to nějak moc, tak už stejně jen tak fofrem zdrhnete.
Co právě ale řeším víc je to umístění co nejblíž řidiče a hlavně pokud možno dost pevně a v poloze, kdy se při bouračce nikam nehne. Nevím kdo má jaké zkušenosti s bouračkama, ale u mě například když mě nabral týpek zboku při relativně malé rychlosti, tak se v autě vše komplet přerovnalo a já nestihal ani sledovat kde co lítá a to včetně upevněných věcí právě typu hasičák v plastovém držáku.
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

já mám kovový držák. a boční posuv je téměř nemožný. cokoliv může pomoct je dobré
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

Dnes jsem od mamky dostal dvoukilovej práškovej, asi ho dám do kufru, někde tam navrtám díry na držák, zatim ale nevim kde. Musí bejt uloženej svisle nebo je to jedno?
Zbysek - FK

Je to jedno, ale každý práškáč se musí občas protřepat, protože jinak se usazuje prášek v poloze ve které to je a když ho pak potřebujete, jen to plivne trošku a pak už nic. Takže třeba s revizákama teď na budovách protřepáváme všechny hasičáky jak paka a jde jasně poznat jak je prášek usazen a pak už konečně zase štěrchá.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Já mám taky 1kg a zatím jsem ho tam ještě nedal.
Jen mě napadlo,jak se ty hasičáky třeba chovaj v létě ve vedru na sluníčku když je v autě klidně přes 50°C a víc?Koukal jsem že žádný přetlakový pojistný ventily na něm nejsou...nehrozí něco?
Zbysek - FK

Hasičáky (třeba práškáče) mají pracovní rozsah teplot do +60°C. V autě ale mnohdy bývá mnohem více a přesto tam v pohodě vydrží. Ale to se bavíme právě jen o práškáčích, protože ty jsou plněné dusíkem, který se prd rozpíná. Když v tak rozehřátém autě někdo nechá sněhový, který má v sobě CO2, tak si koleduje o vypěnění auta :)
Olda85 - FK

Příspěvek od Olda85 - FK »

taky jsem si do feldy pořídil jednu kilovku a zatím ji mám v kufru, ale poputuje k Bčkovýmu sloupku myslím, že se tam vejde
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Zbysek píše: ....... protože ty jsou plněné dusíkem, který se prd rozpíná.......
Tohle je pověra pocházející od mechaniků z pneusevisů.
Všechny plyny se budou za relativně malých tlaků (jako v pneu) rozpínat téměř stejně. Navíc vzduch je ze 79% jen dusík.
Dusík v pneumatikách vykazuje dlouhodobou stálost tlaku, ne stálost během jízdy či pobytu na slunci.
Jeho výhoda v pneu spočívá v tom, že nezpůsobuje stárnutí vnitřní vrstvy pneu jako je tomu u vzduchu, který později začne přes plášť pomaličku unikat. Takže starší gumy plněné vzduchem musíte později dofukovat.
1,6 sportline 1999
Zbysek - FK

A jéje, další takovej co si plete pojmy. Nebavíme se tu o roztažnosti dusík vs. vzduch v pneumatikách (protože tam je to téměř nastejno v maličkém prospěchu dusíku, který je zanedatelný v tomto ohledu), ale bavíme se tu o srovnávání roztažnosti výtlačných plynů v hasičských přístrojích, kde samozřejmě vzduch nenajdeš. Je to tedy otázka dusík s malou roztažností vs. CO2 s velkou.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Sorry, že jsem do toho zamíchal pneumatiky.
Domnívám se, že kdyby byl práškový hasičák plněný CO2, byla by ta roztažnost srovnatelná.
Sněhový hasičák bude tlakově asi někde úplně jinde.
1,6 sportline 1999
Zbysek - FK

CO2 má opravdu větší roztažnost než dusík, ale co by to dělalo v práškáči těžko říct. Každopádně právě proto je lepší ten práškáč do auta z tohoto univerzálního hleidska (a taky neovlivňování mrazem), ale na druhou stranu když si pak člověk musí fouknout prášek někde do auta třeba jen při maličkém požáru, tak to auto stejně defakto zničí.
mikka

Příspěvek od mikka »

Jo jo, všechny plyny se rozpínají zhruba stejně. A taky CO2 jako plyn se roztahuje stejně jako dusík.
Jenže v sněhových hasičácích je většina CO2 ve formě kapaliny, a jenom malý prostor (u plného přístroje) je vyplněn plynným CO2. U sněhových hasičáků se teplem roztahuje jak kapalina, tak i plyn, a část kapaliny se mění v plyn. Všechno se to projeví změnou tlaku v tom menším prostoru, kde je plyn. U těchto hasičáků je pak nárůst tlaku se stoupající teplotou podstatně vyšší.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Tak potom je to jasny. Jestli je tam kapalný CO2, tak je tlak v lahvi hodně závislý na teplotě.

A už konec teorie. :D

Sám mám práškový hasičák 1 kg.
Měl jsem možnost ho vykoušet, když jsem pomáhal hasit jednomu nešťastníkovi 120, která začala hořet v protisměru kousek přede mnou.
Asi mu praskl přívod benálu a začalo to hořet v motoru. Skočil jsem mu pomoct a začal hasit jak o život. Práškoval jsem co to šlo. Zahasil jsem plameny pod motorem a na kapotě. A když jsem chtěl stříknout pod kapotu, došel tlak :D . Naštěstí tam už jen skomíraly zbytky a oblak prášku se dostal i tam a všechno zhaslo. Pak jsem zase hópl do auta mazal do rachoty. Zůstala mi jen zkušenost a prázdný hasičák. Naštěstí mi ho naplnili zadara. Byla v něm ještě půlka prášku.

No a ta zkušenost?
Prášek má vynikající hasící účinky a vytváří clonu, která brzdí přístup kyslíku do plamane - elektrostaticky.
!! Hasit krátkými dávkami a ne proudem. Při hašení proudem se zbytečně vypouští tlak a hašení to neuspíší. Při dávkách se prášku strhne víc. Tohle jsem jaksi zjistil až potom. Aspoň budu chytřejší, když někdy budu hasit mazlika :lol:
1,6 sportline 1999
Odpovědět